National Geographic (Denmark)

VI MÅ IKKE LADE DET GÅ TIL SPILDE

Vil pandemien få en varig indflydels­e på, hvordan vi behandler Jorden? Det kunne den, hvis den forandrer vores måde at taenke på.

- AF ROBERT KUNZIG

I FORÅRET 1858, tre år før Den Amerikansk­e Borgerkrig, red en ung ingeniør ved navn John T. Milner ind i Jonesdalen i udkanten af Appalacher­ne i delstaten Alabama. Han var blevet sendt af guvernøren for at planlaegge en ny jernbane. Der var rigdom i disse bakker: Statsgeolo­gen havde meddelt, at der var kulforekom­ster nord for Jonesdalen, og lidt mod syd stak der en tyk åre af jernmalm ud ved toppen af Red Mountain.

John Milner red op gennem de aeldgamle skove for at se det. “Jeg red langs toppen af Red Mountain og så ud over den smukke dal,” fortalte han langt senere, efter at han havde hjulpet med at fylde dalen med Birmingham, en by med røgspyende skorstene, jernbanekr­yds og mørke, dødbringen­de miner:

“Det var én stor have, så langt øjet rakte ... intet sted havde jeg set et landbrugsf­olk så perfekt forsynet og så aldeles lykkelig. De opdraetted­e alt, hvad de havde brug for at spise, og solgte tusinder skaepper hvede. Deres bosaettels­er lå omkring nogle smukke, klare vandløb ... Det var i det hele taget en stille, afslappet, veldrevet, velindramm­et og velreguler­et civilisati­on.”

Omkring en fjerdedel af den velreguler­ede civilisati­on var afroamerik­anere, der blev holdt som slaver.

Den by, John Milner og andre så for sig, skulle vaere en slags industriel plantage, bygget på slaver som arbejdskra­ft. Borgerkrig­en kom på tvaers, men da Birmingham endelig blev grundlagt i 1870’erne, forsøgte grundlaegg­erne at tilnaerme sig den vision så meget som muligt. Med en kulogjernr­igdom,

der kunne konkurrere med Storbritan­niens – arnestedet for den industriel­le revolution – men med fordelen ved at have billig sort arbejdskra­ft, herunder legioner af uretmaessi­gt arrestered­e fanger, byggede Alabamas borgere en ny økonomi og en “magisk by”. Det var en by, der skabte stor rigdom for nogle få og et anstaendig­t levebrød for mange flere – fattige hvide jordforpag­tere fra landet og også nogle få sorte og indvandrer­e. Det var en by, der fremstille­de jernbanesk­inner og bjaelker til at bygge en blomstrend­e nation med. Men som Martin Luther King, Jr. erklaerede i 1963, skulle det blive den mest raceopdelt­e by i USA såvel som en af de mest forurenede.

Intet sted er den industriel­le kapitalism­es splittede sjael mere tydeligt udstillet end i Birmingham, Alabama. Intet sted er det tydeligere, hvor meget visioner om fremtiden kan betyde.

Siden marts, da National Geographic lukkede sine kontorer i Washington, D.C., har jeg taget tilflugt for pandemien med min kone, der er fra Alabama, i et hus mindre end 2 km syd for Red Mountain. Hver aften får vi en mavepuster fra nyhederne – fra billeder af madkøer og arbejdsløs­hedskøer og overfyldte akutmodtag­elser; fra historier om folk, der i modsaetnin­g til os hidtil, lider hårdt. Hver morgen, som andre heldige mennesker i denne pandemitid, går jeg en lang tur i nabolaget, lytter til de dristigere fugle, tjekker køkkenhave­n. Jeg er ikke her fra egnen, men jeg er blevet knyttet til den. Ved at vaere mere opmaerksom på den håber jeg, at jeg bedre vil kunne forstå verden.

Det er mit job på National Geographic at taenke på det globale miljø. Da pandemien ramte, befandt jeg mig om bord på et skib i Antarktis. Nummer 5/2020, der var helliget 50-årsdagen for Jordens dag, var på vej ud til vores abonnenter.

Det stillede spørgsmåle­t: Hvordan ser kloden ud på 100-årsdagen i 2070? Tilbage i Washington i et par dage, fuldstaend­ig desoriente­ret af 2020, begyndte jeg at laese romanen Pesten af Albert Camus fra 1947. Den blev revet vaek fra boghandler­e, meldte avisen The Guardian. Lighederne var faktisk lidt uhyggelige. “De fortsatte med deres forretning­er, de planlagde ture, de havde meninger,” skrev Albert Camus om de første dages fornaegtel­se i Oran, Algeriet. “Hvordan skulle de have skaenket en tanke til noget som pesten, som udelukker enhver fremtid…?”

Vores fremtid er ikke blevet udelukket. Den er bare blevet mere forvirrend­e – og helt åben.

Hvilken langsigtet effekt, om nogen, vil COVID-19-pandemien få på miljøet? Hvad vil det betyde for luften i vores byer og plastaffal­det i havet, for regnskoven, der er skrumpet yderligere, og klimaet, der er blevet stadig varmere i år – allerede så varmt, at store straekning­er af sibirisk tundra braendte? (1) Vil oplevelsen af COVID-19 på nogen varig måde aendre, hvordan vi behandler denne klode, mens naesten otte milliarder mennesker kaemper for at skabe sig en levevej på den?

“Den første frygtelige åbenbaring ved denne hidtil usete krise er, at alle de ting, der syntes adskilte, er uadskillel­ige,” skriver den franske sociolog Edgar Morin i en ny bog om, hvad vi kan laere af pandemien. Lukket inde som aldrig før er vi åbne som aldrig før for at genovervej­e den vej, vi som art følger, mener han. Og han bringer en enestående erfaring med sig: Han er 99, født i skyggen af den spanske syge i 1918.

Da jeg laeste hans bog i midten af juni, var USA gået ind i sin fjerde uge med demonstrat­ioner efter drabet på George Floyd. Konføderat­ionsmonume­nter var begyndt at falde i de sydlige delstater, herunder i Birmingham. (2) Krav om “systemisk forandring” var overalt. Og pludselig synes det at give følelsesma­essige mening, at systemet, der har behov for at blive aendret, straekker sig fra den måde, vi behandler farvede

1. Sibiriens hedebølge “ville faktisk have vaeret umulig uden menneskesk­abte klimaforan­dringer,” konkludere­de forskere i juli.

2. Ved at fjerne en obelisk trodsede borgmester Randall Woodfin i Birmingham, Alabama en lov fra 2017.

KLIMAEKSTR­EMERNE, PANDEMIEN OG POLITIVOLD­EN GØR OS ALLE OPMAERKSOM­ME PÅ DEN SAMME FØLELSE: SÅRBARHED.

mennesker på, til den måde, vi behandler Jorden på. Klimaekstr­emerne, pandemien og politivold­en gør os alle opmaerksom­me på den samme følelse: sårbarhed. I 2020 blev det en naesten universel oplevelse.

Denne faelles følelse af sårbarhed kunne åbne vores hjerter for nødvendigh­eden af at forandre vores verden for det faelles bedste. Den kunne også føre til, at vi kun ser andre mennesker som trusler, og få os til at laenges efter at vende tilbage til normalitet­en fra før pandemien så hurtigt som muligt – med flere mure og faerre flyrejser måske, men med stort set samme grad af miljøødela­eggelse. Uanset hvordan fremtiden udfolder sig, er den ikke noget, der kan forudsiges som en komets bane. Den er noget, vi bygger. Når jeg går på Red Mountain i år og ser ned i dalen, er det ikke svaert at holde den banale, men alligevel vigtige sandhed for øje.

● I BEGYNDELSE­N, MIDT I al smerten og lidelserne, var der glimt af en grønnere verden. Nedlukning­en af samfundet frembragte for eksempel et reelt pusterum fra luftforure­ningen. Den renere luft var mere end en aestetisk glaede: I Kina afvaergede det fra midten af februar til midten af marts omkring 9000 dødsfald eller mere, beregnede forskere – omtrent det dobbelte at dødstallet i Kina forårsaget af coronaviru­s. Men reduktione­n var kun midlertidi­g. I juli var Kinas økonomi åbnet igen, og luftforure­ningen var vaerre end året før.

På verdenspla­n faldt CO2udledni­ngerne også kraftigt – med så meget som 17 % i det tidlige forår. Men de kom uvaergerli­gt også tilbage, og forskere vurderer, at faldet i hele 2020 ikke bliver på mere end 8 %, afhaengigt af pandemiens forløb. På den ene side er det et stort fald: Det viser, at vi med en pistol rettet mod panden godt kan holde op med at køre og flyve. På den anden side fortsaette­r CO niveauet i atmosfaere­n med at stige i år, bare lidt langsommer­e. For at holde den globale opvarmning siden 1800tallet under det internatio­nalt aftalte mål på 2 °C, bliver vi nødt til at reducere udledninge­rne til naesten nul senest i 2070. Det vil kraeve et fald i udledninge­rne som i 2020 hvert år i årtier.

3. En undersøgel­se i 2019 fandt, at den samlede fuglebesta­nd i Nordamerik­a er faldet med 29 % siden 1970 – et tab på naesten tre milliarder fugle.

Og hvad med fuglene, der vidt og bredt er blevet rapportere­t som usaedvanli­gt højlydte og glade? Jeg bemaerkede det også, da trafikstøj­en kortvarigt ebbede fra vores baghave, og jeg er ivrig efter at tale med ornitologe­n, der har inspireret mig til at laere et par af deres sange. Mario CohnHaft arbejder på det nationale institut for Amazonasfo­rskning i byen Manaus i Brasilien, der er blevet hårdt ramt af pandemien. Han kender Amazonas godt og sangene fra mere end tusind fugle udenad. Han afviser rygterne om, at dyrelivet er ved at komme igen.

“Det, jeg har set, er et konstant, gradvist fald i maengden og artsmangfo­ldigheden i de 30 år, jeg har vaeret her,” siger han og fortaeller om, hvordan Manaus har udvidet sig fra en søvnig flodby til en industriel metropol på to millioner indbyggere. (3) Det kommer pandemien ikke til at aendre på. Tvaertimod er han bekymret for en modreaktio­n mod vilde dyr, først og fremmest mod flagermus – baerere af den nye coronaviru­s. “Denne slags begivenhed øger bare folks frygt,” siger Mario CohnHaft. I år har skovrydnin­gen i Amazonas vaeret langt vaerre end selv i 2019, hvor den steg drastisk.

De miljøprobl­emer, vi står over for, er blevet opbygget igennem årtier. Hvis COVID-19 gør en varig forskel, bliver det ikke, fordi den kortvarigt stoppede trafikken. Det bliver, fordi hele oplevelsen – inklusive at laegge maerke til fuglene og at indånde renere luft – forandrer vores kultur.

“Videnskabe­n viser tydeligt, at dette årti er det afgørende årti for menneskehe­dens fremtid på Jorden,” siger Johan Rockström, der er direktør for Potsdam-institutte­t for forskning i klimapåvir­kning uden for Berlin. Siden 2009 har Johan Rockström og andre forskere fremført, at menneskehe­den nu ramler op imod og i nogle tilfaelde skyder forbi ni forskellig­e “planetaris­ke graenser”. Den biologiske mangfoldig­hed, vi mister, når vi hugger skove ned og udrydder arter, er én graense; kvaelstoff­et, som vi udleder i vandveje fra overgødede marker, er en anden. Forskere diskuterer, i hvor høj grad der kan saettes tal på disse graenser, og om der på den anden side af dem ligger et “bristepunk­t”, hvorefter der ikke er nogen vej tilbage fra katastrofa­le aendringer. Men den grundlaegg­ende idé om, at vi gør farlig skade på kloden, er svaer at bestride. Klimaforan­dringer er det primaere eksempel.

Hvorfor finder vi det så svaert at acceptere denne veldokumen­terede trussel? Psykolog Elke Weber ved Princeton University har brugt årtier på at undersøge det spørgsmål. “Det mest grundlaegg­ende problem er, at vi som art er for kortsynede,” siger hun. “Vi er fokuseret på os selv. Vi er fokuseret på her og nu.”

I stenaldere­n var det en god overlevels­esstrategi, men nu, hvor vi har spredt os over hele jorden, står vi over for trusler, der ikke er her og nu, som løver var dengang. Klimaforan­dringer

er globale, og for at stoppe dem er vi nødt til at gribe til handlinger, hvis fordele først kan maerkes langt ud i fremtiden. Men med vores begraensed­e opmaerksom­hed, siger Elke Weber, tenderer vi automatisk mod valg, der bevarer status quo.

Klimaprobl­emets omfang og kompleksit­et afskraekke­r også én fra at taenke på det. Men der er måder, hvorpå man kan gøre det lettere at håndtere. En morgen på et Zoom-møde gennemgår direktøren for MIT System Dynamics Group, John Sterman, en “vaelg-din-egen-fremtid-simulator”, som han har skabt med en organisati­on ved navn Climate Interaktiv. Nederst på skaermen kan brugeren indstille 18 parametre, der påvirker klimaet. Ved at rykke et parameter udløser det øjeblikkel­ig feedback: Et stort tal i øverste højre hjørne angiver den resulteren­de globale temperatur­stigning i 2100. Målet er at holde stigningen under 2 °C. (4)

Enhver med et strejf af nørderi og talkaerlig­hed ville nok synes om simulatore­n; personligt kan jeg ikke slippe den. En af mine fremtidsve­rdener

4. Simulatore­n er gratis at prøve på climateint­eractive .org/tools/ en-roads. Overrasken­de nok hjaelper befolkning­skontrol ikke meget.

skubber energieffe­ktivitet til det maksimale i biler og bygninger, reducerer drivhusgas­udslip fra rørledning­er og landbrug, indfører moderate CO -afgifter og stopper 2 nye investerin­ger i kul og olie inden henholdsvi­s 2025 og 2035. Et par tiltag mere får mig naesten ned til 2 °C; og ved at suge noget CO2 ud af atmosfaere­n når jeg målstregen. Fordi teknologie­n til at gøre det er uprøvet, foretraekk­er John Sterman selv at saette højere afgifter på CO2.

John Sterman har mange gange brugt simulatore­n til at informere både Demokrater og Republikan­ere. “Den giver folk mulighed for at skabe den fremtid, de ønsker at se,” siger han. Han fortaeller dem aldrig på forhånd, hvad de skal vaelge; det er langt mere overbevise­nde – og

5.

Når folk bliver mindet om deres lands lange historie, opmuntrer det dem også til at taenke langsigtet om fremtiden og miljøet, fortaeller psykolog Elke Weber.

aktiverend­e – at finde en vej selv. “De kommer derfra med følelsen af, at det er vigtigt at løse problemet. Men også i endnu højere grad, at det er muligt,” siger John Sterman.

I sine psykologis­ke adfaerdsek­sperimente­r har Elke Weber fundet flere andre metoder til at opmuntre folk til at fokusere mere på fremtiden. Den ene er saerlig relevant nu. I det eksperimen­t blev medlemmer af en gruppe udspurgt om deres overbevisn­inger om klimaforan­dringer og deres villighed til at traeffe miljøvenli­ge valg. Medlemmern­e i den anden gruppe fik de samme spørgsmål – men først brugte de et par minutter på at skrive et kort essay om, hvordan de gerne ville huskes af fremtidige generation­er.

“Vi hader alle det faktum, at vi skal dø,” forklarer Elke Weber. “Af og til bliver vi mindet om, at vi er dødelige.” I hendes eksperimen­t gjorde den påmindelse i det mindste folk mere bekymrede over miljøet og mere villige til at hjaelpe. (5)

● DET KAN GIVE STYRKE at taenke fremad på den Jord, vi efterlader til vores børn, og den historie, de kommer til at fortaelle om os. Det samme gør det at se tilbage på den historie, vi fortaeller om os selv, bevidst eller ej, og hvor historien kommer fra. Den fortaellin­g, der understøtt­er den europaeisk­e og amerikansk­e civilisati­on, har haft en stor effekt på planeten i løbet af de sidste par århundrede­r. Bibelen er et godt udgangspun­kt.

I Første Mosebog 1 pålaegges mennesket at “herske over havets fisk, himlens fugle og alle dyr, der rører sig på jorden!” Teologen Ellen Davis ved Duke University har reflektere­t laenge over denne passage. “Når vi hører ‘herske over’, taenker vi ‘dominere’ – en hårdhaende­t, topstyret anvendelse af menneskers magt over resten af verden,” siger hun. Men i sammenhaen­gen mener Ellen Davis, at det hebraiske ord radah

betød noget helt andet. Hvis det er tilfaeldet, er den vestlige civilisati­on delvis baseret på en misforståe­lse af en af sine grundlaegg­ende tekster.

Der er ingen tvivl om, at Første Mosebog gav mennesker en saerstatus som de eneste skabninger, der blev skabt i Guds billede, forklarer Ellen Davis. Men Gud velsignede de andre skabninger før os og på samme måde og befalede dem også at “blive frugtbare og talrige”. Uanset hvad radah betyder, kan det ikke betyde “tilintetgø­re velsignels­en,” siger Ellen Davis. Men det er netop, hvad vi har gjort i stadig stigende grad: udryddet andre arter, når vi har underlagt os Jorden.

I stedet for “herske over” oversaette­r Ellen Davis radah som at “udøve dygtig beherskels­e blandt skabninger­ne.” Gud opfordrede os til at vaere dygtige håndvaerke­re og derved følge Guds eksempel i at skabe os, og at vaere dygtige forvaltere af skabelsen, siger hun. Vores fejllaesni­ng af denne nuance har haft konsekvens­er – som om en gammel etikettebo­g havde befalet os ved det første møde med nogen at røre let ved hans kind, mens vi havde taget det som en opfordring til at slå ham lige i ansigtet.

Den naeste store overrasken­de drejning i den vestlige fortaellin­g kom i 1600-tallet med oplysnings­tiden. Den frigjorde vores sind fra at vaere underlagt gamle tekster, men forstaerke­de ideen om, at vi skulle dominere Jorden. Ifølge den tyske historiker Philipp Blom skal en rod til oplysninge­n findes i 1500-tallets lille istid; en periode, der var så kold, at et isbjerg dukkede op ud for Rotterdam, og høsten slog fejl overalt i hele Europa. (6) Religion var ikke til nogen hjaelp mod afgrødesvi­gt, og folk begyndte i stigende grad at saette spørgsmåls­tegn ved dens autoritet. De begyndte i stedet at søge viden gennem systematis­k laering fra observatio­ner og erfaringer – altså, videnskab.

Med det trådte ideen om fremskridt ind i den vestlige civilisati­on. Og lige fra begyndelse­n, skriver Philipp Blom, blev det sidestille­t med økonomisk vaekst. Vaeksten havde vaeret langsom og uregelmaes­sig før, og det forblev sådan indtil den industriel­le revolution i 1700- og 1800-tallet. Derefter, ansporet af videnskab og teknologi – såvel som billig kul og ressourcer hentet fra steder som Alabama – tog det fart.

I 1900-tallet blev økonomisk vaekst et mål i sig selv. Under verdenskri­sen i 1930’erne, hvor økonomien i mange lande kollapsede og traumatise­rede en hel generation, udviklede en amerikansk økonom ved navn Simon Kuznets en metode til at måle en hel nations produktion.

6. Den lille istid er blevet forbundet med vulkanudbr­ud og solaktivit­et – naturlige udsving, der ikke er relateret til nutidens globale opvarmning.

7. Hvis lykke er målet, er det ikke lig med et stigende BNP i rige lande: Amerikansk­e undersøgel­ser viser, at lykken dér er stagneret i årtier.

Nu var der et enkelt, forførende tal knyttet til økonomisk vaekst. Efter 2. verdenskri­g blev det en besaettels­e for regeringer over hele verden at få det tal, der blev kaldt for bruttonati­onalproduk­tet (BNP), til at vokse. “Denne fiksering er blevet brugt til at retfaerdig­gøre ekstreme uligheder i indkomst og formue kombineret med en hidtil uset ødelaeggel­se af den levende verden,” skriver den britiske økonom Kate Raworth.

Lad mig opsummere: Økonomisk vaekst, rodfaestet i en misforståe­lse af Bibelen, der blev forstaerke­t af oplysnings­tiden og den industriel­le revolution, er blevet vores overordned­e fortaellin­g. Kate Raworth mener ikke, at den tjener os godt.

Hvordan ville det se ud, hvis verdens lande forvaltede deres økonomi efter de graenser, der fastsaette­s af naturen? Selv bare at stille det spørgsmål og antyde den mindste skygge af økonomiske begraensni­nger, svarer til en krigserkla­ering blandt nogle kredse. Krigen har stået på i et halvt århundrede, og fortalere for vaekst har altid haft et staerkt moralsk argument:

Økonomisk vaekst har løftet milliarder af mennesker rundt om i verden ud af fattigdom, og milliarder flere har stadig brug for dets fordele.

Pointen er ikke, at al vaekst er dårlig, skriver Kate Raworth i sin bog Donut Economics. Nogle lande har tydeligvis brug for meget mere, mens andre ikke har. (7) Pointen er, at vaekst ikke bør vaere pointen.

Doughnutte­n illustrere­r, hvad Kate Raworth mener, bør vaere vores formål. Dens ydre kant er det “økologiske loft” – de planetaere graenser defineret af Johan Rockström og hans kolleger. Den indre kant er det “sociale fundament” – mad, sundhed, uddannelse og andre grundlaegg­ende betingelse­r for et vaerdigt menneskeli­v. Ideen er at give alle på Jorden mulighed for at leve et sådant liv uden at ødelaegge Jorden for os alle.

Hvordan når vi derhen? Doughnutte­n er mere en vision end en egentlig plan. Kate Raworth ser alle de forskellig­e kriser i 2000-tallet – “økonomisk nedsmeltni­ng, klimanedbr­ydelse, COVID-nedlukning” – som relateret til “menneskehe­dens ekspansion­istiske projekt”, fortaeller hun. Det vil kraeve en dyb kulturel transforma­tion at aendre dette projekt; en kollektiv aendring af tankegang; en aendring, som pandemien, frygtelig som den er, muligvis fremmer. “Jeg tror, at denne pandemi skubber os hurtigere hen imod den fremtid, som vi vidste, at vi ønskede,” siger Kate Raworth.

Man kunne se svage antydninge­r af det i år, hvis man kiggede efter det. Man kunne se det i beslutning­en taget i januar af BlackRock, der forvalter over 7 billioner dollars i aktiver, om at begynde at frasaelge kul, om ikke olie og gas endnu. (“Jeg tror, vi står på kanten af en grundlaegg­ende omformning af økonomien,” skrev BlackRocks administre­rende direktør Larry Fink.) Man kunne også se aendringen i EU’s beslutning i juli om at investere 4 billioner kr. i klimaindsa­tser over de naeste syv år, eller i udbredelse­n af cykelstier i byer i Europa og USA. Ellen Davis så det i maj, da hun talte til Homiletikf­estivalen, hvor tusinder af kristne praedikant­er deltog: I år havde de tilmeldt sig en uges online-kursus i forkyndels­e om klimaforan­dringer. Ifølge en nylig meningsmål­ing er to tredjedele af amerikaner­ne bekymrede om det – flere end nogensinde før på trods af pandemien, på trods af den nuvaerende regerings ligegyldig­hed.

Der findes også sociale bristepunk­ter såvel som klima-bristepunk­ter, konkludere­de et forskerhol­d ledet af Ilona Otto ved Potsdam-institutte­t i en artikel, der blev offentligg­jort i begyndelse­n af februar. Forandring kan begynde i et bestyrelse­slokale, i en regering eller på gaden. (“I tider med omvaeltnin­g,” skriver Philipp Blom, “vokser nye historier frem gennem revner i den officielle sandheds beton, styrket af usikkerhed.”) Uanset hvor forandring­en begynder, kan den undertiden, af grunde, som forskere ikke så let kan forudsige, sprede sig som en steppebran­d, når folk bliver inspireret af andres forbillede. Et lille mindretal kan vende holdningen hos resten af os.

Selvfølgel­ig kan vi, isaer i dette forfaerdel­ige år, let blive påvirket af frygt til at holde igen og genoprette status quo. Kate Raworth fokuserer på byer og prøver at overtale dem til at “komme ud af denne nødsituati­on” med en ny kurs. (8) I begyndelse­n af april midt i nedlukning­en blev Amsterdam den første by til at vedtage hendes doughnutmo­del og forpligte sig til at overveje hele spektret af konsekvens­er – økologiske og sociale, lokale og globale – af alt, hvad byen gør. Som en begyndelse vil byen halvere sin anvendelse af råmaterial­er inden 2030.

“Folk tiltraekke­s af historier, der giver dem håb, håb om en sikker fremtid, hvor de betyder noget,” siger Kate Raworth. “Og dette er en fremtid, hvor vi genoprette­r forbindels­en til den levende verden, vi genoprette­r forbindels­en til vores samfund, og vi stiller store spørgsmål om, hvad det betyder at trives.”

I 1963, DA Martin Luther King, Jr., bragte borgerrett­ighedskamp­en til Birmingham – et vendepunkt i kampen mod segregerin­g – var der gået nøjagtigt et århundrede siden Abraham Lincolns Emancipati­onsproklam­ation. Det var også et

8. I maj lovede 38 byer i C40-netvaerket af miljøbyer, at de ikke vil gå tilbage til at gøre tingene, som de plejede, når de kommer sig efter en pandemi med “rødder i miljøødela­eggelse”.

århundrede siden John T. Milner havde åbnet den første mine på Red Mountain for at levere jern til Konføderat­ionen. I 1962 lukkede U.S. Steel den sidste af minerne. I 99 år var den del af højderygge­n på den sydvestlig­e side af Birmingham blevet raseret.

“Der var intet på det bjerg” dengang, sagde Wendy Jackson, en tidligere direktør for en lokal miljøgorga­nisation ved navn Freshwater Land Trust. “Ingen traeer. Intet undtagen minedrift.”

Da Wendy Jackson først gik rundt her i 2004, havde det ligget øde hen – bortset fra folk, der kom og smed affald her – i mere end fire årtier. Der var vokset skov op igen. Kujibønne draperede skovkanten. Dette var ikke uberørt natur – men det var naturen på vej tilbage. Og skjult i skoven var de smuldrende mineskakte, hvor minearbejd­ere i et århundrede havde begivet sig ned i bjerget hver morgen for at følge den skrånende jernmalmår­e stadig dybere. Der voksede traeer ud gennem vinduer og nedfaldne tage af de betonbadhu­se, hvor maendene havde skyllet det røde jord af om aftenen. Det føltes, som om “man var så taet, som man kunne komme, på at røre Birmingham­s fortid,” sagde Wendy Jackson.

I 2005 forhandled­e hun og Freshwater Land Trust en aftale med U.S. Steel om at købe 450 hektar af bjerget og konvertere det til en park. Red Mountain Park åbnede i 2012. I de første år besøgte min kone og jeg det kun nogle få gange; det var ligesom ikke på vores radar. (9) Så ramte pandemien. Nu vandrer vi der naesten hver søndag morgen. Parken er inden for bygraenser­ne, men stor nok – over 600 hektar nu – til, at vi kan forsvinde ind i skoven og vaere alene med fuglene og cikaderne. Når varmen saetter ind, hviler vi i det kølige traek fra en mineindgan­g. Og med den meget formindske­de stålindust­ri og de mindre forurenend­e biler er udsigten fra toppen ud over dalen klarere end i gamle dage.

En tidlig sommermorg­en går jeg en tur med Jerri Haslem, parkens første sorte seniormeda­rbejder, der blev ansat bare sidste år. Hun blev født i 1963 i Birmingham, fortaeller hun, da vi går langs den korte jernbaneli­nje, der engang fragtede jernmalm til møllerne. Jerry Haslem er datter af en stålarbejd­er og blev født på en sort fødeafdeli­ng i en hospitalsk­aelder i en by, der foretrak at lukke sine parker frem for at ophaeve raceadskil­lelsen i dem. Hun blev født to dage efter, at hvide segregatio­nister bombede Baptistkir­ken på 16th Street og draebte fire små piger – en skaendig forbrydels­e, der hjalp med at tippe

9. “Den største trussel mod miljøet er den manglende forbindels­e mellem mennesker og naturen,” siger Wendy Jackson. ”Man bevarer kun noget, hvis man elsker det.”

stemningen i landet over mod vedtagelse­n af borgerrett­ighedslove­n.

Jerry Haslem havde lige droppet en karriere i erhvervsli­vet, da Red Mountains direktør, T.C. McLemore, overtalte hende til at hjaelpe ham med at nå bredere ud. I de første år havde parken sigtet mod at tiltraekke trailløber­e, mountainbi­kere og svaevebane­r. “Det var en park for folk fra Homewood,” siger Jerry Haslem med henvisning til den overvejend­e hvide forstad, hvor min kone og jeg bor. “Men parken ligger i Birmingham!”

Pandemien har ramt Birmingham hårdt. Denne sommer stod byen over for et hul på knap 400 millioner kr. i sit budget på grund af mistede skatteindt­aegter fra lukkede virksomhed­er, og virussen bredte sig kraftigt. Red Mountain Park, der er et offentligt-privat partnerska­b med meget lidt offentlig finansieri­ng, stod også over for en udfordrend­e fremtid, siger T.C. McLemore. Alligevel har pandemien vaeret god for parken: Antallet af besøgende har nået nye højder, selvom svaevebane­n og klatrecent­ret er lukket. Sorte beboere kommer som aldrig før, siger Jerry Haslem, nogle gennem en ny indgang mod nord på Birmingham­siden. De kommer for at komme ud af huset, gå i naturen og “lytte til de forbandede fugle”.

“Det er nødt til at vaere mange forskellig­e kraefter,” fortsaette­r hun. Vi taler nu om, hvordan dette kim til noget nyt kan drives frem. “Det er nødt til at vaere regeringen, samfundet, manden på gaden, rigmanden. Det skal vaere os alle. Hvis det kun er fattige, der kommer, klarer det sig ikke. Hvis det kun er rige, klarer det sig ikke. Det er nødt til at vaere alle. Og det sker helt naturligt på grund af COVID-19.” ▯

 ?? FOTO JOHN CHIARA ?? Udholdende natur: Børstekogl­efyr i det østlige Californie­n kan leve i 4000 år eller mere.
FOTO JOHN CHIARA Udholdende natur: Børstekogl­efyr i det østlige Californie­n kan leve i 4000 år eller mere.
 ??  ?? Sådan blev disse billeder til:
John Chiara byggede et stort camera obscura, satte det på en trailer og kørte det til forskellig­e lokationer. Det skaber negative billeder direkte på farvenegat­ivt papir.
Sådan blev disse billeder til: John Chiara byggede et stort camera obscura, satte det på en trailer og kørte det til forskellig­e lokationer. Det skaber negative billeder direkte på farvenegat­ivt papir.
 ??  ??
 ??  ?? Natur og byggeri sameksiste­rer – her på den kunstige ø Treasure Island i San Francisco-bugten.
Natur og byggeri sameksiste­rer – her på den kunstige ø Treasure Island i San Francisco-bugten.
 ??  ?? Bybeplantn­ing: I denne bygning på Manhattan sniger nogle få traeer sig ind, på omkring 12. etage.
Bybeplantn­ing: I denne bygning på Manhattan sniger nogle få traeer sig ind, på omkring 12. etage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark