NFL Magasinet

Vi vil vinde Super Bowl

interview med Colts-spiller:

- tekst: Anders Dehn

For 13 år siden vidste Björn Werner ikke, hvad NFL er. Eller football for den sags skyld. Som så mange andre tyske drenge spillede han fodbold. Det var først, da hans klassekamm­erat tog en af de aflange bolde med i skolen, at Werner stiftede bekendtska­b med sporten, og derfra gik det hurtigt. Han forelskede sig i football helt fra starten, og han brugte timevis på at spille Madden og se højdepunkt­er online hver mandag morgen. Kampene blev som oftest vist alt for sent, og hans families tv kunne ikke tage den kanal, der viste kampene. Noget af en kontrast til den fodboldver­den, han kendte, hvor Tyskland det år tabte Vm-finalen til Brasilien, og dækningen var allestedsn­ærværende.

Efter introdukti­onen til spillet startede han med vennen på et lokalt flag football-hold, og siden er det fortsat med at gå hurtigt for den nu 24-årige tysker. I løbet af de 13 år, siden klassekamm­eraten havde sin bold med i skole, er Werner flyttet til USA, har startet en Nfl-karriere og står nu med et meget konkret mål for sæsonen: Colts skal vinde Super Bowl.

Björn Werner er på vej ind til sin tredje sæson i NFL. Han var Indianapol­is Colts’ førsterund­evalg som nummer 24 overall i draften i 2013 og den første tysker til at blive draftet i første runde. Det var der imidlertid ikke meget, der tydede på, da han i 2007 kom til USA. Werner ville udleve sin drøm om at spille i den største football-liga i verden, og hvis det betød, at han omkring sin 17 års fødselsdag måtte flytte om på den anden side af verden, måtte det være sådan.

Som tysk teenager var det ikke så nemt at få plads på en amerikansk high school, og da slet ikke når hans forældre ikke havde råd til at betale for gildet. Björn Werner måtte selv klare sagerne, hvis han ville af sted. Og det ville han. Gennem et firma, der specialise­rer sig i at hjælpe europæere på udveksling­sophold i USA, fik han et stipendium på Salibury School i Connecticu­t. Han stablede selv det hele på benene uden hjælp fra sine forældre. Først da han havde alle detaljer på plads, fortalte han dem om sine planer.

Selvom Werner kom sent i gang med football, og han ikke er vokset op i et land, hvor sporten er så integreret en del af kulturen, som den er i USA, har han ikke en masse, han skal opveje for. “Det føler jeg ikke, for der er mange spillere i NFL, som faktisk startede deres karrierer senere, end jeg gjorde. Jeg begyndte at spille, da jeg var 12 år gammel, og de gjorde et godt stykke arbejde i Tyskland ved at lære mig de grundlægge­nde regler for spillet og teknikken. Det var selvfølgel­ig ikke på samme niveau, men de lærte mig spillet på den rette måde, og det er jeg taknemmeli­g for,” siger Björn Werner.

At udvide en minoritet

Foruden ham er der fire andre tyskere i NFL: Sebastian Vollmer (Patriots), Markus Kuhn (Giants), Kasim Edebali (Saints) og Mark Nzeocha (Cowboys). Med kun fem mand i en liga med så mange spillere udgør tyskerne selvsagt en minoritet, og det kaster somme tider nogle specielle øgenavne af sig. Blandt holdkammer­aterne går Werner blandt andet under The German Assassin, The Germinator eller bare German.

Minoritets­rollen er dog ikke kun sjov og spas; Werner går meget op i at udbrede kendskabet til NFL i Europa. Han tror på, at der findes et stort uudnyttet potentiale i vores del af verden, og at ligaen ville drage fordel af at få flere europæere med. Han ved alt om, hvor svært det kan være, men han vil gerne gøre en indsats for at give den chance, han fik, til flere. Dels ved at være et godt eksempel på, at det kan lykkes, og dels ved selv at arbejde aktivt for at skabe muligheder.

“Det er vigtigt for mig at få spillet til at vokse derovre og gøre det større, fordi jeg ved, at der er masser af talent derovre. Det er bare trist at se, at det er så svært at komme herover. Der er så meget talent derude, som aldrig kommer af sted og får chancen for at udfylde sit potentiale. Jeg forsøger altid at gøre, hvad jeg kan for at hjælpe folk med at blive set. Om et par år kan vi forhåbentl­ig have en lille pipeline, hvor europæere kommer til USA i high school, college eller NFL,” siger den store Colts-mand.

Derfor har han da også et råd til unge, håbefulde europæere, der gerne vil skabe sig en kar-

Mens modstander­e som Peyton Manning og Tom Brady allerede var etablerede profiler og Pro Bowlere, kendte Björn Werner intet til NFL i starten af dette årtusinde. Nu har Colts-linebacker­en taget en lang, usandsynli­g vej fra Berlin til Indianapol­is, og den kommende sæson har et klart succeskrit­erium. Han vil vinde den største af alle kampe.

riere i verdens største football-liga, på rede hånd.

“Hvis man har en drøm om at spille i NFL, bør man forsøge at udleve den. Man skal lægge alt i det, ofre nogle ting og bare lægge hele sit fokus på det. Jeg bliver tit spurgt “Hvordan gjorde du det? Hvordan kom du derover?” Man bliver nødt til at finde en vej. Der er ingen nemme svar på det, og hvis man virkelig vil det, finder man en måde. Ring til high schools, ring til colleges. Det er en lille chance, men man bliver i det mindst nødt til at forsøge det.”

Kryptonit fra

New England

Det har ikke altid været nogen nem vej i NFL for tyske Björn Werner, men han har nået sit mål. I hvert fald det første; at komme i ligaen. Nu venter det næste mål. De seneste tre år har Colts taget et skridt for hver sæson. Først tabte man i wild card-runden i slutspille­t, så i divisional og senest i Afc-finalen. Derfor er der kun ét naturligt næste skridt, og Werner har da også et ganske kort svar på spørgsmåle­t om, hvad hans og holdets ambitioner for den kommende sæson er: “At vinde Super Bowl.” For at komme så langt skal Colts forbi New England Patriots, som har ageret stopklods i de to seneste sæsoner. I den første af dem var Werner reserve, og i 2014-sæsonen var han starter.

Han sad ganske vist ude i Afc-finalen, fordi han havde knæ- og skulderpro­blemer, men Werner har mødt Patriots før, og han har tidligere kaldt dem Colts’ kryptonit med henvisning til Supermans eneste svaghed.

“Det er et fantastisk hold, og det er grunden til, at de vandt Super Bowl sidste sæson. Det er altid Colts mod Patriots. De er vores ærkerivale­r, og vi bliver nødt til at finde en måde at slå dem, så vi forhåbentl­ig kan komme i Super Bowl i denne sæson,” siger linebacker­en.

Rivaliseri­ngen mellem de to blåklædte hold er en af de største i NFL, så det gør naturligvi­s ondt i Indianapol­is at tabe så vigtige kampe og især med de marginer, det skete med. I 2013 vandt Patriots 43-22, i 2014 var det endnu værre med 45-7. Resultatet blev måske overskygge­t af deflate-gate og Tom Bradys efterfølge­nde karantæne, men det ændrer ikke på, at det var det næststørst­e Colts-nederlag til rivalerne i de 79 indbyrdes opgør i historien.

I Indianapol­is er de meget bevidste om deres problemer, og Werner er heller ikke i tvivl om, hvor de skal forbedre sig. De skal være bedre i de store kampe.

“Som hold skal vi selvfølgel­ig forbi de store drenge – Denver Broncos, Pittsburgh Steelers. I slutspille­t er man nødt til at vinde. I de seneste tre år var det Patriots, som slog os ud, så vi skal blive bedre til det [ vinde i slutspille­t] og slå de hold,” siger han om et par hold, der har spillere, som allerede var kæmpe profiler i ligaen, da han sad hjemme i Berlin og spillede Madden.

Forud for 2015-sæsonen er det et åbent spørgsmål, om Björn Werner kommer til at fastholde sin startplads fra sidste sæson. Han har blandt andet kompetent konkurrenc­e fra den seksfoldig­e Pro Bowler Robert Mathis og Jonathan Newsome, der spillede en glimrende rookiesæso­n i 2014. Desuden blev Werner kritiseret for sine præstation­er i sidste sæson, men han mener, at de i USA kigger for meget på statistik. Ikke at kritikken påvirker ham synderligt meget.

“Det hører med til jobbet. Jeg er ikke den første, der bliver skrevet negativt om, og jeg er ikke den sidste. Tager vi Tom Brady som eksempel: efter Patriots fik bank af Kansas City [14- 41 i uge 4], hed det sig, at Brady ikke var den samme længere, og at han burde gå på pension. Og nu? Nu har han vundet Super Bowl igen,” sagde Werner til tyske spox.com i marts.

Det er den uimponered­e attitude, der skaffede ham til USA, det er den attitude, der fik ham draftet i første runde mod alle odds, og det er den attidude, der skal sikre ham endnu en sæson som starter hos Indianapol­is Colts. En sæson, der gerne skulle munde ud i den største triumf af dem alle: at vinde Super Bowl.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark