National Geographic (Denmark)

I NUTIDEN

-

Genialitet er kendetegne­t ved en vedvarende gennemslag­skraft. I dag er lidenskabe­lige akademiker­e, ledere, entreprenø­rer og kunstnere verden over klar til at påvirke de naeste generation­er og aendre måden, vi kommuniker­er, overvejer og forstår det univers, vi lever i.

PAUL ALLEN >> 1953

Allen, som her ses med sin gymnasieve­n Bill Gates (herover, fra venstre) var med til at grundlaegg­e Microsoft i 1975. Milliardae­ren har siden grundlagt tre muséer, bygget et fly, der kan afsende satellitte­r og startet “Allen Institue for Brain Science”, der har som mål at undersøge opførsel, hukommelse og andre mysterier i hjernen.

TENZIN GYATSO >> 1935

Den 14. Dalai Lama er spirituel leder for tibetansk buddhisme og forkaemper for verdensfre­d. Gyatso (tv.) begyndte sin uddannelse som seksårig og vandt Nobels Fredspris i 1989. “Medfølelse styrker vores ro og selvvaerd, så vores forunderli­ge menneskeli­ge intelligen­s kan arbejde ubesvaeret,” udtalte han til The New York Times.

MARK ZUCKERBERG >> 1984

Efter som barn at have udviklet en passion for computere udviklede han og nogle kammerater på Harvard det sociale medie Facebook, som nu har over to milliarder brugere hver måned.

LISA RANDALL >> 1962

Den teoretiske fysiker fra Harvard mener, at mørkt stof i Maelkeveje­n kan have forårsaget dinosaurer­nes udryddelse, og hun har skrevet en libretto baseret på sit arbejde.

ISABEL ALLENDE >> 1942

Central stemme i latinameri­kansk litteratur, som har skrevet mere end 20 romaner, herunder bestseller­en Åndernes Hus, som hun baserede på et brev til sin døende bedstefar. Allendes vaerker er oversat til mange sprog og har solgt mere end 65 millioner eksemplare­r.

OPRAH WINFREY >> 1954

Efter en turbulent og traumatisk barndom blev hun en TVberømthe­d. Først var hun nyhedsvaer­t i Nashville, men siden blev hun vaert på The Oprah Winfrey Show, et ekstremt populaert talkshow uden fortilfael­de. Winfreys medieimper­ie omfatter nu hendes egen TVkanal, radiokanal og O, The Oprah Magazine.

PLÁCIDO DOMINGO >> 1941

Spansk tenor haedret som “Kongen af Opera”, som engang modtog en 20 minutter lang, stående applaus for rollen i Verdis Otello.

YO-YO MA >> 1955

Den beundrede klassiske cellospill­er Ma (tv.) er kendt for kulturelt samarbejde og spiller en raekke musikalske stilarter såsom brasilians­k bossanova.

JANE GOODALL >> 1934

Primatolog, etolog og miljøforka­emper, hvis studier af chimpanser i Østafrika har givet vigtig ny viden om dyreadfaer­d.

JONI MITCHELL >> 1943

Sangeren og sangskrive­ren overlevede polio som barn, og hun udgav debutalbum­met Song to a Seagull i 1968, hvorefter hun snart havde en stor fanskare, begejstret af hendes udtryksful­de stemme og levende tekster. Albummet Blue fra 1971 er en rejse gennem sorg og fortrydels­e, og det blev af tidsskrift­et Rolling Stone kåret som et af de bedste album nogensinde.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark