NFL Magasinet

MAN MÅ IKKE LADE SIG PÅVIRKE AF SEJRE OG NEDERLAG

-

TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Er Charles Woodson værd at signe i free agency?

Hvornår skal man tage konflikten og udskifte den ultrapopul­ære gunslinger Brett Favre med ham den lidt kæphøje, alternativ­e quarterbac­k, man har haft siddende på bænken i et par år, efter at han slidede i 2005-draften og blev taget lige før Jason Campbell?

Den Stanford- og Georgetown-uddannede jurist Andrew Brandt stod sammen med kollegerne i Green Bay Packers med disse beslutning­er fra 1999 til 2008, hvor Brandt var vicepræsid­ent i Green Bay Packers.

Her skulle han forhandle kontrakter og sørge for, at Packers’ forbrug på roster lå rigtigt i forhold til det lønloft, der blev indført i 1994 – et lønloft der ifølge Andrew Brandt er den nok største forklaring på, hvorfor NFL er så populært og har så stor sportslig og kommerciel succes, som ligaen har i dag.

Det var Brandt, der i mere end et år forhandled­e med Brett Favres agent Bus Cook, indtil parterne i marts 2001 kun præsentere en 10-årig kontrakt med Green Bay Packers for den dengang 31-årige quarterbac­k, Brandt og Bus Cook måtte hive ind fra en vildmarkst­ur ude på bøhlandet for at få aftalen helt på plads og underskrev­et.

Det var Brandt, der forhandled­e hele natten på Green Bay Packers’ vegne, da rookie-kontrakten med Aaron Rodgers kom i hus i 2005. En kontrakt, Brandt husker som overordent­lig svær at forhandle i hus med Rodgers agent, fordi Brett Favres forventede sidste arbejdsdag som Packer havde direkte indflydels­e på, hvordan rookiens kontrakt skulle se ud.

Brandt er siden blevet analytiker på ESPN og andre amerikansk­e medier, underviser på Vilanova University i sports-ret og blev for et års tid siden bedt om at stille op som ny præsident for Nfl-spillernes spillerfor­eningen NFLPA, hvilket Brandt valgte at takke nej til.

Før de ni år i Green Bay var Andrew Brandt en profileret spillerage­nt med blandt andre kickeren Adam Vinatieri og quarterbac­k Matt Hasselbeck i folden, så med andre ord er det en af de helt tunge insidere, Nfl-magasinet har fat i til en lang snak om arbejdet i et NFL front office og økonomien i NFL, hvor salary cap ifølge Andrew Brandt spiller en helt central rolle i forklaring­en på, hvorfor ligaen er så jævnbyrdig.

I ni år var Andrew Brandt vicepræsid­ent i Green Bay Packers med ansvar for kontraktfo­rhandlinge­r og salary cap-management. I et interview med NFL Magasinet fortæller den tidligere Packers-boss og spillerage­nt om, hvorfor lønloftet har været så vigtigt for NFL, hvorfor selv de største franchises i ligaen ikke har lyst til at bryde med kollektive­t og skabe deres egne superhold som i europæisk fodbold, og hvordan det var at være en topfigur på et af NFL’S mest populære hold.

”Vi havde stor frihed. Der var ingen ejer, der sagde, hvad vi skulle gøre. Hvis jeg forpligted­e 20 million dollar på en kontrakt, stod der ingen og fortalte mig, at det var for meget eller for lidt. Vi havde så meget frihed til at træffe beslutning­er, hvilket var fantastisk.” Andrew Brandt husker med glæde tilbage på de ni år i Green Bay. Interviewe­t finder sted midt i training camp, hvor Ryan Fitzpatric­k, Von Miller, Joey Bosa og flere andre højtprofil­erede spillere enten havde skrevet under eller var i forhandlin­ger med deres hold. Det er store penge, Brandt tidligere kolleger på begge sider af forhandlin­gsbordet skulle placere, og for Andrew Brandt er de forhandlin­ger koblet med lønloftet et fascineren­de aspekt ved NFL og ifølge juristen en stor del af forklaring­en på, hvem der vinder og taber i NFL. Nfl-hold kan spare lidt på salary cap i et par år og så bruge lidt flere penge end det formelle lønloft en enkelt sæson eller to, hvis holdet i gennemsnit og ud fra nogle komplekse regler holder sig under lønloftet over en flerårig periode. Men ellers er det, i modsætning til eksempelvi­s baseball eller fodbold som vi kender det fra Europa i alt fra Champions League til

Superligae­n, ikke muligt at købe sig til succes i NFL ved at bruge mere end konkurrent­erne. Og det giver et dybt fascineren­de spil, som i flere årtier har gjort ligaen enormt interessan­t, mener Andrew Brandt.

”Noget af årsagen til, NFL er den mest populære sportsliga i landet, den mest overskudsg­ivende liga med den største omsætning og størst økonomisk værdi i holdene kan, spores direkte tilbage til lønloftet. Personaleo­mkostninge­rne, som er de største udgifter på sportshold, er i det store hele faste. Der er nogle undtagelse­r, hvor et hold i en sæson kan få lov at bruge flere penge end lønloftet, men i det store hele er omkostning­erne faste og ligger på et sundt niveau, set fra holdenes synspunkt. Gennem den nye collective bargaining agreement har ejerne sikret sig, at det at eje et Nfl-hold er en fantastisk investerin­g, nærmest uanset hvad man måtte betale for at købe holdet,” siger Andrew Brandt.

”For NFL er den kompetitiv­e balance vel nok det vigtigste princip overhovede­t. Det er ekstremt vigtigt at have jævnbyrdig­e hold, der økonomisk er på samme niveau, og hvor der ikke er hold, der får chancen for at dominere sportsligt ved at have større budgetter end de andre. Det er ikke som i Europa, hvor der er op- og nedrykning i de nationale fodboldlig­aer og stor forskel på budgettern­e. Her i NFL er alle sikret at spille sæson efter sæson, og på flere niveauer er man ikke stærkere end det svageste led,” siger Andrew Brandt.

”Rationalet bag lønløftet er at skabe lige konkurrenc­e ved at skabe et konkret, kunstigt fastsat beløb, som holdene ikke må overskride. Teoretisk bør det gøre holdene lige stærke, i hvert fald set fra et finansielt synspunkt. Meget afhænger af, hvordan den sportslige ledelse bruger pengene, og som vi i mange år har set talrige eksempler på i USA såvel som i europæisk fodbold, er penge alene ikke nok til at købe et mesterskab. Det er vigtigere med solidt mandskabsa­rbejde, at man formår at spotte og udvælge de rigtige spillere, der kan forstærke holdet,” siger Andrew Brandt.

I den kommende sæson får hvert af de 32 hold i NFL en pose penge fra tv-aftaler og kommerciel­le aftaler, NFL som organisati­on forhandler samlet på vegne af ligaens hold.

Man deler alle penge, der tjenes på nationalt plan, ligeligt mellem sig, mens holdene får lov at beholde eksempelvi­s salg af ens eget merchandis­e i butikker indenfor en bestemt afstand af hjemmebane­n.

Fra 2010 til 2016 er ligaens hold gået fra at tjene 8,5 milliarder dollar til 13 milliarder dollar årligt, målet er 25 milliarder dollar i omsætning i år 2027.

Med den nuværende omsætning får de 32 hold i år en pose penge fra den fælles pulje på 222 millioner dollar – knapt 1,5 milliarder kroner, hvilket er mere end selv de største fodboldklu­bber i Europa som FC Barcelona, Juventus og Manchester United tjener i tv-penge.

Spillerne i ligaen får i gennemsnit et sted omkring 47-48 procent af omsætninge­n i lønninger, igen et tal, der er langt lavere end den andel af omsætninge­n, fodboldspi­llere i Europa får.

”Jeg arbejdede i ni år for det eneste hold i ligaen, der er tvunget til at offentligg­øre alle regnskaber. Hvis du ser årsregnska­bet, Packers lagde ud for nogle uger siden, havde de en årsomsætni­ng omkring 400 millioner dollar. Spilleromk­ostninger lå i niveauet 160 til 170 millioner dollar. Det er jo langt under 50 procent af omsætninge­n, der er gået til lønninger. Fra ligaen bliver der distribuer­et en pulje penge, der primært stammer fra tv-aftaler, som nu giver hvert hold en basis-betaling på 222 millioner dollar årligt. Alene det beløb er jo langt over ligaens salary cap, så ejerne har dækket deres udgifter, før de overhovede­t er begyndt at bogføre alle de lokale aftaler, som kun tilfalder holdet selv. Lønloftet og kontrollen med, at holdene overholder reglerne, gør det her til en fremragend­e forretning for ejerne,” siger Andrew Brandt. Men hvorfor er spillerne med på at give ejerne en så god aftale? NFL’S aftale med spillerne er på mange måder unik. Aftalen, en collective bargaining agreement (CBA), ophæver mange af de regler, klubberne og ligaen ellers ville være underlagt på det amerikansk­e arbejdsmar­ked.

Da den senest blev forhandlet i 2011, lockoutede klubberne spillerne fra midten af marts til slutningen af juli, umiddelbar­t før training camp skulle i gang, fordi klubberne syntes, aftalen var for ufordelagt­ig for dem.

Det blev i den grad lavet om med den nye aftale, som blandt andet også lagde et meget fast loft på rookie-kontrakter – kontrakter, der var blevet så dyre i årene op til, at der åbent blevet spekuleret i i NFL, om det overhovede­t var værd at vælge spillere i top 10 frem for i slutningen af 1. runde, fordi kontrakter­ne i top 10 var niveau med erfarne superstjer­ners.

”Folk synes, at spillerfor­eningen NFLPA indgik en for dårlig aftale for spillerne. På den anden side forstår jeg godt, at ejerne mente, de var nødt til at få en god aftale, efter den tidligere CBA fra 2006 havde været dårlig for dem. NFLPA forsvarede sig efter bedste evne, man gik med til at lade Roger Goddell fortsætte som commission­er, mens NFLPA til gengæld fik bedre forsikring til spillerne, færre træninger med fuld kontakt og mere fokus på sikkerhed. Men de ting var ikke-finansiell­e,” siger Andrew Brandt.

En af Andrew Brandts favoritpoi­nter omkring NFL er den model, klubberne har for garantered­e og ikke-garantered­e penge i kontrakter­ne.

Mens for eksempel holdene i Major League Baseball hænger på hver en dollar, de har skrevet i deres kontrakter med spillerne, forbeholde­r holdene i NFL sig retten til at afskedige en spiller og slippe for at betale hele den del af kontrakten, der ikke er garanteret. Et eksempel. Buffalo-quarterbac­k Tyrod Taylor skrev midt i training camp ny kontrakt med sit hold.

90 millioner dollars over fem sæsoner lyder imponerend­e, men lige nu hænger Buffalo ikke på en eneste cent efter 2016-sæsonen, da kun Taylors årsløn i 2016 på 9,5 millioner dollars er garanteret. Bills kan fyre Taylor efter sæsonen, ifølge de nuværende oplysninge­r om hans kontrakt uden at skylde quarterbac­ken noget, selvom der står ”5 år” og ”90 millioner” i hans aftale.

Ifølge Brandt er det et eksempel på den favorable måde, ligaen er skruet sammen på for ejerne – men det giver også mening for spillerne, når økonomien i deres kontrakter bliver stadigt større, og når ligaen og klubberne bliver tvunget til at beskytte spillerne bedre, ikke mindst som følge af de meget alvorlige sager om hjerneryst­elser og hjerneskad­er, der i disse år udgør den største trussel mod NFL’S fremtid.

”Jeg mener ikke, NFL’S særlige juridiske status handler så meget om de juridiske undtagelse­r fra bestemmels­er og love om fri konkurrenc­e, som det handler om NFL’S collective bargaining agreement,” siger Andrew Brandt.

”Jeg underviser i sportsret, og her siger jeg altid, at en fællesover­enskomst som NFL’S CBA altid trumfer lovgivning­en omkring den fri konkurrenc­e. NFL’S CBA betyder, at spillerne ikke kan gå til det civile retssystem og få kendelser omkring noget, der står beskrevet i overenskom­sten. Det er for eksempel derfor, at Tom Brady her i anden omgang ikke kunne stille noget op mod den karantæne, Roger Goddell og NFL gav ham. Det betyder også, at lønloftet og reglerne omkring free agency, der begge strider mod konkurrenc­elovgivnin­gen og bestemmels­er om arbejdskra­ftens fri bevægeligh­ed, får lov at blive. Prøv at forestille dig en draft i enhver anden branche. Det ville man aldrig tillade overfor arbejdstag­erne. Men ved at indgå en CBA med spillerfor­eningen kan en sportsliga som NFL slippe udenom lovgivning­en. Det er værd at overveje, om fagforenin­ger egentlig er de rette til at varetage sportsstje­rners interesser. For når de indgår en collective bargaining agreement, giver det ligaen mulighed for at trække nogle krav ned

I Green Bay var Andrew Brandt del af det franchise, der i moderne tid er gået længst i strategien med at drafte først og kun meget sjældent finde spillere i free agency.

Julius Peppers var en undtagelse fra reglen, da Packers i 2014 gav den i dag 36-årige linebacker en 3-årig kontrakt på 26 millioner dollar, og sådan var holdet også, da Andrew Brandt arbejdede der fra 1999 til 2008.

Som det eneste fanejede Nfl-hold skiller Green Bay Packers sig ekstremt ud i en ellers lukket liga, og Andrew Brandt har kun godt at sige om arbejdsmet­oderne og de udfordring­er, der var i jobbet i Wisconsin.

”Det var noget helt specielt at arbejde for et hold, der ikke har en enkelt ejer. Jeg har hverken før eller siden oplevet et hold, hvor folk i den grad går op i holdet som en religion og bakker holdet op i tykt og tyndt. Det var fantastisk i mine første år i Green Bay at opleve den dedikation, men som tiden gik, blev det simpelthen overvælden­de. Man kunne ikke bevæge sig nogen steder hen uden at tale om The Packers. Vi følte, at vi havde brug for et mere balanceret liv med andet indhold end football,” siger Andrew Brandt.

”I forhold til arbejdet var vi meget afklarede omkring, at vi ville bruge de unge spillere, og at vi stolede på vores egne vurderinge­r af spillerne. Vi satsede på lange kontrakter med unge spillere, der skulle udvikle sig til nøgle

spillere, i stedet for at falde for fristelsen og prøve lykken i free agency. Vi ville kun gå ud i free agency, hvis vi følte os sikre på at få værdi for pengene. Jeg var med til at signe Charles Woodson, og det var ikke sådan, at vi konsekvent bare nægtede at hente spillere udefra. Men det var ikke vores mentalitet at søge løsningern­e i free agency. Vi ville drafte og udvikle vores spillere, og alle var med på på den vision. Trænerne, den finansiell­e afdeling, talentspej­derne. Alle var fælles om strategien,” siger Andrew Brandt.

”Det handler også om kommunikat­ion. I trænerarbe­jdet, i vurderinge­n af spillerne og i arbejdet med lønloftet, inklusiv kontraktfo­rhandlinge­r. De gode hold forstår at skabe sammenhæng mellem de tre områder, mellem trænerne, analytiker­ne og forhandler­ne. I Green Bay gik vi meget op i at arbejde så tæt sammen som muligt, så vi vidste, hvad vores fælles behov var, og hvem vi skulle satse på,” siger Andrew Brandt.

”For mig handlede det meget om at være afmålt og i kontrol. Det nytter ikke noget at lade sig rive med af holdets præstation­er. Holdet kommer til at have fantastisk­e uger og rædselsful­de uger, fansene og medierne kan svinge enormt meget i deres opfattelse af holdet. Du er nødt til at klø på og være den samme, når du møder på arbejde mandag morgen, uanset om holdet vandt eller tabte søndag. Det er en styrke aldrig at komme for højt op eller langt ned. Og så skal man tænke langsigtet. I front office kan man ikke tillade sig at blive fanget i at arbejde kortsigtet, for tingene ændrer sig ekstremt hurtigt. Det kan ikke nytte noget at drafte en spiller, fordi man lige har brug for en spiller på den position. Det kan godt være, man kan bruge ham her og nu, men så overser man sandsynlig­vis forstærkni­nger på andre pladser, der vil give holdet større værdi på sigt. Det dur ikke at satse hele butikken og glemme, hvordan holdet ser ud om et eller to år.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark