National Geographic (Denmark)

Maya Angelou

-

Maya Angelou havde en smuk stemme og et sind fyldt af metaforer. Hun blev opdraget af sin bedstemor i Arkansas i 1930’erne, og Angelous skarpe skildringe­r af barndommen gav hende litteraer popularite­t. Hvert ord har kraft, og hver saetning fremprovok­erer rå følelser. “Hvis opvaeksten i Syden er smertefuld for en sort pige, er erkendelse­n om, at hun er uønsket som rust på knivsblade­t mod hendes strube,” skrev hun i sin bestseller fra 1969 med titlen I Know Why the Caged Bird Sings.

Angelou laerte hurtigt lidelsen at kende. Som kun otteårig blev hun voldtaget af sin mors kaereste, og som reaktion holdt hun i flere år op med at tale. I den periode øvede hun sig på at laere blandt andet Shakespear­e og Edgar Allan Poe udenad. Hele livet laeste hun meget, og hun tog Dostojevsk­ij, Tolstoj, Langston Hughes og W.E.B. Du Bois til sig. Godt skriveri var hårdt arbejde, sagde hun. “Jeg prøver at gøre sproget så skarpt, at det hopper af siden. Det ser nok nemt ud, men det tager mig uendelig lang tid at få det til at se nemt ud.”

Som mor og borgerrett­ighedsakti­vist fik Angelou en lang raekke erfaringer. Hun spillede Ruby i en omrejsende teaterprod­uktion af Porgy and Bess, hun arbejdede som journalist i Egypten, og hun var gaestediri­gent for Boston Pops. Men det var hendes prosa og poesi, der viste, hvem hun var. Angelou påvirkede utallige forfattere, herunder Toni Morrison og Alice Walker, og hun inspirered­e alle fra Oprah til praesident Obama, som gav hende en Presidenti­al Medal of Freedom. “Angelous stemme,” sagde Obama, da hun døde i 2014 i en alder af 86, “hjalp generation­er af amerikaner­e med at finde deres regnbue mellem skyerne, og den inspirered­e os alle.”

 ??  ?? PERFORMER Angelou optrådte i en TV-serie i 1977, der var baseret på Alex Haleys roman Roots (th.), som var en historie om slaveri og frihed.
BESTSELLER Angelou med sine memoirer fra 1969 (modsat). Hun fortalte, at hun isaer skrev om morgenen.
PERFORMER Angelou optrådte i en TV-serie i 1977, der var baseret på Alex Haleys roman Roots (th.), som var en historie om slaveri og frihed. BESTSELLER Angelou med sine memoirer fra 1969 (modsat). Hun fortalte, at hun isaer skrev om morgenen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark