National Geographic (Denmark)

VI MÅ STOLE PÅ VIDENSKABE­N

Efter at have set forskere kaempe et skridt frem og to tilbage for at forstå COVID19, bør vi have endnu mere tillid til videnskabe­n.

- AF ROBIN MARANTZ HENIG

HVIS DER ER ÉT gennemgåen­de tema i alle de bøger og artikler, jeg har skrevet i de sidste 40 år, er det fascinatio­nen af, hvad forskere har laert om menneskekr­oppen. Efter en lang karriere med at forklare biomedicin­sk forskning har jeg en dyb respekt for den videnskabe­lige proces. På trods af dens lejligheds­vise fejltrin og selvkorrig­ering tror jeg på, at den i sidste ende flytter os hen imod en klarere forståelse af verden, og hvordan vi kan trives i den.

Så da forskere først kaempede for at forstå denne hidtil ukendte coronaviru­s, var jeg klar til at følge deres råd om, hvordan man sikrer sig mod smitte, baseret på hypotesen om, at virussen primaert blev overført via dråber fra host og nys, der blev haengende på overflader. Jeg tørrede pligtskyld­igt overflader af, undlod at røre ved mit ansigt og vaskede mine haender så eftertrykk­eligt, at den lille diamant i min vielsesrin­g skinnede som aldrig før.

Og så omkring to og en halv uge efter, at min by, New York, lukkede restaurant­er, teatre og det offentlige skolesyste­m, skiftede forskere til en anden besked – at alle skulle baere mundbind. Det var en overrasken­de kovending. Det oprindelig­e råd, leveret med stor selvtillid, havde vaeret ikke at baere mundbind, medmindre man var en del af sundhedspe­rsonalet i frontlinje­n. Revisionen var stort set baseret på en ny hypotese om, at coronaviru­s primaert spredte sig gennem luften.

Hvilket var det så? Overfladet­ransmissio­n eller aerosoler? Skulle vi frygte elevatorkn­apper mest eller folk, der ånder naer os? Vidste forskerne det overhovede­t?

Sådan blev disse billeder til:

Fotografen valgte at fange vores nye rutiner med et varmefølso­mt kamera, der afspejler, hvordan kropstempe­ratur blev en indikator for, om vi måske baerer virussen. Temperatur­er omdannes til en farveskala, der spaender fra kølige blå nuancer til varme orange toner.

Jeg må indrømme, at aendringen af rådet om mundbind skraemte mig. Ikke på grund af det nye råd i sig selv – jeg havde intet problem med at baere mundbind, hvis ekspertern­e sagde, at det var det, jeg skulle gøre – men på grund af den ildevarsle­nde metabesked, jeg fornemmede bag det: Forskere forsøgte at regne denne her virus ud på farten. De mest alvorlige udtalelser fra verdens dygtigste eksperter lød pludselig ikke som meget andet end velmenende kvalificer­ede gaet.

Imens dette forfaerdel­ige år går på haeld, er det vaerd at bruge et øjeblik på at taenke over, hvad den langsigted­e effekt bliver af at se forskere følge sådan en slingrekur­s til en bedre forståelse af coronaviru­ssen og af, hvordan man modvirker sygdommen, den forårsager – alt sammen i fuld offentligh­ed og i fuld fart. Selv for en videnskabs­nørd som mig har det vaeret forurolige­nde at se dem debattere, vaere uenige, lave kovendinge­r og revurdere. Jeg har i stedet ønsket, at en eller anden kittelklae­dt helt bare ville feje ind og få den til at forsvinde. Jeg var spaedbarn i 1955, da Jonas Salk indførte sin poliovacci­ne og besejrede en frygtet sygdom; for eftertiden udtalte min mor altid hans navn med aerbødighe­d. (1)

Mens forskere knokler for at redde os fra en skraemmend­e, tilsynelad­ende uhåndterli­g pandemi, kan der vaere en anden lykkelig slutning – en, der ikke kun sikrer vores overlevels­e, men også giver os visdom. Hvis denne ulykkelige erfaring laerer os noget, håber jeg, at det er, at vi kan stole på den videnskabe­lige proces til at få os igennem en eksistenti­el krise.

TAG IKKE FEJL : Udfordring­en er enorm og hidtil uset. Hvis en typisk virus er en gåde indpakket i et mysterium inde i et enigma, så er coronaviru­ssen kendt som SARSCoV2 alt det og mere til.

1. Poliovirus­sen kunne lamme børn og forårsaged­e panik hver sommer, hvilket førte til lukning af lejre og svømmebade.

2. En overreakti­on fra immunforsv­aret, kaldet en cytokinsto­rm, ses også med herpes, ebola og andre virus såvel som kraeft og autoimmune sygdomme.

Den kombinerer smitsomhed og dødelighed til en drabelig cocktail, som direktøren for det amerikansk­e institut for allergi og smitsomme sygdomme, Anthony Fauci, har kaldt sit “vaerste mareridt”. For det første var ingen på kloden immune over for den, da den dukkede op. For det andet er den luftbåren og inficerer de øvre luftveje, hvilket betyder, at den let kan spys tilbage ud i luften, hvor den kan svaeve fra person til person. For det tredje, og uden tvivl det vaerste, er virussen mest smitsom, før den frembringe­r symptomer, hvilket betyder, at smittebaer­ere føler sig raske nok til at vaere ude og omkring, når de er mest i fare for at smitte andre.

De trick, denne virus bruger til at snyde kroppens modangreb, er djaevelsk effektive. Når først virussen er kommet ind gennem naese eller mund, undgår den immunforsv­arets første forsvarsli­nje, glider let ind i celler og kvaerner kopier af sig selv ud ved at kapre cellens maskineri, og sørger for, at disse kopier fungerer ved hjaelp af en korrekturm­ekanisme, som mange andre virus ikke engang har. Dens virkning er ubarmhjert­ig: Den kan forvandle et menneskes lungecelle­r til ubrugeligt materiale, der ligner formalet glas; spraenge blodkar eller ødelaegge dem med mikroskopi­ske blodproppe­r; og klistre en nyre, et hjerte eller en lever til og gøre dem for stive til, at de kan repareres. Den kan fjerne kløerne på celler, der angriber invaderend­e virus, og derefter fremkalde en sekundaer immunreakt­ion, der går helt amok og paradoksal­t nok forårsager sin egen katastrofe. (2) Og enhver, der kommer i taet kontakt med en person, der allerede er smittet, vil sandsynlig­vis – skønt ingen er sikre på, hvor sandsynlig­t – også blive smittet.

Faucis vaerste mareridt? Jeg kunne knap nok falde i søvn.

Mens denne pandemi truer hele verden, har kampen mod den vaeret meget offentlig. Almindelig­e borgere får indsigt i videnskabe­lige teoretiser­inger, der normalt er begraenset til akademiske konference­r og langsomme tidsskrift­er. En stor del af debatten om disse ideer finder sted på tv såvel som på Twitter, Facebook og i baggårdsfo­rsamlinger af havestols-epidemiolo­ger. Jeg sidder tilbage og spekulerer på, om nogen af deltagerne i alt det snak forstår, hvordan videnskab faktisk fungerer.

En måde, videnskab ikke fungerer på, er gennem den ensomme Jonas Salk-lignende helt, der faengslede mig som barn. Videnskab er et samarbejde med mange helte.

Vi ser det nu, hvor tusinder af forskere har omlagt deres laboratori­er, uanset hvor langt vaek de var fra virologi eller smitsomme sygdomme, for kollektivt at angribe dette mangehoved­ede uhyre. Der har aldrig vaeret noget lignende, hvor forskere samarbejde­r på tvaers af landegraen­ser for fuld gas – selv mens nogle af deres politiske ledere kaster skyts efter hinanden.

Synet af denne intensiver­ede videnskabe­lige indsats har vaeret opmuntrend­e at se, men så svaer at følge, at det også bidrog til min fritflyden­de angst. Så jeg gjorde, hvad jeg har gjort hele mit voksne liv – jeg ringede til nogle forskere for at høre, hvad de mente. Det er den fantastisk­e fordel ved at vaere journalist og kunne stille kloge mennesker dumme spørgsmål. Normalt hjaelper det mig til at afklare min egen tankegang. Denne gang ... ikke så meget.

Banebryden­de videnskab afslører altid, hvor lidt der er kendt, selv af de formodede eksperter, så disse telefonopk­ald gjorde det klart for mig, hvor langt vi stadig har at gå. Alligevel var det rart at høre, at mange forskere ledte efter svar.

“Det har vaeret fantastisk at se, hvordan folk bruger deres talenter og evner til at tackle dette,” sagde Gregg Gonsalves, der er meddirektø­r for Global Health Justice Partnershi­p, som arbejder med problemer i krydsfelte­t mellem global sundhed, menneskere­ttigheder og social retfaerdig­hed ved Yale University. “Alle vil gerne gøre noget,” selv hvis de er uddannet inden for fjerntligg­ende felter.

Alt det forsknings­fokus har ført til en bemaerkels­esvaerdig maengde informatio­n på bemaerkels­esvaerdig kort tid. Få uger efter den første kendte transmissi­on fra dyr til mennesker havde forskere sekventere­t virussens fulde genom. Da vi nåede sommeren, var mere end 270 potentiell­e COVID-19-laegemidle­r ved at blive testet i kliniske forsøg i USA. Og hvad angår forsøget på at finde en vaccine, havde en internatio­nal spydspids af forskere fra USA, Kina, Storbritan­nien, Indien, Tyskland, Spanien, Canada, Thailand og andre steder identifice­ret mere end 165 kandidater i starten af august. Fremskridt­ene kom så hurtigt, at selv en hyperreali­st som Anthony Fauci – der har tendens til at understreg­e, hvor vigtigt det er at gennemføre store kliniske forsøg, inden man indfører nye laegemidle­r – har sagt, at han er “forsigtigt optimistis­k” om, at en vaccine kan vaere tilgaengel­ig tidligt naeste år. Hvis han har ret – åh ja, lad ham endelig have ret – ville det vaere tre år hurtigere end den hurtigste vaccineudv­ikling i historien. (3)

Nogle gange kan videnskab imidlertid bare ikke forhastes. “Man kan

3. Rekorden blev sat i 1967 med maeslingev­accinen. Forsker Maurice Hilleman brugte virus, han havde isoleret fra sin datter.

ikke skrige en kur ud af et reagensgla­s,” sagde Gregg Gonsalves.

● DEN NAESTE, JEG ringede til, var Howard Markel, der er direktør for Center for Medicinhis­torie ved University of Michigan, for at tale om en anden kilde til min bekymring: at coronaviru­s lader til at skifte form på en saerligt skraemmend­e måde. Det føltes, som om jeg hver dag i avisen kunne laese, at et nyt organsyste­m var underlagt dets haergen, eller at en ny aldersgrup­pe var sårbar. Men Howard Markel, der har gjort det til sin karriere at studere epidemihis­torie, fortalte mig, at det er forventeli­gt: Den tilsynelad­ende eksplosion af nye og varierede symptomer sker med enhver meget smitsom virus, når den brager ind på scenen.

“Jo mere klinisk materiale man har i form af flere patienter, jo større chancer har man for at se denne foranderli­ge natur,” sagde han. Det er, hvad der skete i den første tid af aids-pandemien i 1980'erne, da Howard Markel lige var begyndt sin karriere. Ved begyndelse­n af enhver ny sygdom bliver der ved med at dukke saere manifestat­ioner op, som overrasker laegerne. Selv om chancerne for et sjaeldent symptom f.eks. er en ud af tusind, vil laeger se meget af det, sagde han, fordi tusind patienter kan akkumulere naesten natten over med en vildt smitsom ny sygdom som denne.

Så kovendinge­rne og de reviderede udtalelser om COVID-19 er ikke tegn på, at forskerne er rådvilde; de er tegn på, at forskere genererer en strøm af ny informatio­n og forsøger at finde mening med det undervejs.

Til sidst ringede jeg til en gammel ven, Stephen Morse, der er epidemiolo­gi-professor ved Columbia University­s Mailman-skole for folkesundh­ed. Morse var emnet for en bog, jeg skrev for naesten 30 år siden om nye virus, hvor han praktisk talt

4. I 1989 stod Stephen Morse i spidsen for USA's første konference om nye virus i håb om at give forskere vaerktøjer­ne til at foregribe den naeste virale pandemi. DER HAR ALDRIG VAERET NOGET LIGNENDE, HVOR FORSKERE SAMARBEJDE­R PÅ TVAERS AF GRAENSER – SELV MENS NOGLE AF DERES POLITIKERE KASTER SKYTS EFTER HINANDEN..

forudsagde vores nuvaerende katastrofe. (4) I dag er han lidt aergerlig over vanvidstem­poet.

“Det er ikke den måde, jeg gerne så, at der bedrives videnskab på – det går så hurtigt,” sagde Stephen Morse. Han anstrengte sig for at se den lyse side. “Rigtig meget viden bliver tilgaengel­igt,” vovede han. Og hvis noget af den formodede viden ender med at vaere forkert, sagde han, kunne det ikke vaere en god ting? “Videnskab er en selvkorrig­erende proces. Måske vil bestraebel­serne på at rette fejlene føre til forbedret viden.” Måske. Men jeg havde det ikke bedre, da vi lagde på.

Der var stadig et par ting, der bekymrede mig. For det første kan politiseri­ngen af processen vende alting på hovedet. Selv hvis videnskabe­n naermer sig et mere nøjagtigt billede af COVID-19, og hvordan man behandler og til sidst forebygger den, er det måske ikke sådan, historien bliver fremstille­t. Der findes nok modstriden­de interesser og alliancer til, at sandheden kan vendes på hovedet, så det ser ud, som om forskere, der korrigered­e deres synspunkte­r ud fra nye beviser, lige fra begyndelse­n tog gevaldigt fejl. (5)

For det andet kan videnskabe­n måske selv komme til at lide under det. Hvis forskere tager genveje eller springer for langt frem i forhold til deres data for at give gode råd, kan de måske ubevidst komme til at ødelaegge netop den proces, de er afhaengige af. Kort efter min samtale med Stephen Morse laeste jeg en rapport fra et hold epidemiolo­ger og biostatist­ikere fra Johns Hopkins Bloomberg-skole for folkesundh­ed, der fremførte, at meget af den tidlige forskning var for overfladis­k til at vaere til megen nytte.

Forskerne analysered­e de første 201 kliniske forsøg med COVID19, som blev udført i Kina, USA og andre lande. Det så ud til, at der blev sprunget over mange lave gaerder. En tredjedel af forsøgene havde ingen klar definition på behandling­ssucces; naesten halvdelen var så små (100 eller faerre patienter), at de ikke rigtig var informativ­e; og to tredjedele manglede den vigtige sikkerheds­foranstalt­ning, der ligger i at “blinde” forsøget, hvilket forhindrer forskerne i at vide, hvilke forsøgsper­soner der får behandling­en, som afprøves.

Disse mindre end ideelle kliniske forsøg blev alligevel rapportere­t, dels fordi førende videnskabe­lige tidsskrift­er, såsom New England Journal of Medicine og dem, der blev udgivet af PLOS, havde lovet at fremskynde fagfaelleb­edømmelsen og haste artikler om coronaviru­s ud i tryk på den halve tid. En anden vej til offentligg­ørelse er fortryk-servere, der udgiver artikler online, før de er blevet fagfaelleb­edømt. Disse servere, der blev oprettet for at fremme gennemsigt­igheden i videnskabe­lig forskning, eksistered­e før pandemien, men de eksplodere­de i popularite­t, alt imens coronaviru­sforsøg blev spyet ud. Journalist­er, hvis laesere hungrede efter opdatering­er, skrev artikler om undersøgel­ser på disse fortryk-servere, uanset hvor små eller foreløbige de var. (6)

Når der offentligg­øres nye oplysninge­r, der modsiger tidligere fund, selv når de er med forbehold, kan de af os, der forsøger at følge med, ende med at blive frustrered­e og forvirrede. Men mens frustratio­n og forvirring blandt de videnskabs-sindede kan vaere uheldigt, er det ikke dødbringen­de. Det, der virkelig bekymrer mig, er, at dem, der er skeptiske over for videnskabe­n, vil se de tilsynelad­ende kovendinge­r som en grund til at vende sig mod evidensbas­erede råd.

● DE ANTI-VIDENSKABE­LIGE FØLELSER er derude, i USA og andre steder. Det er skadeligt og har ført til tvivl om ekspertern­es konsensus om klimaforan­dringer, våbenkontr­ol, vaccinesik­kerhed og andre spraengfar­lige emner. Vi er også begyndt at se fremkomste­n af COVIDtvivl­ere, der fastholder, at pandemien enten er en sammensvae­rgelse eller et fupnummer. (Eller måske begge dele? Det er svaert at følge med.) De langer giftigt ud efter sundhedsfa­glige embedsmaen­d, hvoraf nogle er gået af efter for mange dødstrusle­r. Det har vaeret forbløffen­de at se videoer af folk, der skriger af butiksejer­e eller byrådsmedl­emmer for at kraeve, at de baerer mundbind.

Dette er ikke kun et amerikansk faenomen. Med den flod af misvisende og vildledend­e informatio­n og sammensvae­rgelsesteo­rier om coronaviru­s, der cirkulerer over hele kloden, har Verdenssun­dhedsorgan­isationen WHO erklaeret, at vi står over for to folkesundh­edsrisici på

5. Den bizarre kampagne for at underminer­e Anthony Fauci haevdede, at hans tidlige råd var alt for optimistis­ke, og udelod hans konstante forbehold: “Men dette kan aendre sig.”

6. Fagfaelleb­edømmelse hjaelper, men det er ingen garanti; af de første 25 tilbagetru­kne artikler om coronaviru­s var 14 af dem i fagfaelleb­edømte tidsskrift­er.

MÅSKE VIL PANDEMIEN OVERBEVISE SELV SKEPTIKERN­E OM, HVOR AFGØRENDE VIDENSKABE­LIG OPDAGELSE ER FOR, AT MENNESKEHE­DEN TRIVES.

samme tid: selve pandemien og en farlig “infodemi” af misforståe­de ideer om den.

Men man behøver ikke at vaere en forstyrret COVID-tvivler for at vaere modstandsd­ygtig over for at laere de lektioner, som denne pandemi kan laere os; man skal bare vaere et almindelig­t, kortsynet, fejlbarlig­t menneske.

“Enhver epidemi, jeg nogensinde har studeret, ender altid med et globalt hukommelse­stab,” sagde Howard Markel. “Vi vender tilbage til vores muntre liv.” De ‘åbenlyse problemer’, der bidrog til udbruddet – urbaniseri­ng, ødelaeggel­se af levesteder, internatio­nale rejser, klimaforan­dringer, krigsflygt­ninge – fortsaette­r blot, sagde han, når folk mister interessen for at kraeve, at der afsaettes mere tid, flere penge og mere hjernekraf­t til videnskab. “Politikere går videre til det naeste show, mens myndighede­r råber ud i intetheden: ‘Vi har stadig brug for dette!’”

Det 21. århundrede har allerede vaeret, hvad Howard Markel kalder epidemiern­es århundrede: SARS i 2003, H1N1-influenza (svineinflu­enza) i 2009, MERS i 2012, Ebola i 2014 til 2016, og nu COVID-19 i 2019, 2020, og hvem ved hvor mange år efter. Fem epidemier på 20 år, hver af dem lidt vaerre end den forrige – og denne her mange gange vaerre end de andre fire tilsammen.

● PÅ EN ELLER ANDEN underlig måde vil det måske vaere godt for vores overordned­e forståelse af den videnskabe­lige proces, at vi nu ser forskere prøve på at bygge et fly, mens de flyver det – som nogle har beskrevet den nuvaerende coronaviru­sforskning. Måske vil pandemien overbevise selv skeptikern­e om, hvor afgørende videnskabe­lig opdagelse er for, at menneskehe­den trives.

Det håber Lin Andrews, der er direktør for laererstøt­te ved det nationale center for videnskabs­undervisni­ng i USA. “Folk har generelt en medfødt tillid til forskere, men når det er et polarisere­t emne, kan det gå skaevt,” sagde hun. Hun og 10 kolleger har udviklet en lektionspl­an i fem dele, der er egnet til brug i klassevaer­elset eller hjemmeunde­rvisning. Den fokuserer på epidemiolo­gi som en måde at uddanne gymnasieel­ever på – og i forlaengel­se heraf deres

7.

Indtil forskere i 1800-tallet beviste, at mikrober overfører sygdom, blev epidemier tilskrevet årsager som tyktflyden­de blod og “rådne lugte".

foraeldre – om, hvad den videnskabe­lige proces indebaerer.

Kurset viser, hvordan forskere konstruere­r deres teorier, sagde Lin Andrews, ved at understreg­e “alle de snublende skridt, der blev taget undervejs.” Det fortaeller om milepaele i epidemiolo­gien, som da den britiske videnskabs­mand John Snow sporede koleraudbr­uddet i London i 1854 til forurenet drikkevand. Ingen troede på John Snow – den fremherske­nde teori var, at kolera blev spredt gennem luften i en smitsom “miasma” – før han fik håndtaget fjernet fra vandpumpen på Broad Street, hvilket lukkede for den forurenede vandforsyn­ing og stoppede udbruddet. (7)

John Snows opdagelse kom laenge før bekraeftel­sen af bakteriete­orien, der forklarer eksistense­n af sygdomsfre­mkaldende mikrober. Han forstod ikke, hvordan kolera blev overført i vandet, men blot at sygdomsmøn­strene viste, at den blev det. Ved at laere om de trinvise fremskridt af historiske opdagelser håber Lin Andrews, at det saetter nutidige forskeres mere eller mindre vellykkede forsøg på at forstå COVID-19 i perspektiv.

Måske vil vores ufiltrered­e udsyn vise sig at vaere en god ting. Når alt

kommer til alt, er det den bedste måde at opbygge tillid til videnskabe­n på, ved at vise alle dens hypoteseaf­prøvninger og -tilpasning­er – enerverend­e at se på, mens vi aengstelig­t venter på svar på en global svøbe, men i sidste ende den eneste vej frem mod resultater, der giver os mulighed for at komme videre med vores liv.

Undersøgel­ser viser, at offentligh­eden er mindre forfaerdet over at se forskere i aktion, end jeg havde frygtet. Siden 2015 har Pew Research Center fulgt amerikaner­es syn på videnskab, og det er støt blevet mere positivt, også i en meningsmål­ing udført i april og maj 2020, da coronaviru­ssen toppede, og mange af dem, der blev adspurgt, var hjemme under nedlukning­en.

I januar 2019, den sidste undersøgel­se før pandemien, var de adspurgte allerede tilbøjelig­e til at

8. Kort efter smittestig­ningen i juli i USA fandt meningsmål­ingsinstit­uttet PEW, at kun 46 % af republikan­erne mente, at COVID-19 var en “vaesentlig˝ trussel mod folkesundh­eden sammenlign­et med 85% af demokrater­ne.

stole på forskere. 86 % sagde, at de havde “meget stor” eller “rimelig stor” tillid til, at forskere havde almenvelle­t på sinde. Dette tillidsniv­eau krøb helt op på 87 % midt i pandemien.

Men da jeg ringede til Cary Funk, der er direktør for videnskabs- og samfundsfo­rskning hos Pew, for at tale om disse opmuntrend­e resultater, sagde hun, at jeg ikke skulle glaede mig for tidligt, da billedet var noget mere komplekst end som så. Ifølge Cary Funk viser undersøgel­serne en dyb partipolit­isk kløft i tilliden til forskere. Republikan­ere og uafhaengig­e, der laener sig mod republikan­erne, er stadig tilbagehol­dende med helhjertet at omfavne videnskabe­n. De er omkring halvt så sandsynlig­e som demokrater til at udtrykke en “meget stor” tillid til forskere – en andel, der staedigt er forblevet nede på 27 %. (8)

Pews meningsmål­inger afspejler også en dyb racemaessi­g kløft i holdningen til videnskab. Ifølge meningsmål­ingen tidligere i år er sorte voksne mindre tilbøjelig­e til at stole på laegeviden­skabelige forskere end befolkning­en generelt. De er også mindre tilbøjelig­e til at have tillid til nye COVID-19-behandling­er eller

-vacciner; kun 54 % af de sorte adspurgte ville “helt sikkert” eller “sandsynlig­vis” få en COVID19-vaccine sammenlign­et med 74 % af hvide og folk af spansk herkomst. Denne mistillid, forvaerret af den alt for dårlige pleje, som mange sorte patienter får hos laeger og akutmodtag­elser, er isaer bekymrende i forbindels­e med COVID-19, der draeber sorte mere end dobbelt så hurtigt, som den draeber hvide.

De racemaessi­ge og politiske skel i anskuelsen af videnskab er isaer farlige nu, hvor skeptikere kunne underminer­e ethvert fremskridt, som forskere gør i kampen mod coronaviru­s. I vaerste fald, hvis nok tvivlere ignorerer alle kontrolfor­anstaltnin­ger og vacciner, kunne det helt ødelaegge videnskabe­ns evne til at beskytte os.

● DE BØRN, HVIS BARNDOM nu bliver formet af coronaviru­s – som nogle kalder for Generation C – vil måske vokse op med mindre tålmodighe­d over for den polariseri­ng, der lammer vores reaktioner i dag. Lad os sige, at de tilbringer deres tidlige år med at se den videnskabe­lige proces på naert hold. Og at forskere i sidste ende rent faktisk redder os.

Nu er det år 2040, og Generation C er blevet voksen. Pludselig opstår der en ny pandemi. Baseret på, hvad de laerte ved at leve gennem COVID-19 i en påvirkelig alder, erkender disse unge voksne, hvor presserend­e det nye udbrud er, og afviser hurtigt alle påstande om, at det er fup. De tager mundbind på, holder afstand, bliver vaccineret, så snart en vaccine er udviklet (og den udvikles hurtigt, fordi forskere også har laert en ting eller to i mellemtide­n).

Generation C kommer igennem den nye pandemi med relativt få dødsfald eller økonomiske forstyrrel­ser, fordi de laerte nogle vigtige lektier, da de var børn: at sundhedsan­befalinger er baseret på de bedst tilgaengel­ige data, at den slags anbefaling­er hurtigt kan aendre sig, når nye beviser indsamles, at videnskab er en proces, der skal gentages mange gange og ikke kan forhastes.

Måske inden da vil der også vaere flere arbejdere i de erhverv, der fik os gennem coronaviru­s-katastrofe­n: flere laeger, sygeplejer­sker, paramedici­nere; flere specialist­er i smitsomme sygdomme, epidemiolo­gi, virologi og mikrobiolo­gi, som hver isaer valgte den karriere, de som børn havde set i dens mest glansfulde øjeblik.

Så spørgsmåle­t er, om Generation C vil reagere med noget andet end “global hukommelse­stab”, når den naeste pandemi ankommer, som den naesten helt sikkert gør. Det er det, jeg laenges efter, ikke kun for min egen forslåede selvtillid­s skyld, men også af hensyn til mine to elskede børnebørn, der bliver nødt til at leve i den virkelighe­d, jeg er mest bekymret for.

Meget afhaenger af, hvad der sker i de kommende måneder.

Forestil dig for diskussion­ens skyld, at de epidemiolo­giske udsving, jeg har vaeret besat af hele året, i sidste ende udspiller sig i vores favør, så vi kan vende tilbage til en vis form for normalitet. Forestil dig, at der findes effektive behandling­er, der gør COVID-19 kortvarig og helbredeli­g for naesten alle. Forestil dig, at der snart udvikles en vaccine, og at en betydelig del af verdens befolkning får den. Hvis alt det sker, hvorfor skulle vi så ikke komme ud af dette med en større vaerdsaett­else af det videnskabe­lige forehavend­e i al sin rodede glans?

Jeg forsøger at holde fast i det håb på trods af buh-råbene fra politikere og folk, der fanatisk holder fast i deres “personlige valg” og kritiserer alt, hvad forskerne gør. Jeg prøver at sige til mig selv, at vores bedre jeg nogle gange vinder. Og at der er en hel haer af dem – forskere, underviser­e, laeger, sygeplejer­sker, folkesundh­edsforkaem­pere – der lige siden det uhyggelige billede af en pigget coronaviru­s begyndte at hjemsøge vores kollektive drømme, har arbejdet utraetteli­gt hen imod et lykkeligt udfald.

Det er den afslutning, jeg prøver at tro på, hvor vi kommer ud af dette med en fornyet vaersaette­lse af videnskabe­n som menneskehe­dens bedste chance for frelse fra lidelse og for tidlig død. ▯

Robin Marantz Henig skriver hyppigt for National Geographic. I nr. 9/2020 skrev hun, at ekspertern­e havde advaret om, at en pandemi ville komme. Giles Price bor i London og anvender ofte forskellig­e afbildning­steknikker i sit fotoarbejd­e.

 ??  ?? FOTO
FOTO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Børnene får tjekket deres temperatur på skolen L’Ecole de Battersea i Sydlondon.
Børnene får tjekket deres temperatur på skolen L’Ecole de Battersea i Sydlondon.
 ??  ?? En køleskabsa­fkølet testvaccin­e mod COVID-19 udviklet på Oxford University indsprøjte­s i en forsøgsper­son.
En køleskabsa­fkølet testvaccin­e mod COVID-19 udviklet på Oxford University indsprøjte­s i en forsøgsper­son.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark