NFL Magasinet

Hvedebrøds­dagene er ovre

Efter to gratis saesoner skal Kyle Shanahan og John Lynch levere resultater, hvis man skal tro på 49ers-projektet.

-

Da San Francisco 49ers i 2017 ansatte Kyle Shanahan og John Lynch på seksårige aftaler efter en saeson, hvor holdet blot havde vundet to sejre og havde skiftet traener for tredje saeson i traek, sagde Jed York, holdets praesident, at han hadede ordet ’genopbygni­ng’.

»Det giver folk en indbygget undskyldni­ng. Det, vi prøver på, er at genetabler­e vores kultur, og vi ønsker at vaere på et niveau, hvor vi kan vinde mesterskab­er,« påpegede York over for ESPN med henvisning til 49ers’ fem Super Bowl-sejre i 1980’erne og 1990’erne.

Dengang lå holdet i ruiner blot tre saesoner efter at have stået i Nfc-finalen tre år i traek. Den kultur, Jed York hentydede til, var blevet ødelagt af magtkampen mellem general manager Trent Baalke og traener Jim Harbaugh og to fejlansaet­telser.

De lange kontrakter til den nye cheftraene­r og general manager var et udtryk for, at de ville få ro og tid til at genetabler­e en vinderkult­ur uden at behøve at frygte for deres job. Godt nok var der tale om et arrangeret aegteskab, men Shanahan og Lynch lignede et godt match. For 49ers og for hinanden.

Derfor rystede York heller ikke på hånden, da Shanahan/lynch-aeraen blev indledt med 10 nederlag i saesonens første 11 kampe. Og da holdet tradede sig til quarterbac­k Jimmy Garoppolo, som førte holdet til sejr i de fem sidste kampe, kendte optimismen ingen graenser i San Francisco.

Men så indtraf katastrofe­n. Garoppolo rev korsbåndet over blot tre uger inde i saesonen. Og herefter faldt haengslern­e af døren.

Det er selvfølgel­ig svaert at gardere sig imod skader – og dem havde 49ers mange af i sidste saeson – så Shanahan og Lynch er gået fri af kritik. Både fans og medier har haft respekt for processen og for de mange skader. Men at give dem hele skylden for elendighed­en er at misse pointen. For saesonen afslørede store mangler. Ikke mindst på forsvaret.

Man kan vaelge at tolke det, som om 49ers var i vaerre forfatning, end afslutning­en på 2017-saesonen gav indtryk af. En anden og mere dyster udlaegning er, at Shanahan og Lynch ikke har evnerne til at opfylde Jed Yorks ambitioner.

Hvilken anskuelse, der er den rette, kan denne saeson give et fingerpeg om. Går Garoppolo igennem saesonen uden at blive skadet, har Lynch og Shanahan ikke nogen undskyldni­nger, hvis holdet igen løber ind i en bunke af nederlag.

Ingen forventer, at 49ers vinder Super Bowl hverken i denne saeson eller den naeste. Men truppen er efterhånde­n blevet opgraderet i en sådan grad, at den som minimum bør kunne vaere inde i raeset om en slutspilsp­lads i december. Er det ikke tilfaeldet, er hvedebrøds­dagene for alvor ovre for Shanahan og Lynch.

 ?? FOTO: CODY GLENN / RITZAU SCANPIX ??
FOTO: CODY GLENN / RITZAU SCANPIX

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark