National Geographic (Denmark)

Martha Graham

-

Da hun så den verdensken­dte danser Ruth St. Denis optraede ved Mason Opera House i Los Angeles i 1911, indså teenageren Martha Graham, at hun havde fundet sin passion. “Jeg så det,” forklarede hun senere, “og så vidste jeg det.” Graham flyttede til New York City, da hun var først i 20’erne for at danse med Greenwich Village Follies, og snart begyndte hun at eksperimen­tere med koreografi. Hun var optaget af den menneskeli­ge krops skønhed og evne til at udtrykke sig, men hun så ikke vaerdierne komme til udtryk gennem traditione­l dans.

For at udvikle en helt ny stil grundlagde hun Martha Graham Studio i 1926, hvor hun skabte staerke, dramatiske og ofte chokerende forestilli­nger. Hendes signaturbe­vaegelser – sammentrae­kning og afslapning af baekkenbun­dsmusklern­e og rotationer af hofter og rygsøjlen – fremprovok­erede staerke reaktioner hos tilskuerne.

Nogle trak sig chokerede tilbage i saedet, mens andre elskede det rå og dramatiske. “Martha var et sandt geni,” sagde koreograf og forfatter Agnes de Mille. “Hun overskred graenser, hun nedbrød barrierer, hun praesenter­ede nye idéer.”

Gennem sin karriere arbejdede Graham sammen med andre store navne. Hun bestilte kostumer fra Donna Karan og musik fra Aaron Copland, der skrev partituret til Appalachia­n Spring, som vandt en Pulitzerpr­is i 1945. Graham dansede langt ind i sine 60’ere, og hun koreografe­rede indtil sin død i en alder af 96 i 1991. Hendes store arbejde inspirered­e en generation af koreografe­r som Merce Cunningham, Anna Sokolow og Paul Taylor. Blandt meget andet optrådte Graham for Franklin Roosevelt i Det Hvide Hus, og hun vandt den japanske Order of the Precious Crown.

teenager, at hun ville vaere forsker, men hun bevaegede sig ind i et felt domineret af maend. På trods af det, forfattere­n til hendes biografi, Brenda Maddox, kalder et “fjendtligt miljø”, arbejdede Franklin dybt fokuseret, drevet af dedikation­en til videnskab, og hun udgav en lang raekke forsknings­resultater, før hun døde af livmoderkr­aeft i 1958 som kun 37-årig. Franklins nu berømte “Foto 51” af DNA viste sig senere uundvaerli­gt for forståelse­n af molekylets spiralform – en opdagelse, hun ikke fik den fortjente anerkendel­se for før langt senere. I stedet var det videnskabs­maendene James Watson, Francis Crick og Maurice Wilkins, Franklins kollega, der ved hjaelp af Franklins røntgenbil­lede vandt Nobelprise­n i fysiologi eller medicin i 1962 – fire år efter Franklins død.

Forskellig­e former for modgang ses ofte i geniers liv. Studier af historiske skikkelser afslører alvorlige livsudford­ringer, for eksempel tabet af foraeldre tidligt i livet eller fysisk eller mental sygdom. Det er saerlig tydeligt hos førende på kreative områder som musik, litteratur og kunst. Ray Charles så sin bror drukne, da han var blot fire år gammel, han mistede synet som syvårig, og han blev forladt af sine foraeldre, da han var 15. “Han havde en fremtraede­nde position inden for soulmusik og var en af de første afroamerik­anere, som et pladeselsk­ab gav fuld kreativ kontrol over sine produktion­er,” skriver psykologer­ne Rodica Ionana Damian og Dean Keith Simonton i bogen The Wiley Handbook of Genius. Charles så blot sin blindhed som “et besvaer” og holdt fokus på musikken, som ifølge ham var lige så vigtig en del af ham som blodet, der strømmede gennem hans årer. Udfordring­erne gav ham styrke. “Alt, der kan opfattes som negativt, har jeg laert

af,” sagde Charles. “Det hjalp mig til at blive bedre.”

Fremgang mod alle odds

Er det muligt, at en vanskelig tilvaerels­e stimulerer den kreative genialitet? Eksperter har fremsat teorier om, at folk tvinges til at reflektere over livet på nye måder, når de møder alvorlige udfordring­er. Problemern­e kan øge åbenheden over for nye oplevelser.

Modgang er dog på ingen måde en forudsaetn­ing for genialitet, skriver psykolog Scott Barry Kaufman. Men vanskeligh­eder kan inspirere og motivere.

“Lyspunktet,” skriver Kaufman, “er, at plagede mennesker kan bruge deres traumatisk­e erfaringer til at hele sig selv, vokse og blomstre kreativt.”

Henri Matisse er et eksempel på evnen til at blomstre trods

modgang. Efter en maveoperat­ion i 1941 var han bundet til en kørestol, og han begyndte at “male med sakse”, som han beskrev det – han skar former ud af papir for at skabe livlige billeder af mennesker, frugter og blomster. Matisses papirklip, som han skabte, fra han var i 70’erne, er et indblik i kunstneren­s uudtømmeli­ge kreativite­t. Ikke alene genopfandt Matisse sin arbejdsmåd­e, da han skiftede fra pensel og laerred til papir og gouache – han blev ved med at vaere genial. Da han døde i 1954 i en alder af 84, havde Matisse skabt hundredvis af malerier, skulpturer, print og papirklip. “Fra det øjeblik, jeg fik en aeske med farver i haenderne,” sagde Matisse, “vidste jeg, at dette var mit liv. Jeg kastede mig ind i det som et dyr, der kaster sig over det, det elsker.”

“Hent flere glas”

Vedvarende udholdenhe­d som hos Matisse er jetmotorer­ne bag den fantastisk­e produktivi­tet, der karakteris­erer genialitet. Fejl, vil ethvert geni sige, er en central del af processen. Mange af verdens største hjerner har knoklet i årevis uden succes; de er først nået frem til deres banebryden­de resultater efter mange forsøg. “De fleste artikler, der udgives af videnskabs­folk, bliver ikke citeret af nogen,” siger Simonton. “De fleste kompositio­ner bliver aldrig spillet. De fleste kunstvaerk­er vises aldrig frem.” Thomas Edison bliver hyldet for opfindelse­n af fonografen og den første masseprodu­cerede lyspaere, men det er bare to ud af de mere end tusind patenter, han fik. Andre ting som en elektrisk kuglepen og en snakkende dukke blev aldrig til noget. Et portraet i The Ladies’ Home Journal fra april 1898 beskrev en begivenhed, som illustrere­r forskernes mentale styrke. Efter at have brugt mere end 400 vandglas til at faerdiggør­e et mislykket eksperimen­t spurgte en assistent: “Nå, hr. Edison, hvad skal vi gøre nu?” Edison kløede

! vidste du, at ...

Gene Kelly og Fred Astaire inspirered­e Alvin Ailey, som traenede i en baggård, før han grundlagde sit berømte dansekompa­gni?

 ??  ?? I STUDIET Graham (th.) sidder i New York City med sine dansere, der aendrede moderne dans i Amerika.
OVERSØISK Grahams gruppe optrådte i Israel (modsat) og andre lande verden over.
I STUDIET Graham (th.) sidder i New York City med sine dansere, der aendrede moderne dans i Amerika. OVERSØISK Grahams gruppe optrådte i Israel (modsat) og andre lande verden over.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SOULENS FADER Ray Charles sagde, at han ikke kunne adskille sig selv fra sin musik. “Den er mig,” skrev han i sine memoirer.
SOULENS FADER Ray Charles sagde, at han ikke kunne adskille sig selv fra sin musik. “Den er mig,” skrev han i sine memoirer.
 ??  ??
 ??  ?? KUNSTNERIS­K ALSIDIGHED Henri Matisse malede, lavede skulpturer, designede balletter og udgav kunstbøger. Herover Codomas, billede XI i Matisses illustrere­de bog Jazz fra 1947, der indeholder farverige tryk baseret på papirklip.
KUNSTNERIS­K ALSIDIGHED Henri Matisse malede, lavede skulpturer, designede balletter og udgav kunstbøger. Herover Codomas, billede XI i Matisses illustrere­de bog Jazz fra 1947, der indeholder farverige tryk baseret på papirklip.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark