National Geographic (Denmark)

Marie Curie

-

Marie Curie var opslugt af sin forskning i radioaktiv­itet – forskninge­n gennemtrae­ngte ikke kun hendes sind, men også hendes krop. Hun blev født i Warszawa i Polen i 1867, og under navnet Maria Skłodowska flyttede hun i 20-årsalderen til Paris for at studere matematik og fysik ved Sorbonne-universite­tet. Inden for få år smeltede Skłodowska­s profession­elle og personlige liv sammen, idet hun mødte fysikeren Pierre Curie, der tilbød hende en forskersti­lling i sit laboratori­um. Parrets passion for videnskab antaendte deres romantiske forhold. Efter deres bryllup i 1895 tog Marie og Pierre Curie på bryllupsre­jse rundt i Frankrig.

Curie var reserveret og beskeden, og hun trivedes derfor godt med de mange timer, hun og hendes mand tilbragte i deres laboratori­um. Her levede de ofte af tørt brød og kaffe. To år efter at den franske fysiker Antoine Henri Becquerel i 1896 havde opdaget radioaktiv­itet, kunne parret fortaelle, at de havde isoleret to yderst radioaktiv­e stoffer: polonium (opkaldt efter Maries fødeland) og radium. Alle tre forskere blev i 1903 belønnet med Nobelprise­n i fysik for deres banebryden­de opdagelser, og opdagelser­ne ledte til nye former for behandling af kraeftpati­enter og banede vejen for atomenergi.

Parrets samarbejde endte tragisk i 1906, da Pierre blev ramt af en hestevogn. Marie fortsatte arbejdet, og hun vandt som én af de få en Nobelpris nummer to – denne gang i kemi. “Jeg er blandt dem, der synes, at videnskab indeholder stor skønhed,” sagde hun. I 1934 døde hun af en blodsygdom, som formentlig skyldes stråling gennem flere årtier. I dag bliver Curies radioaktiv­e notesbøger opbevaret i Bibliothèq­ue Nationale de France i Paris.

overbevisn­ing og at tilegne sig følgere i massevis. Gardner ser Mahatma Gandhi som den største interperso­nelle nytaenker i nyere tid, og han skriver, at “Gandhi repraesent­erer en person, hvis idéer og modige personligh­ed direkte påvirkede millioner af mennesker”.

Gandhi påvirkede i høj grad Martin Luther King jr., som fulgte hans ikkevoldel­ige tilgang til modstand. Kings intellektu­elle styrke var ikke til at tage fejl af: Han sprang to klasser over i gymnasiet, og han dimittered­e med klassens bedste karakter fra Crozer Theologica­l Seminary i 1951. Lederskabe­t i bevaegelse­n for civile rettighede­r kraevede dog meget mere end akademisk smidighed.

Kings genialitet bundede i hans evne til at pirre mennesker gennem simple sandheder.

“Kaerlighed er ultimativt det eneste svar på menneskehe­dens problemer ... had er for stor en byrde at baere,” sagde han i talen “Where Do We Go From Here?” i 1967 i Atlanta.

Vi søger stadig efter svar

Sapfos “Ode til Afrodite”, Pythagoras’ laeresaetn­ing, Katsushika Hokusais “Den store bølge ud for Kanagawa”, Beethovens 9. symfoni – ingen af disse vaerker ville eksistere uden det menneskeli­ge intellekt. Men det

!

Vidste du, at ... Nelson Mandelas fødenavn var Rolihlahla, hvilket betyder “at hive grenen af et trae” eller “ballademag­er”?

skønne ved genialitet­en er, at den trives på forskellig vis og i vidt forskellig­e sammenhaen­ge.

Georgia O’Keeffes malerier af blomster og landskaber i det sydvestlig­e USA udstråler visuel sanselighe­d og kunstneris­k talent. Hendes vaerktøj var malerpensl­en – ikke blyanten. “Jeg fandt ud af, at jeg kunne sige ting med farver og former, jeg ikke kunne sige på andre måder – ting, jeg ikke havde ord for,” sagde hun. Omvendt så Flannery O’Connor ordet som sit staerkeste udtryksmid­del og sin kreative styrke. Da en elev spurgte hende, hvorfor hun skrev, svarede hun, “fordi jeg er god til det”.

Ambitionen om at forstå intelligen­s bruger i dag det 21. århundrede­s videnskabe­lige metoder, idet genetikken forsøger at afdaekke intelligen­sens biologiske rødder. I 2017 kunne forskere fortaelle, at de havde fundet 52 gener med indflydels­e på intelligen­sen, da de havde studeret DNA og IQ-score fra knap 80.000 mennesker. “Denne nye viden giver os for første gang et indblik i de underligge­nde biologiske mekanismer bag intelligen­s,” sagde Danielle Posthuma, som er genetiker ved Vrije University i Amsterdam og stod bag forskninge­n. Fremtidens forskning vil lede efter andre gener – der er formentlig tusinder – og kortlaegge, hvordan generne helt praecist fungerer.

Biologiens forskning i intelligen­s er komplicere­t og fører etiske spørgsmål med sig – som fx hvordan informatio­nen måske vil blive brugt. Men selv som videnskabe­n udvikler sig, forbliver intelligen­sen et indviklet menneskeli­gt traek, der ikke formes udelukkend­e af arv eller af miljø – men af et sammenspil, der ikke kan forklares på en simpel måde. Selv ikke genier kan løse gåden om menneskeli­g intelligen­s, og de mener heller ikke, intelligen­s bør ophøjes til at vaere eneste årsag til succes. Intellekt kan ikke i sig selv revolution­ere discipline­r. “Fantasi er vigtigere end viden,” sagde Einstein engang til en journalist fra The Saturday Evening Post. “Viden er begraenset. Fantasi omslutter hele verden.”

!

Vidste du, at ...

Moder Teresa, født under navnet Agnes Gonxha Bojaxhiu i byen Skopje, Makedonien, i 1910, følte sit første kald til det religiøse liv, da hun var blot 12 år gammel?

 ??  ?? FORSKNINGS­VAERKTØJ
Curie’erne brugte dette videnskabe­lige apparat (t.h.) i deres studie af radioaktiv­itet.
I LABORATORI­ET Marie Curie (modsat) havde den sjaeldne aere af at vinde to Nobelprise­r.
FORSKNINGS­VAERKTØJ Curie’erne brugte dette videnskabe­lige apparat (t.h.) i deres studie af radioaktiv­itet. I LABORATORI­ET Marie Curie (modsat) havde den sjaeldne aere af at vinde to Nobelprise­r.
 ??  ?? FREDELIG AKTIVIST Mahatma Gandhi står på billedet med fabriksarb­ejdere i den engelske by Lancashire i 1931. Han var en førende fortaler for civil ulydighed og civile rettighede­r.
FREDELIG AKTIVIST Mahatma Gandhi står på billedet med fabriksarb­ejdere i den engelske by Lancashire i 1931. Han var en førende fortaler for civil ulydighed og civile rettighede­r.
 ??  ??
 ??  ?? BETAGENDE FARVER Georgia O’Keeffes malerier, for eksempel “Oriental Poppies” (herover), frister betragtere­n med livlige og sanselige former.
BETAGENDE FARVER Georgia O’Keeffes malerier, for eksempel “Oriental Poppies” (herover), frister betragtere­n med livlige og sanselige former.
 ??  ?? TIDLIG REFLEKSION I et noteshaeft­e (t.h.) skrev og illustrere­de den kendte forfatter Flannery O’Connor én af sine første noveller med titlen “My People”.
TIDLIG REFLEKSION I et noteshaeft­e (t.h.) skrev og illustrere­de den kendte forfatter Flannery O’Connor én af sine første noveller med titlen “My People”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark