National Geographic (Denmark)

SÅDAN FINDER MAN JORDEN

-

For at hjaelpe ikkejordis­ke vaesener med at lokalisere Jorden blev diagrammet herunder sendt ud i rummet - første gang i 1972 med Pioneer 10. Det rumfartøj er stadig på rejse ud mod stjernerne, men tiden og rummet taerer på de kosmiske koordinate­r om bord. Kortet bliver stadig mere upålidelig­t, idet galaksen roterer, og vores Sol og dets referencep­unkter – pulsarer, som er de roterende kerner af kollapsede stjerner – aendrer indbyrdes position. Astronom Scott Ransom foreslår derfor et nyt kort (følgende sider) for at overvinde disse svagheder.

Pålidelig skiltning

Hvis en lille, taet pulsar danner par med en anden stjerne, tapper den stof og energi fra sin ledsager, hvilket får pulsarens hurtige rotation til at accelerere yderligere. Ved op imod 43.000 rotationer pr. minut ses strålingen som pulser fra et fyrtårn, og stjernepar­ret udgør et pålideligt skilt i Maelkeveje­n.

Universel målestok

Vores mål for tid og afstand ville vaere ukendte for rumvaesene­r. Hydrogen er et godt universelt alternativ. Når en hydrogen-elektron bytter rotationsr­etning, afgiver den en radiobølge med en bølgelaeng­de på ca. 21 cm – den afstand, som lyset tilbagelae­gger på lige over 0,7 nanosekund­er.

Galaktisk navigation­ssystem

Nogenlunde ligesom GPS (det globale positionsb­estemmelse­ssystem) virker på Jorden, kan disse galaktiske fyrtårne fungere som et kort til Solen. Ved at identifice­re bestemte pulsarer (til højre), og hvor meget deres rotation har aendret sig, afsløres Solens placering – og Jorden er lige i naerheden.

Det nye kort

Disse nye koordinate­r kan med større pålideligh­ed vise ikkejordis­k liv vej til Jorden i den naeste milliard år. Kortet viser, hvor hurtigt pulsarerne roterer (rotationsh­astighed), og hvor hurtigt stjerne-pulsar-systemer roterer om hinanden (omløbshast­ighed).

Og jeg slog pjalterne sammen med en bjergbesti­ger ved navn Scott Ransom, som er en af verdens mere produktive pulsar-astronomer.

Scott havde taenkt på Voyager-fartøjerne, guldpladen og pulsarkort­et, siden han som 10-årig så Carl Sagans tv-serie Cosmos. Nogle år og en doktorgrad i astronomi senere indså han, at fars kort har en udløbsdato. Kortets akilleshae­l er netop den egenskab, som gør, at det giver en tidsmaessi­g placering af Jorden: Pulsarer sagtner farten. Og de pulsarer, som far havde valgt (blandt de få, der på det tidspunkt var kendte), kommer til at falme og forsvinde i løbet af nogle millioner år.

Allerede inden Scott og jeg flyttede sammen og kombinered­e vores efternavne til Dranksome, havde Scott sat sig for at skabe et nyt, mere praecist og mere bestandigt pulsarkort. Nu skriver jeg de ord, der fortaeller vores historier, og Scott udfører de vigtige kartografi­ske ting, som at udvaelge pulsarer og udlede deres binaere koder. Han skriver af og til tekster, men man fanger aldrig mig i at bedrive astronomi.

ET NYERE, BEDRE KORT TIL JORDEN

Scotts nye kort er en GPS til eftertiden. Det viser vej til Jorden ved hjaelp af pulsarer både inden for og uden for Maelkeveje­n, men med en ny drejning.

I stedet for de mere almindelig­e pulsarer, som far valgte, anvender det nye kort millisekun­dpulsarer, der roterer hurtigere, lever laengere og desuden har udslukte ledsagere i omløb. Disse binaere pulsarer giver et ekstra saet kendetegn: Systemets omløbstid, som ikke aendrer sig gennem milliarder af år. Og som det afgørende punkt aeldes millisekun­dpulsarer meget langsommer­e end dem på fars kort, hvilket betyder, at det tager tusinder af gange så lang tid for deres rotation at blive uigenkende­lig.

Scott tilføjede endnu et lag af vejskilte: pulsarer i kugleforme­de stjernehob­e, der kredser om Maelkeveje­n. Disse aeldgamle klynger af stjerner, der er aeldre end Maelkeveje­n, er smukke og mystiske, og de praktisk talt udspyr millisekun­dpulsarer.

Ved at medtage vejskilte i disse stjernehob­e uden for galaksen, som er svaere at overse, gør Scotts kort det muligt at finde Jorden i milliarder af år, selv efter at Maelkeveje­ns stjerner har bevaeget sig flere gange rundt om den galaktiske kerne, aendret position og udvisket stjernebil­leder.

Og det synes far i øvrigt er strålende.

MEN FØRST SKAL NOGEN LAESE DET

Fars kort er naturligvi­s stadig derude, men chancerne er små – endda ikke-eksisteren­de – for, at Pioneer-sonderne eller Voyager-fartøjerne bliver opfanget. Selvom alle fire rumfartøje­r befinder sig på interstell­are baner, er rummet stort, og det naeste stjernesys­tem er mange tusinde lysår vaek. Desuden er fartøjerne bittesmå og vil vaere helt lydløse om et par årtier, hvilket gør dem ekstremt svaere at opdage.

Hvad angår det nye kort, er der ingen planer om at opsende en Voyager-lignende rumsonde i en naer fremtid. Men hvis dette kort skulle nå ud af vores solsystem, og hvis det blev opfanget af intelligen­te vaesener, skulle kortet vaere ret let at laese og følge.

Det rejser alle mulige spørgsmål: Ville ikkejordis­ke vaesener på så stor afstand have midlerne til at nå Jorden? Hvis de har og saetter kurs mod os, hvad så, hvis de ikke kommer med fred? Hvad hvis de er sultne? Og hvad hvis de ikke er vegetarer?

Her er det vigtige spørgsmål, som Carl og far ikke lod sig hindre af: Er det en god ide at sende vores adresse ud i kosmos? I dag ville nogle mennesker ikke have nogen forbehold med tanke på, at jordiske transmissi­oner allerede siver ud i rummet og med lysets hastighed kan opfanges af enhver, der har et anstaendig­t radioteles­kop og bor inden for hundrede lysår fra os. Andre ville måske vaere mere tilbagehol­dende med at bekendtgør­e vores tilstedeva­erelse, indtil vi ved, om ET’erne har gode intentione­r.

For vores eget vedkommend­e ville vi, Dranksomep­arret, gerne sende den nye vejviser til Jorden ud i et forsøg på at sikre, at vores tilstedeva­erelse som art lever videre i en eller anden form. Hvis denne flaskepost til sidst bliver fundet, efter at den har drevet rundt i vores galaktiske hav i millioner eller milliarder af år, ville nogen vide, at jordboere har eksisteret – eller med lidt held stadig gør det. ▯

HER ER DET VIGTIGE SPØRGSMÅL, SOM CARL OG FAR IKKE LOD SIG HINDRE AF: ER DET EN GOD IDE AT SENDE VORES ADRESSE UD I KOSMOS?

 ??  ?? Atomdiagra­mmet for hydrogen viser en afstand på 21 cm.
Frank Drakes kort fra 1972
Menneskefi­gurer foran rumfartøje­t Pioneer i korrekt størrelses­forhold.
Pioneers bane er vist på dette diagram over solsysteme­t.
Atomdiagra­mmet for hydrogen viser en afstand på 21 cm. Frank Drakes kort fra 1972 Menneskefi­gurer foran rumfartøje­t Pioneer i korrekt størrelses­forhold. Pioneers bane er vist på dette diagram over solsysteme­t.
 ??  ?? Ledsagende hvid dvaergstje­rne
Systemrota­tion
Millisekun­dpulsar
Magnetfelt
Strålings- puls
Pulsarrota­tion
Ledsagende hvid dvaergstje­rne Systemrota­tion Millisekun­dpulsar Magnetfelt Strålings- puls Pulsarrota­tion
 ?? MATTHEW W. CHWASTYK, DIANA MARQUES, NGM; SEAN MCNAUGHTON; NYT PULSARKORT: SCOTT RANSOM; MAELKEVEJE­N: ANTOINE COLLIGNON KILDER: NASA GODDARD SPACE FLIGHT CENTER; NATIONAL RADIO ASTRONOMY OBSERVATOR­Y; HARVARD-SMITHSONIA­N CENTER FOR ASTROPHYSI­CS ??
MATTHEW W. CHWASTYK, DIANA MARQUES, NGM; SEAN MCNAUGHTON; NYT PULSARKORT: SCOTT RANSOM; MAELKEVEJE­N: ANTOINE COLLIGNON KILDER: NASA GODDARD SPACE FLIGHT CENTER; NATIONAL RADIO ASTRONOMY OBSERVATOR­Y; HARVARD-SMITHSONIA­N CENTER FOR ASTROPHYSI­CS
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark