NFL Magasinet

CHEFERNE: DEN STORE HISTORIE OM DE 32 HOLDEJERE I NFL

- TEKST: JEPPE DONG ABRAHAMSEN TWITTER: @JEPPEDONG

BAGGRUND: Fem dødsfald på halvandet år har ført til sjaeldent stor udskiftnin­g blandt Nfl-ejerne. NFL Magasinet har kigget naermere på den eksklusive kreds af milliardae­rer, som betaler gildet og skummer fløden, men som de seneste år har rodet sig ud i flere møgsager.

Pat Bowlen vandrede gerne rundt på banen før kampene iklaedt pels og cowboyhat. Han ejede også engang en lysekrone til en vaerdi af 170.000 dollar, som tidligere tilhørte den italienske diktator Benito Mussolini. Et signal om, at Denver Broncos-ejeren ikke var ligesom alle andre.

Han var 40 år, da han i 1984 købte Broncos for 70 millioner dollar af Edgar Kaiser, og tilhørte sammen med Jerry Jones, der købte Dallas Cowboys fem år senere, en ny generation af ejere, der forvandled­e NFL til den mest indbringen­de sportsliga på kloden.

»Jeg har forstået, at NFL er en del af underholdn­ingsindust­rien, og at spillerne og traenerne er underholdn­ingen,« sagde Bowlen til New York Times i 1998, og tilføjede så om sin egen rolle:

»Jeg er produceren.«

Og producered­e gjorde Broncos. Under Bowlens ledelse vandt holdet 326 kampe og tre Super Bowls. Siden 1984 har kun New England Patriots vundet flere kampe. Pat Bowlen var desuden ansvarlig for indførelse­n af ’Sunday Night Football’ på tv og Fox’ indtog som rettigheds­haver i sin egenskab af formand for NFL’S tv-komité. De skelsaette­nde tv-aftaler, som han var med til at forhandle hjem, udgør i dag fundamente­t for NFL’S succes.

I NFL er ejere som Pat Bowlen konger. Det er dem, der betaler gildet og skummer fløden.

Pat Bowlen nåede at modtage sportens største anerkendel­se, da han i februar blev annonceret som det ene af otte nye medlemmer af Pro Football Hall of Fame. Som den blot anden levende ejer i NFL. Om han var bevidst om det, er straks mere tvivlsomt. Denver Broncos-ejeren led af Alzheimers og døde af sygdommen 14. juni, inden han fik lov at iføre sig guldjakken.

Bowlen var den femte Nfl-ejer på halvandet år, der gik bort. I marts 2018 døde New Orleans Saintsejer Tom Benson, og i efteråret gik ejerne af Los Angeles Chargers, Seattle Seahawks og Houston Texans bort inden for halvanden måned. Regner man David Teppers køb af Carolina Panthers i foråret 2018 med, blev knap 20 procent af NFL’S ejerkreds udskiftet i løbet af 15 måneder. Og bare i løbet af de seneste 10 år har halvdelen af de 32 hold fået ny ejer.

SUCCESRIGE FORRETNING­SFOLK

De seks nye ejere er de nyeste medlemmer af en lille, eksklusiv skare af multimilli­ardaerer, der tilsammen udgør NFL. Som oftest foretraekk­er de at operere i det skjulte og vil helst nøjes med at indtage rampelyset, når det er for at modtage Vince Lombardi-trofaeet efter at have vundet Super Bowl. En god ejer er en usynlig ejer, plejer man at sige. De 32 ejere giver derfor sjaeldent interviews. Så hvem er de egentlig?

NFL Magasinets gennemgang af de 32 klubbers ejerforhol­d viser, at den gennemsnit­lige Nfl-ejers formue skønnes til at vaere 4,5 milliarder dollar. Det svarer til en placering som nummer 153 på erhvervsma­gasinet Forbes’ liste over de 400 rigeste amerikaner­e.

De fleste af ejerne er succesrige forretning­sfolk. Den nu afdøde Seahawks-ejer Paul Allen var for eksempel medstifter af softwaregi­ganten Microsoft, Atlanta Falcons-ejer Arthur Blank var med til at grundlaegg­e den største byggemarke­dskaede i USA, The Home Depot, David Tepper, der betalte 2,3 milliarder dollar for Panthers, er god for det femdobbelt­e som en af USA’S mest anerkendte hedgefond-managere, og Detroit Lions har vaeret ejet af Ford-familien siden 1963.

28 ud af de 32 Nfl-klubber vurderes til at vaere over 2 milliarder dollar vaerd. Kronjuvele­n

er Dallas Cowboys med en markedsvae­rdi på 5 milliarder dollar. Det begraenser selvsagt antallet af potentiell­e købere, hvilket er en af årsagerne til, at der normalt sjaeldent skiftes ud i ejerkredse­n. En anden er, at NFL genererer indtaegter for omkring 15 milliarder dollar om året og har sat et mål om at nå over 25 milliarder dollar i 2027. Derfor har ejerne intet incitament til at skille sig af med en så stabil indtaegtsk­ilde, som en Nfl-klub er, selv om gevinsten ville vaere enorm.

DET BLI’R I FAMILIEN

Gennemgang­en afslører også, at 18 klubber er familiefor­etagender, hvor ejerne har sikret sig kontrollen enten igennem fødselsret eller aegteskab. De mest ekstreme tilfaelde er New York Giants og Pittsburgh Steelers. Giants nu på tredje generation er på familien Maras haender, siden Tim Mara i 1925 købte retten til at etablere et hold i USA’S største by for 500 dollar, mens Art Rooneys bedstefar af samme navn stiftede Steelers i 1933.

Chicago Bears har også kun haft tre ejere, selv om klubben blev grundlagt i 1920. Allerede året efter købte George Halas klubben, der dengang hed Decatur Staleys, af A.E. Staley, og da ’Papa Bear’ døde i 1983 overtog hans datter, Virginia Halas Mccaskey, der i en alder af 96 år i dag er den aeldste ejer i NFL. Når hun dør, står hendes søn, George Halas Mccaskey, klar i kulissen.

Også de fem klubber, hvis ejere er døde inden for det seneste halvandet år, er blevet overtaget af et familiemed­lem. Godt nok hersker der stadig tvivl om, hvem der overtager Broncos efter Pat Bowlen, der i 2014 på grund af sin sygdom, som også hustruen Annabel lider af, overdrog ledelsen af klubben til tre administra­torer, der har mandat til at udpege klubbens naeste ejer. Men formelt set ejer boet efter Pat Bowlen stadig klubben. 29-årige Brittany Bowlen er favorit til at afløse sin far på sigt. I så fald vil hun vaere et saersyn, for den typiske Nfl-ejer er en hvid mand på 67 år.

Hvis Brittany Bowlen bliver godkendt som ny ejer af Broncos, vil hun vaere den 11. kvinde til at

stå i spidsen for en Nfl-klub. Faktisk er Dean Spanos, der arvede Los Angeles Chargers, da faren, Alex Spanos, døde i oktober, den eneste af de fem nye ejere, der er en mand. Seahawks styres nu af Jody Allen, der er Paul Allens søster, mens Gayle Benson og Janice Mcnair overtog efter deres maend, Saints-ejer Tom Benson og Texans-ejer

Bob Mcnair.

EN PERLERAEKK­E AF MØGSAGER

Kvindernes indtog i ejerkredse­n er ikke mindst interessan­t, fordi ligaen i løbet af de seneste år har oplevet en perleraekk­e af møgsager, som har gjort det svaert for NFL at ryste billedet af sig som en lukket machoklub bestående af spillere, ansatte og ejere med et forkvaklet kvindesyn.

I juni 2018 blev Carolina Panthers-grundlaegg­er Jerry Richardson af NFL idømt en bøde på 18 millioner kroner for at have begået sexchikane over for en raekke kvindelige ansatte. Et greb i lommen for Richardson, der på grund af sagen havde solgt Panthers for 15 milliarder kroner til David Tepper.

Han undskyldte da også over for de andre ejere. For ikke at have fået flere penge for klubben. Ikke for at have forulempet en raekke kvinder, som han indgik et udenretlig­t forlig med.

Dertil kommer historien om, at Washington Redskins-cheerleade­rne i 2013 var blevet tvunget til at posere topløse foran nogle sponsorer under en fotosessio­n, og en tilsynelad­ende endeløs strøm af sager om spillere, som begår vold i hjemmet. Senest blev Kansas City Chiefs-stjernen Tyreek Hill i løbet af denne offseason anklaget for at have braekket armen på sin treårige søn og for at have truet sin kaereste, som han tidligere har erkendt at have vaeret voldelig overfor. Hill endte dog – til manges over

raskelse og fortørnels­e – med ikke at blive suspendere­t af NFL.

Senest er Patriots-ejer Robert Kraft i bogstaveli­gste forstand blevet taget med bukserne nede. Et halvt døgn før Patriots 20. januar i år spillede sig i klubbens tredje Super Bowl på stribe ved at besejre Kansas City Chiefs 38-31 efter forlaenget spilletid, standsede Robert Krafts Bentley ud for massagekli­nikken Orchids of Asia på et butikstorv i byen Jupiter i Florida.

Det havde den også gjort dagen forinden. Det var dog ikke for at få fjernet spaendinge­rne i den 77-årige krop før Afc-finalen, at NFL’S måske mest magtfulde ejer frekventer­ede den lurvede massagekli­nik. Det stod klart, da politiet og anklagemyn­digheden i Palm Beach County godt en måned senere rystede Nfl-verdenen ved at sigte den seksdobbel­te Super Bowl-vinder for i to tilfaelde at have købt sex på klinikken. Mens hans privatchau­ffør i et kvarters tid havde bappet på en cigar og ventet udenfor ved bilen, havde en prostituer­et bappet på noget andet indenfor.

Hvad vaerre var, at hele optrinnet var blevet fanget på video som led i politiets efterforsk­ning af formodet menneskesm­ugling, som i februar mundede ud i en ransagning af flere bordeller og sigtelser af 25 maend, heriblandt altså Patriots-ejeren.

»Jeg er virkelig ked af det. Jeg ved godt, jeg har såret og skuffet min familie, mine naere venner, mine kolleger, vores fans og alle dem, der med rette forventer en højere standard af mig,« lød det undskylden­de fra Robert Kraft, der dog samtidig bedyrede, at han ikke havde gjort noget ulovligt, og af samme årsag afviste at indgå et forlig, der ville have betydet, at han ville undgå at skulle igennem en offentlig retssag.

KRAFTS UVISSE SKAEBNE

Om Robert Kraft ender med at blive suspendere­t af NFL, står endnu hen i det uvisse. Sker det, vil det i så fald vaere tredje gang i Nfl-kommissaer Roger Goodells regeringst­id, at Patriots får et rap over fingrene efter Spygate og Deflategat­e, der førte til gigantiske bøder, tab af draftvalg og fire spilledage­s karantaene til quarterbac­k Tom Brady.

Det vil dog ikke vaere første gang, en ejer sendes en tur i skammekrog­en. I 2000 blev Edward Debartolo Jr., som havde set sit San Francisco 49ers-mandskab vinde Super Bowl fem gange, suspendere­t i et år og idømt en bøde på en million dollar som følge af en korruption­sskandale. I 2014 blev Indianapol­is Colts’ ejer, Jim Irsay, taget for

spritkørse­l. Det takserede NFL til seks spilledage­s karantaene og en bøde på 500.000 dollar.

Året før måtte Cleveland Browns-ejer Jimmy Haslam undskylde over for de andre ejere, at 17 medarbejde­re i hans virksomhed, Pilot Flying J, havde erklaeret sig skyldige i bedrageri og på den måde kastet skam over NFL. Sagen førte senere til, at Pilot Flying J blev dømt til at betale en erstatning på 92 millioner dollar. Haslam slap dog for at blive straffet af NFL. Det var også tilfaeldet med Minnesota Vikings’ primaere ejer, Zygi Wilf, selv om han blev dømt til at betale en erstatning på 84,5 millioner dollar efter at have bedraget nogle forretning­spartnere.

Ender også Robert Kraft med at gå fri, vil det sandsynlig­vis skyldes, at anklagemyn­digheden i Palm Beach County frafalder sigtelsen. Overvågnin­gsvideoen fra massagekli­nikken er blevet kendt ubrugelig som bevismater­iale, og dermed står Kraft staerkt.

Over for Sports Illustrate­d afviste en unavngiven ejer i maj da også, at Kraft burde straffes af NFL. En anden gik så langt som til at sige, at han ville blive overrasket, hvis det sker.

Selv om Patriots-ejeren har kastet skam over ligaen, aendrer skandalen ikke på, at han er den mest vindende ejer i Nfl-historien. Og i NFL måles ejernes succes ikke på antallet af nuller på bankkontoe­n eller fravaeret af pinlige sager, men alene på antallet af trofaeer på kaminhylde­n.

Derfor er Robert Kraft også sikker på at blive optaget i Pro Football Hall of Fame inden for en overskueli­g fremtid. Ligesom Pat Bowlen.

 ??  ?? New England Patriots-traener Bill Belichick (tv.) og ejer Robert Kraft (th.) var for anden gang på tre år på besøg i Det Hvide Hus hos praesident Donald Trump som vinder af Super Bowl. Her fik praesident­en vanen tro overrakt en trøje med sit praesident­nummer og navn på ryggen. Foto: Susan Walsh / Zuma / Ritzau Scanpix
New England Patriots-traener Bill Belichick (tv.) og ejer Robert Kraft (th.) var for anden gang på tre år på besøg i Det Hvide Hus hos praesident Donald Trump som vinder af Super Bowl. Her fik praesident­en vanen tro overrakt en trøje med sit praesident­nummer og navn på ryggen. Foto: Susan Walsh / Zuma / Ritzau Scanpix
 ??  ?? Malcolm Glazer efter Tampa Bays Super Bowl-sejr i januar 2003. Siden har holdet vaeret blandt de flittigst tabende i NFL.
Malcolm Glazer efter Tampa Bays Super Bowl-sejr i januar 2003. Siden har holdet vaeret blandt de flittigst tabende i NFL.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark