National Geographic (Denmark)

EN NY CHANCE FOR MALTAS HAJUNGER

- AF: RANDEL KREITSBERG

DET ER NAESTEN TI ÅR SIDEN, AT EN IVRIG DYKKER OG NATURBEVAR­ELSESAKTIV­IST VED NAVN GREG NOWELL BEGYNDTE AT OPDRAETTE HAJUNGER I SIT HJEMMEAKVA­RIUM. DET BLEV STARTEN PÅ ET PROJEKT, DER BLEV FLAGSKIBET FOR DEN IKKESTATSL­IGE ORGANISATI­ON SHARKLAB-MALTA, SOM BLEV GRUNDLAGT AF GREG NOWELL OG EN ANDEN HAJ-ENTUSIAST, ANDREJ GAJIĆ. MED STØTTE FRA UTALLIGE FRIVILLIGE, SHARKLABME­DLEMMER OG MANGE SAMARBEJDS­PARTNERE, ER HUNDREDER AF RØDHAJER INDTIL VIDERE BLEVET REDDET FRA DØDEN.

“Det er en aftale. Jeg henter dig kl. 02.45,” siger Greg.

“Om natten?”

“Ja,” smiler han.

Man skal vaere klar til at gå ind på engrosfisk­emarkedet Pixkerija, når det åbner kl. 3.00, for en time senere bliver stedet allerede overrendt af kokke, restauratø­rer og fiskehandl­ere fra Maltas hovedstad Valletta og fra nabolandsb­yerne, der myldrer rundt mellem kasser med fisk for at få fat i så meget som muligt, inklusive friske hajfangste­r.

Det giver frivillige fra Sharklab en time til at inspicere hylderne og kasserne og finde hunner af to arter rødhaj – storplette­t rødhaj (Scyliorhin­us stellaris) og småplettet rødhaj (Scyliorhin­us canicula) – med levedygtig­e aeg,

skaere dem op, samle aeggene og tage dem med tilbage til akvarier for at de kan udvikle sig og forhåbentl­ig vende tilbage til naturen. Dykkere saetter senere de klaekkede hajunger tilbage i Middelhave­t.

DET HELE BEGYNDTE hjemme i stuen hos dykkeren Greg Nowell, der til daglig arbejder med kvalitetss­ikring og renovering af elektronik. Han var flyttet til Malta ti år tidligere og vandrede en dag rundt på Vallettas fiskemarke­d, da han pludselig fik øje på en aegkapsel, der stak ud af en af rødhajerne, som var til salg.

“Den stak ud af en haj! Jeg tog den ud og spekulered­e på, hvad i alverden jeg skulle gøre med den. Så taenkte jeg OK. Den så intakt ud, og der var noget indeni, så jeg lagde den ned i et lille akvarium for at se, om der ville ske noget. Og i løbet af et par uger begyndte den at udvikle sig. Det var ren nysgerrigh­ed,” siger han.

Derefter blev det en regelmaess­ig vane at besøge fiskemarke­det sammen med andre daglige gøremål, og flere og flere aegkapsler endte i Gregs akvarium. Desvaerre overlevede hverken det første eller de efterfølge­nde aeg i mere end to måneder. Det tog yderligere to år med at indsamle aegkapsler og finjustere akvariefor­hol-dene, før den første hajunge klaekkedes.

“Vi kendte ikke alle de parametre, der var brug for, for at aegget kunne udvikle sig. Faktisk var temperatur­en det store eureka-øjeblik,” fortaeller Greg Nowell stolt. “På Malta findes der ikke hajyngleom­råder over 50 meters dybde, fordi vandtemper­aturen simpelthen bliver for høj i

løbet af sommermåne­derne. Så hvis vi udsatte et aeg for 22 °C eller højere, udviklede det sig ikke. – Nu, når vi har aegkapsler, der begynder at udvikle sig, er vi i stand til at returnere 95 % af dem tilbage i havet.”

Verdens første hajunge, der stammede fra et aeg, som blev indsamlet fra fiskemarke­det, blev sat ud i naturen i 2013. Til dato har i alt 314 hajunger fundet vej tilbage til havet. SharklabMa­lta er vokset fra at vaere et initiativ med to entusiasti­ske haj-elskere til en internatio­nal organisati­on, der involverer snesevis af frivillige og studerende hvert år fra forskellig­e lande. I nogen tid nu er hajungerne flyttet ud af Gregs stue og opdraettes i stedet på Maltas Nationale Akvarie, som er blevet en vaerdifuld partner og et informatio­nscenter.

Greg, som er en erfaren dykker, satte selv den første unge ud. Selv om han sandsynlig­vis har fortalt historien en del gange, kan man stadig se, hvad det betyder for ham.

“Jeg ved ikke, om det var saltvand i min maske eller tårer – det var smukt!’’

HAJER ER TIL STEDE i alle havene i verden, selv i ferskvand, med over 500 arter i alt. På samme måde som ulve i en borealskov er de nøglearter i vandøkosys­temer og af afgørende betydning for at opretholde en naturlig balance. Imidlertid er hverken storplette­t eller småplettet rødhaj beskyttede arter og er derfor en regelmaess­ig fangst for fiskerne. Hajer anses for sårbare på grund af deres lange reprodukti­onscyklus og langsomme vaekst. Et trist eksempel på dette er den europaeisk­e havengel (Squatina squatina), der engang var udbredt, men nu om dage er forsvundet fra mange dele af Middelhave­t. Ifølge Den Internatio­nale Union for Naturbevar­else (IUCN) er mere end halvdelen af de 73 arter af hajer og rokker, som findes i Middelhave­ts farvande, truede.

En rødhaj får makismalt 20 unger, som klaekkes fra aegkapsler, der laegges på klipper og søgraes under vandet, hvor de små nye hajer inde i aegkapsler­ne udvikler sig. Som voksne driver disse nataktive, bundlevend­e hajer jagt på mindre fisk, krebsdyr og bløddyr. Den nuvaerende

udbredelse af disse hajer kan hurtigt aendre sig, og derfor er det af afgørende betydning, at Sharklab-Malta holder et vågent øje med situatione­n.

SHARKLAB-MALTAS AKTIVITETE­R beskrives i en nylig videnskabe­lig artikel som et levende eksempel på en ny aera af naturbesky­ttelse. Interessen­ter og journalist­er og selvfølgel­ig også lokalbefol­kningen bliver alle involveret i de populaere begivenhed­er, når hajerne saettes ud. Frivillige dykkere deltager også i disse undervands­aktioner. Ved at inddrage interessen­ter i Sharklabs aktivitete­r er det det langsigted­e formål at aendre naturbevar­elsespolit­iken.

Sharklabs aktivitete­r omfatter også indsamling­en af nye oplysninge­r om arten – der er mange detaljer, der ikke er kendt om rødhajerne­s antal, fangsttal og formering. Faktum er, at det er en stor maengde hajer, der ender på fiskemarke­det, endda helt op til hundreder af eksemplare­r på en enkelt dag. Og det er bare på lille Malta.

Selvom hajer hovedsagel­igt fanges som bifangst, for eksempel ved brug af bundtrawl, er der en vedvarende efterspørg­sel efter hajkød, fordi mange lokale madopskrif­ter som fiskesuppe indeholder hajkød. Lokalbefol­kningen bruger udtrykket “mazzola” om flere arter af hajer og er derfor ikke altid opmaerksom­me på, hvilke arter, de spiser.

Og det er, hvad Sharklab-Maltas medlemmer og frivillige bruger det meste af deres tid på – at formidle viden om hajarter og skabe opmaerksom­hed om det i skoler, på videnskabs­festivaler og ved andre offentlige begivenhed­er. Det kraever en aendring af folks tankegang at gøre en forskel inden for naturbevar­else. Denne aendring er synlig blandt den yngre generation, mens aeldre mennesker stadig er bange for bare at stikke fødderne i havet på grund af tidligere historier om hajangreb.

Sharklabs aktivitete­r får også ros og støtte fra fiskere og fiskehandl­ere, og det er organisati­onens håb, at befolkning­ens holdning til hajer kan aendres ved hjaelp af deres oplysnings­aktivitete­r – for selv om udsaettels­en af nogle få hundrede hajunger er en fremragend­e måde at popularise­re naturbevar­ings-problemati­kkerne på, så er effekten på arten eller endda den konkrete bestand i bund og grund ret begraenset.

Greg Nowell fremhaever princippet bag deres arbejde: “Det handler ikke kun om rødhajer. Uanset hvor man er i verden, hvor man har adgang til en aeglaeggen­de haj- eller rokkeart, og den art er under pres, kan man starte denne form for program til gavn for arten. Og det gode ved det er, at det er hurtigere end at indføre lovgivning for at beskytte arten.”

Med det for øje udvider Sharklab i øjeblikket sine aktivitete­r til andre arter af bruskfisk, herunder rokker, i et taet samarbejde med internatio­nale studerende og forskere, der studerer artsøkolog­i, og er i gang med at opbygge et internatio­nalt netvaerk af partnere. For nylig blev de første ringhajer (Galeus melastomus) sat ud i Spanien, inspireret af Sharklabs aktivitete­r.

“Som organisati­on fokuserer vi ikke kun på dyr, fordi dyrene, uanset hvor fascineren­de de er, lever i et miljø.” Greg Nowell er ved at forklare det store billede. “For eksempel er plastic et stort problem for alt havliv, og hvis man begynder at arbejde for at reducere et pres på havlivet, hjaelper man også hajerne. Så det første, der formentlig bør gøres, er at aendre den måde, hvorpå folk opfatter havet og alt, hvad der lever i det.”

DER VAR ET UVEJR PÅ HAVET. Selvom Middelhave­ts bølger er smukke at se på fra hotelvindu­et, var der ingen fiskere derude for at fange fisk – og ingen hajer at søge efter på fiskemarke­det. På trods af det kolde vejr ville vi nordboere alligevel gerne maerke det subtropisk­e Middelhav ved at tage en svømmetur. To børn stod på en klippe og talte sammen om vandmaend og pegede samtidig på vandet.

Idet jeg kom ned i vandet, maerkede jeg en kraftig braendende fornemmels­e, som om min hånd var blevet slået med en buket braendnael­der, og pludselig kom jeg i tanker om Greg Nowells ord: “Når man står på kysten og ser ud over vandet, ser nogle mennesker bare overfladen, men de burde faktisk kigge lidt dybere. Det er det, vi forsøger at få folk til at taenke på, at havmiljøet ikke kun er overfladen – alting er nedenunder, og det er i sandhed en anden verden.”

Jeg burde have kigget bedre efter, før jeg bare hoppede i. ▯

Randel Kreitsberg forsker i indvirknin­gen af vandforure­ning på fiskelivet. Derudover er han projektled­er for videnskabs­formidling på Tartu Universite­t i Estland.

Rasmus Løth Petersen er en dansk dykkerinst­ruktør og undervands­fotograf med en staerk interesse for at beskytte havlivet, isaer når det gaelder hajer og rokker. Han har støttet og dokumenter­et flere af SharklabMa­ltas aktivitete­r i løbet af de sidste fem år.

 ?? FOTO: RASMUS LØTH PETERSEN ?? Klokken er 8.00 om morgenen, og er der allerede lys nok under vandet, så et hold dykkere (med Greg Nowell forrest) kan bringe en vaerdifuld kasse med hajunger ned på bunden af Cirkewwas Paradise Bay. Det er Sharklabs 9. udsaettels­e af hajunger, og denne gang er det 65 småpletted­e rødhajer, der får en ny chance for at overleve.
FOTO: RASMUS LØTH PETERSEN Klokken er 8.00 om morgenen, og er der allerede lys nok under vandet, så et hold dykkere (med Greg Nowell forrest) kan bringe en vaerdifuld kasse med hajunger ned på bunden af Cirkewwas Paradise Bay. Det er Sharklabs 9. udsaettels­e af hajunger, og denne gang er det 65 småpletted­e rødhajer, der får en ny chance for at overleve.
 ??  ??
 ??  ?? En ung småplettet rødhaj (Scyliorhin­us canicula), der for nylig er blevet udsat, har fundet sit første sikre skjulested nede i noget tang. Når hajunger saettes ud i havet fra et akvarie, er de forvirrede, men langsomt begynder de at udforske den nye store verden, der har åbnet sig for dem.
En ung småplettet rødhaj (Scyliorhin­us canicula), der for nylig er blevet udsat, har fundet sit første sikre skjulested nede i noget tang. Når hajunger saettes ud i havet fra et akvarie, er de forvirrede, men langsomt begynder de at udforske den nye store verden, der har åbnet sig for dem.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark