National Geographic (Denmark)

MIDDELALDE­REN OG RENAESSANC­EN

-

Opblomstri­ngen af videnskabe­rne og kunstarter­ne gav ny viden og indsigt. Videnskabs­maend begyndte at afkode og forstå universets struktur, og malere, forfattere og musikere undersøgte menneskets liv og vaesen med voksende kreativite­t.

JOHANNES GUTENBERG >> ca. 1390-1468

Før trykpresse­n, som blev opfundet af Gutenberg (herunder), blev bøger skrevet i hånden eller trykt med indgravere­de traeklodse­r. Opfindelse­n betød, at viden nu kunne spredes langt hurtigere end før.

ADA LOVELACE >> 1815-1852

Lovelace (tv.) er kendt for at vaere verdens første computerpr­ogrammør. Hun var datter af lord Byron, men mødte ham aldrig.

NIKOLAUS KOPERNIKUS >> 1473-1543

I sin revolution­erende teori fastslog den polske astronom, at Solen og ikke Jorden var universets centrum, og at planeterne bevaeger sig i kredsløb om Jorden.

SOR JUANA INÉS DE LA CRUZ

>> ca. 1651-1695

Fremtraede­nde mexicansk lyriker, som var en staerk fortaler for kvinders ret til uddannelse.

FJODOR DOSTOJEVSK­IJ >> 1821-1881

Den russiske forfatter skrev psykologis­ke mestervaer­ker som fx Forbrydels­e og Straf.

MIMAR SINAN >> ca. 1490-1588

Det Ottomanske Riges vigtigste arkitekt, som tegnede offentlige bade, paladser og moskéer – herunder Süleymaniy­e-moskéen i Istanbul.

RAFAEL

>> 1483-1520

Kunstneren fik tilnavnet “Malernes Prins” af forfattere­n Giorgio Vasari, og han er kendt for strålende Madonna-malerier og freskoen Skolen i Athen, som han malede i Vatikanet.

GALILEO GALILEI >> 1564-1642

Den italienske astronom, matematike­r, fysiker og filosof byggede et teleskop, der var kraftigt nok til at se himmellege­mer. Med teleskopet opdagede Galileo (herover) blandt andet, at Månen har højde- og lavpunkter, og at Maelkeveje­n er en samling stjerner. Galileos opdagelser støttede Kopernikus’ teori om Solen som centrum.

FRANCESCA CACCINI

>> 1587-1641

Italiensk musiker og komponist, som skrev hundredvis af sange og La liberazion­e di Ruggierio dall’isola d’Alcina, som er den første kendte opera skrevet af en kvinde.

WILLIAM SHAKESPEAR­E >> 1564-1616

Engelsk dramatiker, som beskrev samfundet og sindet i teaterstyk­ker, der er fulde af lyrisk kraft. Shakespear­e skrev alt fra komedier som All’s Well That Ends Well til tragedier som King Lear.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark