National Geographic (Denmark)

Hårdt arbejde

-

Aldrig, aldrig give op: Hvordan passion og udholdenhe­d driver genier til at klare selv de mest nedslående fiaskoer.

Emily Dickinson foretrak ensomhed. Da hun sjaeldent forlod sit hjem i Amherst, Massachuse­tts, brugte hun dagene på at skrive hundredvis af breve og digte. Ordene, som var bundet sammen af Dickinsons unikke syntaks, blev hendes forbindels­e til andre mennesker, steder og universet. For Dickinson var bøger og digte fuldgyldig­e erstatning­er for kontakt med andre mennesker.

Dickinsons passion for sprog drev hendes skriveri, selvom hun ikke fik saerlig meget anerkendel­se eller opmuntring fra verden udenfor. I løbet af hendes liv blev kun ti af Dickinsons digte udgivet – ingen af dem blev tilskrevet hende, og udgivelsen skete formentlig uden hendes vidende. Dickinson fokuserede nemlig ikke på andres mening om hende. Hun skrev på egne praemisser, og hun skrev ufortrøden­t om alt fra de “gule blade” på en påskelilje i et vers om naturen til “begravelse­n i min hjerne” i en poetisk rejse ind i sit sind. Da Dickinson døde i 1886, fandt hendes familie knap 1800 digte, hvoraf mange var bundet sammen i hjemmelave­de bøger eller haefter. Det første bind af hendes vaerker blev udgivet i 1890. Trods ordene i hendes eget digt Jeg er ingen! Hvem er du? røg hun straks til tops. I dag anses hun for at vaere en af historiens bedste engelskspr­ogede poeter.

“Resultater! Jeg har da fået mange resultater! Jeg kender til tusinder af ting, der ikke gider virke.”

— thomas alva edison

passion.!

vidste du, at ... immigrant Irving Berlin, søn af en russisk kantor, skrev de amerikansk­e sange White Christmas og God Bless America?

Genialitet ville ikke eksistere, hvis det ikke var for gåpåmod – evnen til at kaempe sig igennem usikkerhed, skuffelse, kaos og tilmed nedslående, fejlslagne forsøg på at skabe store vaerker. Egenskaben, som drev Dickinson til at skrive poesi, Darwin til at bruge mere end to årtier på at finpudse Arternes oprindelse og den indiske matematike­r Srinivasa Ramanujan til at producere tusinder af formler, inspirerer psykologen Angela Duckworths forskning. Hun mener, at en kombinatio­n af passion og udholdenhe­d – det, hun kalder “hårdt arbejde” – driver folk til at udrette. Duckworth, som er MacArthur Foundation Fellow og professor i psykologi ved University of Pennsylvan­ia, siger, at konceptet om genialitet tit bliver gemt bag lag af magi, som om store gennembrud opstår spontant uden hårdt arbejde. Hun tror, mennesker har forskellig­e grader af talent, men at ingen uanset intellekt kan udrette noget, hvis ikke de har styrke og disciplin. “Når man virkelig ser på nogle, der udretter noget stort,” siger hun, “er det ikke ubesvaeret.”

Fanget af passionen Forskellen på dem, der føler sig drevet til at arbejde flittigt med noget, de elsker – at komponere musik, vinde i skak, løse matematisk­e problemer – og dem, der blot er interesser­ede, er

Og passionen slår ofte til tidligt. Steve Silicon Jobs, Valley, som så den voksede første op computerte­rminal i allerede som barn. “Jeg blev straks forelsket,” mindedes han senere. Da Jobs var 12 år gammel, ringede han uopfordret til Bill Hewlett, Hewlett-Packards direktør, fordi han ville spørge, om de lå inde med nogle komponente­r til en frekvensta­eller, Jobs

 ??  ??
 ??  ?? STILLE MUSE Emily Dickinson levede et ensomt liv og efterlod sig hundredvis af breve og digte.
STILLE MUSE Emily Dickinson levede et ensomt liv og efterlod sig hundredvis af breve og digte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark