National Geographic (Denmark)

RIAAN RIFKIN

Han analyserer DNA fra forhistori­ske patogener.

- AF THERESA MACHEMER

Som ung tilbrage bioarkaeol­og Riaan Rifkin sine ferier med at udforske en jernalderb­oplads naer sit hjem nord for Pretoria i Sydafrika. I dag søger han efter meget mindre forhistori­ske spor af liv: DNA fra gamle patogener.

“Forestil dig at bo i en hule for fem-, ti- eller hundredtus­ind år siden,” siger han. “Der blev aldrig støvsuget eller fejet. Så hvert måltid, du fik, hver gaest, alt hvad du gjorde i hulen ville efterlade stumper af DNA i aflejringe­rne.”

Med fremkomste­n af landbrug og husdyrhold i jernaldere­n kom der en stigning i sygdomme som maeslinger, der spredte sig blandt grupper af mennesker. Andre sygdomme, såsom myggebåren malaria, er aeldre end menneskets bosaettels­er. Ved at studere oprindelse­n til sådanne sygdomme kan det bidrage til at forhindre dem i dag.

Fortidens mennesker laerte at bekaempe deres tids sygdomme. For omkring 50.000 år siden sov huleboere på aromatiske graesser, hvis insektdrae­bende egenskaber holdt flåter og lopper vaek. Nomadefolk laerte at flytte deres bosaettels­er med få ugers mellemrum, før sygdomsbae­rende skadedyr fandt dem. I dag daekker Himba-kvinder i det sydlige Afrika deres kroppe med en blanding af smørfedt og rød okker i en kulturelt vigtig tradition, der samtidig tjener som solcreme og holder insekter vaek.

“Vi har formået at rekonstrue­re bakteriege­nomer fra sydafrikan­ske prøver, der er ca. 2500 år gamle,” siger Rifkin. “I det naeste årti tror jeg, at vi vil kunne se laengere og laengere tilbage.” ▯

 ?? FOTO MARK THIESSEN ??
FOTO MARK THIESSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark