National Geographic (Denmark)

GÅDEN OM, HVORDAN MAN UNDERVISER I SPROG

- AF BEATA KOVACS NAS

karriereve­j blev lagt en dag i et klassevaer­else i en bjerglands­by i Vietnam. Efter at have overvåget en sprogtime om almindelig­e genstande i et byhus fandt hun, at eleverne var forvirrede. Undervisni­ngen, der tog afsaet i den kulturelle kontekst af det etniske flertal i byerne, viste sig at vaere nytteløs for etniske mindretals­børn.

Den vietnamesi­ske regering har siden 1960’erne haft en politik med at undervise i etniske sprog. Til dato bliver der undervist i indfødte sprog for otte af landets 53 anerkendte etniske minoritets­samfund, som tilsammen udgør omkring 13 % af landets befolkning. Manglen på kulturelt meningsful­dt undervisni­ngsmateria­le har vaeret en haemsko for laeringen, så Tam Thi Ton udnytter en skattekist­e af folkelige ordlege, rodfaestet i lokal identitet, i form af gåder.

Hun samlede 100 bahnargåde­r til en livlig tosproget bahnarviet­namesisk aktivitets­bog for skolebørn i provinsern­e Gia Lai og Kon Tum. Hver lektion er haegtet op på en hjernevrid­er: Om aftenen er det fyldt; naeste morgen er det sultent igen. Hvad er det? (Et hus!) Gåderne sigter mod at vaekke nysgerrigh­ed og stimulere fantasi, som begge er vigtige ingrediens­er for effektiv sprogindla­ering, siger Tam Thi Ton. Frem for alt kan eleverne forholde sig til den velkendte kulturelle kontekst og vaere med til at bevare deres modersmål.

Med en befolkning på ca. 225.000 udgør bahnarfolk­et mindre end 1 % af Vietnams befolkning. Ligesom andre etniske minoritete­r kaemper de for at bevare deres kultur, der er truet af fattigdom og tiltraekni­ngen af moderne teknologi, byer og majoritets­kulturen.

Tam Thi Ton håber, at de materialer, hun udvikler til bahnarfolk­et, vil afføde lignende initiative­r til andre mindretals­sprog i Vietnam. ▯

 ??  ?? Dit abonnement har bidraget til, at National Geographic kunne finansiere dette og andre forsknings­projekter og opdagelses­rejser. Tam Thi Ton bruger folkelige ordlege til at udvikle tosproglig­t undervisni­ngsmateria­le til de 1600 bahnar-elever i Vietnams centrale højland.
Dit abonnement har bidraget til, at National Geographic kunne finansiere dette og andre forsknings­projekter og opdagelses­rejser. Tam Thi Ton bruger folkelige ordlege til at udvikle tosproglig­t undervisni­ngsmateria­le til de 1600 bahnar-elever i Vietnams centrale højland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark