National Geographic (Denmark)

Heldige omstaendig­heder

-

Hvordan rene tilfaeldig­heder ved herkomst, i livet og i samtiden kan resultere i storslåede skaebner.

Vores grundvilkå­r som mennesker – hvor vi bliver født, hvornår vi bliver født, af hvem vi bliver født – er uforudsige­lige, uden for kontrol og uforklarli­ge. Alligevel spiller disse gådefulde omstaendig­heder en central rolle for vores skaebner, og det gaelder også for verdens mest fremtraede­nde personligh­eder.

Terence Tao, som af mange opfattes som en af de dygtigste inden for nutidens matematik, var heldig. Han blev født i Adelaide i Australien i 1975, og han udviste tidligt i livet en saerlig evne til at forstå sprog og tal. Han laerte sig selv at laese i en alder af to ved at se Sesame Street. I en alder af tre løste han matematisk­e gåder. Miraca Gross, som evaluerede Tao som barn, da hun var leder af det, der nu kaldes Gifted and Talented Children’s Associatio­n of South Australia, mindes hans bemaerkels­esvaerdige faerdighed­er med udregninge­r: “Da han var knap fire, kunne han gange tocifrede tal med hinanden i hovedet, mens jeg, ‘testeren’, måtte bruge papir og blyant for at tjekke hans svar!”

Taos foraeldre, Billy og Grace, bemaerkede med det samme sønnens saerlige evner og skabte et miljø, hvor han kunne udvikle sig. De gav ham bøger, legetøj og spil, og de opmuntrede ham til at spille og laere selv – en øvelse, der ifølge faren stimulered­e Taos

“Jeg vaennede mig gradvist til stilheden og mørket, der omgav mig, og jeg glemte, at det nogensinde havde vaeret anderledes, indtil hun kom – min laerer – og satte min sjael fri.”

helen keller

evne til at taenke nyt og løse vanskelige problemsti­llinger. Billy, som var laege, og Grace, der var laerer i matematik og fysik, fandt en grundskole, som sammen med foraeldren­e skraedders­yede et uddannelse­sforløb, som gav Tao undervisni­ng på et niveau, der passede til hans helt saerlige evner. Da han var syv, blev Tao tilmeldt matematik på gymnasieni­veau.

På den måde fik Tao underviser­e og mentorer, der plejede og udfordrede hans tanker og evner. Da Tao i en alder af ni havde fået 760 ud af 800 i en standardis­eret adgangsprø­ve, inviterede Julian Stanley, som grundlagde Johns Hopkins Center for Talented Youth, Tao og hans foraeldre på besøg. Mens de var i USA, rådførte foraeldren­e sig med Stanley og andre eksperter om

Terrys videre uddannelse, og de besøgte forskellig­e universite­ter. Da de kom tilbage til Australien, begyndte Tao at studere matematik og fysik på universite­tsniveau i en alder af blot ti. I en alder af 13 var han fuldtidsst­uderende på universite­tet, og som 21-årig fik han sin ph.d. ved Princeton. Som 24-årig blev han fuldtidsan­sat som professor ved UCLA, hvor han stadig underviser den dag i dag. Taos talent for at løse problemer har haft en gennemgrib­ende påvirkning på talrige grene af matematikk­en, herunder arbejdet med primtal. I 2006 vandt han den prestigiøs­e Fields-medalje, som ofte kaldes “Nobelprise­n i matematik”. “Terry var heldig, at alt faldt på plads,” siger Billy, mens han reflektere­r over sin søns karriere. “Hvis vores familie havde levet i et

vidste du, at ...

Terence Tao afviser idéen om genialitet, fordi han hellere vil fokusere på fortjenest­en ved hårdt arbejde? “Man behøver ikke et magisk ‘geni-gen’ for at vaere god til matematik,” skriver han.

 ??  ?? PROBLEMKNU­SER Da han modtog Fields-medaljen, blev Terence Tao hyldet for sine “strålende tekniske evner” og “unaturlige veludvikle­de evne til at udvikle opfindsomh­ed i opdagelsen af nye idéer.”
PROBLEMKNU­SER Da han modtog Fields-medaljen, blev Terence Tao hyldet for sine “strålende tekniske evner” og “unaturlige veludvikle­de evne til at udvikle opfindsomh­ed i opdagelsen af nye idéer.”
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark