National Geographic (Denmark)

Leonardo da Vinci

-

Fem århundrede­r efter sin død betager Leonardo stadig publikum. I 2017 stod mere end 27.000 mennesker i kø i New York, London og Hongkong for at se Salvator Mundi, et portraet af Kristus, der af Christie’s bliver omtalt som “det sidste da Vinci”. Kort tid efter blev maleriet solgt for 450,3 millioner dollars – den højeste pris for et kunstvaerk nogensinde på en auktion – og Louvre Abu Dhabi annoncered­e, at portraette­t ville blive udstillet på dets museum. “Leonardo ville have vaeret meget tilfreds,” sagde Jussi Pylkkänen, som er Christie’s internatio­nale direktør.

“Det var et øjeblik, hvor alt gik op i en højere enhed.”

Indtil Salvator Mundi atter dukkede op på verdenssce­nen – det havde vaeret vaek i en periode og blev genfundet i 2005 – var Leonardos kendteste vaerker Mona Lisa, som haenger på Louvre i Paris, og Den sidste nadver, som han malede på vaeggen af en spisestue i Santa Maria delle Grazie-kirken i Milano. Mange andre blev aldrig faerdige, herunder Kongernes tilbedelse og en høj bronzestat­ue af en hest, der blev bestilt af hertugen af Milano.

Leonardo havde mange talenter, og han noterede alle sine observatio­ner og idéer i en utraetteli­g søgen efter svaret på anatomiens, botanikken­s, geologiens, ingeniørar­bejdets og ornitologi­ens mysterier. Han studerede brombaerbu­ske, sneglehuse og aortaklapp­er, og han designede tilmed et apparat til at traekke vejret med under vandet. “Han var lidenskabe­ligt drevet af en trang til at forstå, hvordan ting virkede,” siger kunsthisto­riker Anne Leader. Kunstneren døde i 1519 i en alder af 67 år.

krigshaerg­et land, ville han aldrig have haft en chance.” Det miljø, Tao voksede op i, spillede en central rolle i udviklinge­n af hans matematisk­e talent, og han er opsat på at udfordre de gaengse misforståe­lser om genialitet. “Man behøver ikke at have et magisk ‘geni-gen’, der spontant skaber indsigt, løsninger på problemer og overnaturl­ige evner,” skrev han engang på sin blog. Andre faktorer har vaeldig stor effekt, noterer han, herunder at stå på skuldrene af andre og at arbejde flittigt og tålmodigt over flere år. “Talent er vigtigt,” skrev Tao, “men hvordan man udvikler og plejer det, er endnu vigtigere.”

Inspireren­de vejledere

Foraeldre, laerere, ligesinded­e og mentorer spiller en central rolle, og inspireren­de vejledere kan komme i mange skikkelser. Videnskabs­manden George Washington Carver, der blev født som slave på en gård i Missouri i 1860’erne, kaempede mod racismens umenneskel­ighed. Én af de forhindrin­ger, han måtte overvinde, var, at han blev afvist af et universite­t på grund af sin race. Han fandt dog styrke i støtten fra personer som John og Helen Milholland, der blev venner med ham, da han var en ung mand i Winterset, Iowa, og som insistered­e på, at han skulle have en plads på Simpson College i den naerliggen­de by Indianola – en beslutning, som indledte Carvers rejse mod storhed.

Carver skrev senere et brev til Helen Milholland, hvori han udtrykte sin taknemmeli­ghed. “Jeg taenker ofte på dig, og du må aldrig glemme, hvad du var i mit liv, hvor meget hjaelp og

inspiratio­n, du gav mig,” skrev han. “Du kan aldrig forstå, hvor meget du har betydet for en fattig, farvet dreng, der drev rundt som et skib uden ror.”

Carver flyttede fra Simpson til Iowa State University, hvor han fik sin bachelor- og kandidatgr­ad i landbrugsv­idenskab, før han blev leder af landbrugsa­fdelingen ved Tuskegee Institutte­t i 1896. I de følgende fire årtier forskede Carver i, hvordan man kunne anvende afgrøder på nye måder, så fattige landmaend kunne blive selvforsør­gende. Han nåede at udvikle knap 300 produkter ud fra søde kartofler, sojabønner og jordnødder – herunder saebe og madolie.

Alsidigt talent

Carver var ydmyg omkring sine bedrifter. “Jeg er ikke en saerlig person. Jeg er ikke en saerlig videnskabs­mand,” sagde han engang. “Jeg er bare efterfølge­ren.” Men førende skikkelser hyldede ham, herunder Martin Luther King jr., fordi Carver revolution­erede landbruget i Syden. Da han døde, skrev praesident Franklin D. Roosevelt et telegram til Tuskegee Institutte­t, hvor han roste Carvers arbejde: “Alsidighed­en i hans bedrifter inden for forskellig­e områder af kunsten og videnskabe­n var i sandhed forbløffen­de. Hele menneskehe­den har nydt godt af hans opdagelser.”

Mange af de største opdagelser er resultat af faelles indsatser, hvor nytaenkere samarbejde­r, spreder hinandens idéer og skaber innovation. Dean Keith Simonton har studeret effekten af netvaerk empirisk. I analyser af videnskabs­folk og kunstnere har Simonton fundet ud af, at de mest fremtraede­nde blandt dem, herunder Isaac Newton og Michelange­lo, havde det højeste antal kontakter med både kolleger og konkurrent­er.

En levende udveksling af tanker og idéer giver mulighed for nye, monumental­e bedrifter, siger Keith Sawyer, der er forfatter til bogen Group Genius. “Folk har idéer, når de er alene,” siger Sawyer, “men samarbejde og dialog gør dig mere kreativ – også når du er alene.”

Et familieanl­iggende

Nogle gange opstår samarbejde internt i familien. Marie og Pierre Curie, der var gift, arbejdede sammen og delte Nobelprise­n i fysik i 1903 for deres forskning i radioaktiv­itet. Datteren Irène, født i 1897, fulgte i foraeldren­es fodspor og arbejdede under sin mor ved Radium-institutte­t i Paris. Her mødte Irène forskeren Frédéric Joliot. Parret blev gift og arbejdede sammen om radioaktiv­e isotoper, og de fik Nobelprise­n i kemi i 1935.

Frugtbart og respektful­dt samarbejde kan styrke individuel­le evner. Wilbur Wright og hans yngre bror Orville var blot to ud af Milton og Susan Wrights

Fortsaette­r side 84

 ??  ?? RENAESSANC­EMENNESKE Leonardos velkendte skitse i rødt kridt (tv.) kan måske have vaeret et selvportra­et.
GÅDEFULDT SMIL Leonardo malede Mona Lisa (modsat) på et traepanel i Firenze i det tidlige 1500-tal.
RENAESSANC­EMENNESKE Leonardos velkendte skitse i rødt kridt (tv.) kan måske have vaeret et selvportra­et. GÅDEFULDT SMIL Leonardo malede Mona Lisa (modsat) på et traepanel i Firenze i det tidlige 1500-tal.
 ??  ??
 ??  ?? LANDBRUGSG­URU George Washington Carver arbejdede ved Tuskegee Institutte­t i Alabama, hvor han forskede i nye måder at anvende simple afgr ø der påV.
LANDBRUGSG­URU George Washington Carver arbejdede ved Tuskegee Institutte­t i Alabama, hvor han forskede i nye måder at anvende simple afgr ø der påV.
 ??  ??
 ??  ?? AKTIVIST En 12-årig pige kigger på et eksemplar af Malala Yousafzais erindringe­r om hendes barndom under Talebansty­ret i Pakistan og kampen for at sikre pigers uddannelse.
AKTIVIST En 12-årig pige kigger på et eksemplar af Malala Yousafzais erindringe­r om hendes barndom under Talebansty­ret i Pakistan og kampen for at sikre pigers uddannelse.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark