NFL Magasinet

DET TAGER TID AT EVALUERE EN DRAFT

-

”Hvis vi tager et hold som Seattle Seahawks, synes jeg, det er et godt eksempel på et hold, der har draftet sig til succes. De er et meget specifikt eksempel på det her, fordi de havde Russell Wilson i tre år, før de signede ham til en stor kontrakt. De havde ham, mens han gik og tjente en halv million dollar, fordi han blev taget i tredje runde af draften. Når man kæder det sammen med lønloftet for det samlede hold, gør det, at man har væsentligt flere penge at bruge alle mulige andre steder. Så hvis en god portion af ens hold består af spillere, der er draftet, kan du kontroller­e lønnen, og så kan du ellers gå ud og tilføje det, der er brug for i free agency,” siger Anders Rune Jansen, Nfl-kommentato­r på TV3 Sport.

Russell Wilson blev draftet i 2012 og vandt Super Bowl 48 – i sin kun anden sæson i NFL. Siden er den halve million dollar om året blevet til godt 22 millioner dollar om året, da han sidste år skrev under på en ny kæmpe kontrakt. Det beviser meget godt, hvorfor det er vigtigt at ramme spillere med kvalitet i draften, fordi det er til billige penge.

Nogle hold sværger måske for meget til draften og dykker ikke nok ned i free agency, hvor der også er en mulighed for at forstærke holdet. Et eksempel er Packers, der altid er i playoffs, men hele tiden virker til lige at mangle det sidste.

”De drafter godt, så de har ikke så mange huller. De tager folk ind, udvikler dem nogle år og er på den måde langsigted­e i det, de gør. Men jeg vil også sige, at jeg er en smule kritisk over for Green Bay. Man skal også kunne kapitalise­re, når man er tæt på. Man kan godt tænke ’hvad kan vi gøre for at få det ekstra nøk’? Sjovt nok lavede de jo en af det første og største free agent-signing nogen sinde i Reggie White, hvis man går tilbage til 1993. Han hjalp dem til at vinde Super Bowl tre år senere. Og Julius Peppers har jo også været enormt god for dem, så jeg synes, der er argumenter for, at de skal gøre det mere,” siger Anders Rune Jansen.

FAREN VED FRIE TRANSFERS

Free agency er den langt dyrere måde at gøre dit hold stærkere. Her kæmper du med 31 andre hold om spillere, og der kan derfor være en tendens til at overbetale i toppen af free agency. Philadelph­ia Eagles satsede op til 2011-sæsonen på free agency og hentede mange store og gode navne til. Det fik quarterbac­k Vince Young, der var en af de mange free agent-signings, til at døbe holdet for ’Dream Team’. Ind kom Nnamdi Asomugha og fik en stor kontrakt, ligesom Evan Mathis, Jason Babin og Ryan Harris kom til Eagles. Men det sammensatt­e hold lykkedes aldrig, der var ikke meget dream team over det, og sluttede uden for playoff-pladserne. Og eksemplern­e er flere. ”Redskins var i en årrække et eksempel på, hvordan man bygger sit hold forkert op. De fik i 1999 en ejer i Dan Snyder, der bare ville vinde og have succes, men han snublede over sine egne ben, fordi han gik ud med den store tegnebog. Nu går vi langt tilbage, men det var sådan noget med at signe Bruce Smith, der var en sackkonge og et stort navn, og Deion Sanders. Det var sådan lidt manager-agtigt, fantasy football-agtigt, fordi det var nogle navne som havde været gode, men som ikke var det længere. Hold op, hvor jeg synes, de i mange år var dårlige til det. Det er lidt skrækeksem­plet for mig. De signede også Albert Hayneswort­h, en defensive tackle, til en kontrakt på 100 millioner dollar. Han endte med at tjene 41 millioner dollar for to halvdårlig­e, skadesplag­ede sæsoner, inden han blev tradet. Det var jo quarterbac­k-penge. Så der blev taget mange dårlige beslutning­er, og det er eksemplet på, at man er fristet af at få noget til at ske med det samme,” siger Anders Rune Jansen.

Men mens både Eagles og Redskins har fejlet ved at satse for meget på free agents, kan det alligevel lade sig gøre at lave et Super Bowl-vindende hold gennem free agency. Det er Broncos’ Super Bowl-sejr fra i februar et udmærket eksempel på. Nøglespill­ere som Peyton Manning, Emmanuel Sanders på offense og vigtige spillere som Aqib Talib, T.J. Ward og Demarcus Ware blev alle godt betalt for at komme ind og hjælpe Denver med at vinde.

”Og det er meget skægt med det hold, for det er ikke et hold, der er bygget gennem draften. Så man må bare sige, at i NFL kan du vinde på mange forskellig­e måder. I Super Bowl vandt Broncos med et forrygende forsvar, der ikke var bygget gennem draften, men gennem free agency. Selvfølgel­ig har de draftet Von Miller og Chris Harris og ramt på andre spillere, men de havde nok ikke vundet, havde de ikke fået Demarcus Ware, Aqib Talib og T.J. Ward ind. Så der er ikke en regel for, hvordan du skal bygge dit hold op til at vinde i NFL. Der er mange forskellig­e måder. Men det er klart, at du er nødt til at ramme på noget i draften, ellers vinder du ikke i NFL,” siger Anders Rune Jansen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark