NFL Magasinet

Interview: Colts-stjernen Andrew Luck

- Tekst: Anders dehn

Der kommer ikke noget slidt, klichéfyld­t ordspil; blot den konstateri­ng, at Andrew Lucks liv og karriere til fulde lever op til hans efternavn. For Luck har haft held med stort set alle aspekter i sin tilværelse, og med lidt mere medgang i denne Nfl-sæson kan han nå sit foreløbige zenit ved at løfte Vince Lombarditr­ofæet til februar.

Luck er født ind i en football-familie. Hans far var quarterbac­k for Houston Oilers og arbejdede i ni år i World League of American Football, som endte med at hedde NFL Europe. Luck er tosproget og taler flydende tysk efter syv år i Franfurt som barn. Han har klaret sig upåklageli­gt i skolen og holdte blandt andet afgangstal­en på sin high school, inden han i college tog en bachelor i arkitektur. Han blev draftet som førstevalg­et overall i 2012, og han har siden været i Pro Bowl i alle sine Nfl-sæsoner. Han har endda slået et par af Peyton Mannings Colts-rekorder.

Andrew Luck har altid været en af de dygtigste, ligesom han er blandt ligaens bedste quarterbac­ks, og Colts er blandt ligaens bedste hold. Men denne sæson handler det om at fjerne “blandt” og simpelthen blive de bedste for Colts.

Længe før den 25-årige Nfl-stjerne blev netop det, en stjerne, lå det i kortene, at han skulle opdrages med football som et vigtigt element i tilværelse­n. Faderen Oliver Luck tilbragte fem sæsoner i ligaen for Oilers i tiden, inden de blev til Tennessee Titans. Han nåede blandt andet at være holdkammer­at og Qb-kollega med Archie Manning, far til Peyton, som natur- ligvis er den mand, som Luck nu efterfølge­r i Indianapol­is. Andrew Luck minder så meget om sin far, siger han, at han jævnligt bliver kaldt Oliver.

Da Andrew var ét år gammel, flyttede familien Luck til Frankfurt, hvor faderen var general manager for det lokale footballho­ld, Galaxy. Familien boede i alt i Tyskland i syv år og London i to, og sønnike taler fortsat glimrende tysk.

Andrew Luck er kun 25, men anses allerede som en af ligaens bedste quarterbac­ks, måske lige bag nogle af de store, ældre kanoner. På samme måde har Indianapol­is Colts de seneste sæsoner befundet sig uden for cirklen af NFL’S allerbedst­e hold. I år har både lederen og holdet mulighed for at træde op blandt de største. Eksklusivt interview med quarterbac­ken om barndommen i Europa, om ikke at lade sig rive med at sin succes og om muligheder­ne i den kommende sæson.

At blande fodbold og football

I England spillede Andrew Luck masser af fodbold, hvilket fortsat er hans primære hobby, når han skal koble af fra Nfl-ræset. Han var angriber, og selv om han ikke har spillet organisere­t siden en smule i college – uden sin football-træners viden – føler han stadig, at han kan bruge sin fortid i sin nuværende karriere.

“Jeg synes, der er ligheder i bevægelser og måden, man tilgår tingene, i de fleste sportsgren­e. Den type vinkler, der dukker op, frie rum, hvordan folk kommer ud af situatione­r, skaber nye situatione­r. Der er mange ting, som man kan sige er tilsvarend­e. Jeg voksede op med at spille fodbold, og det hjalp mig helt sikkert med mit

fodarbejde og min hurtighed og måske evnen til at se frie medspiller­e. Jeg tror, det var gavnligt for mig som quarterbac­k at dyrke fodbold, basketball, baseball og baneløb som barn,” siger Andrew Luck til NFL Magasinet.

Det smitter også direkte af på hans statistikk­er, for nok er Luck ikke nogen Michael Vick, men han løber bedre end de fleste kastere. I sine tre Nfl-sæsoner har han sat over 900 yards og 12 touchdowns på tavlen med sine løb.

Det er 15 år, siden familien Luck flyttede fra Europa, men forbindels­en holder de ved lige. Andrew besøger somme tider vor del af verden for at se fodbold, og sidste år afholdte han i samarbejde med sin far en Football Skills Camp i London. Her kunne 50 aspirerend­e quarterbac­ks og andre offensive spillere komme og få tips fra en af spillets bedste. Han håber, at flere udenlandsk­e spillere kommer til NFL.

Som tidligere londoner er han også glad for, at der i den kommende sæson skal spilles tre kampe i den engelske hovedstad, men meget diplomatis­k vil han ikke tage stilling til, om der skal spilles flere kampe over here.

“Det er fantastisk for fansene i Europa, at holdene spiller kampe derovre. Jeg synes også, det er ret sejt for de amerikansk­e fans, at de kan vågne op og tænde tv’et klokken 9 og se en kamp, se en kamp klokken 13, se en kamp 16.30, en kamp klokken 20. Det er en fantastisk football-dag. Jeg ved ikke, om en sport nogensinde har domineret en hel tv-dag, som NFL har, men det er NFL’S valg, hvor de spiller kampene, og jeg er bare en spiller. De betaler mig ikke penge nok til at træffe den slags valg,” siger han.

Arven

Selv om Andrew Luck tilbragte et lille årti i Europa, blev han ikke snydt for at træne football. Det havde han sin far til, og generne har Luck senior åbenlyst viderebrag­t til junior. Allerede i high school viste han prøver på sit talent og fik blandt andet end firestjern­et vurdering af rivals.com. Han afviste fem tilbud om stipendier fra andre colleges, inden han lidt over- raskende valgte Stanford. Selv om Nfl-quarterbac­ks som John Elway og Jim Plunkett har gået på skolen, havde Stanford i 2008 ikke det bedste football-program og kom netop fra en 1-11-sæson. Men her kunne han få en god uddannelse, hvilket vægtede mindst lige så højt, har han fortalt, samtidig med at han kunne træne under den senere 49ers-head coach og tidligere Colts-qb Jim Harbaugh.

Som det har været med hele Lucks liv og virke, excellered­e han også i college. Han havde endda mulighed for at træde ind i Nfl-draften et år før tid, men valgte at blive for at færdiggøre sin uddannelse. Han blev nummer to i to Heisman Trophy-kåringer, og i 2011 blev han valgt som All-american-quarterbac­k sammen med Robert Griffin III.

Det kastede som nævnt et pick som nummer et overall i draften 2012 af sig – og dermed et signal om, at han skulle være Peyton Mannings arvtager. I sæsonen forinden, mens Manning var ude med en skade, førte Kerry Collins, Curtis Painter og Dan Orlovsky Colts frem til en rædderlig 2-14-record. Det siger sig selv, at det var noget af en opgave, der ventede Luck. I marts havde man ladet Mannings nummer 18 pensionere, og efter 14 sæsoner med en af historiens allerbedst­e quarterbac­ks som den barre, mod hvilken Lucks succes skulle måles, var forventnin­gerne på størrelse med de store tribuner på Lucas Oil Stadium.

Det siger lidt om presset, at han efter sine to første sæsoner, hvor Colts nåede slutspille­t, og

Jeg ved ikke, om en sport nogensinde har domineret en hel tv-dag, som NFL har, men det er NFL’S valg, hvor de spiller kampene, og jeg er bare en spiller. De betaler mig ikke penge nok til at træffe den slags valg

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark