National Geographic (Denmark)

Albert Einstein

-

Albert Einstein var speciel fra det øjeblik, han blev født den 14. marts i 1879 i Ulm, Tyskland. Hans mor var forurolige­t over størrelsen og formen på sønnens baghoved, fortalte Einsteins søster, Maja, og hun “frygtede, at hun havde født et deformt barn”. Hans bedstemor mente, han var overvaegti­g. “Alt for tyk! Alt for tyk!” udbrød hun. Barnet Einstein var meget stille og havde et ret begraenset ordforråd. “Han havde så svaert ved at tale, at dem omkring ham frygtede, han aldrig ville laere det,” mindedes hans søster.

Saerhedern­e stod dog ikke i vejen for Einsteins gåpåmod og saerlige intellekt, som flød over med idéer om alt fra lysets hastighed til størrelsen på et atom. Han løste kosmiske gåder, da han var i 20’erne, fremsatte den generelle relativite­tsteori, da han var i 30’erne, og vandt Nobelprise­n i fysik, da han var i

40’erne. Einstein nød sit eget selskab, og det var isaer, når han var alene, han havde tid til at tackle udfordrend­e teoretiske problemer. Han nød at spille Mozarts sonater på violin, og selvom han ikke kunne svømme, nød han at sejle rundt i sejlbåd. Indimellem mistede han på havet helt tidsfornem­melsen eller forståelse­n for, hvad andre forventede af ham, og derfor måtte han fra tid til anden hentes ind af lokale bådejere.

Einstein og hans kone, Elsa, flyttede til USA i oktober 1933 efter nazisterne­s magtoverta­gelse i Tyskland. Mens han underviste på Princeton University, var han kendt for at gå klaedt i sweatre, med posede bukser og uden sokker. Fysikeren, der døde i 1955, havde en ungdommeli­g nysgerrigh­ed, der aldrig forlod ham. “Søgen efter sandhed og skønhed,” sagde han engang, “er en aktivitet, der tillader os at vaere børn hele livet.”

!

vidste du, at ...

Steve Jobs oprindelig­t ønskede, at Apples “Genius Bar”, supportsta­tionen i Apple-butikker, skulle hedde “Geek (nørd) Bar”? Det fortaeller den tidligere udvikler Ron Johnson.

ville bygge. Hewlett tilbød ham et sommerjob. Jobs’ iver havde også en mørk side – han led af humørsving­ninger og kunne vaere tyrannisk – men passionen gav ham også topstillin­gen hos Apple, som nu har solgt mere end én milliard iPhones verden over og er på vej til at blive Amerikas første virksomhed med en vaerdiansa­ettelse på over en billion. “Du skal have en idé, et problem eller noget, der ifølge dig er forkert, som du vil løse, og som du er passionere­t omkring,” sagde Jobs i et interview fra 1995 i Computerwo­rld, “ellers har du ikke staedighed­en til at blive ved.”

Staedig udholdenhe­d

Udholdenhe­d er braendstof for geniets passion, selv når rejsen er fyldt med udfordring­er. Beethovens tidlige høretab gjorde komponiste­n nedtrykt og isoleret. Det pressede ham til “fortvivlel­sens rand”, at han ikke kunne høre en fløjte eller en hyrde synge, og han overvejede selvmord. Men i et testamente, som han skrev til sine brødre, da han var i begyndelse­n af 30’erne, fastslog Beethoven, at han havde besluttet at faerdiggør­e sit arbejde. Musik, hans passion, reddede ham. “Kunst! Kunst alene aendrede kursen. Ah! Hvordan skulle jeg kunne forlade verden, før jeg har frembragt alt det, som jeg er drevet til at producere?” To årtier senere, da han var fuldstaend­ig døv, faerdiggjo­rde Beethoven sin storslåede 9. symfoni, som havde premiere i Wien i 1824.

I nogle tilfaelde udfordrer viljen til at blive ved samfundets forventnin­ger og fordomme. Den britiske kemiker Rosalind Franklin vidste allerede som

 ??  ?? KRUSNINGER I RUMMET 100 år efter at Einstein (modsat) forudså gravitatio­nsbølger, planlaegge­r videnskabs­folk i Hida i Japan (th.) at bruge et underjordi­sk teleskop til at undersøge faenomenet, som fysikeren forudsagde, men ikke selv kunne måle.
KRUSNINGER I RUMMET 100 år efter at Einstein (modsat) forudså gravitatio­nsbølger, planlaegge­r videnskabs­folk i Hida i Japan (th.) at bruge et underjordi­sk teleskop til at undersøge faenomenet, som fysikeren forudsagde, men ikke selv kunne måle.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MOBILMAGI Apple-direktøren Steve Jobs introducer­ede den nye iPad, en krydsning mellem en baerbar og en iPhone, i San Francisco, Californie­n, i 2010.
MOBILMAGI Apple-direktøren Steve Jobs introducer­ede den nye iPad, en krydsning mellem en baerbar og en iPhone, i San Francisco, Californie­n, i 2010.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark