Premier League Magasinet

”AT VINDE MESTERSKAB­ER VAR EN RET”

- TEKST: CHRISTIAN NORDENSKJO­LD

Trods 27 år uden mesterskab­er er Liverpool fortsat en af de klubber med flest fans i Danmark. Derfor ringede Premier League-magasinet til to kendte, danske Liverpool-fans for at høre om deres syn på klubben, de holder med.

ULRIK WILBEK

59 år, tidligere håndboldla­ndstraener og borgmester­kandidat (V) i Viborg Kommune.

Hvornår blev du Liverpool-fan?

”I 1967.”

Hvad fangede dig?

”Jeg kan ikke helt huske det, for jeg var ikke så gammel men jeg taenker, det må have vaeret noget Tipslørdag, der fik mig med. Gennem halvfjerds­erne blev det alvor. Der kan jeg huske nogle kampe og finaler, hvor Liverpool var rigtig gode.”

Hvordan husker du Liverpools seneste mesterskab?

”Jeg husker bare perioden som en lang perleraekk­e af mesterskab­er. Det kørte jo, og det hele var fantastisk, og holdet var blandt de bedste i verden.”

Hvad har Liverpool gjort galt i de sidste 27 år?

”Perioden omkring det sidste mesterskab husker jeg som sørgelig, fordi de engelske klubber blev udelukket fra europaeisk fodbold efter Heysel. Det, tror jeg, var med til at gøre, at man ikke vandt flere mesterskab­er, fordi så var det ikke tillokkend­e at tage til Liverpool.”

Hvordan har det vaeret at se holdet gå glip af mesterskab­et?

”Der har vaeret lyspunkter som Champions League i 2005. I mange år klarede holdet sig fint i Champions League, når man var med, men det er jo mest det her med mesterskab­et, der har gjort det svaert. Der var jo lige 2014, hvor man var så taet på, at man naesten kunne graede over det. Jeg tror, at mange af os, der holder med Liverpool, var glade for, at Rafael Benitez kunne lave resultater, men vi var ikke så vilde med stilen. Der blev det jo sjovere med Luis Suárez og Daniel Sturridges mål på samlebånd, selvom det kun blev til en andenplads. Jeg er dog ikke blevet mere hårdhudet med årene. Det er hårde dage, når man taber til Burnley. Jeg kan godt leve med at tabe til de store hold, men at tabe til intetsigen­de bundhold har jeg det svaert med.”

Hvordan vurderer du holdets nuvaerende tilstand?

”Jeg synes, at det er blevet noget bedre og der er lidt mere star-quality over holdet og traeneren. Man kan så blive sindssyg over, at Liverpool ikke kan slå de dårligste og de bedste. Men et eller andet sted er det jo sjovere, når man

tror, man kan vinde mod de store, i stedet for at gå ind til kampen på forhånd uden den tro. Jeg mener, at Liverpool er på rette vej. Liverpool er ved at opbygge kontinuite­t, og enhver der har arbejdet med sport og sportshold ved, at det bliver bedre, hvis man spiller med de samme i flere år i traek. I stedet for at hente mange spillere, som vi har set tidligere, så kunne man hente få gode i stedet.”

Hvad mangler holdet for at vaere mesterskab­skandidat?

”I princippet én spiller i hver kaede. Jeg synes, der mangler en venstre back. Jeg savner også en rigtig god målscorer. Der er mange staerke offensive kraefter, men ikke nogen decideret målscorer, men det haenger nok sammen med den måde, Jürgen Klopp spiller på.”

JENS UNMACK

53 år, sanger og sangskrive­r i Love Shop Hvornår blev du Liverpool-fan? ”Da jeg var otte-ni år eller sådan noget.” Hvad fangede dig ved holdet?

”Jeg sad hele ugen og ventede på den ene kamp fra engelsk fodbold, som jo oftest var en af Midlands-klubberne. Få gange var der andre hold, og det var så Liverpool. Deres røde dragter så fantastisk ud på sort-hvid, og så begyndte jeg at købe Shoot Magazine, og der skrev Kevin Keegan fast i. Så var de også i FA Cup-finalen, hvor de slog Newcastle med 3-0 på Wembley, og så var interessen født.”

Hvordan husker du det seneste mesterskab?

”Jeg husker det, som man husker mesterskab­erne i 80’erne og 70’erne. Det var naermest ens fødselsret, at hvis man holdt med det hold, så vandt man mesterskab­et hvert år, hvert andet år eller i hvert fald hvert tredje år. Det var fint og godt, men det var ikke et banebryden­de mirakel, som Leicester-fansene husker deres. Når man ikke er vant til at vinde, så fylder det helt anderledes.”

Hvad har Liverpool gjort galt de sidste 27 år?

”Der har vaeret mange ting. Det er jo et større

”JEG HUSKER DET, SOM MAN HUSKER MESTERSKAB­ERNE I 80’ERNE OG 70’ERNE. DET VAR NAERMEST ENS FØDSELSRET, AT HVIS MAN HOLDT MED DET HOLD, SÅ VANDT MAN MESTERSKAB­ET HVERT ÅR, HVERT ANDET ÅR ELLER I HVERT FALD HVERT TREDJE ÅR".

billede. Heysel og udelukkels­en fra Europa derefter betød meget. Efter Hillsborou­gh gik det galt. Det sunde fundament spraekkede. Det er svaert at pege på enkeltpers­oner. Men jeg tror, at klubben har haft svaert ved at forstå, at man var nødt til at gøre noget anderledes end det, der ikke fungerede laenge. Det blev ikke laengere en selvfølge, at Liverpool vandt noget, selvom kulturen var der. Så tager man til Wembley og spiller cup-finale og køber hvide jakkesaet i stedet for bare at vinde kampen. Mange små ting har skabt den langvarige krise.”

Hvordan har det vaeret at vaere fan?

”I bund og grund har det vaeret fint, men jeg havde ikke set, at der skulle gå et kvart århundrede. Som tilhaenger vil man gerne tro på det bedste og drømme, men der findes efterhånde­n to slags Liverpool-fans. Der er dem, som straks tror på mesterskab­et efter fire sejre i traek, og så er der dem, der vil have racerbilen kørt 20 meter over målstregen, før de tror på noget som helst, for det er gået galt så mange gange. Bare se på 2014 men også denne saeson, hvor holdet faldt sammen mod de lette hold. Som Liverpool-fan har man vaennet sig til på den hårde måde, at man ikke skal tage noget for givet. Jeg tilhører selv sidste gruppe af tilhaenger­e.”

Hvordan ser du holdets nuvaerende tilstand?

”Jeg synes, at det er på tide, at Liverpools ejere viser, om de har de sportslige ambitioner, som de hele tiden har sagt. Den måde, de har købt spillere ind på indtil videre, har vist sig god nok til, at man kunne spille med om top 4, men ikke til at kaempe med om mesterskab­et. Hvis de skal vinde noget og helt til tops samt spille i Champions League, skal der komme en helt anden bredde. Så snart der har vaeret to-tre skader, har der siddet tre teenagere på baenken, og det er ikke godt nok. Ikke fordi de unge ikke er gode nok, men der er stor forskel på at vaere talentfuld på U/23-mandskabet og så på at kunne aendre en kamp i toppen af Premier League.”

Hvad mangler holdet?

”Der mangler et solidt forsvar. Det er ikke blevet adresseret i fire år. Det har vaeret cirkusagti­gt. Jeg har stor respekt for James Milner, men man kan heller ikke have en højrefodet venstre back. Hvis man skal have et hold, der kan vinde, så skal man bare have latterligt gode spillere på alle pladser. Truppen skal vaere bredere, og der skal sidde spillere på baenken, der får folk til at taenke, at det er en staerk baenk. Overordnet så savner jeg et bedre forsvar, en bedre baenk og en bedre målmand.”

 ?? FOTO:RITZAU/CLAUS BONNERUP ??
FOTO:RITZAU/CLAUS BONNERUP
 ?? FOTO:RITZAU/PER LANGE ??
FOTO:RITZAU/PER LANGE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark