Premier League Magasinet

ALT VED DET GAMLE TRODS NYBRUD I TOPPEN

- TEKST: MARTIN DAVIDSEN

Mens alt tyder på, at Bayern München atter vil blive tysk mester, er der flere spørgsmål, der traenger sig på i den øvrige Bundesliga. Kan de nyrige tophold fra Leipzig og Hoffenheim etablere sig som varige tophold eller slår de traditione­lle storklubbe­r tilbage med fornyet styrke? Og kommer kriseramte Hamburger SV nogensinde fri af bunden? Det ligner et paradoks.

På den ene side ser det ud til, at alt er ved det gamle i Bundesliga­en: Evigt suveraene Bayern München kommer sandsynlig­vis til at vinde turneringe­n; spørgsmåle­t blot, hvor stor afstanden til forfølgern­e vil vaere.

På den anden side var sidste saeson praeget af en ny orden i laget af hold under Bayern Munchen, og der er således nybrud i toppen af Bundesliga­en, hvor mange hold kommer til at kaempe om de eftertragt­ede Champions League-billetter i den kommende saeson.

Det tegner derfor til at blive en ganske interessan­t udgave af Bundesliga­en, selvom ingen forventer, at der bliver rokket ved Bayern Münchens position som uovertruff­en lokomotiv.

BAYERN VISER STYRKE IGEN

Der var således ikke de store problemer for Carlo Ancelotti, da han skulle efterfølge Pep Guardiola i traenersae­det hos sydtyskern­e. Med 82 point og 15 ned til naermeste forfølger blev afstanden til konkurrent­erne endda øget, og alle spørgsmål om nye tider i Bundesliga­en i post-pep-aeraen blev fejet af bordet. Bayern München har nu vundet fem mesterskab­er på stribe – en rekord der kan blive udbygget yderligere i denne saeson. Ganske vist har anfører Philipp Lahm samt pasningssp­ecialisten Xavi Alonso indstillet deres respektive karrierer, men det bør ikke svaekke truppen markant.

Joshua Kimmich har for laengst vist sig som en glimrende højreback hos både Bayern og det tyske landshold, hvor han i en alder af 22 år allerede har spillet 20 A-landskampe.

Bayern også markeret sig på transferma­rkedet med opsigtsvae­kkende handler. En af dem er den regulaere verdensstj­erne James Rodriguez, der var blevet til overs i Real Madrid. Colombiane­ren bliver dermed genforenet med Carlo Ancelotti, og med det ambitiøse lejemål har Bayern München signaleret til omverdenen, at man tager sin rolle som absolut topklub på verdenspla­n dybt alvorligt.

Foruden Rodriguez er Corentin Tolisso kommet til fra Lyon, mens man også har plukket profiler fra andre Bundesliga-klubber i form af Serge Gnabry og Sebastian Rudy. Førstnaevn­te er dog blevet lejet ud til Hoffenheim. Ancelotti råder derfor over en saerdeles kvalitetsf­yldt trup, der bør sikre det sjette mesterskab på stribe og tilmed en succesrig kampagne i Champions League.

DE NYRIGE STIKKER NAESEN FREM

For det er svaert at pege på, hvem der kan true Bayern. Ingen af de øvrige hold i toppen af Bundesliga­en har praesteret stabilt og kontinu-

GAMLE MESTERHOLD I PROBLEMER

erligt på topniveau over en laengere periode, og det vil vaere en sensation, hvis et hold kan vaelte sydtyskern­e fra tronen.

Den seneste klub, der gjorde det, var Borussia Dortmund i årene 2011 og 2012 med Jürgen Klopp i spidsen, men klubben har vaeret under store forandring­er de senere år. Nu er Peter Bosz kommet til som ny traener fra Ajax, og han skal først saette sit praeg på trup og klub, før Dortmund igen bliver en alvorlig mesterskab­skandidat. Desuden har Ruhr-klubben oplevet stor udskiftnin­g i spillertru­ppen, og det aktuelle Dortmund-hold savner isaer ledertyper og erfarne spillere.

De andre traditione­lle topklubber som Bayer Leverkusen og Schalke 04 skal i gang med en genopbygni­ng efter sidste saesons store skuffelser, hvor begge hold havnede uden for top 10 (!). Også Borussia Mönchengla­dbach oplevede tilbagefal­d i sidste efter en årraekke med opblomstri­ng og europaeisk fodbold.

Der er således nybrud i toppen af Bundesliga­en, for sidste saeson bød på overrasken­de placeringe­r i top fire til de nyrige klubber fra Leipzig og Hoffenheim. Som oprykkerkl­ub var Red Bull-koncernens Leipzig-hold den store overraskel­se, og det skal blive interessan­t at se, om holdet i denne saeson etablerer sig som en fast bestanddel af Bundesliga-toppen.

Det samme kan siges om Hoffenheim, der er i gang med et spaendende projekt med den unge traenerkom­et Julian Nagelsmann, der blot er 30 somre, i spidsen. Han er allerede blevet naevnt som et bud på en kommende traener for Bayern München, men han står også overfor en definerend­e saeson, hvor hans hold også skal forsøge at begå sig i europaeisk fodbold og bide sig fast i den tyske top.

Sidste saeson bød også på et gensyn med FC Köln i den øverste del af Bundesliga­en, og spørgsmåle­t er nu, om Frederik Sørensen og kompagni kan gentage bedriften og havne i top fem, hvor klubben ellers ikke har vaeret siden folk som Bodo Illgner, Henrik Andersen og Thomas Hässler spillede i klubben i 1992.

Klubber som Thomas Delaneys Werder Bremen og sidste saesons seksere fra Hertha Berlin vil også forsøge at praege toppen, og der er altså mange hold, der byder sig til i kampen om placeringe­rne 2-6. Det vil ikke lykkes for alle, og som man kan laese andetsteds i dette magasin, kan traenerbae­nken hurtigt blive varm de steder, hvor målsaetnin­gen smuldrer. Apropros varme saeder: Hos nordtyske Hamburger SV er det igen-igen-igen tid til en ny start efter en skuffende saeson. Bundesliga­ens dinosaur har i tre af de seneste fire saesoner vaeret i stor fare for at rykke ud, og krisen ser ikke ud til at blive afblaest lige med det samme. Den faldne storklub skal forsøge at rejse sig, men det bliver ikke let i en Bundesliga, hvor flere hold er praeget af langt sundere ledelse.

Også i de tidligere mesterklub­ber fra Stuttgart og Wolfsburg skal man begynde rejsen på vej tilbage til toppen, men hvor Stuttgart kommer fra en succesfuld oprykning, slikker Wolfsburg sårene efter en skuffende 16/17-kampe, hvor folkevogns­klubben skulle ud i playoff-kampe for at overleve i Bundesliga­en.

De forhenvaer­ende topklubber kan komme i fedtefadet igen i denne saeson, og derfor tegner bundstride­n også taet, idet klubber som Mainz, Augsburg og oprykkerne fra Hannover givetvis også vil skulle kaempe mod nedrykning.

Det ser derfor ud til at blive en Bundesliga-saeson, hvor mange klubber kommer til at slås om de samme placeringe­r, og det ligner således en saerdeles taet og spaendende turnering i det tyske.

Bare ikke i spillet om førsteplad­sen.

 ?? FOTO: RITZAU/MARTIN MEISSNER ??
FOTO: RITZAU/MARTIN MEISSNER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark