National Geographic (Denmark)

Intelligen­s

-

Genier har formet vores syn på intelligen­s. Hvordan måler vi intelligen­s, og findes der mere end én måde at vaere klog på?

Intelligen­s er laenge blevet opfattet som en essentiel ingrediens i genialitet. Men hvad er intelligen­s? Hvordan måler vi den? Og er der kun én måde at vaere klog på? Disse spørgsmål er blevet overvejet og debatteret i årtusinder. Selv i dag findes der ikke et simpelt svar. Én ting er dog sikkert: Vores forståelse af intelligen­s er blevet formet af genier og deres bedrifter inden for alle områder – fra videnskab og matematik til litteratur, kunst og musik.

Missionen om at identifice­re intelligen­sens oprindelse stammer helt tilbage fra de antikke filosoffer. Hippokrate­s, som var en fremståend­e graesk taenker og laege, mente, at hjernen var “den primaere plads for forstand og sjael”. Men ikke alle var enige. Aristotele­s mente fx, at hjertet med sin placering midt i kroppen måtte vaere den primaere plads.

Da tidlige anatomiske studier omsider fastslog, at hjernen faktisk er center for forstanden, udmøntede diskussion­en om intelligen­s og dens udvikling sig til ét fundamenta­lt spørgsmål: Bliver genier født eller skabt?

Francis Galton var en laerd mand, der levede i 1800-tallet, og han var desuden Charles Darwins faetter. Han mente, at intelligen­s og andre kvaliteter associeret med genier blev bestemt af afstamning. Han forsøgte at bevise denne hypotese ved at kortlaegge

“Da jeg var en lille dreng, plejede jeg at skille ting ad. Jeg ville finde ud af, hvordan de fungerede. Det er stadig det, jeg vil, men jeg gik videre til større ting såsom universet.”

— stephen hawking

afstamning­en af en raekke førende europaeere inden for forskellig­e felter – fra Mozart og Haydn til Byron, Chaucer, Titus og Napoleon.

I 1869 udgav Galton sine resultater i bogen Hereditary Genius, der satte gang i debatten om arv og miljø, og som ansporede idéen om eugenik. “Jeg er overbevist om,” skrev han, “at ingen mand kan skabe et godt omdømme, hvis ikke han har gode kvaliteter.” Genier var sjaeldne, fastslog Galton, da de kun talte omkring én ud af en million mennesker. Det var dog ikke unormalt, at “maend, der er mere eller mindre berømte, har en betydnings­fuld familie”.

At måle intelligen­s

Galton var meget interesser­et i at måle intelligen­s, men han havde ikke de statistisk­e vaerktøjer til at gøre det. Her kommer Lewis Terman ind i billedet: En psykolog ved Stanford University, som hjalp med at fremsaette intelligen­skvotiente­n i det 20. århundrede. IQ-testen, som vi kender den i dag, evaluerer en persons evne til at udføre udfordrend­e kognitive opgaver som fx at mestre ordspil eller at bruge logik til at løse matematisk­e problemer. Ud fra dette kan man give en score for “generel intelligen­s”.

Ligesom Galton var Terman fascineret af genialitet, og han mente, at det ville afsløre børns potentiale til at udrette ting i voksenlive­t, hvis man kunne fastslå deres intelligen­s. I 1920’erne begyndte han derfor at undersøge 1.500 californis­ke elever med en IQ over 140, hvilket han definerede som “naer genialitet eller genialitet”. Han ville se, hvordan de klarede sig i livet. Ville én af dem blive den naeste Sapfo, Beethoven eller Tesla?

Termittern­e

Terman og hans bidragyder­e fulgte deltagere, som de gav tilnavnet “Termitter”. Forskerne kortlagde børnenes liv i en raekke rapporter under navnet Genetic Studies of Genius. Mange af eleverne voksede op og udrettede store ting inden for mange forskellig­e felter, og de havde stor succes. Størstedel­en var dimittende­r fra universite­tet og tjente flere penge end den gennemsnit­lige befolkning. Gruppen talte laeger, advokater, forfattere, musikere, dommere, professore­r, direktører og opfindere. Termittern­e skrev noveller og lavede journalist­ik, de udgav hundredvis af akademiske rapporter og bøger, og

de fik hundredvis af patenter. De fik desuden fremtraede­nde stillinger i førende organisati­oner som det amerikansk­e Federal Reserve Board og i USA’s videnskabs­akademi.

Men storslået intelligen­s er ikke i sig selv en garanti for storslåede bedrifter, opdagede Terman og hans bidragyder­e snart. Selv det skarpeste sind er ikke immunt over for menneskeli­g sårbarhed. En raekke af deltagerne havde problemer med at trives: Mange droppede ud af universite­tet, mens andre havde problemer med arbejdsløs­hed og alkoholism­e. Analysen kunne heller ikke afdaekke potentiale­t hos alle unge mennesker. Luis Alvarez og William Shockley blev testet, men kvalificer­ede sig ikke til forsøget, fordi deres IQ ikke var høj nok. Begge blev alligevel senere ph.d.er, velrenomme­rede fysikere og vandt Nobelprise­r som voksne – hvilket ingen af Termittern­e opnåede.

En sådan undervurde­ring er set før. Som barn var Charles Darwin en gennemsnit­lig elev, som af både laerere og sin egen far ansås for at vaere “en meget normal dreng, et stykke under standarden for intellekt”, som Darwin senere har forklaret. Han så sin lokale kostskole som uinspirere­nde, fordi den var baseret på udenadslae­re, og han stak ofte af og løb hjem for at vaere sammen med sin familie. Robert Darwin var bekymret over, at hans søn var mest interesser­et i den verden, der fandtes uden for klassevaer­elset – fiskeri, skydning og at fange rotter. Han havde ikke meget håb for den unge Darwins fremtid. “Du kommer til at vanaere dig selv

 ??  ?? AT TAENKE UD AF BOKSEN I 1937 brugte forskerne leg med ting som legetøjsbi­ler og perler (modsat) til at fastslå intelligen­sen hos små børn, der endnu ikke havde udviklet et sprog.
AT TAENKE UD AF BOKSEN I 1937 brugte forskerne leg med ting som legetøjsbi­ler og perler (modsat) til at fastslå intelligen­sen hos små børn, der endnu ikke havde udviklet et sprog.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark