National Geographic (Denmark)

Frida Kahlo

-

Det er svaert at forstå, at Frida Kahlos første soloudstil­ling i det hjemlige Mexico fandt sted et år før hendes død. I dag anerkendes hun som feministis­k ikon og verdensber­ømt maler. Kahlos rå og forskruede fremstilli­nger af den fysiske og psykiske smerte, hun selv oplevede, fanger stadig offentligh­edens opmaerksom­hed, inspirerer til museumsuds­tillinger og afføder bøger og film som Frida med Salma Hayek. “Det mest tiltalende ved hende er hendes styrke i modgang,” skrev forfattere­n bag Kahlos biografi, Hayden Herrera.

Kahlo blev født i 1907, hun havde en mexicansk mor, og hendes far var immigrant fra Tyskland. Tidligt i barndommen oplevede Kahlo fysisk raedsel. I en alder af blot seks fik hun polio, der efterlod hendes højre ben kortere end det venstre. Da hun var 18 år gammel, braekkede hun ryggen, kravebenet, baekkenet og sin højre fod i en trafikulyk­ke ombord på en bus. Ulykken satte hendes viljestyrk­e på prøve og satte gang i hendes kunstneris­ke karriere. Mens hun kom sig oven på kvaestelse­rne, begyndte hun at male ved et staffeli, hendes mor gav hende.

Kahlos turbulente forhold til kunstneren Diego Rivera, som hun giftede sig med i 1929, affødte meget af det følelsesma­essige kaos, der var grundlaget for hendes arbejde. Begge havde flere affaerer (hans var med Fridas søster Cristina, og hendes var med eksilkommu­nisten Lev Trotskij). Parret blev skilt i 1939, og skilsmisse­n gav inspiratio­n til nogle af Fridas mest betagende vaerker, herunder Self-Portrait with Thorn Necklace and Hummingbir­d. Som feminist, kommunist og biseksuel var Kahlo ikke bange for at give udtryk for både sig selv og sine holdninger gennem kunsten. “Jeg er glad for at leve, så laenge jeg kan male,” sagde hun, inden hun døde i 1954 i en alder af bare 47 år.

 ??  ?? KUNSTNERDU­O Kahlo og aegtemande­n Rivera (th.) mødtes i 1922, da hun var en ung studerende.
KUNSTNERDU­O Kahlo og aegtemande­n Rivera (th.) mødtes i 1922, da hun var en ung studerende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark