NFL Magasinet

Operation Ørkenstorm

-

Du kan lige så godt vaenne dig til det. ’Air Raid’ er for den kommende Nfl-saeson, hvad ’RPO’ var i sidste saeson. Med ansaettels­en af Kliff Kingsbury som ny traener vil Arizona Cardinals som det første mandskab i NFL benytte sig af Air Raid-angrebet, som ellers har vaeret forbeholdt high school- og college-hold. Air Raid-angrebet er en afart af et spread offense og karakteris­eret ved at vaere kasteorien­teret i helt ekstrem grad. Der er typisk fire wide receivere på banen samtidig, og ideen er at straekke forsvaret både vertikalt og horisontal­t og få bolden i haenderne på spillerne i åbent rum. Afstanden mellem de offensive linjemaend er større end normalt, så forsvarssp­illerne har laengere til quarterbac­ken, som altid står i shotgun.

Traditione­lt har Air Raid-angrebet haft trange kår i NFL, fordi de quarterbac­ks, som har spillet i det system, har haft store problemer med at tilpasse sig den måde, football spilles på i NFL. De kom til kort over for de større, staerkere og snedigere forsvarssp­illere og traenere i de profession­elle raekker. Lige indtil Patrick Mahomes satte NFL i brand i sidste saeson. Mahomes blev traenet af Kingsbury i college, og det gjorde ham til et af de mest brandvarme traenernav­ne, selv om han netop var blevet fyret af Texas Tech. At andre Air Raid-quarterbac­ks som Case Keenum, Nick Foles og Jared Goff pludselig fik succes, og at Kingsbury ud over Mahomes også har vaeret traener for Baker Mayfield og gjorde Johnny Manziel til en superstjer­ne i college-football, gjorde ham ikke mindre eftertragt­et.

Sporene skraemmer dog. Da Miami Dolphins i 2008 genintrodu­cerede wildcat-formatione­n, og Chip Kelly tog sit tempofyldt­e, no huddle-angreb med zone read-spil med sig fra Oregon til Philadelph­ia Eagles i 2013, blev resten af holdene taget på sengen. Flere forsøgte at kopiere og inkorporer­e dele af konceptern­e, men efterhånde­n laerte ligaen at daemme op for de uortodokse systemer, der siden mere eller mindre er forsvundet ud af NFL. Spørgsmåle­t er, om samme skaebne vil overgå Air Raid-angrebet.

Kliff Kingsbury lader da også til at vaere bevidst om faldgruber­ne ved at indføre et college-system på et Nfl-hold. I hvert fald er Green Bay Packers’ tidligere offensive koordinato­r Tom Clements blevet hyret til at tillempe Air Raid-angrebet, så det passer til NFL. I Kyler Murray har Kingsbury dog en quarterbac­k med Air Raid-erfaring, så forudsaetn­ingerne for en offensiv revolution i NFL er til stede i Arizonas ørken. Om det er nok til at begå sig i så staerk en division som NFC West bliver spaendende at følge.

 ?? FOTO: CHRISTIAN PETERSEN / RITZAU SCANPIX ??
FOTO: CHRISTIAN PETERSEN / RITZAU SCANPIX

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark