NFL Magasinet

ANALYSEN: DE 100 BEDSTE SPILLERE I HISTORIEN

I anledning af Nfl-saeson nummer 100 kårer NFL Magasinet de 100 største spillere igennem tiden

-

Jerry Rice greb igennem 19 saesoner bolde, som vi andre griber chancen for at se NFL sent om natten, hvis vi har fri dagen efter. Jim Brown skar igennem forsvarene som en kniv igennem smør. Og Lawrence Taylor nedlagde quarterbac­ks, som Leonardo Dicaprio nedlaegger damer. Men hvem var størst?

I virkelighe­den er spørgsmåle­t meningsløs­t. At sammenlign­e Jerry Rice med Lawrence Taylor og Jim Brown er som at vurdere, om et tordenskra­ld er højere end Eiffeltårn­et. Det giver ikke engang mening at debattere, om Aaron Donald er en bedre defensive tackle end Warren Sapp, selv om man har alverdens statistikk­er til sin rådighed.

Alligevel har NFL Magasinet i anledning af Nfl-saeson nummer 100 forsøgt at besvare det. At udvaelge de 100 største NFL spillere igennem tiden og rangere dem. Det har ikke vaeret nemt.

For det første er enhver spiller defineret af sin tid. Calvin Johnson var hjulpet af at vaere wide receiver i en aera, hvor NFL var mere kasteorien­teret, end da Steve Largent huserede. Charles Woodson var haemmet af, at cornerback­s ikke måtte røre wide receiverne fem yards efter line of scrimmage, mens Herb Adderley ikke var begraenset af reglerne. Sammy Baugh skulle også spille safety, når han ikke var quarterbac­k, mens John Elway kunne saette sig ud på baenken og samle kraefter, når modstander­ne havde bolden. Ligesom Vince Lombardis Green Bay Packers naeppe ville have vundet fem mesterskab­er på syv år, hvis free agency havde eksisteret tilbage i 1960’erne.

For det andet er football ikke en individuel sportsgren. Tom Brady ville ikke have vundet seks Super Bowls uden et godt forsvar eller Bill Belichick som traener. Deacon Jones ville ikke have vaeret lige så effektiv en pass rusher uden Merlin Jones ved sin side. Og Marvin Harrison ville naeppe have haft lige så fremragend­e en karriere uden Peyton Manning som quarterbac­k.

Der kunne også sagtens have vaeret andre spillere med. For eksempel er der ikke blevet plads til Earl Campbell, der måske er den mest kraftfulde running back i historien. Også Sam Huff, den første linebacker-stjerne i ligaen, er blevet udeladt. Det samme er Champ Bailey, der var sin generation­s mest stabile cornerback, og Jim Thorpe, der var den største sportsstje­rne, da NFL blev stiftet i 1920,

og fungerede som ligaens første kommissaer og største traekplast­er.

Listen skal ikke ses som en facitliste. Den kunne have set ud på 117 andre måder, uden at der ville kunne argumenter­es imod raekkefølg­en. Faelles for spillerne på listen er dog, at de enten allerede er optaget i Hall of Fame eller bør vaere sikre på at blive det, når de er valgbare, og at de på en eller anden måde transcende­rede deres tid og deres position.

Jerry Rice ville nok stadig have grebet bolde, som vi andre griber chancen for at se NFL sent om natten, hvis vi har fri dagen efter, selv hvis han havde spillet i en tid, da cornerback­s måtte hive og flå i wide receiverne over alt på banen. Jim Brown ville nok også stadig kunne begå sig, selv om han havde stået over Steelers-forsvaret fra 1976. Og Lawrence Taylor ville nok stadig nedlaegge quarterbac­ks, som Leonardo Dicaprio nedlaegger damer, selv om det var Jonathan Ogden, han spillede overfor, og ikke en tight end eller en running back som i 1980’erne.

Men hvem af dem var så størst? Her kommer NFL Magasinets bud.

 ?? TEKST: JEPPE DONG ABRAHAMSEN TWITTER: @JEPPEDONG ??
TEKST: JEPPE DONG ABRAHAMSEN TWITTER: @JEPPEDONG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark