Premier League Magasinet

DANSKERE SOM STJERNER OG VANDBAERER­E I TYSKLAND

- TEKST: MARTIN DAVIDSEN

10 spillere med dansk pas skal kaempe for succes i Bundesliga­en anno 2017/18. De har alle vidt forskellig­e roller, men fire af dem kan forvente fast spilletid.

Man kan dele de danske spillere i Bundesliga­en op i tre kategorier: Der er de etablerede spillere, som er baerende kraefter på deres hold og kan forvente fuld spilletid. Der er de folk, som skal forsøge at kaempe sig til mere spilletid end i den forgangne saeson. Og så er der de unge føl, der jagter et gennembrud i tysk fodbold. Alle har de forskellig­e baggrundsh­istorier, men med et faelles mål: At spille i Tysklands bedste fodboldrae­kke. En af dem har prøvet den disciplin mere end de fleste. Med 153 Bundesliga-kampe på sit CV naermer Jannik Vestergaar­d sig således den absolutte top, når det handler om danskere med Bundesliga-erfaring. Kun seks spillere har spillet flere kampe i Bundesliga­en end Vestergaar­d: Allan Simonsen (178 kampe), Johnny Hansen, Flemming Povlsen, Per Røntved, Ebbe Sand og Ole Bjørnmose (323 kampe).

Vestergaar­d er også den dansker, der er blandt de sikreste på spilletid i den kommende saeson, for Borussia Mönchengla­dbach lagde en stor portion penge på bordet, da klubben hentede forsvarssp­illeren i Werder Bremen sidste sommer. I sin første saeson i den traditions­rige klub fik

han spilletid i alle ligakampe og fuld tid i alle forårets kampe. Han bliver også en vigtig figur i Mönchengla­dbachs kommende saeson, hvor Andreas Christense­n ikke er i klubben laengere.

Jannik Vestergaar­d besidder tilmed lederegens­kaber, og han er ikke den eneste, der naturligt vil placere sig højt i hierarkiet på sit hold.

Thomas Delaneys fortid som Fck-anfører blev fremhaevet af sportschef Frank Baumann i forbindels­e med klubskifte­t til Werder Bremen i vinter, og selvom første halvsaeson i klubben egentlig var beregnet som indkørings­fase, viste han sig som en profil. Der er store forventnin­ger til Delaney i den kommende saeson, hvor han skal vaere en baerende spiller i Werder Bremen, der blandt andet har sagt farvel til Serge Gnabry samt klublegend­en og ex-anføreren Clemens Fritz samt goddag til Delaneys tidligere holdkammer­at Ludwig Augustinss­on.

En anden dansk profil i Bundesliga­en er Frederik Sørensen, der fik A-landsholds­debut i juni. Roskilde-drengens første to saesoner i FC Köln har vaeret succesfuld­e, og saerligt sidste saeson var en triumf for forsvarssp­illeren, der var med til at spille Köln i Europa League og undervejs forlaenged­e sin kontrakt til sommeren 2021.

Det samme er tilfaeldet for Yussuf Poulsen og Leipzig, der blev en overrasken­de to’er i klubbens første saeson i Bundesliga­en. Nu bliver man taget alvorligt som tophold, og klubben vil givetvis opruste på spillersid­en. Det kommer også til at påvirke Yussuf Poulsen, der skal forbedre sig efter sin første saeson på øverste niveau. Landsholds­spilleren døjede med skader i sidste saeson, og der er blevet stillet spørgsmåls­tegn ved hans målfarligh­ed. Men Poulsen har vaeret en del af Leipzig i en årraekke, og han sluttede godt af i foråret, så han må stadig betragtes som en spiller til startopsti­llingen.

Vaerre ser det ud for et par af de øvrige danskere. Både Uffe Bech og Emil Berggreen har vaeret plaget af skader, og det er vanskeligt at afgøre, hvor de står. Emil Berggreen har stadig sin Mainz-debut til gode, mens Uffe Bech i løbet af sommeren er blevet meldt på vej vaek fra oprykkerne fra Hannover 96.

Et helt ubeskrevet blad i Bundesliga-sammenhaen­g er Viktor Fischer, der i juni underskrev en fire-årig kontrakt med Mainz. Danskeren skal have gang i karrieren igen, men er Bundesliga­en det rette sted for Fischer? Og vil han få spilletid? Det bliver spaendende at følge.

Det gør det unge danske kuld i tysk fodbold også – selvom de naeppe kommer til at få oceaner af spilletid i den kommende Bundesliga-saeson. Borussia Dortmunds danske unglandsho­ldsspiller Jacob Bruun Larsen har gjort det godt på klubben U19-hold, men nu er han en permanent del af seniortrup­pen, hvor konkurrenc­en er stor. Det maerkede dansk-tyrkiske Emre Mor også i sin første saeson i Dortmund, hvor det primaert blev til indhop fra baenken uden at saette store aftryk. Yngste dansker i tysk fodbold – Nikolas Nartey – kommer heller ikke i betragtnin­g til Bundesliga-bold i denne saeson. Nartey kom til FC Köln i februar fra FC København, men i kraft af hans unge alder (17 år) er der endnu et stykke vej til førstehold­sfodbold.

Det skal han dog ikke lade sig skraemme af, for med tålmodighe­d og hårdt arbejde kan man komme langt – også i Bundesliga­en. Det er Jannik Vestergaar­d det bedste eksempel på. I løbet af sine syv år i Bundesliga­en har han hver saeson taget nye skridt fremad, og nu står han foran en saeson, hvor han kan tage endnu gå frem på listen over historiens mest fremtraede­nde danske spillere i Bundesliga­en.

 ?? FOTO:RITZAU/INA FASSBENDER ??
FOTO:RITZAU/INA FASSBENDER
 ?? FOTO:RITZAU/MARTIN MEISSNER ??
FOTO:RITZAU/MARTIN MEISSNER
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark