National Geographic (Denmark)

Pablo Picasso

-

Det er de faerreste vidunderbø­rn, der vokser op til at blive genier. Pablo Picasso var en undtagelse. Allerede fra begyndelse­n syntes han udset til at skabe kreative mestervaer­ker. Han blev født i Málaga i Spanien i 1881, og hans passion for kunst viste sig tidligt, idet hans første ord var piz, der betyder blyant. Picassos far var maler og traenede sin unge søn i de grundlaegg­ende teknikker. Picassos tidligste vaerker dateres til niårsalder­en. I en alder af 16 var han optaget på det prestigefy­ldte Real Academia de Bellas Artes de San Fernando i Madrid, og han brugte en del tid på at studere de spanske mestre, som han beundrede, heriblandt Velázquez og El Greco, på Pradomusee­t.

Selvom han flyttede til Paris i en alder af 22 og levede sit voksenliv i Frankrig, påvirkede Spaniens rige kultur og staerke farver Picassos sind og kunst. Dramaet, der udspiller sig under en tyrefaegtn­ing, var han første gang vidne til som barn i

Málaga, og det blodige drama i arenaen blev en livslang passion og et tilbageven­dende motiv i hans kunst. Gennem livet arbejdede Picasso med forskellig­e teknikker, og han holdt aldrig op med at genopfinde sig selv. Maleriet fra 1907 med navnet Frøknerne fra Avignon skildrer fem nøgne kvinder på et bordel, og både motiv og teknik vendte op og ned på kunstneris­k tradition og chokerede hans naermeste venner. Maleriet blev hjørnesten i en ny kunstneris­k bevaegelse – kubismen.

Picassos malerier afspejlede hans turbulente privatliv. Hans børn, hans adskillige elskerinde­r, hans to koner – alle blev de muser eller modeller. Kunstneren, der døde i 1973 i en alder af 91, ville ikke besvare spørgsmål om symbolikke­n i vaerkerne eller oprindelse­n til hans kreative proces. “Jeg har ingen idé,” sagde Picasso engang. “For at se, hvad du kommer til at tegne, må du begynde at tegne.”

 ??  ?? RAEDSEL Picassos Guernica (tv.) skildrer den baskiske by efter bombningen i 1937.
RAEDSEL Picassos Guernica (tv.) skildrer den baskiske by efter bombningen i 1937.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark