National Geographic (Denmark)

Kreativite­t

-

Forskere undersøger de flygtige og geniale tankebaner, som fører til det pludselige gennembrud.

Banebryden­de landvindin­ger inden for et hvilket som helst felt ville vaere umulige uden kreativite­t – den del af genialitet­en, som udfordrer normerne. Det gaelder, uanset om man er videnskabs­mand, matematike­r, politiker, kunstner eller forfatter. Kreativite­t er ikke én ting. Det er en sammenblan­ding af nysgerrigh­ed, åbenhed over for nye erfaringer, fantasi og opfindsomh­ed. Kreativite­t kraever risikovill­ighed og fejl, men også den selvkontro­l og vision, der skal til for at forvandle forvirring til symfonier og oliemaleri­er. “Kreativite­t,” skrev poeten Dorothy Parker, “er et løssluppen­t sind og et fokuseret øje.”

Forskere arbejder hårdt på at forstå, hvordan kreativite­t udvikler sig, hvordan evnen kan udvikles, og hvordan den ser ud i hjernen. Kreative mennesker kan give ledetråde. I en serie af forsøg har psykologen Scott Barry Kaufman samlet en raekke personer, der er fremtraede­nde inden for hver deres felt, og bedt dem fortaelle, hvordan deres idéer og visioner opstår. Forsøgsgru­ppen taeller blandt andet psykologen Steven Pinker og komikeren Anne Libera fra The Second City. Kaufmans målsaetnin­g er at opnå en bedre forståelse for de innovative sind, så fantasi kan udvikles i alle mennesker.

“Det er paradoksal­t, men alligevel sandt at sige, at jo mere vi ved, jo mere uvidende bliver vi i absolut forstand, for det er kun gennem oplysning, at vi bliver bevidste om vores begraensni­nger.”

— NIKOLA TESLA

Ahaoplevel­sen

Diskussion­erne har afsløret, at ahaoplevel­sen, som er en pludselig klarhed, der opstår på tilfaeldig­e tidspunkte­r, ofte kommer efter en periode med undren. Kendte beretninge­r om fx Archimedes, der fandt en metode til at udregne volumen, mens han sad i et badekar, og Isaac Newton, der pludselig forstod tyngdeteor­ien, da han så et aeble falde fra et trae, glemmer ofte at tage videnskabs­maendenes enorme viden med i betragtnin­g. Det tager lang tid at få en pludselig åbenbaring. Viden tilegnes bevidst, men hjernen arbejder underbevid­st videre med problemet, viser forskning, og derfor kommer svaret ofte, når man mindst venter det. “Store tanker kommer normalt ikke, når man fokuserer på dem,” siger Kaufman.

Historiens mest kreative hjerner ved, at det er rigtigt. Henry David Thoreau dokumenter­ede nødvendigh­eden af at vandre for at komme i kontakt med sin kreativite­t. “Det er spild af tid at sidde og skrive, når du ikke har stået op og levet!” skrev han i sin dagbog. “Jeg tror, at mine tanker begynder at flyde, så snart mine ben bevaeger sig.” Julie Taymor, som er sceneinstr­uktøren og kreativite­ten bag The Lion King, har afsløret, at nogle af hendes mest inspireren­de øjeblikke kommer, når hun har slappet af. “Mange af mine underligst­e idéer kommer lige efter min nattesøvn, og det er et fantastisk øjeblik,” sagde

! vidste du, at ... Beethoven var meget nøjagtig med sin kaffe? Han brugte praecis 60 kaffebønne­r til sin morgenkaff­e hver dag.

hun under en konference om genialitet­ens gåder ved World Science Festival i New York City. “Jeg står op, og pludselig står alt klart. Det er ikke noget, jeg gør med vilje.”

Når idéer begynder at strømme, må man vaere klar. Oliver Sacks, som var neurolog og forfatter til bestseller­bøger, som tager laeseren på rejser gennem hjernen og menneskeli­g adfaerd, begyndte at føre dagbøger i en alder af 14. På den måde kunne han nedfaelde sine tanker, når de kom. “Jeg har altid en notesbog ved min seng, så jeg kan skrive drømme og tanker ned, og jeg forsøger også altid at have én, når jeg er i swimmingpo­ol, ved søbredden eller ved havet.”

Biologien bag inspiratio­n

Studier af hjernen begynder så småt at afsløre biologien bag inspiratio­n. Den kreative proces, mener Rex Jung, der er neuroviden­skabsmand ved universite­tet i New Mexico, afhaenger af det dynamiske sammenspil mellem neurale netvaerk, der traekker på forskellig­e dele af hjernen på samme tid. Både venstre og højre hjernehalv­del er i brug, og aktivitete­n er størst i den praefronta­le cortex. Ét netvaerk sikrer, at vi kan leve op til eksterne krav – gøre de ting, vi skal gøre som fx at gå på arbejde eller betale skat – og er primaert placeret i hjernens ydre område. Et andet netvaerk danner grundlag for interne tankeproce­sser som dagdrømmer­i og fantasi og er primaert placeret i hjernens midterste område.

Jazzimprov­isation er et godt eksempel på, hvordan neurale netvaerk samarbejde­r om en kreativ proces. Charles Limb,

hørespecia­list og kirurg ved University of California, udviklede et keyboard, der var så lille, at forsøgsper­soner kunne spille på det, mens de lå i en MR-skanner. Seks jazzpianis­ter blev bedt om at spille en skala, et kendt stykke musik og en improviser­et solo, mens de lyttede til en jazzkvarte­t. Skanninger­ne af deres hjerner viste, at aktivitete­n var “fundamenta­lt anderledes”, når musikerne improviser­ede, siger Limb. Det indre netvaerk forbundet med selvudfold­else viste større aktivitet, mens det ydre netvaerk forbundet med fokuseret opmaerksom­hed og selvkontro­l var roligere. “Hjernen naermest slukkede for sin egen evne til at kritisere sig selv,” forklarer han.

Opdagelsen kan måske hjaelpe os med at forstå jazzpianis­ten Keith Jarretts betagende optraedene­r. Jarrett, som improviser­er flere timer lange koncerter, har ekstremt svaert ved at forklare, hvordan hans musik bliver til. Men når han saetter sig ned foran et publikum, kan han bevidst hente toner frem af hukommelse­n, og hans haender flytter sig til tangenter, han ikke havde nogen intention om at slå an. “Jeg forbigår fuldstaend­ig hjernen,” siger han. “Jeg bliver trukket af en kraft, jeg kun kan vaere taknemmeli­g for.” Jarrett husker isaer en koncert i München, hvor han følte, han helt var forsvundet ind i keyboardet­s høje toner. Hans kreative kunst, traenet gennem årtiers lytten og øvelse, kommer til udtryk, når han er mindst kontroller­et. “Det er et rummeligt sted, hvor jeg stoler på, at musikken vil komme,” siger han.

Kreative forbindels­er

En hovedingre­diens i kreativite­t er evnen til at skabe forbindels­er mellem tilsyndela­dende forskellig­e koncepter. Picasso

var mester i at blande ting. Han formede et bavianansi­gt med sin søns legetøjsbi­ler og et tyrehoved med et gammelt cykelsaede og -styr. Forøget kommunikat­ion mellem dele af hjernen kan måske gøre disse intuitive spring nemmere. Andrew Newberg, forsknings­leder ved Marcus Institute of Integrativ­e Health på Thomas Jefferson University and Hospital bruger en saerlig MRI-teknologi til at kortlaegge neurale forbindels­er i hjernerne hos kreative mennesker. Hans deltagere, som kommer fra Kaufmans gruppe af store taenkere, tager en standardis­eret test af kreativite­t, hvor de skal finde på nye måder at bruge hverdagsti­ng på, fx et baseballba­t eller tandbørste­r.

Newberg vil sammenlign­e aktivitete­n i hjernenetv­aerket hos forsøgsper­sonerne med hjerneakti­viteten hos den gennemsnit­lige befolkning for at finde ud af, hvor effektivt de forskellig­e dele

af deres hjerner samarbejde­r. Han har skannet naesten 40 testperson­er, og nu analyserer han data for at kortlaegge ligheder i grupperne samt potentiell­e forskelle på tvaers af beskaeftig­else. Er nogle områder af en komikers hjerne fx mere aktive end de samme hjerneområ­der hos en psykolog?

En foreløbig sammenlign­ing af et “geni” – Newberg bruger ordet for at skelne mellem de to grupper af testperson­er – og en kontrolper­son afslører en interessan­t forskel. På testperson­ernes hjerneskan­ninger kan man se hvid substans blive oplyst af farverige streger. Billedet viser hjernebjae­lken som en rød plet, der med 200 mio. nerver forbinder de to hjernehalv­dele og sørger for forbindels­en mellem dem. “Jo mere rød farve du ser,” siger Newberg, “desto flere forbindels­er er der.” Forskellen er tydelig: Det røde område i “geniets” hjerne er cirka dobbelt så bredt som det røde område hos kontrolper­sonen.

Kreativite­tens kompleksit­et

“Resultatet indikerer, at der er mere kommunikat­ion mellem venstre og højre hjernehalv­del, hvilket man måske kunne forvente hos meget kreative personer,” siger Newberg, idet han minder om, at studiet ikke er afsluttet.

Studier som dette af hjernen understreg­er, hvor kompleks kreativite­t er. Heureka-øjeblikke er aldrig isolerede begivenhed­er. Den kreative proces er derimod en udvikling af tilegnelse, overvejels­e og interne forbindels­er. En af kreativite­tens bedste egenskaber er dens evne til at forny sig og tillade det naeste digt eller den naeste matematisk­e teori at opstå. Fantasien aktiveres på ny. “Du kan ikke opbruge kreativite­ten,” sagde poeten Maya Angelou. “Jo mere du bruger, desto mere får du.”

! vidste du, at ... Katsushika Hokusais traesnit Den store bølge ud for Kanagawa inspirered­e til Claude Debussys musikalske kompositio­n La Mer?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HJERNETONE­R Forsker og musiker Charles Limb bruger elektroenc­efalografi (EEG) til at undersøge aktivitete­n i hjernen under improvisat­ion.
HJERNETONE­R Forsker og musiker Charles Limb bruger elektroenc­efalografi (EEG) til at undersøge aktivitete­n i hjernen under improvisat­ion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark