National Geographic (Denmark)

MODERNE TID

-

Senere tiders forskere og kunstnere har arbejdet videre på opdagelser og viden fra tidligere perioder og er derfor kommet langt på alle felter med betydnings­fulde tekniske opfindelse­r, videnskabe­lige og matematisk­e gennembrud og eksperimen­terende kunst.

FLANNERY O’CONNOR >> 1925-1964

I løbet af sit korte liv – hun døde i en alder af blot 39 – kombinered­e O’Connor (herover) rødder både i det sydlige USA og det katolske Irland, og hun skrev elegante og provokeren­de tekster. Hun skrev ironiske, dystre og intelligen­te noveller, blandt andet A Good Man Is Hard to Find.

ROSALIND FRANKLIN >> 1920-1958

Pioneren inden for molekylaer biologi spillede en stor rolle i forståelse­n af DNA-molekylets struktur. Hun er senere blevet et forbillede for kvinder i videnskab.

HENRIETTA LEAVITT >> 1868-1921

Astronomen opdagede fire eksplodere­nde stjerner, såkaldte supernovae­r, og 2.400 variable stjerner, hvis lysstyrke svinger over dage og måneder. Hendes vigtigste opdagelse var, at de variable stjerner af typen cepheider har en fast cyklus, et faenomen, som giver astronomer mulighed for at måle afstande i Solsysteme­t.

MARY CASSATT >> 1844-1926

Den amerikansk­e maler Cassatt tilbragte store dele af sit liv i Paris, hvor hun udstillede med impression­isterne. Hendes skinnende og følsomme portraette­r (th.) fokuserer ofte på båndet mellem mor og barn.

SALVADOR DALÍ >> 1904-1989

Inspireret af freudiansk teori og underbevid­sthedens kraft skildrede den spanske kunstner drømme og hallucinat­ioner i tekniske og betagende surrealist­iske malerier.

ALVIN AILEY >> 1931-1989

Han blev født ind i fattigdom i Texas, men hans viden som danser og koreograf har formet de sortes moderne dansekultu­r. Aileys kendte dans Revelation­s fejrer sort kultur og musik.

MILES DAVIS >> 1926-1991

Som en af de største trompetist­er nogensinde blev Davis (herunder) haedret for sin unikke udfoldelse af musikken. Hans rødder var i bluesmusik­ken, men han integrered­e andre stilarter som flamenco og klassisk, når han spillede. Davis havde stor betydning for udviklinge­n af senere genrer som cool jazz og jazz-funk.

EMMY NOETHER >> 1882-1935

Begavet matematike­r født i Tyskland, men flygtede fra nazismen og endte i USA. Hun udarbejded­e dybdegåend­e teorier om koblingen mellem matematik og fysik. Einstein kaldte hende “det mest betydnings­fulde matematisk­e geni, siden kvinder begyndte på videregåen­de uddannelse­r”.

THOMAS EDISON >> 1847-1931

Amerikansk opfinder og forretning­smand, som opnåede at få mere end 1.000 patenter, fx på fonografen og glødepaere­n. Som barn fik han hjemmeunde­rvisning og laeste meget – drevet af graenseløs nysgerrigh­ed.

SRINIVASA RAMANUJAN >> 1887-1920

Hans matematisk­e begavelse løftede ham fra et fattigt liv i Indien til det prestigefy­ldte University of Cambridge. Han blev “Fellow of the Royal Society” i en alder af 30, og hans komplekse formler studeres stadig i dag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark