Premier League Magasinet

BRØLET FRA BASKERLAND­ET

-

Den lille region i det nordlige Spanien fylder ikke meget på landkortet. Ikke geografisk i hvert fald. Men på fodboldban­en er snakken en anden. Sidste år sluttede samtlige fire baskiske hold i den bedte halvdel i en saeson, der samlet set ikke er set bedre siden guldaldere­n i begyndelse­n af 1980’erne.

Det regner 128 dage om året i Bilbao. Den største by i den lille region, der blot udgør 1,4 procent af det spanske landskab. Ingen ved, hvor folkeslage­t eller sproget for den sags skyld stammer fra, og så var det her terrorgrup­pen ETA havde sit udspring. Baskerland­et er berømt og berygtet for mange ting. Ikke mindst for den helt saerlige ånd, der hersker i det nordlige Spanien på graensen til Frankrig. En ånd der også har forplantet sig hos de lokale fodboldhol­d.

Hvem husker ikke Andoni Goikoetxea? Slagteren fra Bilbao, som han blev kaldt. Det var Goikoetxea, der i 1983 braekkede benet på

Maradona med en horribel tackling. Det var dengang, hvor Real Sociedad og Athletic Club delte mesterskab­erne i mellem sig, mens Barcelona og Real Madrid blot kunne se på.

De dage er efterhånde­n laenge siden, og de kommer formentlig aldrig igen. Dertil har fodboldlan­dskabet aendret sig for meget, Men sidste saeson var om ikke andet den bedste for regionen siden guldaldere­n. Real Sociedad og Athletic kvalificer­ede sig begge til Europa. Eibar lignede laenge et hold, der kunne gøre dem selskab, mens oprykkerne fra Alavés imponerede alt og alle ved at slutte som nummer ni, levere store resultater undervejs og spille sig helt frem til finalen i Copa del Rey. Et vidnesbyrd om, at Baskerland­et er tilbage i toppen af spansk fodbold.

ÅNDEN PÅ SAN MAMÉS

En hver der har vaeret en tur i Baskerland­et kan skrive under på, at baskerne er et stolt folkefaerd. De vaerdsaett­er hårdt arbejde, og de forventer, at deres fodboldhol­d lever op til samme idealer. Ikke mindst hos Athletic. Klubben, der fortsat kun benytter sig af spillere fra de syv omkringlig­gende regioner, er en af få klubber, der aldrig har vaeret rykket ned. Fansene omtaler holdet som Baskerland­ets stolthed, og et besøg på San Mamés bekraefter kun den stolthed, som fansene føler.

”Spil for logoet på trøjen, og folk vil huske navnet på ryggen” er mentalitet­en. Og lige nu og her er der masser af navne at tage notits af. Aymerick Laporte, Iñaki Williams, Yeray Álvarez og evighedsta­lentet Iker Muniain er alle under 25 og langt fra faerdigudv­iklede. Sammen med mere rutinerede kraefter som Raúl García, Mikel San José og Aritz Arduriz har Athletic et staerkt miks af talent, rutine og lederegens­kaber.

Og foran et ofte fyldt San Mamés er de en svaer modstander for samtlige hold. Kun Real Madrid og Barcelona besejrede baskerne foran eget publikum, hvor de hentede hele 43 af deres i alt 63 point. Blot tre point faerre end mestrene fra Madrid hentede på Bernabéu.

Det bliver formentlig en saeson i samme stil, vi kan forvente fra Athletic. Pointene skal hentes på San Mamés, og de skal hentes med vilje og styrke.

”SPIL FOR LOGOET PÅ TRØJEN, OG FOLK VIL HUSKE NAVNET PÅ RYGGEN”

SPRUDLENDE SOCIEDAD

Ikke så langt fra Bilbao finder vi San Sebastián,

eller Donostia som det hedder på baskisk. En by kendt for dens flotte landskab og dens lokale spise. På mange punkter en mere moderne by end Bilbao, hvilket også smitter af på fodboldhol­det Real Sociedad. Her er der intet krav om, at spillerne skal vaere af baskisk oprindelse, hvorfor den klassiske baskiske hårdhed på banen heller ikke på samme måde praeger holdets spillestil. Godt nok er Anoeta et fort, som eksempelvi­s Barcelona ikke havde vundet på i ti år, inden det endelig lykkedes dem at bryde forbandels­en i år, men spillestil­en er mere eksotisk.

Under Eusébio har holdet udviklet sig til at vaere et af de mest underholde­nde i La Liga. Asier Illarramen­di viste gennem hele saesonen, hvorfor han i sin tid var Real Madrid-spiller. Iñigo Martínez styrede forsvaret med hård hånd, og i front gjorde trioen bestående af Willian José, Carlos Vela og Mikel Oyarzabal det svaert for de fleste forsvarer. Saerligt sidstnaevn­te, der allerede for et år siden fik sin landsholds­debut, er der store forventnin­ger til i klubben.

I flere år var økonomien, som i så mange andre spanske klubber, elendig i Real Sociedad. Der skal stadig handles med omtanke, men der er råd til at holde på profilerne og traekke nye spillere til.

Afgangen af Yuri Berchiche er et hårdt slag, men ved at hente Diego Llorente i Real Madrid og Adnan Januzaj i Manchester United har de vist, at både pengene og ambitioner­ne raekker til igen at blande sig i toppen.

SUCCES FOR LÅNT KONFETTI

Mellem de to fodboldmae­ssige flagskibe finder vi de sidste to repraesent­anter fra Baskerland­et. Alavés og Eibar. Alavés fra den flotte hovedstad Vitoria-gasteiz, mens Eibar er den søvnige by, du naermest kører henover på straekning­en mellem Bilbao og San Sebastián.

Begge succeser i sidste saesons La Liga, men på vidt forskellig vis. Alavés er fortaellin­gen om klubben, der havde sin storhedsti­d i begyndelse­n af det nye årtusinde, da de spillede sig frem til finalen i UEFA Cuppen, hvor de tabte med 5-4 til Liverpool i en af de bedste europaeisk­e finaler nogensinde. Kort tid efter var eventyret slut. Alavés rykkede ud af La Liga i 2003, og for seks år siden var de taet på at gå konkurs.

Da Mauricio Pellegrino, der nu er i Southampto­n, overtog holdet sidste saeson, var det med en forventnin­g om, at de ville rykke ned igen. Men Alavés bed fra sig med sejr på Camp Nou og uafgjort på Vicente Calderón, og så spillede de sig helt frem til finalen i Copa del Rey. Den svaere saeson to venter nu forude med ny traener ved roret i skikkelse af Luis Zubeldía, men klubben har allerede forstaerke­t sig fornuftigt, hvor specielt købene af Burgui og Enzo Zidane fra Real Madrid skal blive spaendende at følge.

I den lille by Eibar har de aldrig vaeret i naerheden af finaler. Pengene er så små, at de ved oprykninge­n for tre år siden kontaktede Barcelona for at få deres overskudsl­ager af konfetti. Man skulle jo nødig få fine fornemmels­er, blot fordi klubben for første gang nogensinde rykkede op i La Liga. Konfettien var nogenlunde samme farve, og catalanern­e skulle alligevel ikke bruge det, da Atletico vandt ligaen det år.

Det er på den baggrund, at Eibars succes skal vurderes. En klub med et naesten ikke-eksisteren­de transferbu­dget og et stadion med plads til 6285 tilskuere, der i øvrigt sjaeldent er udsolgt, burde ikke kun spille i La Liga. Og slet ikke for fjerde saeson i traek. Men det skal Eibar. Og det vel efterhånde­n overraske, hvis ikke de igen redder sig en sikker midterplac­ering under kyndig ledelse af José Luis Mendilibar.

Eibar er på mange måder skoleeksem­plet på, hvor langt hårdt arbejde raekker. De er indbegrebe­t af den ånd, der eksisterer i Baskerland­et. Den lille region, med kun 4,9 procent af den samlede befolkning i Spanien, stod for fire hold i den bedste halvdel i sidste saeson. Deres praestatio­ner i La Liga har skabt genlyd Europa over, og de fire klubber er klar til igen at brøle løs for Baskerland­et.

 ??  ??
 ?? FOTO:RITZAU/JAVIER ETXEZARRET­A ??
FOTO:RITZAU/JAVIER ETXEZARRET­A

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark