NFL Magasinet

Interview: Morten Andersen i HOF

Han kom, han så, han sejrede. Den 57-årige dansker Morten Andersen fik i starten af august den største hæder, man kan få som amerikansk­e fodboldspi­ller ved at blive indlemmet i Hall of Fame. Andersen håber, at han med sin tale til indlemmels­en og sin lang

- TEKST: KENNETH JENSEN

I små 20 minutter natten mellem lørdag den 5. august og søndag den 6. fokuserede hele Amerika på Morten Andersen, der talte i forbindels­e med indlemmels­en i Pro Football Hall of Fame. Det var mere tv-tid, end den tidligere danske Nfl-kicker er vant til. Som kicker er man normalt kun ”på” i få sekunder. Sekunder, hvor man enten bliver helten eller skurken. Enten går bolden mellem stængerne, eller også går den forbi. Det er den ultimative helt-skurk-position i NFL. Morten Andersen var ofte helten. Med 2.544 Nfl-point er Andersen den mest scorende nogensinde i et spil, hvor der hidtil kun er to danskere, der har spillet. Han holder et utal af rekorder og spillede 25 sæsoner i NFL. Nu har han fået den ultimative anerkendel­se i form af en guldjakke og optagelsen som medlem af Hall of Fame. Den 57-årige dansker er udødeliggj­ort med en byste stående i fodboldens hellige hjem i Canton, Ohio.

Kun i Hans Nielsens rødbedefar­vede pas har der som i Andersens stået Danmark. Nielsen satte otte ekstra point på tavlen, men misbrugte begge sine field goal-forsøg i en kort Nfl-karriere for Chicago Bears. Og som den bare anden ”rene” kicker nogensinde blev Morten Andersen indlemmet – efter norske Jan Stenerud.

”Det er jo 26 år siden, han (Stenerud, red.) kom ind, og der er gået alt for lang tid, synes jeg. Det var tid. Nu er det ikke noget, man selv bestemmer, men forhåbentl­ig åbner min indlemmels­e døren på klem for andre specialist­er. Nåleøjet er meget lille, det har jeg selv tydeligt følt de sidste fem år. Man skal have både tid, tålmodighe­d og måske lidt held. Det er jo det ypperste, man kan opnå inden for den amerikansk­e fodbold, men jeg må også sige, at jeg aldrig har mødt en mand eller kvinde, der har haft succes og har gjort det alene. Man står på skuldrene af andre og har fået hjælp hen ad vejen. Det, føler jeg, er vigtig tat sige. Form i ger det kiroprakto­rer, massageter­ap ister, s portspysko­loger, trænere, holdkammer­ater, venner, familie. Alle, der har væretiden inderste cirkel i min karriere ,” siger Morten Andersen til Nfl-magasinet.

UDVEKSLING­SSTUDENTEN FRA STRUER

Historien om Morten Andersen er velkendt. Som 17-årig kom han til USA som udveksling­sstudent, han lærte at sparke til den ovale bold og fik et år senere et legat til at spille for Michigan State University. Andersen havde succes i college og blev i april 1982 draftet i fjerde runde af New Orleans Saints. I 1999 sparkede han Atlanta Falcons i Super Bowl, som dog blev tabt, og karrieren så ud til at være forbi i 2005, hvor Morten Andersen sad ude af NFL. Telefonen ringede ikke, ingen ny chance, men den sejlivede kicker fra Struer nægtede at opgive sin drøm og brugte mere end et år med selvtrænin­g i en park, fordi han ville spille. Noget, som Andersen også brugte meget tid på at berette om i sin Hall of Fame-tale. Og det gav pote. I 2006 kom han tilbage til Falcons og blev spillets mest scorende nogensinde. Nu er han så optaget i Hall of Fame.

”Det er vedholdenh­ed. Det der med at blive ved, når andre siger, man ikke burde. Når andre ikke tror på det. Man skal have den indre styrke, vilje og stædighed. Man skal have viljen til at tage risici, fordi man ved, at slutresult­atet er så stort, hvis man når derhen. Jeg satte mig på den yderste gren og tog en chance. Det kunne gå rivende galt, men det kunne også gå ufatteligt godt. Det endte godt for mig. Det ypperste i elitesport­en er, når nogen tager chancer baseret på deres forberedel­ser, evner og vilje,” siger Morten Andersen.

Selv om Morten Andersen kan se tilbage på en karriere, hvor Hans Nielsen var med til at rekruttere ”Mort” til Michigan State University, som Hans Nielsen også spillede for, inden han kom i NFL, er det svært at tale om decideret hjælp og vennetjene­ster i NFL. I NFL er det mand mod mand. Michigan State var vigtig for Andersen, men i NFL er der ingen vennetjene­ster, så han kan heller ikke gøre meget mere end at krydse fingre for den næste generation af danske Nfl-håb med Andreas Knappe i spidsen.

”Nej, man åbner sgu døren selv. NFL er ligeglad, om du kommer fra Danmark, Schweiz eller USA. Så længe du kan spille fodbold. Jeg kan ikke tage kredit for Andreas Knappe, det er kun Andreas, der kan det, og Hans (Nielsen, red.) kan ikke tage kredit for det, jeg har gjort. Enten har du evnerne, vedholdenh­eden og viljen, så de kan bruge dig, eller også har du ikke. Ligaen vil bare have de bedste spillere,” siger Morten Andersen.

TAK TIL DANMARK

Som tidligere Nfl-spiller med håb om at komme i Pro Football Hall of Fame kan man ikke gøre andet end at vente. Og håbe.

Det er en stor komité, der stemmer blandt de mulige Hall of Fame-deltagere, og Morten Andersen fortæller, at han var klar over, at det i år var et

vigtigt år i forhold til at komme ind, efter han fire år i træk akkurat ikke klarede nåleøjet. De kommende år er der nogle meget stærke kandidater, der gør det det i forvejen lille nåleøje tæt på umulig at se. Ikke at det var nu eller aldrig, men det var nu eller om et godt stykke ude i fremtiden for Morten Andersen.

”Mr. Automatic”, som Morten Andersen blev kaldt i USA, fik sin indlemmels­e, og selv om det er 40 år siden, han haft bopæl i Danmark, var Danmark en stor del af Morten Andersens tale i Hall of Fame-optagelsen.

”Jeg holder meget af Danmark, og jeg føler mig knyttet til landet. Stadig. Jeg syntes, det var vigtigt at påpege min historie, hvor jeg kommer fra, og hvorfor det er gået, som det er gået. Jeg har nogle værdier, der kommer et andet sted fra. Og så var det vigtigt at sige, at det kan lykkes for alle. I min tale ville jeg gerne male et billede af, at hvis man har viljen og chancen, er Amerika jo muligheder­nes land, og den amerikansk­e drøm ligger i os alle sammen. Lige meget hvor vi kommer fra. Jeg ville sige: ’Jeg kommer fra et lille land på størrelse med Maryland eller Atlanta med fem-seks millioner indbyggere, og der er langt til toppen, men se her. Her er jeg. Vi gjorde det her. Sammen’. Det var vigtigt for mig at sige,” lyder det fra Morten Andersen.

Den danske kicker kom, han så, og han sejrede i NFL, og via telefonen, der er forbundet til Andersen i Atlanta, fornemmer man, at det har været nogle gode, men også hårde uger op til indlemmels­en i Hall of Fame og festugen for danskeren og de andre nye medlemmer. Og alle beskeder fra nær og fjern – og dem har der været mange af – har Morten Andersen sat pris på.

”Jeg har fået meget feedback, også gennem de sociale medier, og jeg har fået mange anerkendel­ser gennem sms’er, emails og telefonopr­ingninger. Og meget er gentagelse­r. Mange har sagt: ‘Jeg har taget noget med fra din tale’. ’Talen har været inspireren­de - dit liv har været inspireren­de for mig’. ’Jeg kan bruge den ting, den ting og den ting’. Det var meget ydmygt for mig at mærke og høre, for så kan jeg sige, at jeg var lykkes med det, jeg ville,” siger Morten Andersen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark