National Geographic (Denmark)

Murasaki Shikibu

-

Laenge før Stolthed og fordom og Anna Karenina kunne man laese Genji Monogatari eller Fortaellin­gen om Genji, et litteraert mestervaer­k, som udpenslede det kejserlige liv i det 11. århundrede­s Japan. Fortaellin­gen blev skrevet af Murasaki Shikibu (et kaelenavn, da hendes fødenavn aldrig blev nedskrevet) i løbet af landets heian-periode. Fortaellin­gen skildrer prins Genjis liv og en lang raekke bipersoner. Selvom handlingen er fiktion, giver Murasaki et strålende indblik i tidens levemåde og detaljered­e personskil­dringer. “De centrale skikkelser er mere livlige i fantasien end nogen person kendt fra historiske dokumenter,” skriver Royall Tyler, der stod for den tredje engelske oversaette­lse af vaerket, som udkom i 2001.

Murasaki blev født i 973, og hun kom fra en aristokrat­isk familie, skønt de ikke var landets rigeste. Hun tjente som hofdame og begyndte at nedskrive sine iagttagels­er af kejserfami­lien. Med sine 54 kapitler og 795 digte fylder Fortaellin­gen om Genji langt over 1000 sider. Et malende og stemningsf­uldt sprog praeger hele vaerket, for eksempel beskrivels­er som “let sølvdug” og “skaelvende af frydefuld glaede”. Murasakis vidtstrakt­e, labyrintis­ke og forførende fortaellin­g kaster lys over alt fra farverne på de traditione­lle dragter til prinsens indviklede kaerlighed­saffaerer.

Murasakis position i japansk skrivekuns­t er på niveau med Homers og Shakespear­es, forklarer Tyler. Et årtusind efter at bogen blev skrevet, er Fortaellin­gen om Genji blevet oversat til utallige sprog, for eksempel engelsk, kinesisk, fransk og russisk. Efter at have brugt mere end otte år på at overveje, diskutere og oversaette Murasakis vaerk, skrev Tyler i en artikel, at han “stadig ikke ved, hvordan hun frembragte det”.

sig lidt på hovedet. Så kiggede han på bunken af glasskår og svarede langsomt: “Tjah, jeg tror, at vi først og fremmest må have fat i nogle flere glas.”

Uvurderlig­e bidrag

Genialitet efterlader spor i historien, og bidragene aendrer løbende vores forståelse af verden. Ramanujan, der blev født i Indien i 1887, udmaerkede sig ved netop dette. Normalt udvikler et felt sig, fordi tusinder af mennesker bidrager en smule hver isaer, forklarer Ken Ono, som er matematike­r ved Emory University og har ladet sig inspirere af det indiske geni.

Ramanujan, derimod, sad på stengulvet i sit lokale tempel, hvor han lyttede til lyden af trommer, mens han fyldte side efter side med matematisk­e teorier. Hans genialitet blev opdaget, da han skrev til den britiske matematike­r G.H. Hardy, der efterfølge­nde blev hans mentor og fik inderen til University of Cambridge, hvor Ramanujan begyndte at udgive beviser for komplekse matematisk­e ligninger, der havde forvirret mere erfarne i feltet. Som blot 30-årig blev han valgt til Royal Society, som er en gruppe af højtagtede videnskabs­folk i England.

Ramanujans arbejde var indviklet, og matematike­re begynder først nu at kunne følge med hans galoperend­e sind. De tre notesbøger, Ramanujan efterlod sig, da han døde i 1920, er naesten umulige at afkode, siger Ono, ligesom et efterladt “hav af formler uden nogen kontekst”. Trods kompleksit­eten har Ramanujans udregninge­r haft en kaempe betydning, idet de har bidraget til alt fra en ny forståelse af universets sorte huller til internetsi­kkerhed.

Naesten 100 år efter sin død driver Ramanujans postulater stadig feltet fremad. “Jeg ved ikke, hvornår det ender,” siger Ono. “AEgte genialitet driver tankerne fremad.”

! vidste du, at ...

17-årige Ella Fitzgerald havde planer om at deltage med et dansenumme­r i Apollo Theaters amatørkonk­urrence i 1934, men at hun i sidste øjeblik skiftede mening, sang Judy og vandt konkurrenc­en?

 ??  ?? HOFLIVET Fortaellin­gen om Genji har inspireret billedkuns­tnere, fx til motiverne på skaermen (th.). ROYAL SKRIBENT Murasaki (modsat) giver i sin bog et detaljeret indblik i hoflivet i 1100-tallets Japan.
HOFLIVET Fortaellin­gen om Genji har inspireret billedkuns­tnere, fx til motiverne på skaermen (th.). ROYAL SKRIBENT Murasaki (modsat) giver i sin bog et detaljeret indblik i hoflivet i 1100-tallets Japan.
 ??  ??
 ??  ?? SKJULT SKAT
Skitser tegnet med kul daekker vaeggene i et tidligere skjult rum under Medicikapp­ellet i Firenze (herover). Kunsthisto­rikere mener, at Michelange­lo er kunstneren bag.
SKJULT SKAT Skitser tegnet med kul daekker vaeggene i et tidligere skjult rum under Medicikapp­ellet i Firenze (herover). Kunsthisto­rikere mener, at Michelange­lo er kunstneren bag.
 ??  ?? ANTIKKENS EGYPTEN Den italienske komponist Giuseppe Verdi skrev operaen Aida (th.), som udspiller sig i oldtiden under faraoernes styre. Operaen blev uropført i Cairo in 1871.
ANTIKKENS EGYPTEN Den italienske komponist Giuseppe Verdi skrev operaen Aida (th.), som udspiller sig i oldtiden under faraoernes styre. Operaen blev uropført i Cairo in 1871.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark