NFL Magasinet

HURTIGE TIL MORTEN ANDERSEN

Om kickere - dengang og nu - og udsigten til at miste rekorden og om at nyde Hall of Fame.

-

Hvordan adskiller niveauet og synet på kicker-positionen sig i dag fra dengang, du var aktiv?

”I dag er kickerne mere praecise og sparker også laengere. Niveauet er højere – meget højere – generelt. Det er blevet haevet med 20-25 procent. Lønnen endnu mere. Da jeg begyndte i 1982, tjente jeg 42.000 dollar om året. Nu tjener de bedste kickere fire-fem mio. dollar. Positionen er stadig ude i periferien, men er kommet lidt bedre med, fordi kickerne laver så mange point og er blevet et våben. Folk forventer, at alle spark bliver lavet. Scorer man ikke på 80 procent af sine spark, ligger man under gennemsnit­tet. Da jeg spillede, kom man i Pro Bowl, hvis man ramte på 80 procent. Det var uhørt i 1980’erne og 1990’erne. Fordi niveauet er blevet haevet, er anerkendel­sen også blevet det. Men den eneste måde, vi kan blive ved med at få haevet den på, er ved at få flere kickere ind i

Hall of Fame, og det, håber jeg selvfølgel­ig også, sker.”

Du er rådgiver for flere kickere, men hvem af de aktive kickere er din favorit og hvorfor?

”Jeg har haft mest kontakt med Chandler Catanzaro, som nu spiller for Tampa Bay Buccaneers. Jeg talte også med Justin Tucker fra Baltimore Ravens før Hall of Fame-kampen. Han spillede dog ikke kampen. Det gjorde en ung nordmand, Kåre Vedvik, som var helt fantastisk. Der er ingen tvivl, om at Kåre nok skal lande et sted, selv om han ikke får job i Baltimore, for jeg så ham under opvarmning­en, hvor han lavede en 67-yarder, der bare ramte midt i nettet.

Det var helt latterligt. Helt latterligt. Der er så mange unge talenter derude, og der kommer hele tiden flere til, så det er svaert at gisne om, hvem der umiddelbar­t er den bedste. Man kan tage Adam Vinatieri, som skal i gang med sin 23. saeson. Det er flot, at han har holdt så laenge, og han har haft en stor karriere. Det er virkelig prisvaerdi­gt, hvad han har praesteret – også i Super Bowl-regi, hvor han har afgjort to kampe og vundet fire ringe. Falcons’ Matt Bryant har også spillet i over 20 år og sparker stadig på højeste niveau.

Der er en Mason Crosby fra Green Bay Packers, som jeg talte med i lang tid for nylig til en golfturner­ing, Steven Hauschka … Der er mange, der stadig sparker på højt, højt niveau.”

Apropos Adam Vinatieri. Han mangler kun 58 point i at slå din rekord som den mest scorende spiller nogensinde. Hvordan vil du have det med at miste pointrekor­den?

”Det har jeg det egentlig okay med. Rekorder er til for at blive slået, og nu har jeg haft den i 12 år. Der er ingen tvivl om, at den bliver slået allerede midt i saesonen, hvis han kan holde sig fri af skader.”

Rekorden for det laengste field goal har ikke flyttet sig voldsomt, siden Tom Dempsey slog den hidtidige rekord med hele syv yards med sin 63-yarder i 1970. Siden har Matt Prater sparket en 64-yarder, men hvor meget ser du rekorden flytte sig i fremtiden?

”Ikke forfaerdel­igt meget. De muligheder, man har for at lave de lange spark, får man ikke ret mange af. Men der er ingen tvivl om, at der er en håndfuld kickere, der kan lave field goals på både 65, 67 og 68 yards. Spørgsmåle­t er bare, om de får tilbuddet.”

Du har lige vaeret i Canton til den årlige optagelses­ceremoni til Hall of Fame. Hvordan var det at vaere der som ’veteran’ i forhold til sidste år, hvor du skulle indlemmes?

”Det var så fedt. Det var noget helt andet end sidste år. Jeg kunne traekke vejret. Gå på toilettet. Jeg kunne laene mig tilbage og se de nye fare rundt som en skoldet skid. Jeg snakkede med Ray Lewis, Brian Urlacher, Brian Dawkins og Randy Moss til deres efterfeste­r, og man kunne se på deres øjne, at det hele var ved at vaere lidt for overvaelde­nde. De havde ikke tid til noget som helst. Det sagde de også selv: ’Jeg glaeder mig til naeste år’. Det var så fedt at vaere der og bare nyde det og vaere sammen med sine ’brødre’. Det var første gang, jeg havde muligheden for at komme i dybden med nogle af de andre guldjakker og laere dem at kende. Og jeg kan sige, at det er lige meget, om man er kicker, punter, offensiv linjemand eller quarterbac­k. Har man en guldjakke, har man en guldjakke. Der er ingen forskel på folk. Man er et broderskab. Det er ét stort omklaednin­gsrum. Der var 140 guldjakker i Canton. 133 og de syv nye, fordi den ottende (wide receiver Terrell Owens, red.) valgte ikke at vaere til stede. Det er uhørt og et klart signal om, hvor meget det bliver vaerdsat, at man som medlem af Hall of Fame kan komme til Canton en gang om året og vaere sammen i de fire dage.”

 ??  ?? Matt Prater blev indehaver af rekorden for det laengste field goal nogensinde, da han i december 2013 sparkede bolden op imellem staengerne fra 64 yards i den tynde luft på Invesco Field i Denver, som tiden løb ud for første halvleg i en kamp mod Tennessee Titans. Dengang spillede han for Broncos. I dag er han kicker for
Detroit Lions.
Matt Prater blev indehaver af rekorden for det laengste field goal nogensinde, da han i december 2013 sparkede bolden op imellem staengerne fra 64 yards i den tynde luft på Invesco Field i Denver, som tiden løb ud for første halvleg i en kamp mod Tennessee Titans. Dengang spillede han for Broncos. I dag er han kicker for Detroit Lions.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark