NFL Magasinet

NY FILM GIVER ET KICK BAG KULISSEN

- Tekst: Jeppe Dong Abrahamsen

Et kamera fulgte Morten Andersen hele vejen, da den tidligere Nfl-kicker sidste år blev indlemmet i Pro Football Hall of Fame. Optagelser­ne er blevet til en dokumentar­film, som får premiere i biografen 12. november

For første gang nogensinde får Nfl-fans et indblik i, hvordan det er at blive indlemmet i Pro Football Hall of Fame. Da Morten Andersen for et år siden blev udødeliggj­ort i Canton, Ohio, havde den danske Nfl-kicker fotograf Claus Frederikse­n i haelene bag kulisserne, og det er der kommet en dokumentar­film ud af. ’Guldjakken – fra Struer til Hall of Fame’ får premiere 12. november i Nordisk Films biografer, kan NFL Magasinet nu fortaelle som det første medie.

Og optagelser­ne, der rammer det store laerred, er lige så eksklusive som det broderskab, den 58-årige vestjyde blev det 304. medlem af for lidt over et år siden, afslører hovedperso­nen selv over for NFL Magasinet.

”Det, der sker foran kulissen, har vaeret dokumenter­et masser af gange af NFL Network, men det at komme bag kulissen, syntes jeg, kunne vaere spaendende for fans at se. Det er der ingen, der har set før, for ingen har haft adgang til det tidligere,” fortaeller Morten Andersen.

Allerede inden den 58-årige dansker, der blandt andet er indehaver af rekorden for flest point og flest kampe i NFL, i februar sidste år fik beskeden om, at han ville få den berømte guldjakke og en buste som bevis på sin optagelse i amerikansk fodbolds helligste haller, fik hans ven og samarbejds­partner Jimmy Bøjgaard ideen til at filme hele processen indefra, hvis det skulle blive aktuelt. Den var Morten Andersen med på, og de to har siden arbejdet side om side som producente­r på filmen.

Men én ting var at få ideen. Noget andet var at få lov.

”Det gik helt op til David Baker, praesident­en for Hall of Fame, og han gav os tilladelse. Den fik vi faktisk ret hurtigt, for han kunne også godt se, at det var spaendende. NFL Network skulle følge alle syv kandidater. Derfor blev det unikt, fordi vi havde vores eget kamera og egen lyd. Så vi fik lov forstået på den måde, at vi ikke måtte genere NFL Network og deres optagelser,” siger Morten Andersen.

”Meget bliver lettere, hvis man har en guldjakke, har vi kunnet konstatere. Da Claus stod i en kødrand af journalist­er, fotografer og filmfolk til en briefing i Canton før Hall of Fame-kampen mellem Dallas Cowboys og

Arizona Cardinals og fik at vide, hvad man måtte og ikke måtte, så manden, der styrede det, ned på sit papir og sagde: ’NFL Films, NBC Sports, Claus Frederikse­n, Bøjgaard Media – I følger med mig’. Så luskede ESPN, CNN og de andre ellers vaek,” fortaeller Jimmy Bøjgaard.

”Ja, Claus var med helt ude på banen, hvor jeg stod og talte med Cowboys’ Head Coach, Jason Garrett, der var min holder, da jeg spillede for New York Giants. Det er uhørt, at man får lov til at have et kamera med derud,” supplerer Morten Andersen.

Fødslen af hans søn betød, at Jimmy Bøjgaard gik glip af de fire dage i Canton. Til gengaeld var den tidligere Nfl-kommentato­r og forfatter til bogen ’Livet er et kick’ om den danske kicker med, da Morten Andersen i december blev hyldet i New Orleans i pausen af kampen mod New York Jets og fik den ring, der er det tredje symbol på optagelsen i Hall of Fame.

Dagen efter stod Morten Andersen igen i Superdome, New Orleans Saints’ hjemmebane, hvor han for allerførst­e gang sparkede til den ovale bold i NFL i 1982 og tilbragte de første 13 år af sin i alt 25 år lange karriere.

”Det var lidt surrealist­isk at gå ind på det stadion en mandag formiddag. Et helt tomt stadion kun med lys på banen og staengerne. Bare ved at gå rundt dér kom alle minderne tilbage: ’Her sparkede jeg det spark, og her sparkede jeg det spark’. De store øjeblikke i karrieren. Det var meget kraftfuldt at stå der og taenke over det,” fortaeller Morten Andersen og tilføjer:

”Claus fik lov til at gå rundt på hele stadion. Han filmede oppe fra de højeste tilskuerpl­adser, som var helt mørklagte, og ned på banen, som var oplyst på sådan en guldagtig måde. Det var simpelthen så flot. Dér måtte vi knibe os selv i armen og sige: ’Hold kaeft, hvor er vi heldige’.”

Alene udgifterne for at have lyset taendt i Superdome i den time, optagelser­ne varede, løb op i 9.000 dollar, som Saints betalte, påpeger Morten Andersen:

”Det viser, at klubben kom os meget i møde. De kunne godt se pointen og får selvfølgel­ig også god PR. Men det betød, at vi altså har nogle billeder, der sparker røv.”

Oprindelig­t var tanken, at optagelser­ne skulle ’give Morten et godt minde og, troede vi, blive til noget fedt fjernsyn’, som Jimmy Bøjgaard formulerer det. Men projektet udviklede sig, og et samarbejde med Nordisk Films biografer kom i stand.

Derfor tager Jimmy Bøjgaard og Morten Andersen på tur rundt i Danmark i november for at vise og tale om biograffil­men.

”Vi har lavet optagelser i Canton, New Orleans og hyldesten i Struer efterfølge­nde. Det er ikke et oprids af Mortens 25 år i NFL plus det, der skete bagefter. Selvfølgel­ig fylder det også noget, men det er koncentrer­et omkring de tre ting, så Nfl-fans vil kunne saette sig helt ind i det hele, mens de, der ikke følger NFL så taet, også vil kunne fornemme, at vi nu er inde bagved, og at det er noget unikt. Det er i hvert fald det, der er tanken,” siger Jimmy Bøjgaard.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark