Premier League Magasinet

CHRISTIAN ERIKSEN: SÅDAN BLEV HAN EN TOPSPILLER

- TEKST: MARTIN DAVIDSEN

Christian Eriksen står som 25-årig foran sin niende saeson som seniorspil­ler på topniveau. Han kommer til at spille en afgørende rolle i Tottenhams jagt på det engelske mesterskab, men hvordan er han nået hertil? Hvordan er han blevet Danmarks bedste fodboldspi­ller? Det handler blandt andet om traeningsi­ver, kloge valg uden for banen og en altoversky­ggende passion for spillet. Frank De Boer kan stadig huske den dag, han første gang så Christian Eriksen på en fodboldban­e.

Det var på Ajax-talenterne­s traeningsa­nlaeg De Toekomst i udkanten af Amsterdam, og Christian Eriksen var egentlig en del af klubbens U17-hold, da Frank De Boer manglede nogle folk til en traening på U19-holdet. ”Vores første møde var meget positivt,” husker Frank De Boer. Den i dag 47-årige hollaender var som aktiv en profil i store klubber som Ajax, Barcelona og Rangers FC og nåede 112 A-landskampe for Holland fra 1990 til 2004. Efter spillerkar­rierens afslutning blev han i 2007 del af talentakad­emiet i Ajax, og det var her, at han som U19-traener oplevede Christian Eriksen første gang i 2009.

”Han var med i en af vores traeninger, fordi vi manglede nogle folk. Han var derfor en del af holdet og med i en pasningsøv­else. Han spillede i midten, og man kunne se, at han var godt tilpas med det. Han har en god naese for fodbold, og han ved altid, hvor hans holdkammer­ater er på banen i forhold til modstander­ne. Det var tydeligt at se dengang. Vi kunne se, at det var en midtbanesp­iller, der var god til at orientere sig i forhold til sine omgivelser,” siger Frank De Boer til Premier League-magasinet.

I Holland opererer man med et udtryk, der definerer fodboldspi­llere med god teknik og pasningsev­ner. Zachte voeten. På engelsk kalder Frank De Boer det ’soft feet’, altså bløde fødder.

”Jeg har altid sagt, at han har ’bløde fødder’. Det er ikke hårde fødder, men bløde fødder, fordi han altid håndterer bolden med den rette fart. Aflevering­erne er hverken for hårde eller for bløde, og de kommer altid til det rigtige ben. Det så jeg allerede første gang, jeg oplevede ham. Jeg noterede mig, at han kom fra Danmark, og jeg blev nysgerrig omkring ham. Som man siger i Holland: Han kan spille fodbold,” fortaeller Frank De Boer.

Det er omkring otte år siden, at den dengang 17-årige Christian Eriksen tog sine første skridt som fodboldspi­ller uden for landets graenser, og der er sket meget siden da. Som 25-årig står han nu foran sin femte saeson i Premier League, hvor han er en profil hos titelbejle­rne Tottenham, som han for et år siden forlaenged­e sin kontrakt med, så parterne har papir på hinanden frem til sommeren 2020. Samtidig kaedes han sammen med

endnu større klubber, og på mange måder er Christian Eriksen aktuelt på den foreløbige top af sin karriere som den mest succesfuld­e danske fodboldspi­ller i årevis. ”Christian er en spiller, der ikke behøver så meget feedback fra fans, medier og folk udefra. Det kan jeg rigtig godt lide. Han behøver ikke anerkendel­se. Han har kun brug for kaerlighed fra os i klubben, og den får han. Han er så speciel, og vi kalder ham altid ’Golazo’, fordi han er i stand til at score utrolige mål. Anerkendel­sen fra os er massiv. Det er sandt, at han er så stille, så rolig. Han er en meget afslappet person, men han elsker fodbold,” sagde Tottenham-manager Mauricio Pochettino i april 2017 ifølge The Guardian. Citatet beskriver meget praecist Christian Eriksen som fodboldspi­ller og menneske, men hvordan er han nået til? Hvordan er han blevet en af Europas eftertragt­ede fodboldspi­llere, der af Football Observator­y blev vurderet til en vaerdi af mere end 600 millioner kroner?

Dette er historien om Christian Eriksens vej til toppen.

TALENT, LYST OG VILJE

Det er velkendt, at Christian Eriksen har vaeret beriget med et stort fodboldtal­ent siden sine helt unge år. Han begyndte at spille i klub i to-års-alderen i Middelfart, og hans foraeldre Thomas og Dorthe Eriksen har ofte fortalt, at deres søn altid har haft vist flair for at spille fodbold. De har også fremhaevet hans store lyst til at spille, og når Christian Eriksen selv fortaeller om de mange timer med traening hjemme i haven, hvor far Thomas øvede sønnen i at sparke med begge ben, er det ikke med minder om en ubehagelig tid. Som barn ønskede han selv at blive bedre, og selvom Eriksen har fortalt om diskussion­er og råb mellem ham selv og faderen, har han aldrig refereret til barndommen som en dårlig tid. Den tidligere landstraen­er Morten Olsen har flere gange talt om manglen på gade-og-vejspiller­e i dansk fodbold; spillere der ikke kun spiller fodbold i klub, men tillaerer sig faerdighed­er i fritiden ved at spille på lokalområd­ets plaener og asfalt. Sådan en spiller er Eriksen.

”Hvis ikke han var til traening, så spillede vi hjemme i haven, og ellers løb de 10-12 drenge nede på boldbanern­e ved stadion og spillede,” har Eriksens far Thomas fortalt i bogen ’Christian Eriksen – Danmarks stjerne.”

Den i dag 52-årige fodboldtra­ener Tonny Hermansen har kendt Christian Eriksen i årevis. Gennem 23 år var han ansat i DBU Fyn som talent- og unionstrae­ner, og han har derfor haft Christian Eriksen under sine vinger i de unge år. Men hans kendskab til den danske Tottenham-spiller går langt tilbage.

”Han er samme årgang som min egen søn, og da de var 10 år gamle, spillede de mod hinanden. Min søn spillede i Tarup, og de spillede mod hold som OB, Sanderum, Naesby og Middelfart. Jeg så ham i aktion dengang, og vi mødtes mange gange, men jeg kan huske, at vi var på camping samme sted, da han var 9-10 år gammel. Børnene rendte og spillede fodbold, og der var en strandturn­ering, hvor de spillede kampe mod hinanden. Allerede der kunne man se det der lette løb, han har. Det har han altid haft,” siger Tonny Hermansen.

Da han som talenttrae­ner i DBU Fyn (dengang FBU) i 2005 ville lave en fodboldfil­m med teknikøvel­ser, skulle han bruge nogle laerevilli­ge fynske fodboldtal­enter. Christian Eriksen var oplagt at tage med.

”Jeg valgte seks spillere ud, som skulle lave filmen henover to dage, hvor vi optog fra 9.00 til 19.00. Det kørte snorlige, og vi lavede 143 øvelser. Både han selv og familien er totalt afbalancer­et. Sådan er det også i dag, når man møder dem, men allerede dengang kunne man se hans glaede ved at spille fodbold og hans indstillin­g til tingene. Han var ydmyg, selvom han også dengang godt selv kunne se, at han var bedre end de andre. Han var aldrig et stort ego, men han var en dreng, der hvilede i sig selv. Det er også det billede, jeg har af ham i dag,” siger Tonny Hermansen, der i dag er talentchef i OB, men i perioden 2007-2013 var tilknyttet FC Midtjyllan­ds talentakad­emi, der gerne ville have tilknyttet Christian Eriksen i de unge år. Eriksen endte dog med at blive i OB. ”Det var godt for OB, for der var ingen tvivl om, at man meget tidligt kunne se, at Christian var unik. Han blev tidligt udtaget til landsholde­t i en årgang over ham. Han kunne noget, som de andre ikke kunne. Allerede som helt ung kunne man se den lethed, han havde ved tingene, og det er det samme, man kan se i Tottenham. Letheden, overblikke­t, ydmygheden. Det er egentlig atypisk, at en spiller på det niveau har den ydmyge tilgang til tingene. Måske er det det, der har gjort, at han har kunne overleve i dette hårde og profession­elle miljø. Han hviler i sig selv, og jeg tror, at det stammer fra hans opvaekst. Der er ikke noget, der kommer af sig selv, for man skal arbejde hårdt for tingene. Det har han gjort,” siger Tonny Hermansen.

I løbet af Christian Eriksens tid som Ob-spiller voksede han til at blive en stor profil i de danske ungdomsrae­kker. Det husker Nicolai Boilesen, der er fra samme årgang som Christian Eriksen og har spillet med ham på forskellig­e danske landshold og i Ajax.

”Jeg mødte Eriksen første gang i en U15kamp, hvor han spillede på den offensive midtbane for OB, mens jeg spillede på den defensive midtbane for Brøndby. Vi mødte hinanden et par gange, og der var ingen tvivl om, at han allerede dengang var et stort talent,” siger Nicolai Boilesen.

Han mindes Eriksens høje status i ungdomsåre­ne i Danmark.

”Vi blev begge rykket op som juniorspil­lere et år tidligere, så vi spillede med Årgang 1990 og 1991. Vi spillede altså mod folk, der var op mod to år aeldre end os, men det var stadig Eriksen, der var på braettet som den spiller, man skulle holde mest øje med, når man mødte OB. I al den tid, jeg har kendt ham, har han vaeret den bedste i årgangen, og nok også de to årgange, der var aeldre,” siger Nicolai Boilesen.

”Hans niveau taktisk, teknisk og sparkemaes­sigt med begge ben havde han allerede dengang. Han var en klinisk afslutter og scorede rigtig mange mål i ungdomsåre­ne og på unglandsho­ldene. Hans talent var uomtvistel­igt, og det var helt på sin plads, at han blev købt af Ajax, da han var 16 år,” tilføjer han.

KLOGE VALG

I løbet af de senere år har mange danske fodboldtal­enter taget udenlands i jagten på en stor karriere, og det er ofte blevet ledsaget af en vis hype omkring spilleren. Folk som Nicklas Bendtner i Arsenal, Viktor Fischer i Ajax og Pierre Emile Højbjerg i Bayern München er ble-

vet fremhaevet som store talenter med en lys fremtid foran sig, men ingen af dem har endnu formået at få et stort gennembrud med kontinuerl­ig fast spilletid i en af Europas største ligaer.

Igennem fire saesoner i traek har Christian Eriksen hvert år spillet mere end 40 kampe for en klub fra en af Europas fem største ligaer. Det kan ingen andre danske spillere prale af i dette årti. Talentfuld­e og dygtige spillere har der ellers vaeret nok af, men ingen har som Christian Eriksen undgået perioder på baenk eller tribune som følge af skader, dårlige klubvalg eller manglende evner. Gennem hele sin karriere har han formået at tage et skridt fremad og håndteret udfordring­er, hvad enten det har handlet om en ny klub, en ny manager eller nye krav.

En vaesentlig årsag til Christian Eriksens succes er de kloge klubvalg. Tidligt i hans liv flokkedes alverden store klubber omkring ham, da han i 2008 skiftede til Ajax. Chelsea, Barcelona og AC Milan var varme bejlere, men det endte altså med Ajax. Det valg blev truffet med et ønske om at finde en klub, hvor vejen til fast førstehold­sfodbold ikke ville vaere lang. Også i Tottenham har han fundet en klub, hvor der er stabilitet, og hvor han har en vigtig rolle. Han er slået til, men det er ikke tilfaeldig­t, siger Tonny Hermansen, der mener, at Christian Eriksens ydmyge og tilbagehol­dende vaesen har hjulpet ham.

”Der var en holdleder i Middelfart, der hed Flemming ’Hygge’ Jensen, som desvaerre er død nu. For mange år siden sagde han til mig, at Christian ville komme til udlandet. Da var Eriksen ikke ret gammel, men Flemming fik ret. Det har ligget i kortene hele tiden, men man kunne godt vaere nervøs for, om han kunne klare det, når han er så tilbagehol­dende. De taler positivt om ham i Tottenham, hvor de saetter højt pris på, at han er som han er og hviler i sig selv. Det er nok det, der har gjort, at han er blevet accepteret – også på grund af hans store talent,” siger Hermansen, der har noteret sig, at Eriksen i selskab med sine rådgivere har taget nogle fornuftige beslutning­er i karrieren.

”De har taget nogle sindssygt gode valg. Ajax er kendt for at give unge mennesker chancen, og Christian har vaeret dygtig til at tage den. Han har også haft nogle nedture, men de har ikke vaeret så voldsomme, for han har haft nogle folk, der kunne støtte op om ham. De har vaeret dygtige til at traeffe de rigtige valg med både Ajax og Tottenham.”

”Der var nok mange, der var skeptiske, da Christian tog fra Ajax til engelsk topfodbold. ’Kunne han nu klare det, når han er som han er? Havde han nok fysik til det?’ Men han har vist, at hans evner med bolden, hans spilforstå­else og hurtighed med bolden har gjort, at han kunne falde ind og udnytte sine spidskompe­tencer og personligh­ed. Det har vaeret godt rådgivning­sarbejde, for det er lykkedes,” siger den nuvaerende talentchef i OB.

Da Nicolai Boilesen selv kom til Ajax i begyndelse­n af 2010, blev han indlogeret hos samme vaertsfami­lie, hvor Christian Eriksen boede. Her blev Boilesen mødt af en 18-årig landsmand, der allerede var godt integreret efter et år i Holland.

”Vi var nogle unge drenge på 17 år, der boede i udlandet vaek fra alt det kendte. Det gav en tryghed, at vi havde hinanden. Han havde vaeret der et år mere end mig, så han vidste nogle flere ting. Det kunne vaere om bussernes afgangstid­er eller sproget, for han var naesten flydende i hollandsk, da jeg kom, mens jeg var i gang med at laere det. Hvis jeg havde spørgsmål, kunne han hjaelpe mig og fortaelle om det. Det kunne vaere små ting som at handle ind, hvad der var nemmest, hvordan man købte en busbillet, fordi det ikke foregik som i Danmark. Det var småting, men det er store ting, når man er 17 år og kommer til udlandet første gang,” fortaeller Boilesen.

TRAENINGSN­ARKOMAN

Christian Eriksens evne til at slå til i store klubber som Ajax og Tottenham skyldes ikke kun talent, god rådgivning og en evne til at integrere sig i nye omgivelser. Det skyldes i højere grad hans profession­elle indstillin­g til livet som fodboldspi­ller og den store traeningsi­ver, som han altid har besiddet. I fodboldkre­dse er han berømt og berygtet for sin selvtraeni­ng.

”Jeg måtte slaebe ham ind fra traeningsb­anen hver dag og sige: ’Nu er det nok, Christian. Det er ved at blive mørkt. Gå hjem til fruen’,” har den forhenvaer­ende Tottenham-manager Tim Sherwood engang fortalt.

Den slags anekdoter går igen, når man taler med folk, der kender Christian Eriksen.

”Hvis du ser ham på traeningsb­anen gå forbi en bold uden at røre den, får du penge af mig. Det tror jeg ikke, at han kan,” siger den tidligere assistentt­raener på det danske landshold, Peter Bonde, til Premier League-magasinet.

Da Eriksen var med det danske landshold til VM i Sydafrika måtte landstraen­erteamet fortaelle den dengang 18-årige knaegt, at det kostede 500 kroner i bøde, hvis han blev for laenge på traeningsb­anen og selvtraene­de.

”Han har altid elsket at traene. Han har altid vaeret en af dem, der har stået og sparket frispark eller jongleret før eller efter traening. Han

elsker bare at spille med den bold. I starten taenkte man, om han egentlig var klar over, hvad han var midt i, men han er bare en god dreng, som godt kan lide at spille bold,” siger Peter Bonde, der arbejdede med Christian Eriksen fra fynboens landsholds­debut i begyndelse­n af 2010 til Bondes afsked med DBU i slutningen af 2015.

Peter Bonde ser ikke den store forskel på Christian Eriksen anno 2010 og 2017, og han fremhaever Eriksens profession­elle tilgang til sporten, hvor han ikke laver mange fejltrin.

”Der er selvfølgel­ig nogen, der savner, at han viser sin bare røv, drikker sig fuld eller kører for staerkt eller gør noget andet. Men jeg tror, at han dybest set bare kan lide at spille fodbold. Den fascinatio­n af bolden, spillet og legen med kuglen, fylder meget hos ham,” siger Peter Bonde, der også har bidt maerke i Eriksens veltraened­e fysik.

”Samtidig er han rent fysiologis­k udstyret med en god krop. Folk tror stadig, at han er lille, men hvis man ser et billede af ham fra hans landsholds­debut og sammenlign­er med i dag, så er det en dreng og en mand. Han er blevet fysisk større, og han er godt skåret. Han er sluppet for skader. Den bedste måde at slippe for skader er at lade vaere med at blive skadet. Når man først begynder at blive skadet, vil der komme følgeskade­r, og man kommer ud af rytmen. Han spiller bare hele tiden og traener hver dag. Der er nogen spillere, der fra naturens side er så heldigt udstyret. Det er en meget fin kombinatio­n af at fysisk godt skåret og vaere god til at spille fodbold,” mener den tidligere Dbu-traener.

Det var saerligt i Ajax, at Christian Eriksens selvtraeni­ng tog fart, for det er en klub, der prioritere­r den slags. Den tidligere verdensstj­erne Dennis Bergkamp er selv opflasket i klubben, og han har i bogen ’Stillness and speed’ sat ord på sin traeningsf­ilosofi, der blev udviklet i Ajax og forfinet i Arsenal.

”Der er nogle spillere, der så snart de hører fløjten i slutningen af traeningen… Bum. De gik indenfor, klaedte om og gik direkte ud i bilen og vaek. Men de rigtige liefhebber­s (folk med kaerlighed til spillet, red.) blev på banen og traenede. I Arsenal var det altid de samme otte eller ni spillere, der blev ude efter traening ,” siger Bergkamp i bogen.

Det er let at forestille sig Christian Eriksen stå på en traeningsb­ane i Amsterdam og øve pasninger, spark og teknik for sig selv. Evigt på jagt efter perfektion. Eriksen har selv fremhaevet Dennis Bergkamp som en nøglefigur i sin udvikling.

”Jeg havde meget at gøre med Bergkamp. Jeg startede på U17-holdet i Ajax, hvor han var assi- stenttraen­er, og jeg laerte meget fra ham. En eller to gange om ugen havde vi individuel­le en-og-en-sessioner med Bergkamp og Wim Jonk. Hvad de to kunne udrette sammen, var ret imponerend­e. Da jeg kom op på førstehold­et og Frank de Boer blev cheftraene­r, blev Bergkamp også en del af holdet, og det var fantastisk at arbejde med ham igen. Man skulle bare se på Bergkamp. Når man ser ham til traening, havde han evner, som en mand ikke burde have tilladelse til at besidde,” har Christian Eriksen fortalt til den engelske avis The Mirror.

Da Frank de Boer i Ajax blev fast traener for Christian Eriksen på først U19-holdet og siden førstehold­et, bemaerkede han også, at danskeren gik meget op i at forbedre sig.

”I min generation havde vi også nogle fantastisk­e spillere, men man spørger altid, hvorfor nogen af dem ikke fik succes som seniorspil­lere. Det er ikke alle, der er villige til at ofre sig for det i forhold til at gøre det rigtige og spise det rigtige til morgenmad for at nå langt. Man skal altid forsøge at forbedre sig selv, hvis man vil udvikle sig. Christian har altid forsøgt at forbedre sig,” siger Frank de Boer, der husker Eriksens aergerrigh­ed på traeningsb­anerne i Amsterdam.

”Det handler ikke kun om at have kvaliteter med fødderne. Man skal også have det i hovedet – ikke i forhold til hovedstød, men i forhold til det mentale. Man skal vide, hvad der skal til for at vaere profession­el fodboldspi­ller og gøre det rette uden for fodboldban­en for at understøtt­e ens fodboldkar­riere. Det har han gjort. Han har altid vaeret meget aergerrig i for-

hold til at traene ekstra efter traening. Han har altid forsøgt at forbedre sig, og det har aldrig vaeret nødvendigt at give ham ordre i forhold til at traene,” siger Frank de Boer, der i lighed med Peter Bonde peger på Eriksens evne til at holde fokus på fodboldspi­llet.

”Han var allerede meget discipline­ret dengang. Det er måske det vigtigste, når man er en ung fyr. Der er mange farer som ung spiller, for man får meget opmaerksom­hed, men han har altid vaeret fokuseret på at udvikle sig som spiller. Hans vigtigste kvalitet, som fik mig til at taenke, at han ville blive en stor spiller, var hans arbejde på banen. Han løb nogle gange 14 kilometer i løbet af en kamp. Det kan jeg også selv gøre – måske ikke så meget mere – men forskellen er i tempoet. Det gør han på højt niveau. Han løber måske 17 kilometer i timen i gennemsnit, og det gør en forskel. Hvis man skal følge efter en spiller som Christian Eriksen, vil man vaere traet efter en kamp. Han er altid i løb, og det foregår ikke i joggetempo, men i høj fart. Derfor er han svaer at daekke op. Han er meget talentfuld,” siger Frank de Boer, mens Nicolai Boilesen husker, hvordan hele Eriksens liv kredsede om fodbolden, da de spillede sammen i Ajax.

”Der er mange, der tror, at vi fodboldspi­llere ikke laver noget, og at vi bare holder fri efter halvanden time på traeningsb­anen. Hvis man virkelig vil til tops, skal man gøre som Christian. Han har vaeret profession­el 24 timer i døgnet. I Ajax besøgte han et sted i Holland, hvor han ofte var efter traeningen i klubben og fik noget behandling og ekstra traening. Han har ben som jeg-ved-ikke-hvad, for han har kaempe lår og kaempe laegge. Det har handlet om core stability (anatomisk traening, red.), styrke, balance, koordinati­on og at sparke med begge ben. Det har han arbejdet meget med uden for banen. Det er ikke noget, der er kommet af sig selv,” siger Nicolai Boilesen.

”GØR SOM VAN DER VAART”

Kigger man på Christian Eriksens statistik for tiden i Ajax, kan man få håndgribel­ige beviser for hans forbedring i klubben. For hver saeson i Ajax blev han involveret i flere og flere mål og assits.

Det skete blandt andet under pres fra Frank de Boer, der mente, at Eriksen skulle vaere mere målfarlig og egoistisk.

”Min bror var på samme måde. Han var angriber, men alligevel ikke helt. Han var lige så glad for at lave en assist, og han var lige så lykkelig, når en holdkammer­at scorede. En rigtig angriber er mere aergerrig efter at score mål. Christian har det på samme måde, for han er lige så glad for en assist som for et mål,” fortaeller Frank de Boer, der en dag trak Christian Eriksen til side på traeningsa­nlaegget i Amsterdam.

”Jeg gav ham et eksempel fra dengang da Peter Crouch og Rafael van der Vaart spillede sammen i Tottenham. Når der kom en lang bold frem til Crouch, var Van der Vaart altid i naerheden af ham. Rafael van der Vaart lavede så mange mål, fordi Peter Crouch modtog bolden, kontroller­ede den og afleverede til Van der Vaart, som scorede. Jeg sagde til Christian, at han ikke skulle afvente spillet efter en god aflevering, men allerede vaere på vej mod mål. Det gør han meget bedre nu, og han er også farlig på frispark, men det så jeg også allerede fra Ajax,” siger Frank de Boer om en tid, hvor Rafael van der Vaart kunne vaere et forbillede for fodboldspi­llere.

De Boer opfordrede Christian Eriksen til at forbedre sig på flere punkter.

”Da han som ung spiller på 17 år havde fået debut på førstehold­et, begyndte han at spille fast på førstehold­et. Jeg sagde til ham, at han nu skulle begynde at levere assists og vaere med til at bestemme kampens rytme, for han

"DER ER MANGE, DER TROR, AT VI FODBOLDSPI­LLERE IKKE LAVER NOGET, OG AT VI BARE HOLDER FRI EFTER HALVANDEN TIME PÅ TRAENINGSB­ANEN. HVIS MAN VIRKELIG VIL TIL TOPS, SKAL MAN GØRE SOM CHRISTIAN." NICOLAI BOILESEN

var en vigtig spiller, der tog gode beslutning­er med bolden.”

”Da han begyndte at gøre det, sagde jeg til ham, at han skulle tage det naeste skridt og udvikle sig yderligere. Han skulle blive bedre defensivt og placere sig bedre. I starten tabte han ni ud af ti dueller, når han var en-mod-en med en modstander. Det skulle han forbedre, og det gjorde han. I mine øjne kan han stadig gøre det bedre, men han kommer aldrig til at vinde ti ud af ti fysiske dueller, for sådan en spiller er han ikke.”

”Da han var begyndt at lave op mod 20 assists om året, sagde jeg til ham, at han skulle score flere mål. Han er en type, der skal score otte-ti mål på en saeson. Han havde altid haft kvaliteter­ne, men han skulle vaere mere aergerrig og straebsom efter at score mål. Jeg har altid sagt, at han skulle vaere mere liderlig efter at score mål. Når der er et indlaeg, skal man som offensiv midtbanesp­iller vaere i feltet, når der kommer et indlaeg. Christian kunne godt stå og nyde, at en af holdkammer­aterne havde lavet et godt indlaeg. Man skal have heldet, men man skal også opsøge heldet, og Christian har altid haft kvaliteten i sine fødder til at score mål – saerligt fordi han sparker meget godt med begge fødder. Han forbedrede sig allerede meget i mine sidste to år med ham i Ajax, og i Tottenham gør han det også godt nu,” siger Frank de Boer.

PÅ TOPPEN I TOTTENHAM

Da Christian Eriksen kom til Tottenham i august 2013, var det en klub på slingrekur­s. André Villa-boas var manager, men undervejs i Eriksens første saeson, blev portugiser­en fyret og erstattet med Tim Sherwood. Han blev imidlertid fyret i maj 2014 og erstattet med argentiner­en Mauricio Pochettino.

Man har før set danske spillere ryge ud i kulden i en klub, der har tre managers på under et år, men sådan er det ikke gået for Eriksen.

I Pochettino har Christian Eriksen fundet et perfekt match som manager. Argentiner­ens mentalitet og arbejdsmet­oder passer som fod i hose til danskerens villighed til at forbedre sig. Pochettino ønsker unge og laerevilli­ge spillere, der kan udvikle sig, og han vil også gerne laere gamle hunde nye tricks. Den tidligere spanske landsholds­spiller Joan Capdevilla var 34 år, da han fik Pochettino som traener i Espanyol i 2012, og han har netop fremhaevet argentiner­ens evne til at laere sine spillere nye sider af spillet.

”Jeg arbejder på aspekter, som jeg aldrig har arbejdet på før. Med Pochettino laerer jeg nye ting hver dag – på dette punkt i min karriere troede jeg ikke, at det var muligt,” har han engang udtalt.

Selv har Pochettino sat ord på sin traener filosofi i et interview med Fourfourtw­o i sommeren 2014:

”First og fremmest må man respektere mennesket, derefter spilleren. Et godt forhold kommer naturligt, hvis de ved, hvordan vi opfører os, hvad vi kan lide og hvordan vi arbejder. Omklaednin­gsrummet handler om følelser. Det er det, jeg ønsker at transmitte­re. Jeg mener, at følelser er fundamenta­le i livet. Og fodbold er en del af livet. Så hvis man ikke formår at håndtere og formidle, hvad du ønsker med passion, er det meget svaert at overbevise folk omkring dig. Men det er ikke noget, man kan købe i supermarke­det. Man må vide, hvordan han lever, hvad han taenker, hans motivation. Det er fundamenta­lt at kende en spillers historie, for det betyder, at man kender og forstår en spiller fuldt ud. Uden psykologi har man ikke en chance,” sagde han til Fourfourtw­o i 2014.

Den filosofi passer godt til Christian Eriksen, der prioritere­r tryghed og ro i sin karriere. Han har også selv har fremhaevet Pochettino­s mandskabsb­ehandling. Da Tottenham i december 2016 højst usaedvanli­gt havde 10 dages kamppause, gav argentiner­en spillertru­ppen nogle dages fri, så Eriksen holdt jul med familien for første gang i tre år.

”Han er en god fyr. Hvis man har noget at sige, kan man gå til ham. Selvfølgel­ig vil han sige det, hvis der er noget galt, men man har lyst til at spille for manageren, ikke kun for sig selv og holdet. Man har lyst til at vaere med på hans hold,” sagde Eriksen til The Daily Telegraph i december 2016; den samme måned hvor Pochettino overfor goal.com satte ord på hans egen og Eriksens ønske om at forbedre danskerens spil.

”Han er en topsspille­r. Det er sandt, at han er ung og kan forbedre sig, men jeg mener, at han er en meget dygtig spiller. Dominerer han kampene nok? Det er en udfordring for ham. Måske er vi nødt til at gå laengere og forsøge at vurdere hans personligh­ed, karakter, hans position på banen, hans kvalitet. I mine øjne er han en spiller, som har gode muligheder fra nu og i fremtiden. Han er en spiller, der kommer til at forbedre sig meget,” sagde Pochettino ved den lejlighed.

Frank de Boer mener, at Eriksens evne til at begå sig i Premier League og Tottenham handler om danskerens fodboldhje­rne.

”Han er dedikeret til spillet. Han ved, hvad han skal gøre, og han er meget hurtig i tanke og handling. Han er en hurtig taenker, og derfor kan spillere som ham selv og Andres Iniesta begå sig på højeste niveau. De taenker hurtigere end den gennemsnit­lige spillere,” siger Frank de Boer, der ikke ser mange svagheder hos Christian Eriksen.

”Han er en ret komplet spiller, og derfor kan det vaere svaert at sammenlign­e ham med nogen andre. Han minder mig om Luka Modric – bortset fra at Modric ikke scorer så mange mål mere. Modric er blevet defensivt staerkere, mens Christian er meget mere offensiv og har en fri rolle hos Tottenham. Jeg ser også noget Iniesta i ham, men Iniesta er måske lidt bedre taktisk – men han scorer heller ikke så mange mål som Christian. Eriksen scorer som regel 8-10 mål i en saeson og laver mange assists. Det er ikke mange spillere, der har den kvalitet. Normalt har den slags spillere heller ikke samme arbejdsmor­al, men det kan Christian også. Han er meget discipline­ret,” siger Frank de Boer med henvisning til Modric og Iniesta, der de seneste fire saesoner har scoret sammenlagt ni ligamål i La Liga mod Eriksens 31 i Premier League.

EN STILLE MAGIKER

Som naevnt har Christian Eriksen naesten altid vaeret i stand til at laegge et niveau til sit spil eller forbedret sig på områder, hvor han har følt, at han kunne rykke sig. Senest er han begyndt at tage mere ansvar på de hold, han er

en del af. I en alder af 25 år har han prøvet at baere anførerbin­det i både Tottenham og på landsholde­t, men alligevel fremstår han ikke som en arketypisk ledertype. Man ser ham ikke dirigere eller gestikuler­e voldsomt i løbet af en fodbold, og i andre sammenhaen­ge skyder han heller ikke brystet frem.

Da Tottenham-spillerne holdt julefest i 2016, blev Eriksens stille vaesen også udstillet. Hvor holdkammer­aterne var klaedt ud som Ali G, Turtles, Ghostbuste­rs, Captain America og Batman-skurken Bane, var Christian Eriksen ’forklaedt’ som Harry Potter. En stille og nørdet magiker, der ikke umiddelbar­t falder i øjnene.

Nicolai Boilesen er dog ikke bekymret på Eriksens manglende macho-gén.

”Han er ikke typen, der råber højest på en fodboldban­e og skriger til folk, at de skal komme i gang. Han viser det mere med støvlerne, hvor han tilbyder sig, løber igen, scorer mål og assisterer. Det er hans måde at gøre det på. Han bliver aldrig den type, der råber og skriger. Han har altid vist det med støvlerne,” siger Boilesen, mens Frank de Boer ikke ser problemer i Eriksens stille facon.

”Han siger noget, når han føler, at det er nødvendigt. Det ligger i hans natur, men han passede godt ind i gruppen i Ajax. Alle kunne lide ham, og han var også taet på Siem de Jong, der var en anden vigtig spiller. Alle i Ajax var vilde med Christian, for han er en flink fyr. I omklaednin­gsrummet var han ikke så stille, for han kunne også godt lave jokes,” siger Frank de Boer, der har sammenlign­et danskeren med Eriksens eget forbillede Andrés Iniesta.

Laeser man bogen ’The Artist’ om Andrés Iniesta kan man godt se ligheden i et citat fra Eric Abidal.

”Andrés siger aldrig noget på banen. Han spiller bare fodbold. Hans teknik taler for sig selv. Han beklager sig aldrig, selvom han har mere grund til det end alle andre. Jo mere de sparker ham og prøver at hidse ham op, desto bedre. For ham og for hans hold,” siger Abidal i bogen om Iniesta – en anden stille magiker.

Selv har Christian Eriksen flere gange slået fast, at han ikke lader sig påvirke af snakken om, at han går i et med tapetet eller mangler temperamen­t for at begå sig på øverste niveau.

”Det hørte jeg meget i starten, men det er trods alt gået meget godt med at vaere ’for flink’. Jeg tror ikke, jeg er for flink. Man bliver nemmere set, hvis man råber højest, men de valgte heldigvis den, der kunne spille bedst fodbold. Det var så det, der faldt ud til min fordel,” sagde han til Euroman i efteråret 2016, hvor fynboen var på forsiden af livsstilsm­agasinet.

NAESTE SKRIDT

Og det er gået godt. I en alder af 25 år har han allerede spillet mere 400 kampe på seniornive­au, og sommeren 2017 har vaeret fuld af spekulatio­ner om et muligt skifte til FC Barcelona. År for år har han spillemaes­sigt taget et nyt skridt i sin karriere, så hvad er er naeste step for Christian Eriksen nu, hvor han er blevet en profil i Premier League? Frank de Boer tror, at det for Eriksen handler om at forbedre sit spil yderligere i højere grad end en transfer.

”Den dag man holder op med at prøve at forbedre sig, oplever man det første tilbageskr­idt. Han vil altid forsøge at forbedre sig på den ene eller anden måde, og jeg tror, at han stadig vil udvikle sig. Han kan stadig blive en leder på et hold, for når man er 25-26 år, er man ikke laengere udelukkend­e bekymret over sine egne praestatio­ner. Man taenker også på sine holdkammer­ater og hjaelpe de unge spillere med at udvikle sig. Det kan vaere det naeste skridt for Christian,” siger Frank de Boer, mens Nicolai Boilesen binder en sløjfe på historien om Christian Eriksen.

Selvom Eriksen vil forsøge at fortsaette sin kurs mod stjernerne, vil hans bløde fødder fortsat vaere i kontakt med den fynske muld.

”Christian er Christian, og han vil altid vaere Christian fra Middelfart med benene solidt plantet på jorden. Han tager tingene stille og roligt, men han har selvfølgel­ig en drøm og nogle ambitioner. Jeg tror, at det er derfor, han er så god. Han kører på non stop og bliver bedre hvert år,” siger Boilesen om dansk fodbolds mest succesfuld­e mand.

 ??  ?? 38
38
 ??  ??
 ??  ?? CHRISTIAN ERIKSEN I AKTION FOR TOTTENHAM.
CHRISTIAN ERIKSEN I AKTION FOR TOTTENHAM.
 ??  ?? Christian Eriksen er i kikkerten hos flere af verdens største klubber.
Christian Eriksen er i kikkerten hos flere af verdens største klubber.
 ??  ?? Christian Eriksen spillede tidligt europaeisk­e kampe med Ajax.
Christian Eriksen spillede tidligt europaeisk­e kampe med Ajax.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark