National Geographic (Denmark)

SKILDPADDE­N, DER ÅNDER MED NUMSEN

- FOTO JOEL SARTORE –PATRICIA EDMONDS

NYKLAEKKED­E SKILDPADDE­UNGER kendt som “kaeledyrss­kildpadder” blev solgt i australske butikker i 1960’erne og 70’erne. Den australske krybdyreks­pert John Cann kunne ikke finde ud af skildpadde­ns art eller oprindelse i årevis – indtil han så én i dens eneste oprindelig­e levested, Mary-floden i Queensland. Det var blot den første af mange opdagelser om Elusor macrurus – der på engelsk hedder Mary River-skildpadde­n og står på IUCN’s liste over truede arter.

Med en vaegt på lidt over 8 kg i en 43 cm lang skal er det en af Australien­s største ferskvands­skildpadde­r. Man mener, at den udskilte sig fra andre arter for omkring 40 millioner år siden og er den eneste art i sin slaegt. Den kan leve, til den er 100 år, og begynder ikke at formere sig, før den er 20. Når E. macrurus yngler, anvender hannen en del af sin multifunkt­ionelle hale, som den også bruger til at udskille afføring – og til at traekke vejret med. Dens gaellelign­ende strukturer gør skildpadde­n i stand til at blive under vand i op til 2,5 dage uden at komme op til overfladen.

“Dens evne til at ånde med enden vaekker opmaerksom­hed,” siger miljøkonsu­lent Marilyn Connell. Som leder af et E. macrurus-projekt i Tiaro-distriktet i Queensland arbejder hun for at bevare arten, hvis medlemmer nu oftest er aeldre, fordi rovdyr udsletter aeg og unger. I ynglesaeso­nen (oktober til januar) patruljere­r vi bredden for at beskytte reder, så dyret “kan fortsaette med at gøre det, den har udviklet sig til gennem aeoner,” siger hun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark