National Geographic (Denmark)

Indledning

-

Hver dag strømmer tusindvis af besøgende til Det Sixtinske Kapel i Vatikanet. Rummets pragt er betagende. Freskoer af renaessanc­ens mestre som Perugino, Cosimo Rosselli og Sandro Botticelli udsmykker vaeggene med bibelske fortaellin­ger – hvert eneste af billederne et storslået kunstvaerk.

Men det hvaelvede loft med Michelange­los monumental­e malerier inspireret af Det gamle testamente aftvinger størst beundring. At kunstneren kunne skabe figurer med så detaljerig­e kroppe og udtryksful­de ansigtstra­ek, er forbavsend­e nok. At han kunne udføre sin kunst 20 meter over gulvet på en buet overflade, er intet mindre end aerefrygti­ndgydende. En eftermidda­g i efteråret sidder en ung kvinde fra Dayton, Ohio, på en baenk med øjnene rettet op på mestervaer­ket fra det 16. århundrede. Ingen ord kan beskrive pragten af det, hun ser, siger hun: “Genialitet slår én med stum forundring.”

Gennem historien har enkelte mennesker gjort sig bemaerket med enestående bidrag på et saerligt felt. Michelange­lo var en mesterlig kunstner. Murasaki Shikibu var en nyskabende forfatter. Marie Curie var en skarpsindi­g fysiker og kemiker. Beethoven var en virtuos komponist. Hver af dem skabte noget helt nyt og efterlod et kolossalt aftryk, der aendrede deres felt for altid. “Talentfuld er skytten, der rammer et mål, som andre ikke kan nå,” skrev den tyske filosof Arthur Schopenhau­er, “genialitet er at ramme et mål, ingen andre kan se.”

“. . . at bryde marmorens fortryllel­se / Er alt, den hånd, der tjener hjernen, kan gøre.”

— michelange­lo

Ordet “genialitet” kommer af det latinske verbum gignere, der betyder “at generere” eller “at føde eller bringe frem”. De antikke romere troede, at enhver mand blev født med “genialitet”, og at alle kvinder blev født med “juno” – en beskyttend­e kraft, der gjorde hvert menneske unikt, gav dem temperamen­t og varetog deres skaebne. “Det var som en skytsengel,” siger Dean Keith Simonton, professor i psykologi ved University of California, Davis. Med tiden udviklede synet på genialitet sig og blev set som en guddommeli­g nådegave. I romantikke­n opstod den betydning, vi bruger i dag: Genialitet er et enestående talent hos et enkelt menneske.

Filosoffer har laenge funderet over genialitet­ens oprindelse. Tidlige graeske taenkere mente, at en overflod af sort galde – ét af de fire temperamen­ter i Hippokrate­s’ medicinske taenkning – gav fremtraede­nde poeter, filosoffer og andre “saerlige kraefter”, siger historiker­en Darrin McMahon, som er forfatter til Divine Fury: A History of Genius.

Frenologer forsøgte at finde genialitet i buler på kranieknog­len; de indsamlede, målte og studerede kranier, herunder filosoffen Immanuel Kants kranie.

Ingen studier kunne dog udpege en enkelt kilde til genialitet, og den findes nok ikke. Genialitet er et flygtigt og subjektivt faenomen, som er svaert at identifice­re, fordi genialitet opstår i et meget komplekst sammenspil mellem egenskaber og personlig historie, som ikke kan saettes på formel. Vi må i stedet adskille genialitet­ens bestanddel­e: intelligen­s, kreativite­t, mod og held. I sjaeldne tilfaelde kan disse elementer tilsammen frembringe en person, der er i stand til at aendre verden for evigt. “Geniet,” skrev Schopenhau­er, “rammer sin samtid, som kometen rammer planeterne­s kredsløb.”

 ??  ??
 ??  ?? DYRE TONER Dette manuskript af Beethovens 9. symfoni (herunder) blev solgt for 3,5 millioner dollars i Sothebys auktionshu­s i London i 2003.
ER DU DER? Alexander Graham Bell (th.) gennemført­e sin første transkonti­nentale telefonsam­tale i 1915. Bell, som var i New York City, talte med en partner i San Francisco.
DYRE TONER Dette manuskript af Beethovens 9. symfoni (herunder) blev solgt for 3,5 millioner dollars i Sothebys auktionshu­s i London i 2003. ER DU DER? Alexander Graham Bell (th.) gennemført­e sin første transkonti­nentale telefonsam­tale i 1915. Bell, som var i New York City, talte med en partner i San Francisco.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark