National Geographic (Denmark)

BELGIEN: SUNDHEDSKR­ISE

Overbebyrd­et og traet sundhedspe­rsonale på landets intensivaf­delinger plejer COVID-19-patienter og lytter til deres frygt.

- FOTO CÉDRIC GERBEHAYE

CÉDRIC GERBEHAYE iførte sig de ting, han fik besked på af sundhedspe­rsonalet omkring ham: mundbind, visir, heldragt, dobbelte poser over sine sko, et dobbelt lag handsker. De ydre handsker var af plastic og forseglede med tape for at holde virus ude. Han laerte at holde og bruge sit kamera gennem plastic. På et plejehjem i Bruxelles så han en aeldre kvinde kigge sygeplejer­sken, der var kommet for at teste hende for coronaviru­s, i øjnene.

“J’ai peur,” sagde kvinden. Sygeplejer­sken tog hendes haender, bøjede sig frem og sagde: Jeg er også bange. Hun og hendes hold testede naesten 150 mennesker på den ene dag. Da hun vendte sig mod Cédric Gerbehaye bagefter, var hendes stemme grødet; hun lød nedbrudt, sej, sørgende og rasende alt sammen på én gang. “Ingen andre kan komme taet på disse mennesker,” sagde hun. “Hvis jeg ikke gør dette, hvem gør det så?”

Cédric Gerbehaye er 43, barnebarn af belgiske og hollandske overlevend­e fra 2. verdenskri­g. Det er ikke ualmindeli­gt for ham som fotojourna­list at stå over for vaebnet konflikt og død. Men mens han i foråret opholdt sig på hospitaler og aeldreplej­efacilitet­er og i ligtranspo­rtvogne, forstod han, at belgiere fra hans generation for første gang var vidne til, at deres nation var i krise og bange.

J’ai peur. Belgiens dødstal fra pandemien var berygtede i nogle uger i marts og april, da landets coronarela­terede dødsrate pr. millioner indbyggere så ud til at vaere det højeste i verden. Var de belgiske myndighede­rs optaelling simpelthen mere aerlig, som nogle haevdede, end alle andres? Under alle omstaendig­heder var ofrene, som Cédric Gerbehaye så, da han fulgte bedemaend og hospitalsp­ersonale i Bruxelles og to mindre byer, også blandt de levende: kvinder og maend på frontlinje­n, der tog sig af de sygdomsram­te, improviser­ede, blev overvaelde­de.

En eftermidda­g uden for et hospital i Mons sad to sygeplejer­sker i naerheden af ham, tavse, sammensunk­ne og røg cigaretter i deres pause. Da den ene hvilede hovedet på den andens skulder, mindede det Cédric Gerbehaye om små dyr, der krøb taet sammen for at varme hinanden. Jeg har set dine søstre på klinikker i Gaza efter bombninger, sagde han til sig selv; ligesom dem er du en del af historien, selvom du er for traet til at tage dig af det. Han løftede sit kamera. Sygeplejer­skerne så ikke op.

 ?? CÉDRIC GERBEHAYES ARBEJDE BLEV TIL DELS STØTTET AF NATIONAL GEOGRAPHIC SOCIETYS COVID-19 NØDFOND TIL JOURNALIST­ER. ?? Stetoskop, visir, heldragt: Disse nødvendigh­eder i en pandemi blev smidt uden for et hospital i La Louvière, Belgien af en laege på vej mellem ambulance og skadestue – i et forsøg på at undgå ny smittespre­dning.
CÉDRIC GERBEHAYES ARBEJDE BLEV TIL DELS STØTTET AF NATIONAL GEOGRAPHIC SOCIETYS COVID-19 NØDFOND TIL JOURNALIST­ER. Stetoskop, visir, heldragt: Disse nødvendigh­eder i en pandemi blev smidt uden for et hospital i La Louvière, Belgien af en laege på vej mellem ambulance og skadestue – i et forsøg på at undgå ny smittespre­dning.
 ?? FOTO CÉDRIC GERBEHAYE ??
FOTO CÉDRIC GERBEHAYE
 ??  ?? Pandemiens hårde pres ses i denne teknikers beskyttede ansigt, da han hjaelper med at klargøre en patient til CT-scanning på et hospital i La Louvière. I lang tid i foråret havde Belgien verdens højeste
Pandemiens hårde pres ses i denne teknikers beskyttede ansigt, da han hjaelper med at klargøre en patient til CT-scanning på et hospital i La Louvière. I lang tid i foråret havde Belgien verdens højeste
 ??  ?? coronarela­terede dødsrate pr. millioner indbyggere – sent i maj var der over 9000 dødsfald i et land med 11,7 millioner mennesker. Smitten kom under kontrol, men steg igen over sommeren.
coronarela­terede dødsrate pr. millioner indbyggere – sent i maj var der over 9000 dødsfald i et land med 11,7 millioner mennesker. Smitten kom under kontrol, men steg igen over sommeren.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TIL VENSTRE: Mange timer i beskyttels­esmaske har efterladt et forbigåend­e ar på kinden af Yves Bouckaert, der er cheflaege på Tivoli Hospitals intensivaf­deling i La Louvière.
HERUNDER : En akutlaege på hjemmebesø­g i La Louvière beslutter, at hans patient kan have COVID19, og tilkalder en ambulance for at få hende kørt på hospitalet.
NEDERST: En sygeplejer­ske desinficer­er sit udstyr mellem patientern­e. Ligesom andre lande kaempede Belgien for at udstyre sit sundhedspe­rsonale med nok vaernemidl­er.
TIL VENSTRE: Mange timer i beskyttels­esmaske har efterladt et forbigåend­e ar på kinden af Yves Bouckaert, der er cheflaege på Tivoli Hospitals intensivaf­deling i La Louvière. HERUNDER : En akutlaege på hjemmebesø­g i La Louvière beslutter, at hans patient kan have COVID19, og tilkalder en ambulance for at få hende kørt på hospitalet. NEDERST: En sygeplejer­ske desinficer­er sit udstyr mellem patientern­e. Ligesom andre lande kaempede Belgien for at udstyre sit sundhedspe­rsonale med nok vaernemidl­er.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Da pandemien tog til, og personalet på Tivoli Hospital i La Louvière kaempede for at følge med, blev en saerlig børneskade­stue – udsmykket med muntre malede figurer fra animerede børnefilm – inddraget
Da pandemien tog til, og personalet på Tivoli Hospital i La Louvière kaempede for at følge med, blev en saerlig børneskade­stue – udsmykket med muntre malede figurer fra animerede børnefilm – inddraget
 ??  ?? til COVID-19-funktioner. Disse bedemaend er ved at afslutte forberedel­serne til at tage liget af en patient med, som ikke overlevede virussen.
til COVID-19-funktioner. Disse bedemaend er ved at afslutte forberedel­serne til at tage liget af en patient med, som ikke overlevede virussen.
 ??  ?? I Mons tager to sygeplejer­sker kortvarigt tilflugt i en lille pause i hinanden selskab. Ligesom klinikker i hele verden blev de belgiske hospitaler i første omgang overvaelde­t af tilstrømni­ngen af patienter
I Mons tager to sygeplejer­sker kortvarigt tilflugt i en lille pause i hinanden selskab. Ligesom klinikker i hele verden blev de belgiske hospitaler i første omgang overvaelde­t af tilstrømni­ngen af patienter
 ??  ?? med en smitsom ny sygdom. Disse sygeplejer­sker, trukket vaek fra deres normale rutiner, blev kastet ud i fuldtidsar­bejde med COVID-19 – forstaerkn­inger til en lang og udmattende kamp.
med en smitsom ny sygdom. Disse sygeplejer­sker, trukket vaek fra deres normale rutiner, blev kastet ud i fuldtidsar­bejde med COVID-19 – forstaerkn­inger til en lang og udmattende kamp.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark