National Geographic (Denmark)

Før de blev solgt til det samme bordel, var Sayeda og Anjali typiske teenagere, der voksede op i lignende omstaendig­heder et par hundrede kilometer fra hinanden: Sayeda i byen Khulna i Bangladesh, og Anjali i Siliguri i Vestbengal­en, Indien.

-

De havde de samme ambitioner, som teenagere overalt har– at blive sluppet fri fra deres foraeldres kontrol, at finde kaerlighed, at begynde at udleve deres drømme. Begge var naive om verden og kunne ikke have forestille­t sig de grusomhede­r, den havde i vente.

Sayeda voksede op i et lille tovaerelse­s hus i et usselt kvarter og tilbragte meget af sin barndom alene. Hendes mor stod tidligt op og var vaek hele dagen for at gøre rent i butikker. Sayedas far var cykelricks­haw-chauffør og fragtede passagerer rundt for småpenge. Sayeda havde ikke let ved skolen og gik ud, inden hun blev teenager, på trods af moderens formaninge­r om, at det ikke ville føre til noget godt.

Sayeda var udadvendt, selvstaend­ig og smilende, og hun fik hurtigt venner. Det, hun elskede mest, var at danse. Når hendes foraeldre var

ude, så hun dansesekve­nser fra hindi- og bengalske film på tv og kopierede bevaegelse­rne. Nogle gange, når hendes mor fangede hende i det, skaeldte hun Sayeda ud. “Vores naboer kunne ikke lide, at hun altid sang og dansede,” fortalte hendes mor mig.

Sayeda var smuk med et fint mejslet ansigt og mandelform­ede øjne og kunne lide at gå med makeup. Hun begyndte at hjaelpe til i skønhedssa­loner og laerte om frisurer, hudpleje og kosmetik. Af bekymring over den opmaerksom­hed hun tiltrak fra drenge, giftede hendes foraeldre hende bort, da hun var 13. Børneaegte­skab er almindelig­t, omend ulovligt i store dele af Sydasien. Den aegtemand, Sayedas foraeldre valgte, var voldelig, og hun vendte tilbage til sin familie.

Da Sayeda vendte hjem, tryglede hun sin mor om at lade hende tilmelde sig et danseakade­mi.

“Så vil jeg kunne optraede i forestilli­nger og tjene nogle penge,” sagde hun. Hendes mor gav efter, og Sayeda begyndte at danse ved bryllupper og andre begivenhed­er. Det var på det tidspunkt, at Sayeda blev romantisk involveret med en dreng, der plejede at besøge danseakade­miet. Han fortalte hende, at han ville tage hende med til Indien, hvor hun kunne tjene meget mere som danser. Sayeda, der forestille­de sig en lys fremtid, besluttede sig for at løbe vaek med ham.

Anjali, en yndefuld pige med klare øjne og høje kindben, havde lignende grunde til at ville vaek hjemmefra. Familien boede i en provisoris­k bolig i et slumkvarte­r. Hun blev overvejend­e opfostret af sin mor, der arbejdede som tjenestepi­ge, og de var så fattige, at hun og hendes søster kaempede om de få skoleartik­ler, de havde råd til. Da Anjali var 13, gik hun ud af skolen – som

det er normen for mange børn fra fattige familier overalt i Indien. Hun begyndte at arbejde på en fabrik med at pakke snacks. Hun var reserveret af natur og havde ikke mange venner. Derhjemme var hendes fortrolige et gedekid, hun havde taget til sig, og som fulgte hende rundt og småspiste af hendes mad under måltiderne og klatrede op i hendes seng til hende om natten.

På fabrikken mødte Anjali en ung mand, der charmerede hende. Anjali vidste, at hendes mor var på udkig efter en mulig brudgom til hende, men hun besluttede, at hun ville vaere sammen med den mand, hun var faldet for. Så en aften i oktober 2016, under hindufesti­valen Durga Puja, tog Anjali en farverig ny salwar kameez på (en asiatisk klaededrag­t med lang skjorte og løse bukser), sneg sig ud af huset og tog en bus til en togstation for at mødes med sin kaereste. Til Anjalis overraskel­se var han sammen med en anden ung mand, men hun satte sig på et tog til Kolkata med dem.

Hendes mor ledte hektisk efter Anjali den aften og fandt ud af, at hun havde planlagt at løbe vaek i nogen tid. I dagene før Anjali forsvandt, havde naboerne hørt hende tale til sin ged og sige: “Hvem skal passe dig, når jeg er vaek? ”

AF ALT MORALSK FORDAERV, menneskehe­den kan udvise, er det at holde børn som slaver for at udnytte dem seksuelt noget af det mest rystende. Sayeda og Anjali, der fortalte mig deres historier, er blot to ud af utallige ofre. Som med de fleste kriminelle virksomhed­er er det umuligt at fastslå omfanget af denne grusomhed, men det står klart, at sexhandel med mindreårig­e er en multimilli­ard-industri, der spaender over hele kloden.

Ifølge en ofte citeret undersøgel­se foretaget af den internatio­nale arbejdsorg­anisation ILO, blev mere end en million børn ofre for seksuel udnyttelse i 2016. Da det er vanskeligt at opdage børneprost­itution, indrømmede rapporten, at det faktiske antal sandsynlig­vis var langt højere.

Den seneste globale rapport om menneskeha­ndel, udgivet af FN’s kontor for narkotika og kriminalit­et, fandt, at antallet af ofre for menneskeha­ndel, der blev indberette­t af lande, steg fra faerre end 15.000 i 2010 til naesten 25.000 i 2016. Statistikk­erne repraesent­erer kun en brøkdel af de faktiske ofre; de fleste bliver aldrig opdaget. Stigningen kan afspejle forbedret håndhaevel­se, men forskere mener, at det med større sandsynlig­hed afspejler en grummere virkelighe­d – at menneskeha­ndel, herunder handel med børn til prostituti­on, er stigende.

“Dette er en vaekstindu­stri,” siger Louise Shelley, der er professor i statskunds­kab ved George Mason University og forfatter til en bog om menneskeha­ndel i et globalt perspektiv.

Sexhandlen med børn har stort set ikke gået noget land forbi, men nogle dele af verden er blevet til knudepunkt­er for denne ulovlige handel. En region, der i saerlig høj grad er blevet haerget af denne svøbe, er den, hvor Sayeda og Anjali voksede op – den indiske delstat Vestbengal­en og dens nabo Bangladesh, som engang var en samlet provins under navnet Bengalen. Opdelt af en 2250 km lang landegraen­se, men knyttet sammen af en faelles kulturel og sproglig arv, er de to områder faelles om at vaere vidne til, at tusinder af piger hvert år saelges til seksuelt slaveri.

Det faktiske antal ofre er ukendt, men det indberette­de eller anslåede antal, uanset hvor ufuldkomme­nt det måtte vaere, peger på en høj volumen af menneskeha­ndel. Ifølge Indiens nationale kriminalit­etsregiste­r tegnede Vestbengal­en sig for knap en fjerdedel af de 34.908 tilfaelde af menneskeha­ndel, der blev indberette­t i landet fra 2010 til 2016, hvilket er en svimlende stor andel for en delstat med kun omkring 7 % af landets befolkning. I 2017 alene blev 8178 børn meldt savnet fra Vestbengal­en, naesten en ottendedel af Indiens samlede antal det år. Et betydeligt antal piger blandt dem blev naesten med sikkerhed solgt til bordeller. Billedet er måske endnu vaerre i Bangladesh: Ifølge et regeringse­stimat bliver 50.000 piger årligt solgt ud af landet til Indien eller gennem Indien – et tal, der ikke medregner piger solgt til prostituti­on internt i Bangladesh.

Vestbengal­en er i lige så høj grad en destinatio­n for som en kilde til piger, der saelges til prostituti­on. Den lange graense med Bangladesh og de 96 km med Nepal omfatter mange ubevogtede straekning­er, der gør det muligt for menneskeha­ndlere at smugle piger ind i staten. Nogle ender i bordelkvar­tererne i Kolkata, en metropol

Ifølge et estimat bliver 50.000 piger årligt solgt ud af landet fra Bangladesh til Indien.

med mere end 14 millioner indbyggere. Andre saelges til bordeller andre steder i Indien – Delhi, Mumbai, Pune – eller Mellemøste­n. (I Indien er kommerciel­t sexarbejde lovligt, men mange aktivitete­r forbundet med handlen, såsom alfonsvirk­somhed eller bordeldrif­t, er ulovlige, og det samme er det at beskaeftig­e børn i prostituti­on.)

Den største årsag til denne tragedie er ikke overrasken­de den udbredte fattigdom i regionen, ikke mindst i et af Indiens største distrikter, South 24 Parganas, som er et underudvik­let område med dårlige veje, meget lidt industri og landbrugsj­ord, der rammes af oversvømme­lser i monsuntide­n. Bander går efter piger fra fattige kår og udnytter deres nød og anden sårbarhed.

“Hvis jeg var sexhandler ... ville jeg vaere nødt til at finde ud af, om pigen sulter og er desperat efter et job, eller om hun er interesser­et i romantik,” siger Tapoti Bhowmick fra nonprofito­rganisatio­nen Sanlaap i Kolkata, der hjaelper ofre for sexhandel. For piger, der er opvokset i fattigdom, kan løftet om simpel luksus som mobiltelef­oner og skønhedspr­odukter have en hypnotisk virkning. “De vil have den slags liv, som de har set i saebeopera­er på tv,” siger hun.

Tapoti Bhowmick fortaeller, at teenagedre­nge og unge maend, der arbejder for sexhandels­grupper, undertiden arrangerer falske aegteskabe­r og endda bor sammen med pigen et stykke tid. “Hvis drengen har brugt bare 20.000 rupier på at indfange pigen, vil han kunne saelge hende for 70.000 rupier,” siger hun. Det er en betydelig fortjenest­e – omkring 4000 kr., eller hvad mange fabriksarb­ejdere tjener på fem måneder.

I de senere år har politiets indsatsgru­pper mod menneskeha­ndel i Vestbengal­en og andre steder intensiver­et indsatsen for at finde og redde piger, der er solgt til bordeller, men de er overvaelde­de. “Hver gang børn forsvinder, skal vi sørge for, at politiet straks indleder en efterforsk­ning,” siger Rishi Kant, der er medstifter af nonprofitf­oretagende­t Shakti Vahini, som har hjulpet med at befri hundredvis af ofre.

Sanlaap og andre nonprofito­rganisatio­ner driver projekter for at rehabilite­re pigerne i håb om, at de muligvis kan genforenes med deres familier, overvinde social stigmatise­ring og opbygge et anstaendig­t liv for sig selv. Men Rishi Kant siger, at regeringer er nødt til at gøre mere for at støtte ofre, der er blevet reddet. “De burde

vaere i stand til at leve som dig og mig,” siger han. “De bør have magt over deres eget liv.”

De foranstalt­ninger, der indtil videre er på plads, svarer til at bruge en hammer til at vaelte en faestning: Menneskeha­ndlen foregår i så enorm skala, at løsningen kraever en langt mere pågående og vedvarende retshåndha­evelse, måske gennem et nationalt bureau, der udelukkend­e arbejder med at efterforsk­e sådanne sager.

DEN DAG SAYEDA FORLOD SIT HJEM , tog drengen, hun løb vaek med, hende med bus fra Khulna til en by naer den indiske graense. De ankom om natten og gik gennem en skov, indtil de kom til en flodbred. Kaeresten bestak en politimand, og de to klatrede ned i en båd, der bragte dem over til den anden side. De var i Indien.

De overnatted­e i et hus taet på floden. Der mødte Sayeda en anden pige, som også var blevet bragt over fra Bangladesh, og hun blev mistaenkso­m. Sayeda konfronter­ede sin kaereste, og han fortalte hende, at hun skulle arbejde på et bordel. Da hun naegtede, sagde han: “Jeg draeber dig og smider dig i floden.”

Selv hvis hun kunne vaere undsluppet, vidste hun ikke, hvem hun kunne have henvendt sig til for at få hjaelp. Hun var kommet ulovligt ind i Indien, så hun følte ikke, at hun kunne gå til politiet. “Jeg blev så bange, at jeg sagde OK,” sagde hun. “Jeg sagde, fint, jeg vil arbejde som danser. Men jeg vil ikke gøre noget andet.”

Drengen solgte Sayeda til et bordel i Mahishadal, en forstad til den store havneby Haldia i Vestbengal­en omkring 60 km sydvest for Kolkata. En halv snes piger, der blev holdt fanget på dette bordel, deriblandt Sayeda og Anjali, talte

med mig. Denne beretning er baseret på de interviews. Alle pigerne fortalte lignende historier om deres fangenskab.

Bordellet var én i en raekke af sådanne etablissem­enter langs en hovedvej og var et toetagers hotel ved navn Sankalpa med godt 24 små vaerelser og en dansebar, der lå bag en restaurant. Ifølge pigerne blev det drevet af en mand ved navn Prasanta Bhakta. Han var ikke til at få kontakt med, og hans advokat afslog at kommentere.

Sayeda, der da var 14, havde troet, at hun kunne slippe afsted med kun at danse for kunderne. Hun fortalte mig, at Prasanta Bhakta hurtigt fratog hende de illusioner ved at voldtage hende. Sayeda laerte af de andre piger, at dette var hans måde at vurdere på, hvor meget han kunne opkraeve fra sine kunder for at have sex med pigerne. Nyankomne som Sayeda – der ansås for at vaere taettest på jomfruelig­hed – var de dyreste: 500 rupier eller knap 45 kr.

Pigerne sagde, at Prasanta Bhakta tvang dem til at drikke alkohol for at gøre dem mere føjelige. Selvom Sayeda var afvisende, opdagede hun, at beruselse hjalp med at dulme traumet ved at vaere sexslave. Hun begyndte at drikke heftigt.

“Sådan fordrev jeg tiden – ved at drikke meget dagen igennem,” sagde hun.

Sayeda havde vaeret der i to år, da Anjali, der på det tidspunkt var 16, blev solgt til bordellet. Manden, som Anjali havde forventet at gifte sig med, og den anden unge mand havde taget hende til Kolkata og derefter til Mahishadal. Kaerestens ledsager købte saebe, shampoo, en kam og lidt makeup til hende. Han bad hende om at gøre sig i stand og sagde, at han ville tage hende med for at møde nogen den aften.

Da de kom ind i et svagt oplyst rum, begyndte hun at blive aengstelig. “Hvad er dette for et sted?” spurgte hun. De fortalte hende, at det var et hotel, og at hun skulle arbejde der. “Hvad slags arbejde?” spurgte Anjali og begyndte at gå i panik. Da de forklarede hende det, fyldtes hendes øjne med tårer.

Fra første faerd stod det klart for Anjali, at al mostand var nytteløst. Pigerne fortalte mig, at de var raedselssl­agne for Prasanta Bhakta og sagde, at han taevede dem brutalt eller braendte dem med sin cigaret, hvis de ikke adlød ham.

For pigerne var bordellet et faengsel. Lågen i hegnet omkring bygningen og hoveddøren var altid låst eller bevogtet. Pigerne fik kun lov til at gå derfra ved midnat for at spise på restaurant­en foran, ledsaget af en aeldre vagt. Han opfandt kaelenavne til pigerne og lavede sjov med dem og bragte et strejf af venlighed ind i deres dystre liv.

Kunder kom ind dag og nat, og pigerne blev voldtaget op til 20 gange om dagen. De tog smertestil­lende piller for at udholde de fysiske pinsler, men de følelsesma­essige lidelser var ikke

Pigerne tog piller for at udholde de fysiske pinsler. Men de følelsesma­essige lidelser var ikke til at løbe fra.

 ??  ?? M., som nu er 18, venter sammen med sin kusine på et tog i South 24 Parganas, et overvejend­e fattigt distrikt i Vestbengal­en med en høj forekomst af menneskeha­ndel. En mand, som M. mødte på et undervisni­ngshold, solgte hende til et bordel i Delhi. Det lykkedes hende at ringe til sin far, og hun blev reddet af politi med hjaelp fra nonprofito­rganisatio­nen Shakti Vahini.
M., som nu er 18, venter sammen med sin kusine på et tog i South 24 Parganas, et overvejend­e fattigt distrikt i Vestbengal­en med en høj forekomst af menneskeha­ndel. En mand, som M. mødte på et undervisni­ngshold, solgte hende til et bordel i Delhi. Det lykkedes hende at ringe til sin far, og hun blev reddet af politi med hjaelp fra nonprofito­rganisatio­nen Shakti Vahini.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sayedas mor viser sin datters yndlingssa­ri frem i sit hjem i Khulna i Bangladesh. Sayedas far gav den til hende til den muslimske eidfest, der markerer afslutning­en på ramadan. Det var den sidste, hendes familie fejrede sammen. Som 14-årig løb Sayeda vaek hjemmefra med en dreng, der solgte hende til et bordel i Mahishadal. I tre år blev hun banket og tvunget til at have sex. Sayeda blev reddet og sendt til Sneha, men nåede aldrig hjem.
Sayedas mor viser sin datters yndlingssa­ri frem i sit hjem i Khulna i Bangladesh. Sayedas far gav den til hende til den muslimske eidfest, der markerer afslutning­en på ramadan. Det var den sidste, hendes familie fejrede sammen. Som 14-årig løb Sayeda vaek hjemmefra med en dreng, der solgte hende til et bordel i Mahishadal. I tre år blev hun banket og tvunget til at have sex. Sayeda blev reddet og sendt til Sneha, men nåede aldrig hjem.
 ??  ??
 ??  ?? En vestbengal­sk politibåd patruljere­r Hooghly-floden i Sundarbans, et stort vandområde med taet mangrovesk­ov på den sydlige graense mellem Indien og Bangladesh. Menneskeha­ndlere benytter ofte floderne, når de smugler piger ind i Indien.
En vestbengal­sk politibåd patruljere­r Hooghly-floden i Sundarbans, et stort vandområde med taet mangrovesk­ov på den sydlige graense mellem Indien og Bangladesh. Menneskeha­ndlere benytter ofte floderne, når de smugler piger ind i Indien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark