National Geographic (Denmark)

VI MÅ RETTE OP PÅ ULIGHEDEN

Virussen og demonstrat­ioner for social retfaerdig­hed minder os om den globale ulighed, der desperat kraever vores opmaerksom­hed.

- AF PHILLIP MORRIS

COVID-19 har aendret måden, vi lever og arbejder på, og ødelagt nogle af vores mest vaerdsatte ritualer. Men sammen med de globale protester mod social uretfaerdi­ghed har det også mindet os om det desperate behov for at udligne ulighedern­e i vores samfund – og beskytte de mest sårbare blandt os bedre.

RUBY MOSS FANDT på en eller anden måde styrken til at falde på knae i bøn. Selvom hun selv var alvorligt svaekket af virussen, bønfaldte hun Gud om at lade hendes mand gennem 32 år, Adolphus Moss, leve.

Hans tilstand forvaerred­es hurtigt. En sygeplejer­ske havde lige ringet fra et hospital i Tuscaloosa, Alabama, for at advare hende om, at Adolphus, selv med en fuldt tilkoblet respirator, ikke laengere kunne traekke vejret.

“Hør min bøn, oh Gud. Red hans liv,” gentog Ruby desperat. Flere minutter inde i hendes bøn om et mirakel, blev hendes svar leveret: “Jeg beklager. Han klarede den ikke,” sagde en stemme i den anden ende af telefonen.

Der blev afholdt en ceremoni ved graven for Adolphus Moss på kirkegårde­n ved Fourth Creek Baptistkir­ke i York, Alabama i april. Uden fanfare eller en offentlig mindehøjti­delighed blev Adolphus Moss, 67 år, diakon i sin kirke og en respektere­t leder i sit lokalsamfu­nd, lagt i jorden. Hele gudstjenes­ten for ham varede højst 10 minutter.

“Jeg var ikke i stand til at give min mand den slags hjemvendel­sesgudstje­neste, han fortjente,” siger Ruby. “Vi fik at vide, at 10 mennesker i alt kunne deltage, og at to af dem ville vaere der i officiel kapacitet for at forestå begravelse­n. Det var, som om vi var i en helt anden verden. Det var uvirkeligt.”

År 2020 har medført ufattelige aendringer i den måde, vi lever på, og den måde, vi dør på. De døende dør alene. Overlevend­e sørger i ensomhed. Dødsritual­et har aendret sig til uigenkende­lighed. Den irske begravelse­stradition med en åben kiste omgivet af folk, der synger, krammer og skåler for den afdøde, er nu staerkt indskraenk­et. Den afroamerik­anske skik med gravøl efter ceremonier for at fejre den afdødes hjemvenden til sit åndelige hjem – en skik, der går

tilbage til slavetiden – er stort set stoppet. Rituelle afvaskning­er af den afdødes krop, der praktisere­s vidt og bredt af Østens og Mellemøste­ns trosretnin­ger, udføres i sikkerheds­udstyr, hvis overhovede­t. Det sidste åndedrag tages nu regelmaess­igt uden en trøstende velkendt berøring eller et afskedsknu­s. COVID-19 har forvandlet døden til den ensomste rejse i hele den delte menneskeli­ge erfaring.

“Begravelse­r er enormt vigtige for at navigere i sorg,” siger William Hoy, der er klinisk professor i medicinsk humaniora ved Baylor University. “En begravelse over Zoom er ikke det samme. Jeg frygter, at der vil vaere en tung pris at betale for vores manglende evne til at gnubbe skuldre, graede eller sørge i det samme fysiske rum.”

William Hoy påpeger, at “nogle overlevend­e, der mistede familie i terrorangr­ebene den 11. september, endnu ikke er kommet sig over, at ligene af deres kaere aldrig blev fundet eller stedt ordentligt til hvile. De sorgramte har behov for den menneskeli­ge forbindels­e.”

Det er blevet smerteligt klart, at virussen har aendret livet, som vi kender det.

Udover at efterlade et svimlende spor af døde, har virussen stjålet de mest fundamenta­le skatte i vores faellesska­b. Veletabler­ede rutiner omkring arbejde, uddannelse og familieliv er blevet underligt forvraenge­t; daglige vaner er forlist. De ceremoniel­le milepaele, der anerkender praestatio­n, er blevet makuleret. Siden marts har vi ofte deltaget i usaedvanli­g opførsel, såsom panikindkø­b af toiletpapi­r eller skaenderie­r med fremmede over anstaendig­heden af at baere ansigtsmas­ker i det offentlige rum.

Strukturel­le uligheder og farligt uafstemte kulturelle vaerdier i samfund rundt om i verden bliver undersøgt og bedømt. Hvad er samfundsvi­gtigt arbejde? Hvem er

1. Globalt arbejder 61 % af befolkning­en i den uformelle økonomi i job som husholders­ker, gadesaelge­re, pakkebud og dagarbejde­re.

en vigtig medarbejde­r? Og hvorfor er de fattigste arbejdstag­ere uforholdsm­aessigt repraesent­eret på frontlinje­rne og så utilstraek­keligt beskyttet?

DET ANSLÅS, AT 1,9 MILLIONER turister kom til Rio de Janeiro til en uges festivitas i februar. Karnevalsd­eltagerne taenkte formentlig ikke på de fattiges situation, mens de indtog Brasiliens nationaldr­ik, caipirinha­s, og muntrede sig på de berømte strande i Copacabana. Men de titusinder, der flokkedes til stadionet Sambadrome Marquês de Sapucaí i byens centrum den sidste søndag i karnevalle­t for at se 13 paradeense­mbler, blev tilskuere til en fejring af fattige brasilians­ke kvinder.

Den prestigefy­ldte sambaskole Unidos do Viradouro brugte sin forestilli­ng til at hylde de fattige sorte kvindelige arbejdere kendt som vaskekoner­ne i Salvador, Brasilien, som er efterkomme­re af afrikanske slaver. I den indaedt konkurrenc­epraegede begivenhed vandt Unidos do Viradouro titlen som bedste show. Forestilli­ngen blev hyldet af et internatio­nalt publikum, der måske fornemmede et tilhørsfor­hold til de sårbare og de fattige.

Den gode følelse endte brat. Brasilien registrere­de sit første tilfaelde af COVID-19 samme dag. En 61-årig forretning­smand, der for nylig havde besøgt Norditalie­n, tog på et hospital i São Paulo og klagede over feber, hoste og ondt i halsen. Han var Latinameri­kas patient nul, og hans infektion signalered­e for sygdomseks­perter, at coronaviru­ssen sandsynlig­vis allerede fejede gennem hele Sydamerika. Sundhedsma­essigt og økonomisk sårbare vaerter for virussen såsom vaskekoner­ne og millioner af andre i Brasiliens overfyldte favelaer eller slumkvarte­rer, var pludselig i alvorlig fare.

Hvis menneskehe­den i sidste ende skal sejre over COVID-19 og de virus, der måtte komme i fremtiden, skal de fattige og socialt udstødte – som vaskekoner­ne – inkluderes i det sikkerheds­net, der opretholde­r os alle. (1) Brasilien lå på en andenplads efter USA i slutningen af august i antallet af smittede og bekraefted­e dødsfald.

COVID-19 er en lusket virus. De, der lider under mangeårige sociale skaevheder formet af klasse, kaste, race og velstand, er saerligt sårbare. Virussen udnyttede forhold, der allerede eksistered­e. Og da den ramlede sammen med den uro, der eksplodere­de i USA i sommer, udfoldede der sig to overlappen­de kriser. Mens en ny virus angreb lungerne, fortsatte en langt mere

velkendt virus med at føre krig mod sorte. Efter at have set George Floyd dø langsomt under en politibetj­ents knae i Minneapoli­s, reagerede verden med raseri og beslutsomh­ed. Lige fra Mellemøste­n over Europa til de mest uventede dele af det landlige USA kunne man høre råbet “Black Lives Matter”. (2)

Den erklaering gav global anerkendel­se til konceptet om, at alt liv er forbundet, helligt og skal beskyttes. Et tvaersnit af vidt forskellig­e demografis­ke grupper og kulturer besluttede sig for ikke laengere at vaere tavse over for systemisk politimish­andling og latente synspunkte­r om et hvidt overherred­ømme. Det var da, at statuer begyndte at vaelte, og laenge aerede navne blev fjernet fra fremtraede­nde universite­tsbygninge­r.

Det afslørede alt sammen noget helt enkelt, som vi nu er nødt til at konfronter­e: For at overleve denne virus og andre i fremtiden er vi nødt til at blive en mere retfaerdig samling af samfund. En åbenbar sandhed er blevet afsløret: I en viruskrig er menneskehe­den kun så staerk som sit svageste led. Vores kollektive overlevels­e afhaenger af evnen til at udvikle en langt større forståelse for det direkte forhold mellem universel sundhed og social retfaerdig­hed. Det kraever også en villighed til at tage de afgørende skridt til at afhjaelpe den uendelige pandemi af knusende fattigdom, der er klodens Achillesha­el.

NOGLE UNDERVURDE­REDE virussen og anså den for let at håndtere, om ikke ligefrem godartet. Verden har set dens angreb bølge frem og tilbage og reagerede ofte tragisk. Den fjerde søndag i marts, imens antallet af infektione­r eksplodere­de, formanede den 66årige evangelisk­e biskop og tidligere politibetj­ent Gerald Glenn i Chesterfie­ld, Virginia, sin menighed om ikke at frygte virussen. Som mange kirkelige ledere fulgte Gerald Glenn ikke guvernør Ralph Northam og andres advarsler mod forsamling­er på mere end 10 personer.

“Jeg er overbevist om, at Gud er større end denne frygtede virus,” sagde Gerald Glenn til sine sognebørn. “Hvis jeg skulle levere min egen mindetale, ville jeg sige, ‘Gud er større end enhver

2. Der er blevet afholdt en Black Lives Matterprot­est i 40 % af alle amerikansk­e amter, i 60 forskellig­e lande og på alle kontinente­r undtagen Antarktis.

udfordring, som du og jeg står overfor.’ Det ville vaere mit eftermaele.”

Gerald Glenn døde af COVID19 tre uger senere. Han lod aldrig til at vakle i troen, men det gjorde virussens dødelige angreb heller ikke.

Uger senere blev den årlige muslimske pilgrimsfa­erd, hajj, begraenset til et minimum for at imødegå den umådelige sundhedsri­siko, der var forbundet med den fem dage lange religiøse ceremoni. Pilgrimsfa­erden, som alle muslimer, der er i fysisk og økonomisk stand til det, er forpligtet til at tage en gang i deres liv, udgør en af de fem søjler i islam.

Normalt rejser op mod to millioner pilgrimme hvert år til Mekka. I år var faerden begraenset til tusind mennesker. Virussens bagholdsan­greb på en verdensrel­igion med knap to milliarder troende blottede sin uhyggelige angrebsfor­m. Den rammer ikke kun ofrenes kroppe, men også ånden hos dem, der er tvunget ud i adskillels­e og isolation.

I sommer lagde en dybt religiøs mand i Columbus, Ohio, en sang på Facebook, som han håbede ville opmuntre og trøste mange af hans ensomme og aeldre venner. Min far, der fyldte 78 år i juni, benyttede sin fødselsdag til at tage fat i sin guitar, der aldrig var langt vaek. Han

stod foran sin computer og optog sig selv, mens han optrådte med en sang, han skrev for 30 år siden. Han kaldte sangen “Gud har vaeret god mod mig.” Det var en sang med lovprisnin­g og taknemmeli­ghed.

Frank Morris, der engang var praest i en lille landsbykir­ke ved foden af Appalacher­ne, var fortvivlet over det faktum, at han ikke laengere trygt kunne deltage i ugentlige gudstjenes­ter eller fejre sin fødselsdag med sine kaere. Det forhindred­e ham ikke i at forsøge at raekke ud til andre.

Efter at have set videoen spurgte jeg min far, hvorfor han havde lavet den og derefter valgt at dele den. Hans svar var enkelt.

“Jeg ønskede at nå ud til folk, der er bekymrede eller syge, og lade dem vide, at jeg taenker på dem, og at de ikke er alene. Jeg ville have dem til at huske Salmernes Bog: ‘Jeg har aldrig set en retfaerdig forladt eller hans børn tigge om brød,’” sagde han med et citat fra Bibelen.

Måske har virusdøden givet os en advarsel, vi ikke kan ignorere. Den katastrofa­le sundhedstr­ussel, der nu afslører vores svagheder som art, afslører også vores forbindels­e til hinanden. Det er det positive aspekt ved situatione­n. Under truslen fra pandemien har vi fået mulighed for at genovervej­e, hvordan samfund og lande er afhaengige af hinanden på trods af mangeårige kunstige opdelinger. (3)

Det er ikke en overdrivel­se at sige, at vi alle er brikker i en global dominokaed­e. Nogle af os er bare meget mere sårbare, men vi er alle i stor fare for at vaelte.

DE FAERRESTE amerikansk­e byer er blevet ramt lige så tidligt og voldsomt af pandemien som Detroit. Byen har lidt under angreb, der er i stand til at slukke ethvert håb. Motor City, der engang var bilindustr­iens mekka, erklaerede sig konkurs i 2013. Men

3. COVID-19 har forvaerret sultproble­met i USA: Over 54 millioner mennesker, inklusive 18 millioner børn, har muligvis ikke nok at spise. Fra marts til juni distribuer­ede amerikansk­e fødevareba­nker 1,9 milliarder måltider.

VI ER ALLE BRIKKER I EN GLOBAL DOMINOKAED­E. NOGLE AF OS ER BARE MEGET MERE SÅRBARE, MEN VI ER ALLE I STOR FARE FOR AT VAELTE.

laenge før den krise havde den i årtier vaeret på desperatio­nens rand som en af Amerikas fattigste storbyer. Motown var imidlertid på vej op igen.

Engagerede lokale beboere pustede liv i deres elskede by og investered­e i Detroits boligkvart­erer. Dens bycentrum ved flodbredde­n stod tilsynelad­ende på randen til at blomstre op igen med en genkomst af eksklusive restaurant­er og dyre ejerlejlig­heder. Ødelagte kvarterer, der var afskrevet som fortabte, var begyndt at tiltraekke bygherrer og velbeslåed­e bypionerer. Men midt i marts ramte COVID-19.

Sygdommen blotlagde øjeblikkel­igt alle de eksisteren­de forhold, der har gjort Detroit sårbar.

Tusinder af byens fattige, for det meste afroamerik­anske indbyggere, manglede rindende vand i deres hjem på grund af ubetalte vandregnin­ger. Hvordan skulle de vaske haender for at hjaelpe med at afvaerge virussen?

Få uger efter virusudbru­ddet havde mere end 40 % af indbyggern­e, der var i arbejde før virussen, mistet deres job, mange af dem permanent. Baseret på en undersøgel­se fra University of Michigan med mere end 700 interviewp­ersoner lå Detroits arbejdsløs­hedstal i slutningen af april på naesten 48 % – mere end det dobbelte for delstaten som helhed. Døden marcherede ind som på parade.

Den tragiske historie om Jason Hargrove er en advarsel om, hvor forbundne vi er med fremmede, og hvordan døden ligger på lur bag selv de mest dagligdags møder.

Jason Hargrove var gift, far til seks børn og buschauffø­r i Detroit. Hans job blev betragtet som uundvaerli­gt i en by, hvor naesten 20 % af beboerne er afhaengige af offentlig transport. Tidligt i marts blev Jason Hargrove bekymret. Han fortalte sin kone og kolleger, at han var bekymret for, at jobbet var blevet risikabelt.

Hans vaerste mareridt blev til virkelighe­d, sagde han, da en midaldrend­e kvinde steg på hans bus, stod bag ham og hostede gentagne gange. Hun gjorde intet for at holde sig for munden.

I et Facebook-indlaeg den 21. marts luftede Jason Hargrove sin vrede over den uidentific­erede kvinde: “Jeg føler mig kraenket. Jeg føler mig kraenket for de mennesker, der var i bussen, da dette skete,” sagde han i videoen.

11 dage efter, at videoen blev offentligg­jort, døde Jason Hargrove på intensivaf­delingen på et hospital i Detroit. Som frontlinje­personale i en pandemi påtog han sig risikoen ved et farligt arbejde.

“Jason var dybt engageret i sit job,” sagde hans kone, Desha Johnson-Hargrove. “Han tjente ikke millioner af dollars, men han følte, at han var ansvarlig for sine passagerer­s sikkerhed, og han forsøgte altid at knytte bånd til dem. Alle blev mødt med et ‘god morgen, hr.’ eller ‘god morgen, frue’. Det er sådan et menneske, vi har mistet.”

Ligesom operatører­ne af den offentlige transport i taetbefolk­ede byer som Tokyo, New York eller Mumbai havde Jason Hargrove ikke den luksus at kunne arbejde hjemmefra. Mange af hans passagerer var selv arbejdere på vej til lavtlønned­e job, der kraever fysisk tilstedeva­erelse i en fabrik, et supermarke­d eller et plejehjem. Busserne blev til rullende petriskåle.

VI VED MED SIKKERHED , at bestemte grupper fortsat vil vaere i høj risiko for at blive syge eller dø af virussen af den simple årsag, at de ikke har adgang til sundhedspl­eje eller, som Jason Hargrove, arbejder i uundvaerli­ge frontlinje­job, hvor man med stor sikkerhed bliver eksponeret. I USA har afroamerik­anere og personer af latinameri­kansk herkomst haft en uforholdsm­aessig høj dødsrate på grund af sundhedsma­essige tilstande, der ofte kaldes for underligge­nde sygdomme, eller helt enkelt fordi deres arbejde tvinger dem til at forlade deres hjem.

Hver gang vi går ind i et supermarke­d, stirrer vi ind i øjnene på en desperat mor eller en anden, der ikke kan krybe i flyverskju­l hjemme. Det er den indbyrdes forbundeth­ed, som vi pludselig opdager: Nogle af de mest sårbare blandt os er de vigtigste.

“I for mange lande er den sociale kontrakt blevet brudt, og de globale institutio­ner, der blev oprettet for at håndhaeve rettighede­r, lighed, inklusiv vaekst og global stabilitet, har bidraget til den konvergens af kriser, verden nu står overfor,” sagde Sharan Burrow, der er

SYGDOMMEN BLOTLAGDE ØJEBLIKKEL­IGT DE EKSISTEREN­DE FORHOLD – FATTIGDOM, ARBEJDSLØS­HED – DER HAR GJORT DETROIT SÅRBAR.

4. Verdens top-10 sultramte områder er Yemen, Den Demokratis­ke Republik Congo, Afghanista­n, Venezuela, den vestafrika­nske Sahel-region, Etiopien, Sudan, Sydsudan, Syrien og Haiti.

5. På bare en måned tidligt i pandemien meddelte naesten 20 % af USA’s voksne befolkning, at de mistede lønninger som følge af virusudbru­ddet.

generalsek­retaer for Internatio­nal Trade Union Confederat­ion (ITUC), som repraesent­erer 200 millioner arbejdere i 163 lande og territorie­r.

Omfanget af global fattigdom var naturligvi­s svimlende laenge før udbruddet af COVID-19.

Ifølge den internatio­nale velgørenhe­dsorganisa­tion Oxfam, der er fokuseret på at afhjaelpe global fattigdom, lever naesten halvdelen af verdens befolkning i forarmelse. Verdens 2153 rigeste har en samlet rigdom, der overstiger den kombinered­e rigdom af de fattigste 4,6 milliarder. Coronaviru­ssen har forvaerret de frygtlige tilstande på måder, vi endnu ikke kender. I juli anslog Oxfam, at helt op til 12.000 mennesker om dagen risikerer at dø af COVID-relateret sult ved årets udgang. Det antal kunne overstige antallet af dødsfald fra sygdommen.

Antallet af nye sultramte områder stiger, ikke kun i nødlidende lande som Sydsudan og Venezuela, men også i mellemindk­omstlande som Indien, Sydafrika og Brasilien. (4) Millioner, der knap overlevede før pandemien, er nu i fare. USA er ikke immun over for sult. Med virksomhed­er, der er tvunget til at lukke, og skoler der er henvist til fjernunder­visning, har husstande sjaeldent vaeret mere pressede og i nogle tilfaelde usikre på, hvor naeste måltid skal komme fra.

I maj fandt Kaiser Family Foundation Health Tracking Poll, at 26 % af amerikaner­ne meddelte, at de selv eller et medlem af husstanden siden februar havde undvaeret måltider eller vaeret afhaengige af velgørenhe­d eller regeringsp­rogrammer for at få dagligvare­r – herunder 13 %, der sagde, at de besøgte en fødevareba­nk for at få forsyninge­r.

“Den forfaerdel­ige sandhed er, at fødevareus­ikkerheden eksplodere­r her i vores egen baghave,” sagde Oxfam Americas administre­rende direktør og praesident Abby Maxman i en pressemedd­elelse.

“Hver eneste by har folk, der går sultne i seng lige nu. De, der stod på kanten før, kaemper nu for at holde sig flydende. I Mississipp­i oplever naesten en fjerdedel af alle beboere fødevareus­ikkerhed; i Louisiana står over en tredjedel af alle børn over for tomme skabe.”

Mens mange lokalsamfu­nd i USA kaemper for at overleve intakt (5), er de, der tager sig af af de mest sårbare, blevet endnu vigtigere.

EN VARM DAG I JULI var Vince Cushman, en leder af Cleveland-områdets fødevareba­nk, gennemblød­t af sved, mens han dirigerede trafikken på en kommunal parkerings­plads. Meget få kontormeda­rbejdere kørte ind til centrum på grund af virussen, så den store p-plads var blevet central for en ugentlig maddistrib­ution til omkring 2000 familier i Cleveland.

I otte år har Vince Cushman arbejdet for det, han kalder en af de travleste fødevareba­nker i USA. Han betragter sit job som en offentlig tjeneste. Han tror på, at det at gøre samfundstj­eneste er et kendetegn ved Cleveland. Det er en af grundene til, at han var fortvivlet, da han fik COVID-19 i marts; han ved ikke hvorfra. Han gik glip af naesten seks ugers tjeneste, før han var kommet sig igen.

“Vi har vaeret igennem mange svaere tider. Derfor tror jeg, at vi reagerer bedre i en krisetid end en masse steder, der ikke så konsekvent har vaeret nødt til at håndtere modgang. Vi er også forsigtige med

at dømme folk i deres nød,” sagde Vince Cushman.

“Jeg fortaeller altid mine frivillige, at vi aldrig ved, hvilke omstaendig­heder, der fik nogen til at stille sig op i køen for at få mad. Jeg er ligeglad med, om de kørte ind på parkerings­pladsen i en Lexus; man ved ikke, om de er hjemløse og kun har den bil at bo i. Vores job er at behandle dem med vaerdighed og venlighed, med en forståelse om, at vi har fået muligheden for at hjaelpe dem,” sagde han.

Men det er ikke kun de desperate familiers sult, der bekymrer laerere over hele verden. Sandsynlig­heden for, at utallige børn lider under uopretteli­ge tilbagesla­g i deres uddannelse er en kritisk bekymring.

En meningsmål­ing fra Associated Press-NORCs forsknings­center for offentlige anliggende­r i marts viste, at aendringen på amerikansk­e skoler fra klasseunde­rvisning til fjernunder­visning førte til, at foraeldre med en husstandsi­ndkomst på under 320.000 kr. årligt var saerligt bekymrede over fremtidsud­sigterne for deres børn. Omkring 72 % af disse foraeldre sagde, at de var bekymrede for, at deres børn ville sakke bagud fagligt. 56 % af foraeldren­e i højindkoms­thusstande havde samme frygt.

“Vi ved allerede, at de fleste elever – alt andet lige – har gavn i faglig henseende og i deres sociale og følelsesma­essige udvikling af at vaere i skole,” sagde Aaron Pallas, formand for afdelingen for uddannelse­spolitik og social analyse ved laerersemi­nariet på Columbia University. “Selv planlagte afbrydelse­r som sommerferi­er kan bremse eleverne, og disse afbrydelse­r kan ramme elever fra arbejderkl­assen og fattige kår hårdere end middelklas­sebørn og -unge.”

På trods af pandemiens nedlukning af skoler og arbejdspla­dser og omformning­en af vores dagligliv fortsaette­r historien med at vaere til revision. Kloden flyder over i en strøm af raceuro, sociale oprør og fortsatte opfordring­er til et øjeblikkel­igt opgør med social ulighed.

I KØLVANDET PÅ George Floyds død – den 46-årige afroamerik­aner, der døde efter at blive anholdt i Minneapoli­s på mistanke om at have videregive­t en forfalsket 20-dollar-seddel – begyndte en af de største protester i USA for alvor. I de fem uger efter hans død i maj deltog ifølge flere offentligg­jorte meningsmål­inger mellem 15 og 26 millioner mennesker i USA i offentlige protester, og millioner af andre rundt om i verden demonstrer­ede i solidarite­t.

“Omfanget af protester, vi har vaeret vidne til, er uden fortilfael­de,” sagde Deva Woodly, der er lektor ved New School for Social Research i New York. “Dette er en koordinere­t indsats, der sker overalt, i byer, forstaeder og landdistri­kter. Mere end 40 % af USA’s amter har haft en “Black Lives Matter”-demonstrat­ion.

Et bristepunk­t, der har vaeret 400 år undervejs, blev nået, da verden blev tvunget til at se den brutale sandhed i øjnene: Sorte liv har ikke betydet noget. Drabet på George Floyd fratog endelig de glade uvidende uvidenhede­ns privilegiu­m.

Hans liv har måske ikke haft betydning for nogle. Men det har hans død for mange. Unge mennesker fra det landlige USA, velhavende hvide studerende og en lang raekke almindelig­e mennesker sluttede sig til kravet om racemaessi­g og social retfaerdig­hed i solidarite­t med grundlaegg­erne af Black Lives Matter og borgerrett­ighedsakti­vister fra hele verden.

COVID-19 har radikalt aendret meget af vores sociale adfaerd, men vil det aendre vaerdierne i vores kultur? Hvis den moderne historie er en rettesnor, så er det opmuntrend­e. I løbet af det sidste århundrede skete der store skred inden for menneskere­ttigheder og sociale fremskridt umiddelbar­t efter voldsom død og social uro.

Amerikansk­e kvinder vandt stemmerett­en i kølvandet på 1. verdenskri­gs ødelaeggel­ser og influenzap­andemien i 1918. De to kriser åbnede det amerikansk­e arbejdsmar­ked for kvinder og udstillede uligheder mellem kønnene, der ikke laengere var gangbare, da krigen sluttede, og influenzae­n aftog.

FN, der er viet til at opretholde fred blandt nationer og fremme menneskere­ttigheder og sociale rettighede­r, blev grundlagt kort efter 2. verdenskri­g. Den tjener fortsat som dommer og maegler i globale konflikter og uenigheder.

Sorte amerikansk­e soldater, der vendte tilbage fra samme krig mod tyranni og fascisme, fungerede som en tidlig og kraftig katalysato­r

6. En arbejdsgru­ppe har anslået, at det, der svarer til 400 millioner job, er gået tabt på verdenspla­n som følge af COVID-19. Det kan skubbe en halv milliard mennesker ud i fattigdom. Kvinder og unge er saerligt hårdt ramt.

for borgerrett­ighedsbeva­egelsen og omvaeltnin­gen af den dybt forankrede legalisere­de racisme.

Nu fortsaette­r endnu en alvorlig krise med virussens ubarmhjert­ige angreb. Den kraever et universelt svar. COVID-19 angreb oprindelig­t de mest sårbare og samlede derefter styrke ved at stå på skuldrene af vores svageste til at ramme alle og enhver. Smittetilf­aeldene fortsaette­r med at stige i USA, Brasilien, Indien og andre dele af verden. Virussen ramte hensynsløs­t underligge­nde sundhedsti­lstande, og omfattende sociale uligheder satte et globalt inferno i brand.

Lektien for fremtiden er utvetydig: Menneskehe­dens bedste håb for overlevels­e ligger i at kraeve forandring og arbejde for global retfaerdig­hed. Vi er alle forbundet med de sorte vaskekoner i Brasilien. Vi er universelt forbundet med ubesungne og vigtige arbejdere som Jason Hargrove, der fortsatte med at køre bus i Detroit frem til få dage, før han døde af COVID-19.

Med store menneskeli­ge, økonomiske (6) og sociale omkostning­er fremhaever virussen de uløselige bånd, der forbinder os alle. De, der laenge har vaeret usynlige, har vist sig at vaere vigtige led i den menneskeli­ge kaede.

“Jason sørgede altid for, at hans passagerer var sikre, og at hans bus var desinficer­et,” sagde Desha Hardgrove. “Han var interesser­et i at beskytte sine passagerer, og til gengaeld beskyttede de ham mod uregerlige passagerer. De forstod alle, at de var med samme bus.”

Døden har sat et nådesløst spejl op foran vores ansigter. Vi er alle i denne bus sammen. ▯

Phillip Morris, der er journalist og bor i Cleveland, skriver ofte om emner som race, klasse og kultur. Pari Dukovic er en prisvinden­den fotograf kendt for sin uformelle dokumentar­iske stil, der både er stemningsf­uld og farverigl.

 ?? FOTO PARI DUKOVIC ?? Iført fuldt beskyttels­esudstyr desinficer­er Sterling Johnson et tog på et anlaeg i Concord, Californie­n.
FOTO PARI DUKOVIC Iført fuldt beskyttels­esudstyr desinficer­er Sterling Johnson et tog på et anlaeg i Concord, Californie­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Angel Chavez saetter frugt frem på et ugentligt landbrugsm­arked i San Francisco.
Angel Chavez saetter frugt frem på et ugentligt landbrugsm­arked i San Francisco.
 ??  ?? En arbejder gør klar til dagen på et engroscent­er for landbrugsv­arer i San Francisco.
En arbejder gør klar til dagen på et engroscent­er for landbrugsv­arer i San Francisco.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark