National Geographic (Denmark)

CYKELFERIE I DET VILDE VESTEN

MOUNTAINBI­KE-RUTEN KOKOPELLI’S TRAIL, DER FØLGER COLORADO-PLATEAUET, VAR BANEBRYDEN­DE FOR EN NY SPORT.

- AF AARON GULLEY

TUSINDVIS AF TURISTER suser dagligt afsted på motorvejen mellem de tårnhøje klipper i Colorado Nationalmo­nument og de fantastisk­e sandstensf­ormationer i nationalpa­rkerne Arches og Canyonland­s i Utah. Sammenlign­et med disse flagskibsd­estination­er virker graenselan­det imellem dem – et åbent landskab af kanelfarve­t sand og forkølede enebaerbus­ke – gold og anonym. Men ude af syne fører en 229 km lang bjergcykel­rute ved navn Kokopelli’s Trail forbi dybe kløfter, rundede klipper og ørkentaffe­lbjerge, der er mindst lige så imponerend­e og forbløffen­de som noget, man kan se i parkerne.

“Det er et stort, vildt landskab,” siger Chris Muhr, der er vicepraesi­dent for Colorado-plateauets bjergcykel­stiforenin­g, som har vedligehol­dt Kokopellir­uten, siden den blev faerdig i 1989. “Da fyrene først talte om at cykle derude, lød det vanvittigt. Men det er et landskab, der er svaert at modstå.”

Det er også land, der er meget vaerdifuld­t. Hver kilometer af ruten ligger på offentlig jord, et kludetaepp­e af offentligt forvaltede graesnings­arealer, nationalsk­ove og McInnis Canyons Nationale Fredningso­mråde. I en stat som Utah med en højlydt politisk bevaegelse for jordoverfø­rsler og privatiser­ing er det noget af en bedrift at knytte så meget statsejet jord sammen. I de senere år boblede delstatens

jordkonfli­kter op på den nationale scene med konflikten om nationalmo­numenterne Bears Ears og Grand Staircase-Escalante, der begge ligger sydvest for Kokopelli. Disse tvister om bevaring versus byggeri og ressourceu­dvinding er et mikrokosmo­s af en større strid. Ifølge en undersøgel­se fra 2019 i tidsskrift­et Science er beskyttede områder i stigende fare over hele verden; i USA er 90 % af indskraenk­ningerne af offentlig jord sket siden 2000.

“Store ubebyggede vidder af offentlig jord som Kokopelli er stadig mere sjaeldne i Vesten,” siger Kurt Refsnider, der er administre­rende direktør for cykelforbu­ndet Bikepackin­g Roots. (Kurt Refsnider er også indehaver af den hurtigste kendte tid på Kokopelli-ruten: 11 timer og 52 minutter.) “Det første skridt til at bevare den slags jord består i at få folk ud at bruge den og blive engageret i den.”

Når man så får chancen for at cykle gennem mere end 200 km uberørt land nu om dage, er det ikke kun en sjaelden oplevelse; det er også en stemme mere til fredningss­agen. Jeg fik mulighed for at gøre netop det, da jeg cyklede Kokopelli-ruten i begyndelse­n af november med min svoger, Trevor Webb.

Vi rullede ud af graensebye­n Fruita i delstaten Colorado en frisk fredag morgen og havde klippebaen­kene over Colorado-floden for os selv. Strengt taget er Kokopelli ikke kun én sti, men en sammenkaed­et mosaik af ensporede landeveje og endda lidt fortov, der meget løst følger floden mellem Loma, Colorado og Moab, Utah. Efter et par timer krydsede vi Salt Creek, susede gennem et graeshav, der var gyldent i det tiltagende efterår, og passerede forbjerge som slagskibe af sandsten. Da vi drejede sydpå, kørte vi gennem flodbaekke­ner, hvor klippetårn­e balancered­e som store kistenøgle­r nedsaenket i sandet. På hele vores tredagestu­r så vi kun tre firhjulstr­aekkere og en håndfuld cyklister. I betragtnin­g af det mylder, der praeger de naerliggen­de nationalpa­rker og -monumenter (i 2018 besøgte over 333.000 mennesker Colorado Nationalmo­nument, mens 2,4 millioner tilsammen besøgte Arches og Canyonland­s), føles de ensomme udsigter på ruten endnu mere eksklusive.

Kokopelli-ruten har altid handlet om storslåede ideer. Da konceptet til cykelstien først blev udklaekket i slutningen af 1980’erne, var mountainbi­ke-folket ikke meget mere end et par excentrisk­e cyklister, der modificere­de gadecykler til off-road-brug. “Det var på vej frem i Crested Butte og i Moab, og jeg taenkte bare, at hvis vi kunne udtaenke en rute, der kunne forbinde de to steder gennem Grand Junction, så ville vi måske have noget positivt i stedet for kun olieskifer,” siger Timms Fowler, som Chris Muhr beskriver som den visionaere kraft bag cykelruten.

Selvom projektet aldrig voksede ud over det oprindelig­e Loma-til-Moab-segment, lagde det grunden for efterfølge­nde stier og stisysteme­r, der har forvandlet regionen til et cykel-mekka, et af de første steder til at tjene penge på sporten. I dag virker Kokopelli skraedders­yet til en af mountainbi­ke-sportens voksende tendenser: cykelferie, hvor cyklister kører med alt deres udstyr på flere dages eventyr. “Jeg tror ikke, de ville have noget sted at tage på cykelferie i dag, hvis vi ikke var begyndt at anlaegge stier som Kokopelli,” siger Chris Muhr. “Det var den første af sin art.” □

 ??  ?? På den 229 km lange Kokopelli’s Trail kører en gruppe cyklister om kap med skumringen på vej ned fra Porcupine Rim til Moab, Utah.
På den 229 km lange Kokopelli’s Trail kører en gruppe cyklister om kap med skumringen på vej ned fra Porcupine Rim til Moab, Utah.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark