Premier League Magasinet

DE DYRESTE SPILLERE I PREMIER LEAGUE

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Det vakte opsigt, da Blackburn Rovers i 1992 købte Alan Shearer for en ny britisk transferre­kord på 34 millioner kroner, og siden da er priserne på spillere eksplodere­t i takt med, at indtaegter­ne fra tv-aftaler og sponsorate­r er blevet mangedoble­t.

”Det er en høj pris for en spiller, der stadig mangler virkelig at bevise sig selv på landsholds­niveau, og som indtil sidste år kun havde formået at lave 10 ligamål på fire saesoner.”

The Independen­ts dengang unge fodboldskr­ibent Henry Winter var ikke så sikker på Alan Shearer, da Blackburn Rovers i slutningen af juli 1992 købte angriberen fra Southampto­n for en rekordsum.

Shearer var markant dyrere end Dean Saunders, der året inden var blevet Storbritan­niens dyreste med sit skifte fra Derby County til Liverpool, og det at betale så mange penge for en 21-årig forward virkede usikkert, uanset de store løfter om nye penge og en eksplosion i interessen for den nydannede Premier League.

Shearer indfriede forventnin­gerne og mere til med 112 Premier League-mål på fire saesoner og et mesterskab til Blackburn i 1995, hvorefter Blackburn solgte ham for en verdensrek­ord på 155 millioner kroner til Newcastle.

På bare fire år var rekordkøbe­t Alan Shearer blevet mere end 4,5 gange mere vaerd, og da Manchester United sidste sommer købte Paul Pogba fri af Juventus og på ny gav Premier League rekorden for dyreste spiller nogensinde, var den franske midtbanesp­iller 23 gange dyrere, end Shearer var i 1992.

Det er mange penge, der bruges på nye spillere i Premier League, men ifølge en ekspert har de engelske klubber i dag ikke større problemer med at betale adskillige hundrede millioner kroner for spillere.

”Tv-aftalerne er en drivende faktor, men det samme er også de globale sponsoraft­aler, de store klubber har indgået de seneste år. Der er en ret taet sammenhaen­g mellem klubbernes omsaetning og forbrug på spillere igennem de 25 år med Premier League,” siger Jesper Jørgensen, der er partner og økonom ved Deloitte.

GLOBALT

I de første ni saesoner med Premier League var den dyreste spiller i hver saeson en brite handlet mellem to engelske klubber bortset fra Dwight Yorke, der havde spillet i England, siden han var 18 år.

Men begyndende med Alex Fergusons køb af Juan Sebastian Veron i sommeren 2001 skiftede fokus til det europaeisk­e marked.

I de to efterfølge­nde saesoner blev Rio Ferdinand (igen) og Damian Duff de dyreste handler i 2002/2003 og 2003/2004, men i de 14 saesoner siden, inklusiv den nye 2017/2018-saeson, har de dyreste spillere i hver saeson vaeret europaeere fra kontinente­t (otte), sydamerika­nere (fire) eller fra Afrika (to).

”Skiftet passer meget godt overens med, at Premier League-klubberne fra cirka 2001 overhalede Serie A og La Liga på kommerciel­le indtaegter. Dengang kollapsede den italienske tv-aftale, hvilket gav klubberne i Serie A alvorlige økonomiske problemer, hvorefter Premier League overtog markedet,” siger Jesper Jørgensen.

MILLIARDTR­ANSFER FORUDE

I 11 saesoner har Premier League-klubberne sat ny national transferre­kord, og det kan meget vel ske igen denne sommer, vurderer Jesper Jørgensen. Sidste sommer vakte det opsigt, da Paul Pogba som den anden spiller efter Gareth Bale blev handlet for over 100 millioner euro, og måler vi transfers i danske kroner, står et nyt loft snart for fald. ”Jeg er helt sikker på, at Manchester City, Manchester United, Chelsea, Real Madrid, Paris Saint-germain og måske FC Barcelona, Juventus eller Bayern München bliver den første klub, der køber en spiller til over en milliard kroner. Det er kun et spørgsmål om tid, og om det sker denne sommer eller først til naeste år efter VM, som traditione­lt altid fremprovok­erer store transfers,” siger Jesper Jørgensen.

”De her klubber omsaetter for så mange penge, at en spiller til en milliard kroner er noget, man godt kan baere. Flere af disse klubber tjener milliarder, før vi regner transfers ind og ud af klubben med, så det er kun et spørgsmål om tid, før en klub bryder barrieren på en milliard kroner,” siger Jesper Jørgensen.

 ?? FOTO: RITZAU/SCOTT HEPPELL. ??
FOTO: RITZAU/SCOTT HEPPELL.
 ??  ?? 20
20
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark