NFL Magasinet

Den store quarterbac­k-eksamen

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Da Brock Osweiler var en stor teenager, 201 cm høj for at være præcis, havde han egentlig valgt at spille basketball på college.

Senere ombestemte han sig og valgte at spille football på Arizona State frem for tilbud fra blandt andre Stanford, der i stedet gav pladsen til Andrew Luck.

En måneds tid efter, Denver Broncos havde vundet Peyton Manning-auktionen, draftede John Elway så Brock Osweiler og sendte dermed 2. runde draftvalge­t i lære hos en af de dygtigste quarterbac­ks i Nfl-historien.

I 2015 vikariered­e Osweiler i november og december med rimelig succes for Manning på Denvers vej mod playoffs, før Manning til Osweilers store skuffelse tog jobbet tilbage i 3. quarter af sidste kamp i regular season.

Peyton Manning indstilled­e karrieren efter Super Bowl-sejren, og John Elway tilbød Brock Osweiler 45 millioner dollars på en treårig kontrakt som den levende quarterbac­k-legendes afløser på et Denver-hold med fremragend­e receivere og NFL’S giftigste forsvar.

Så begik Brock Osweiler en fejl. Dem havde der ikke været mange af i karrieren, men den dengang 25-årige quarterbac­k valgte i stedet for titelforsv­aret med et af NFL’S stærkeste mandskaber at blive starter for Houston Texans.

Her fik han i medgift en fireårig kontrakt til 72 millioner dollars og et helt nyt offensivt system, han havde et par måneder til at lære, før han skulle løfte holdet og et kæmpe forventnin­gs

pres qua sin kontrakt, som seks startende quarterbac­ks før ham i de tre forgangne sæsoner havde brændt karrieren af på.

Osweiler kastede 15 touchdowns og 16 intercepti­ons, før Texans’ ultra-tålmodige head coach Bill O’brien gav op og startede Tom Savage i de to sidste kampe af regular season.

På grund af en skade til Tom Savage var Osweiler tilbage i playoff-sejren over Oakland Raiders og et efterfølge­nde nederlag til New England Patriots.

Men Osweilers karriere er, hvis ikke ovre så i hvert fald i alvorlig fare for at være helt afsporet.

Han blev tradet til Cleveland Browns, da free agency begyndte i marts i år, og helt exceptione­lt betalte Houston Texans et andetrunde-valg i draften i 2018 til Cleveland Browns for at slippe af med Osweiler og hans kontrakt, hvilket er den helt omvendte verden i forhold til, at man plejer at betalte med attraktive draft picks for at hente spillere hos konkurrent­er i NFL.

”Prøv at tænk, hvis Osweiler ikke var gået efter pengene i Houston og i stedet havde spillet i Denver med et helt fantastisk defense. Peyton Manning skal jo ikke have ret meget kredit for Super Bowl-sejren i 2015-sæsonen, det var det gustne defense, der vandt det trofæ,” siger Jesper Elming, Nfl-ekspertkom­mentator og tidligere spiller og træner for flere danske tophold, blandt andre Aarhus Tigers.

”Så kunne det sagtens være, vi talte om Brock Osweiler som en top 10-quarterbac­k. I stedet valgte han et nyt system i Houston, hvor alt gik fuldstændi­g galt for ham,” siger Jesper Elming. ”Osweiler er et eksempel på, hvor ekstremt svært, det er at klare sig i NFL.”

LUTTER FANTASTISK­E QUARTERBAC­KS

I gennemgang­en af de 32 quarterbac­ks, NFL-MAgasinet forventer som startere i 2017-sæsonen, er det påfaldende, hvor relativt få, der i såvel Nfl-magasinets analyse som i mediebille­det og fan-diskussion­erne i USA betragtes som rigtigt gode, for slet ikke at tale elite-quarterbac­ks.

Det kan umiddelbar­t virke mystisk, for er NFL ikke netop et sted, hvor udvælgelse­n af spillere er helt ekstremt hård og der er forsvinden­de få pladser sammenlign­et med eksempelvi­s almindelig fodbold?

”Man skal ikke tage fejl. Samtlige 32 startere, I har analyseret, er helt vilde quarterbac­ks. Men de er bare i en sportsliga, hvor alt gøres op i stats, hvor spillerne år efter år bliver hurtigere, skarpere og mere specialise­rede,” siger Jesper Elming.

”Og så er der bare forskel på de rigtig, rigtig gode quarterbac­ks og de andre. Spíllere som Tom Brady og Aaron Rodgers. Jeg hader Green Bay Packers, især når de slår Minnesota Vikings, men jeg må indrømme, at jeg elsker at se Aaron Rodgers spille. Han er så fantastisk, taktisk, teknisk og som vinder, når presset er størst.”

”Elite-quarterbac­ks som Brady og Rodgers kan noget mentalt, der adskiller dem fra de andre. De er i stand til at ignorere en intercepti­on fuldstændi­g og gå ud og vinde kampen. Man skal forsøge at forstå, hvor stort presset er på en quarterbac­k. Mange vil gå i panik, hvis de begår fejl og er bagud, men de her topspiller­e er fuldstændi­g kolde.”

”Se Tom Brady i Super Bowl, da de var bagud 3-28. Man kunne ikke se på ham, om han var bagud 3-28 eller førte 41-10, eller at Patriots havde haft en skrækkelig første halvleg. Når han sætter sig ud på bænken, går han fuldstændi­g ind i en boble. Det ser nærmest ud som om, at han genoplader. Han er totalt upåvirket, og den egenskab er så vigtig. Jeg har spillet football, og det er nærmest ikke til at forklare, hvor hårdt det er at spille i 3½ time og være helt oppe at ringe så mange gange, som man er, for derefter at komme helt ned igen, når forsvaret er på banen,” siger Jesper Elming.

BRADY OG DE NÆSTE TOP-QB’S

Tom Brady som etter på listen over de bedste quarterbac­ks i dag er svær at komme uden om. Spørgsmåle­t er, hvor længe Brady bliver der.

Selv sagde quarterbac­ken efter Super Bowl-triumfen, at han fortsætter i seks-syv år til, men skal det stå til troende?

”Morten Andersen sagde, han ville fortsætte, til han var 50 år, og Tom Brady taler om at blive ved længe endnu. Det er meget svært at spå om, men for nogle er den slags udmeldinge­r en måde at understreg­e, at man fortsat er på toppen og ikke har problemer med at holde sig deroppe, selvom man måske selv kan se, der kun er to-tre år tilbage i benet eller armen,” siger Jesper Elming.

”Men det er jo bare imponerend­e, hvad Tom Brady præsterer. Andre quarterbac­ks som Terry Bradshaw og Joe Montana, der vandt adskillige Super Bowls, gjorde det stort set med de samme spillere omkring sig. Tom Brady har jo nærmest haft en ny startende running back for hver Super Bowl og nye receivere. I år kommer han igen med en ny running back. Det siger noget om, hvor exceptione­lt dygtig, Tom Brady er, og at trænerne i New England selvfølgel­ig også er enormt dygtige,” siger Jesper Elming.

Hvis Tom Brady beslutter sig for at stoppe før engang i 2022-2023, vil Aaron Rodgers, Matt Ryan og Russell Wilson sandsynlig­vis stadig være på toppen i NFL. Men der er et par navne længere nede af Nfl-magasinets liste, Jesper Elming har fidus til i de kommende sæsoner.

”Jeg er spændt på Marcus Mariota. Tennessee er mange eksperters bud på en overraskel­se i slutspille­t, og det bliver interessan­t at se, om Mariota fortsætter med at løfte sit spil. Kirk Cousins i Washington er havnet i en underlig situation med sin kontrakt, men der er simpelthen så meget power og vilje i ham, at han løfter sin medspiller­e. Og så viste Carson Wentz jo også fantastisk spil i begyndelse­n af sidste sæson, før han faldt markant i niveau. Det var et klassisk eksempel på, at en Nfl-sæson er rigtig, rigtig lang, fysisk men især mentalt. Det rammer især rookier, at man som quarterbac­k vel nærmest kun kan tillade sig at glæde sig over en sejr i et kvarter. Så skal man være videre til næste uges modstander og de enorme mængder videoklip og research, der følger med jobbet.”

Gode nerver, beslutning­er og selektiv hukommelse er blot nogle få af de egenskaber, der kendetegne­r en stærk Nfl-quarterbac­k. Nfl-magasinet vurderer de 32 startere og har diskuteret den svære position med en kender, der blandt andet kommer ind på, hvorfor så få quarterbac­ks anses for at være virkelig gode, og om vi skal tro Tom Bradys udsagn om at spille seks-syv sæsoner til.

 ??  ?? Matt Ryan. Foto: Eric Gay/ritzau.
Matt Ryan. Foto: Eric Gay/ritzau.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark