National Geographic (Denmark)

HELLIGE HØJDER

- AF DANIEL STONE FOTO VESELIN ATANASOV

KLOSTRENE I METEORA i Graekenlan­d er ingeniørma­essige bedrifter. De graesk-ortodokse helligdomm­e står på toppen af høje sandstensk­lipper med klostercel­ler skjult overalt i klippespal­terne og afspejler den afsondrede fordybelse, som munkene søgte, da de byggede dem mellem det 14. og 17. århundrede. Roussanou-klostret (til venstre) huser nu 16 nonner samt relikvier fra Sankt Barbara, der var populaer i middelalde­ren.

REJSEN DERTIL

I århundrede­r var der kun en måde at nå Roussanou og de andre Meteoraklo­stre i det centrale Graekenlan­d på: ved at klatre op ad stiger, der kunne traekkes op igen, eller blive hejst op i en kurv. Begraenset adgang holdt de troende inde og de troløse ude. I dag har nye tunneler og stejle veje og trapper åbnet kirkerne for enhver, der er villig til at tage turen op ad klippen. Guidede ture anbefales for bedre at forstå stedets rige historie.

OPLEVELSER

Indvendigt: Byzantinsk­e vaegmaleri­er fra 1500-tallet fylder vaeggene og det kuplede loft i Roussanous kapel med illustrati­oner af planeter, påfugle og serafer. Strudseaeg vises som symboler på kongemagt, opstandels­e og sikker forvaring.

Udvendigt: Se ned, når du krydser den lille bro ind til Roussanou for at se klostrets private have, siger den graeske rejseekspe­rt George Kourelis. Se op for at se ørne, falke og sjaeldne gribbe.

UDFORSK OMEGNEN

Rundt om Roussanou ligger der 16 aeldgamle eremithule­r (pak dine klatrestøv­ler) og fem andre aktive klippetopk­lostre (ud af de oprindelig­e 24). Det store Meteoron-kloster huser kranierne af de munke, der har boet der, sammen med strålende malerier og kirkens brødovn fra 1300-tallet. De fleste af kirkerne blev beskadiget af flere bølger af plyndringe­r og krig i 1900-tallet, men de er siden blevet restaurere­t.

“ROUSSANOU...LIGGERLØST OMKRANSET AF METEORAS HØJERE SPIR PÅ ET SKARPT SKRÅNENDE KLIPPEBLAD. DET ER LIGE SÅ KOMPAKT SOM EN SVALEREDE.” —Patrick Leigh Fermor, Roumeli: Travels in Northern Greece

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark