National Geographic (Denmark)

Abraham Lincoln

-

Abraham Lincolns ansigt er alle steder – han kigger ud fra femdollars­edlerne, han skuer fra seks meters højde ud over Lincoln Memorial, og han bryder dramatisk ud af Mount Rushmores granitskul­ptur. Bag det slidte ansigt, det uglede hår og de triste øjne gemte der sig en indviklet mand, som overlevede et liv fyldt med tragedier fra morens død, da han var blot ni år gammel, til de blodige tab under den amerikansk­e borgerkrig, som han observered­e fra Det Hvide Hus. Trods modgangen lykkedes det ham at lede en splittet nation med intellekt, vaerdighed og fremsyn.

Lincoln blev født i en traehytte i Kentucky i 1809, og han var glad for at laese.

Derudover havde han grønne fingre og var god med en økse, ligesom han høstede majs til sin familie. Men at passe markerne var ikke noget for ham. Lincoln var høj, flink og god til at fortaelle, og han indledte en karriere inden for jura, inden han gav sig i kast med politik. Da han blev indsat som USA’s 16. praesident, lovede han at bevare unionen, og i 1863 udstedte han Emancipati­onserklaer­ingen, der forbød slaveri og gav ham tilnavnet “Den Store Frigører”.

Det mest personlige og smertefuld­e, Lincoln måtte gennemleve, var hans to unge sønners død. Først døde den kun treårige Eddie i 1850, og siden døde den 11-årige Willie i 1862. Willie mindede meget om sin far, og drengen var en lysstråle med sin kvikke og glade personligh­ed. Praesident­en tog sønnens død meget tungt.

En uge efter at Lincoln blev myrdet i april 1865, blev et tog sendt afsted gennem USA med hans kiste, “The Lincoln Special”, og på den 2.700 km lange tur fra Washington, D.C., til Springfiel­d stod borgere fra naer og fjern langs togskinner­ne for at aere og hylde deres leder.

 ??  ?? ET TRAGISK LEVN Lincoln havde denne hat på (t.v.) den aften, hvor han blev myrdet.
ET TRAGISK LEVN Lincoln havde denne hat på (t.v.) den aften, hvor han blev myrdet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark