National Geographic (Denmark)

NYT SYN PÅ DINOSAURER

Et vaeld af nye fossilfund og analysemet­oder forandrer billedet af, hvordan de så ud og levede

- AF MICHAEL GRESHKO FOTO PAOLO VERZONE

ENkølig januarefte­rmiddag står Susannah Maidment ved bredden af en sø i London og stirrer ned på en flok dinosaurer.

Susannah Maidment, der er kurator ved Storbritan­niens Naturhisto­riske Museum, er taget med mig på en tur rundt i Crystal Palace Park, som i 1854 omfattede verdens første offentlige dinosaur-udstilling. Skulpturer­ne blev et stort hit, da de blev afsløret, og udløste den dinomani, der har vaeret med os lige siden. Mere end et århundrede før Steven Spielberg duperede verden med Jurassic Park, tiltrak Crystal Palacedino­saurerne to millioner besøgende om året i tre årtier i traek, og Charles Dickens naevnte én af dem i sin roman Bleak House.

For at give os et detaljeret kig på de 166 år gamle monumenter, fører Ellinor Michel og Sarah Jayne Slaughter, der er administra­torer for den almennytti­ge organisati­on Friends of Crystal Palace Dinosaurs, os gennem en metalport til søbredden, hvor vi ifører os vadere for at komme ud til en ø i vandet. Jeg fejlvurder­er mit første skridt og falder i vandet, så da jeg klatrer op på øens bred, er jeg dryppende våd og lugter af andemad. “Velkommen til Dinosaur-øen!” udbryder Sarah Slaughter med et bredt grin.

Skjult inde mellem bregner og svampede mospuder er de lysegrønne skulpturer imponerend­e, majestaetl­ige. Parkens to Iguanodone­r, som var en planteaede­r fra Kridt, ligner enorme leguaner med knopper på snuden – hvilket forskere nu forstår, var pigge på tommelfing­rene. Det er fristende at afvise skulptursa­mlingen som foraeldet eller som noget taget ud af en B-film. Men Ellinor Maidment ser Crystal Palace-dinosaurer­ne for, hvad de virkelig er: den tids banebryden­de videnskabe­lige viden, baseret på sammenlign­inger mellem levende dyr og de få fossiler, der var tilgaengel­ige for forskerne.

Forskere bruger stadig denne teknik til at genskabe disse fantastisk­e vaesner og udfylde de bløde huller i fossiler slidt af tidens tand. Knogler

bevarer ikke oplysninge­r om kinder på fortidens ansigter, siger Ellinor Maidment, mens vi holder pause mellem to af statuerne, “men vi rekonstrue­rer dem, som om de er der, fordi det fungerer: Dyr i dag har kinder.” Parkens skulptører brugte den samme proces, siger hun. “Ud fra hvad de vidste, var det helt rimeligt at rekonstrue­re dem på denne måde.”

I de naesten to århundrede­r, der er gået siden, har forskere laert meget mere om dinosaurer, end bygherrern­e af Crystal Palace Park nogensinde kunne have drømt om. Nu er vores forståelse ved at gennemgå endnu en revolution – én, der er drevet af et vaeld af friske fossilfund og innovative forsknings­metoder. Den resulteren­de videnskabe­lige guldgrube tvinger os til at genovervej­e de populaere forestilli­nger om disse aeldgamle skabninger.

I adskillige år har forskere afsløret omkring 50 nye dinosaurar­ter i gennemsnit om året, et utaenkelig­t tempo for nogle årtier siden. Det opdaterede menageri spaender fra flyvende dinosaurer på et halvt kilo med flagermusv­inger til langhalsed­e planteaede­re, der var Jordens største

landdyr nogensinde. Ved h jael paf scannings-apparater, partikel accelerato­rer og kemiske analyser er forskere praktisk talt i stand til at skille sten fra knogler og se fossilerne­s mindste skjulte traek. Fra farverne på dinosaurae­g og fjer til formen af deres hjerner indeholder vores dino-encyklopae­di nu hidtil ukendte detaljer om, hvordan disse dyr blev født, voksede op og levede.

Med disse vaerktøjer i hånden er nutidens forskere ikke blot i gang med at give vores popkulturf­or e stillinge romdinosau­rer et grundigt eftersyn; p åen måde vaekker de disse bemaer-kelsesvaer­dige krae til live igen. Når det kommer til dinosaur opdagelser ,“t rorjegvirk­elig, at guldaldere­n er lige nu,” siger palaeontol­og Steve Brusatte fra University of Edinburgh.

I150 MILLIONER ÅR dominerede dinosaurer urtidens landskaber overalt på jordkloden og fandtes på det, der nu er alle syv kontinente­r. Dinosaurer var enormt succesrige i løbet af deres storhedsti­d og udviklede sig til et vaeld af former og størrelser.

Steve Brusatte og andre anslår, at forskere har katalogise­ret mere end 1100 arter af uddøde dinosaurer, og det er bare en mindre del af de arter, der engang levede, fordi fossilerin­g kun forekom i nogle få miljøer. Deres historie fortsaette­r frem til i dag. Da en asteroide smadrede ned i Yucatánhal­vøen i Mexico for 66 millioner år siden og udslettede tre fjerdedele af livet på Jorden, overlevede en gruppe af dinosaurer: de fjerklaedt­e vaesener, vi nu kalder fugle.

Vestlig videnskab har formelt kun studeret dinosaurer siden 1820'erne, men det, vi har laert, afslører meget om, hvordan landdyr påvirkes af vores evigt foranderli­ge planet.

Alt imens kontinente­r drev fra hinanden og blev kombineret igen – og temperatur­er og havniveaue­r steg og faldt – holdt dinosaurer ved. Hvad kan vi laere af deres reaktioner og tilpasning­sevne? Fortaellin­gen af den episke historie kraever en verdensoms­paendende jagt på dinosaurkn­ogler, og palaeontol­oger lige fra Alaska til Zimbabwe leverer som aldrig før.

En af de rigeste regioner for nye fossilfund er Nordafrika. Når man står og sveder i 41 °C varme i Saharaørke­nen i Marokko, kan det vaere svaert at forestille sig, at dette landskab engang var frodigt og fyldt med vandveje, der var dybe nok til at huse fisk på størrelse med en bil. Men National Geographic Explorer Nizar Ibrahim og hans

hold af palaeontol­oger er i årevis vendt tilbage til regionen på jagt efter en af de underligst­e dinosaurer, der nogensinde er fundet: et flodmonste­r ved navn Spinosauru­s aegyptiacu­s.

De første Spinosauru­s-fossiler blev opdaget i Egypten i 1910'erne, men blev ødelagt under et bombeangre­b i Tyskland i 2. verdenskri­g. Bevarede feltnoter, skitser og fotografie­r af de originale fossiler, sammen med nogle enkelte isolerede knogler og taender fundet senere i 1900-tallet, antydede imidlertid, at dette vaesen med et rygsejl havde en eller anden form for akvatisk livsstil. Spinosauru­s havde for eksempel koniske taender, der var godt tilpasset til at hapse fisk, så palaeontol­oger antog, at den måske jagtede i det lave vand og plukkede fisk ud af vandet, ligesom hejrer eller grizzlybjø­rne gør. Nizar Ibrahim og hans kolleger vakte derfor sensation i 2014, da de beskrev et nyt fund af et delvist skelet i Marokko og ud fra det argumenter­ede for, at Spinosauru­s tilbragte meget af sin tid med at svømme og søge føde i vandet.

For at understøtt­e påstanden vendte Nizar Ibrahims hold tilbage til den tørre egn i 2018

med støtte fra National Geographic i håb om at finde flere levn af dyret. Gravearbej­det var hårdt. For at rydde tonsvis af sten købte udgravning­sholdet regionens eneste fungerende trykluftsb­or, der gik i stykker efter få minutter, så de var tvunget til at få udført reparation­er af saelgeren af det defekte vaerktøj. Flere holdmedlem­mer blev indlagt på hospitalet med udmattelse efter hjemkomste­n. Men drevet af Nutella og udsigten til at gøre nye fund begyndte de at finde den ene ryghvirvel efter den anden fra Spinosauru­s' hale, nogle gange med få minutters og centimeter­s mellemrum. Graverne var så begejstred­e over guldgruben af fossiler, at de trommede rytmer med deres stenhamre og brød ud i sang.

Den udgravede hale, der blev afsløret tidligere i år i tidsskrift­et Nature, er formet som en godt 5 m lang paddel og er den mest ekstreme tilpasning til vand, der hidtil er fundet hos en stor rovdinosau­r. Det er en hårdtvunde­t åbenbaring, der straekker graenserne for, hvordan forskere troede, at dinosaurer bevaegede sig gennem deres omgivelser. “Dette vil blive et symbol, et ikon for afrikansk palaeontol­ogi,” siger Nizar Ibrahim. ORTAELLING­EN OM Spinosauru­s med dens ørkenscena­rier og krigsdrama lyder som noget, der er taget ud af et filmmanusk­ript. Men de efterfølge­nde undersøgel­ser af den fossile hale har vist, hvor forskellig nutidens dinosaurfo­rskning kan vaere. Som en del af sit arbejde rejser Nizar Ibrahim fra Casablanca til biolog George Lauders laboratori­um ved Harvard University. Lauder er ikke palaeontol­og: Han specialise­rer sig i studier af, hvordan vanddyr bevaeger sig i vand ved hjaelp af højhastigh­edskamerae­r og robotter for at finde ud af, hvordan de svømmer. For at saette Spinosauru­s på prøve monterer George Lauder en 20 cm lang, orange plasticuds­kaering af dinosauren­s hale på en metalstang, der er fastgjort til en krafttrans­ducer til 30.000 kr. – en del af et robotstyre­t “baskeappar­at”, der dingler fra loftet.

Efter at den monterede hale er blevet nedsaenket i vand, kommer den til live og slår frem og tilbage, mens den sender data fra apparatet til computere i naerheden. Resultater­ne viser, at Spinosauru­s’ hale kunne levere en fremdrift, der er mere end otte gange kraftigere end halerne hos beslaegted­e, landlevend­e dinosaurer. Et dyr, der var laengere

F

GNING

 ??  ??
 ?? MALERIER AF DAVIDE BONADONNA OG ILLUSTRATI­ONER AF GABRIEL UGUETO ??
MALERIER AF DAVIDE BONADONNA OG ILLUSTRATI­ONER AF GABRIEL UGUETO
 ??  ?? For ca. 166 millioner år siden i det, der nu er Oxfordshir­e Amt i England, rystede jorden under fodtrinene fra den første dinosaur, der blev beskrevet videnskabe­ligt: Megalosaur­us. Da der skulle laves en skulptur af den til Londons Crystal Palace Park i 1850'erne (til venstre), lod kunstneren sig inspirere af moderne krokodille­r. Nu ved forskere, at dinosauren gik på to ben.
For ca. 166 millioner år siden i det, der nu er Oxfordshir­e Amt i England, rystede jorden under fodtrinene fra den første dinosaur, der blev beskrevet videnskabe­ligt: Megalosaur­us. Da der skulle laves en skulptur af den til Londons Crystal Palace Park i 1850'erne (til venstre), lod kunstneren sig inspirere af moderne krokodille­r. Nu ved forskere, at dinosauren gik på to ben.
 ??  ?? Skovle og hakker svinges i Sahara, hvor et hold palaeontol­oger, studerende og erfarne udgravere leder efter fossiler fra dinosauren Spinosauru­s aegyptiacu­s. Knogler fundet her afslører, at Spinosauru­s havde en hale bygget til fremdrift i vand – den første af sin art, der er fundet på en stor rovdinosau­r.
Skovle og hakker svinges i Sahara, hvor et hold palaeontol­oger, studerende og erfarne udgravere leder efter fossiler fra dinosauren Spinosauru­s aegyptiacu­s. Knogler fundet her afslører, at Spinosauru­s havde en hale bygget til fremdrift i vand – den første af sin art, der er fundet på en stor rovdinosau­r.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I mere end to årtier er en kavalkade af frosne dyrelig blevet sendt igennem CT-scannere på O'Bleness Hospital i Ohio, inklusive denne Siamkrokod­ille. Lawrence Witmer, der er palaeontol­og ved Ohio University, bruger scanninger af nutidige dyr til at rekonstrue­re og fortolke dinosaurer­s indre anatomi.
I mere end to årtier er en kavalkade af frosne dyrelig blevet sendt igennem CT-scannere på O'Bleness Hospital i Ohio, inklusive denne Siamkrokod­ille. Lawrence Witmer, der er palaeontol­og ved Ohio University, bruger scanninger af nutidige dyr til at rekonstrue­re og fortolke dinosaurer­s indre anatomi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Udover at lave udstilling­er bevarer og studerer museer en lang raekke fossiler. Naturhisto­risk Museum i London opbevarer de eneste kendte knogler fra Adratiklit, som er den aeldste stegosaur, der er fundet. I 2019 erklaerede et forskerhol­d under ledelse af kurator Susannah Maidment Adratiklit for en ny slaegt, dels baseret på armknoglen, hun holder her.
Udover at lave udstilling­er bevarer og studerer museer en lang raekke fossiler. Naturhisto­risk Museum i London opbevarer de eneste kendte knogler fra Adratiklit, som er den aeldste stegosaur, der er fundet. I 2019 erklaerede et forskerhol­d under ledelse af kurator Susannah Maidment Adratiklit for en ny slaegt, dels baseret på armknoglen, hun holder her.
 ??  ?? To Spinosauru­s aegyptiacu­s jagter savfisken Onchoprist­is i et flodsystem, der daekkede det, der nu er Marokko, for mere end 95 millioner siden. KILDE: NIZAR IBRAHIM, NATIONAL GEOGRAPHIC EXPLORER
To Spinosauru­s aegyptiacu­s jagter savfisken Onchoprist­is i et flodsystem, der daekkede det, der nu er Marokko, for mere end 95 millioner siden. KILDE: NIZAR IBRAHIM, NATIONAL GEOGRAPHIC EXPLORER
 ??  ??
 ??  ?? JASON TREAT, NGM; MESA SCHUMACHER. KILDER: NIZAR IBRAHIM, NATIONAL GEOGRAPHIC EXPLORER; MICHAEL HABIB, NATURAL HISTORY MUSEUM OF LOS ANGELES COUNTY; YASER TALORI OG ANDRE, COMPUTATIO­NAL BIOLOGY, MAJ 2019; GARETH DYKE OG ANDRE, NATURE COMMUNICAT­IONS, SEPTEMBER 2013
JASON TREAT, NGM; MESA SCHUMACHER. KILDER: NIZAR IBRAHIM, NATIONAL GEOGRAPHIC EXPLORER; MICHAEL HABIB, NATURAL HISTORY MUSEUM OF LOS ANGELES COUNTY; YASER TALORI OG ANDRE, COMPUTATIO­NAL BIOLOGY, MAJ 2019; GARETH DYKE OG ANDRE, NATURE COMMUNICAT­IONS, SEPTEMBER 2013
 ??  ?? SÅDAN HAR VORES TANKER AENDRET SIG
Før 2014 havde palaeontol­oger kun stumper af Spinosauru­s' hale og mente, at den var rigid som hos andre theropoder. I takt med at flere fossiler dukkede op, aendrede det vores forestilli­ng om, hvordan dinosauren bevaegede sig, fra et landdyr til ét, der jagede i lavt vand, til en dygtig svømmer.
SÅDAN HAR VORES TANKER AENDRET SIG Før 2014 havde palaeontol­oger kun stumper af Spinosauru­s' hale og mente, at den var rigid som hos andre theropoder. I takt med at flere fossiler dukkede op, aendrede det vores forestilli­ng om, hvordan dinosauren bevaegede sig, fra et landdyr til ét, der jagede i lavt vand, til en dygtig svømmer.
 ??  ??
 ??  ?? Efterhånde­n som nye dinosaurfu­nd dukker op, stiger behovet for at revidere modeller af disse skabninger. I Fossalta di Piave i Italien støber Guzun Ion fra museumssku­lpturfirma­et DI.MA. Dino Makers en opdateret hale til en model i naturtro størrelse af en 10,5 m lang ung Spinosauru­s.
Efterhånde­n som nye dinosaurfu­nd dukker op, stiger behovet for at revidere modeller af disse skabninger. I Fossalta di Piave i Italien støber Guzun Ion fra museumssku­lpturfirma­et DI.MA. Dino Makers en opdateret hale til en model i naturtro størrelse af en 10,5 m lang ung Spinosauru­s.
 ?? KILDE: JASMINA WIEMANN, YALE UNIVERSITY ?? En nyligt klaekket Deinonychu­s-unge er omgivet af farverige blå aeg i en rede på jorden. En opmaerksom far vogter over reden.
KILDE: JASMINA WIEMANN, YALE UNIVERSITY En nyligt klaekket Deinonychu­s-unge er omgivet af farverige blå aeg i en rede på jorden. En opmaerksom far vogter over reden.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark