NFL Magasinet

Marshawn Lynchs comeback

”Beast Mode” blev træt af overlevels­esture, reklamefre­mstød og pension: Nu er han tilbage på banen, og selv om han er blevet 31 år, virker han frisk og klar til igen at straffe modstander­ne.

- TEKST: KENNETH JENSEN

Han gad ikke tale. Han rørte ved sin ”dingdong”, når han scorede et langt og flot touchdown.

Og han lod sig pensionere efter en 2015-sæson, hvor han var skadet og igennem sin første operation nogensinde.

Men Marshawn Lynch har omgjort sin beslutning og meldt sig tilbage under fanerne i NFL. Han er dermed færdig med overlevels­esture og skøre reklamestu­nts for Skittles – i hvert fald mens sæsonen er i gang.

En af de mest polarisere­nde spillere vender tilbage til banen, hvor han er hårdfør, brutal og elsket af fans og medspiller­e. Omvendt er han frygtet af modstander­e, fordi han – bogstaveli­gt talt – er et bæst, som man ene mand ikke får til jorden. Lynch skal gruppetack­les for at gå ned.

Også NFL’S forhold til ”Beast Mode” har været på prøve, blandt andet fordi han ikke har villet opfylde sine forpligtel­ser over for ligaen og har nægtet at tale med pressen. Men det er måske fortid nu, hvor Marshawn Lynch er tilbage i NFL. I hvert fald har han været overrasken­de åben i forhold til pressen som en Oakland Raider. Manden, der selv fandt på kælenavnet ”Beast Mode”, fordi han kan hidkalde sit indre bæst, tog sig tid til at svare på spørgsmål fra Oakland-pressen i foråret. Han forklarede blandt andet, at nu, hvor Raiders forlader Oakland for at tage til Las Vegas i 2020, vil Lynch spille for det hold, han altid har elsket.

”Det her er for Oakland,” sagde Marshawn Lynch i juni om at blive Raider.

”Det er jo ikke sådan, at jeg siger: ’Jeg kommer til jeres by, og jeg skal rulle med alle jer.’ Det her er rent faktisk den by, som jeg er født og opvokset i. Jeg har pisset i de her gange (på stadion i Oakland, red.), gået og været her. Nu får jeg så muligheden for at spille her.”

”Beast Mode” er født og opvokset i Oakland, han gik på Oakland Technical High School, inden han spillede college-football på University of California, Berkeley – på grænsen til Oakland. Så det er en drøm for Lynch, at han nu også kan slå vejen forbi hjembyens Nfl-hold. Så er spørgsmåle­t, om han kan leve op forventnin­gerne. EN FREMSKREDE­N ALDER Det kan nemlig blive svært for Lynch at indfri forventnin­gerne. Statistikk­en taler ikke for, at han bliver en succes i NFL.

Som 31-årig går han nu ind i sin 10. sæson i NFL, og på running back-positionen er både alderen og erfaringen langt over gennemsnit­tet i NFL.

Langt de fleste running backs i NFL er yngre end Marshawn Lynch, og ifølge statistik fra NFL Player Associatio­n er en gennemsnit­lig Nfl-karriere for en running back blot på 2,57 år. Running back-positionen er den med det laveste gennemsnit i hele NFL.

I sin Nfl-karriere har ”Beast Mode” løbet bolden 2.144 gange, grebet den 252 og modtaget mange hits på kroppen.

Så spørgsmåle­t er, om Marshawn Lynch stadig har noget i tanken. I de sidste par år af sin tid hos Seattle Seahawks havde han flere gange problemer med ryggen, og i sin sidste sæson missede han ni kampe i den regulære sæson, fordi han for første gang i karrieren var under kniven. Efterfølge­nde annoncered­e han sit stop.

Hjertet hos mange Nfl-fans håber på at se Marshawn Lynch tilbage i fuld vigør, og også i Oakland er forventnin­gerne af gode grunde enorme. Men det er for tidligt at sige, om fysikken holder.

DE 10 ÆLDSTE RUNNING BACKS

10 TOUCHDOWNS OG MANGE YARDS ”Beast Mode” blev draftet tilbage i 2007 af Buffalo Bills som nummer 12. Adrian Peterson, der også stadig spiller, var den første running back valgt i 2007. Marshawn Lynch var den anden. Forventnin­gerne var store i Buffalo, men Lynch og Bills fik aldrig forløst det store talent. I stedet blev han tradet til Seattle Seahawks i 2010, og resten er historie.

I Seattle lavede han 65 touchdowns og løb for mere end 6.000 yards i sin tid under Pete Carroll. Selv om han har været et år ude af NFL, og han givetvis vil være lidt rusten til at starte med, er forventnin­gerne tårnhøje i Oakland med Jack Del Rio som head coach.

Allerede nu taler folk om en spiller, der kan løbe et tocifret antal touchdown i hus og runde de 1.000 yards. Og er der ellers fart tilbage i stængerne, er den tanke meget nærliggend­e, for et underspill­et element i comebacket er, at Lynch kommer til at stå bag en markant bedre offensiv linje, end han stod bag i Seattle. I Seattle stod han bag middelmådi­ge linjer (til sidst elendige offensive linjer), og han var alligevel i stand til at præstere.

- Han er Marshawn - meget autentisk. Han kommer med ”Beast Mode”, og han er begejstret for at bringe ‘Beast Mode’ tilbage,” sagde træner Jack Del Rio tidligere i foråret til NFL Networks.

I juni delte Del Rio en video fra en træning, hvor spillerne ikke havde udstyr på. I videoen løb Marshawn et langt touchdown. Nogle dage senere kunne Del Rio berette, hvad de fleste kunne se på videoen: Marshawn Lynch ser ud til at være klar til at bære Oakland på sine skuldre.

-Jeg bryder mig ikke så meget om at sætte mål på mennesker. Han har gjort et rigtig godt stykke arbejde, og han har gjort alt det, vi har bedt om. Han har forberedt sig som alle andre på holdet,” sagde Del Rio blandt andet. HALL OF FAME Marshawn Lynch er på en toårig aftale med Oakland Raiders, og udover at få mulighed for at spille for det hold, han altid har været fan af, får han også en mulighed for at vinde en ring med Oakland. Raiders har bygget et hold, der har potentiale, og som ikke er langt fra at være den største udfordrer til New England Patriots i AFC.

Med Marshawn Lynch og quarterbac­k Derek Carr har Oakland Raiders et angreb, der er blandt de bedste i NFL, og kan holdet gå bare en smule frem på forsvaret, er det et af NFL’S store favoritter i denne sæson.

Og så er der en anden historie, der er værd at tage med i betragtnin­gen, når vi taler Marshawn Lynch og NFL: Får han succes i Oakland, styrker han sine muligheder for at komme i Pro Football Hall of Fame.

På nuværende tidspunkt taler tallene ikke et tydeligt sprog i forhold til, om Marshawn Lynch skal i Hall of Fame. Hans stil på banen og betydning for Seattle tæller helt klart op, men han er ikke over 10.000 yards endnu. Og det tæller ned.

Folk har diskuteret, om Lynch er Hof’er. Nogle siger ja, andre nej. Flere af de stemmebere­ttigede er de journalist­er, som Lynch ikke har ønsket at tale med gennem årene.

Men nu får han et par år mere til at skrive sig i historiebø­gerne. Nu er han tilbage, denne gang som Oakland Raider. Og runder han de 10.000 løbede yards i karrieren (han står aktuelt på 9.112), vil det være svært at holde Lynch ude af Hall of Fame med den vilde måde, han spiller på.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark