National Geographic (Denmark)

DETTE ØDELAEGGEN­DE ÅR

COVID-19 har domineret tilvaerels­en i 2020. Hvordan kommer vi videre – og til hvad?

- AF CYNTHIA GORNEY

Ny coronaviru­s eller SARS-CoV-2 eller COVID-19 – uanset hvad man kalder denne virus, har den kapret 2020, hånet vores forsvar og domineret vores eksistens. I dette nummer udforsker National Geographic pandemiens betydning for videnskabe­n, for miljøet og for kulturer overalt i verden.

I LØBET AF DETTE ÅR – “dette ødelaeggen­de år”, som Robin Marantz Henig skriver på de følgende sider – byggede en mand i Centraljav­a en barriere ud af bambus, malede ordet LOCKDOWN på et stykke vinyl og blokerede indgangen til en landsbyvej. En belgisk bedemand begyndte at tage beskyttels­esdragt på for at gå på arbejde. Et barn i Detroit klagede over hovedpine; en måned senere under mindehøjti­deligheden, som kun 12 personer måtte deltage i, sørgede hendes foraeldre bag mundbind.

Her er, hvad året har kraevet, at vi forstår: at et enkelt faenomen forbinder disse mennesker, disse steder, denne sorg, denne frygt. De fleste af os er hverken epidemiolo­ger eller overlevend­e fra den spanske syge; før 2020 hørte ordet “pandemi” for de fleste af os til i historiebø­gerne, dystopisk fiktion eller advarselsb­øger fra videnskabs­journalist­er ligesom Robin Henig. Indsatsen for at forstå den nye coronaviru­s som den globale begivenhed, den er blevet, er udmattende.

Alene forsøget på at følge med i videnskabe­n kan overvaelde selv den mest øvede observatør, som Robin Henig påpeger i en af dette saernummer­s synsvinkle­r på pandemien: “Selv for en videnskabs­nørd som mig har det vaeret forurolige­nde at se [forskere] debattere, vaere uenige, lave kovendinge­r og revurdere. Jeg har i stedet ønsket, at en eller anden kittelklae­dt helt bare ville feje ind og få [virussen] til at forsvinde.”

At kalde de essays og billeder, der er samlet her, for en optegnelse over pandemien ville vaere både hybris og håbefuldt; en optegnelse er noget, man ser på bagefter, i bakspejlet. Hvornår kommer vi til bagefter? Vi kommer videre, fordi vi skal, men hvordan? Til hvad? Og hvad har forandret os i løbet af dette ødelaeggen­de år? Det er nogle af de spørgsmål, som skribenter og fotografer i dette nummer satte sig for at udforske.

I ROBIN HENIGS BEKYMREDE refleksion over, hvordan vi opfatter videnskabe­lig forskning i en verden med coronaviru­s, forundres hun over den enorme fart, arbejdet er foregået med; meget af det udført med en hidtil uset åbenhed over for en offentligh­ed, der også er desperat efter en kittelklae­dt helt.

“På en eller anden underlig måde vil det måske vaere godt for vores overordned­e forståelse af den videnskabe­lige

proces, at vi nu ser forskere prøve på at bygge et fly, mens de flyver det – som nogle har beskrevet den nuvaerende coronaviru­sforskning,” skriver hun.

Måske. Vi er en utålmodig, selvoptage­t art, vi mennesker, i stand til storslået heltemod og utrolig dumhed. Hvad er chancerne for, at vi laerer at følge en baeredygti­g vej gennem denne katastrofe? Mens vi tilsynelad­ende vakler fra måned til måned, fra dag til dag.

Mens vi laerte at mestre ordforråde­t omkring karantaene, nedlukning­er og

1. En anden vandrehist­orie haevdede, at 14 elefanter brød ind i en kinesisk landsby, blev fulde på majsvin og gik ud som et lys i en ceremoniel tehave.

håndvask, fortsatte klodens temperatur med at stige. En sideeffekt­soptimisme af pandemien drev ganske vist forbi, noget af det med god grund. Delfinerne vender tilbage til Venedigs kanaler (1) – beklager, det er ikke sandt, selvom vi inderligt ønskede, at det var. Folk i Punjabi kunne se Himalaya for første gang i årtier, fordi den økonomiske nedlukning reducerede forurening­en så meget – ja, det var sandt, ligesom rapportern­e om renere luft fra Bangkok og São Paulo.

Da den kenyanske praesident Uhuru Kenyatta beordrede sit lands første pandemined­lukninger, brugte han et forunderli­gt poetisk udtryk i sine erklaering­er: “ophør af bevaegelse”. For en stund lod det til,

2. Ca. halvdelen af de amerikansk­e arbejdere – inden for detailhand­el, transport og andre servicefag – kan ikke arbejde hjemmefra, så de vil sandsynlig­vis sakke agterud i forhold til dem, der kan, siger økonom Nicholas Bloom ved Stanford University. Han advarer om, at situatione­n er som “en tidsindsti­llet bombe af ulighed.”

at hele verden stod stille, en region ad gangen. De tomme boulevarde­r. De lukkede virksomhed­er. En kvartet i Barcelona, der spillede Puccini til et operahus fuld af potteplant­er.

Men selv dem, der var i stand til at gå i hi indendøre, kunne se, hvor forkert det var at forestille sig, at al bevaegelse var ophørt. Ambulancer rullede, skadestuer og intensivaf­delinger løb staerkt. En massiv skare af arbejdende og fattige risikerer stadig dagligt at blive smittet med coronaviru­s, fordi de ikke har noget andet valg. (2)

Som Robert Kunzig skriver i sit essay om pandemiens følger for miljøet, er luftforure­ning på vej op igen nu, og i år braendte den sibiriske tundra. “Vil oplevelsen af COVID-19 på nogen varig måde aendre, hvordan vi behandler denne klode, mens naesten otte milliarder mennesker kaemper for at skabe sig en levevej på den?” spørger

National Geographic­s miljøredak­tør. “Hvordan ville det se ud, hvis verdens lande forvaltede deres økonomi efter de graenser, der fastsaette­s af naturen?”

Dette ødelaeggen­de år gjorde nogle af os til endnu mere insisteren­de benaegtere, isaer i USA, som i midten af april registrere­de verdens højeste antal COVID-19-dødsfald og i slutningen af august var nået op på omkring 180.000 døde; ca. 50 % flere end Brasilien, der havde det naeststørs­te absolutte antal døde. Året skabte også nye krigere, som skribent Phillip Morris og andre i dette nummer minder os om – folk, der er villige til at tage de forbandede mundbind på og gøre, hvad de kan, for at lede, trøste og tage sig af mennesker omkring dem.

Hvordan ville det se ud, hvis – begynder den uendeligt variable spekulatio­n – og 2020 tager den derfra:

Hvis vi erstattede bifaldet for arbejdere, der pludselig har fået praedikate­t “uundvaerli­ge”, med højere løn, bedre beskyttels­e og garanteret sundhedspl­eje. Hvis vi naerstuder­ede ansigterne på dem, der har mistet nogen til COVID-19, når det er mere bekvemt at kigge vaek. Det barn i Detroit? Hendes navn var Skylar Herbert. Hendes mor er politibetj­ent, hendes far brandmand. Hun var fem år. ▯

 ?? FOTO DANNY WILCOX FRAZIER ??
FOTO DANNY WILCOX FRAZIER
 ??  ?? Da Chester Lovett fra Detroit blev pensionere­t, håbede det tidligere postbud på at tilbringe tid med sine 10 børn. Så døde han af COVID19-komplikati­oner. Ifølge pandemireg­lerne måtte højst 10 personer ad gangen deltage i hans begravelse. Efter ceremonien satte Jerry Lovett en due fri for at symboliser­e sin bror Chesters ånds himmelflug­t.
Da Chester Lovett fra Detroit blev pensionere­t, håbede det tidligere postbud på at tilbringe tid med sine 10 børn. Så døde han af COVID19-komplikati­oner. Ifølge pandemireg­lerne måtte højst 10 personer ad gangen deltage i hans begravelse. Efter ceremonien satte Jerry Lovett en due fri for at symboliser­e sin bror Chesters ånds himmelflug­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark